Изтрийте завинаги каквото си поискате: 4 шредера за файлове

безвъзвратно изтриване на файлове,безплатен

Когато изтривате файловете си в Windows, те всъщност не са напълно изтрити – дори и да използвате комбинацията Shift Del – те оставят сериозна следа.

Изтрива се само линкът към файла, който посочва къде се намира в твърдия диск, но не се отстранява от операционната система.

Така че дори и да изтриете всичко ценно, лично, компрометиращо от вашия компютър, преди да го продадете или да Ви го отнемат от полицията, няма да е достатъчно просто да натиснете копчето delete ако искате да сте сигурни, че данните са изчезнали завинаги. Най-добрият начин да се отървете от файлове, които искате да изчезнат завинаги е с помощта на някакъв шредер за файлове, който работи на по-ниско ниво от нормалното изтриване.

Има различни програми от този вид като тяхната основна цел е да заличат завинаги файлове от харда ви, като презапишат празните сектори.

В тази статия сме събрали 4 безплатни софтуера, които ще Ви свършат добра работа, когато решите да премахнете нещо от компютъра си завинаги!

P.S. В края на статията сме Ви подготвили и един бонус софтуер за отключване и премахване на файлове, които не Ви позволяват да се отървете от тях.


1. Лесно изтриване на файлове със Securely

Шредерите за файлове перманентно изтриват данни чрез произволно презаписване на битове от информация в заетите преди това сектори на хард диска, които са съдържали въпросните файлове.

В известна степен Securely работи по подобен начин.

След като инсталирате приложението на компютъра си и го стартирате – ще забележите, че външния му вид набляга най-вече на минималистичния дизайн и няма нищо излишно, което да Ви разсейва.

Целта му е една – да изтриете желани от вас файлове завинаги, без опасност някой да ги намери и да Ви компрометира като ги възстанови! Можете да премахвате както отделни файлове, така и цели папки с информация, съдържащи множество типове елементи като видео, снимки, документи музика и т.н.

Използването на този софтуер е обидно просто: само добавяте файл или папка към него за смилане, след което кликвате на Delete File или на Delete Folder.

Ако се чудите чрез какъв метод Securely ще изтрие файловете, добре е да знаете, че софтуерът разполага с цели 4 алгоритъма:

Scheneier, US DOD 5220.22, Paranoid и метода Gutmann.

Лесно изтриване на файлове с Securely

Може да изберете желаният от Вас алгоритъм като кликнете върху малкия бутон долу в ляво и в менюто Deletion method изберете този, който решите.

В това меню ще откриете и още 2-3 полезни опции.

След като изберете файловете, които искате да премахнете завинаги, Securely ще Ви покаже прозорец за потвърждение, чрез който да декларирате, че наистина искате да се случи това – трябва да кликнете върху Yes, за да изпълни инструмента задачата си. Securely не показва самия процес на изтриване на файловете в някакъв прозорец, но ще Ви каже, когато е изпълнена задачата.

Работи с Windows XP, Windows Vista, Windows 7 и Windows 8. Представя се добре и в двата варианта на операционните системи: 32-bit и 64-bit.

Изтеглете Securely и изтрийте това, което Ви притеснява!

2. Изтриване завинаги на файлове и папки с Moo0 FileShredder

Още един инструмент, който ще Ви помогне да се отървете от файлове или папки в системата Ви, без да оставите шанс да се възстановят обратно.

Това определено е доста полезно за тези от Вас, които искат да гарантират, че дадена информация при нужда ще стане напълно невъзстановима.

И тук Moo0 File Shredder предлага 4 метода за перманентно изтриване на файлове като работата с него също е изключително лесна.

Просто с влачене и пускане пуснете файл или папка в интерфейса на приложението и сте почти готови. В този софтуер се съдържа списък с методите на заличаване, които могат да са: Shred Once, Extra Carefully, Into Ashes, и Vanish It.

Всяка от тези възможности носи в себе си различни по степен твърдост на изтриване на файловете. И така, изберете си файл от компютъра, провлачете го с мишката до програмата и изберете метода на премахването му завинаги.

Вижте как става цялата работа чрез анимирано gif изображение:

Изтриване завинаги на файлове и папки с Moo0 FileShredder

След това, софтуерът ще Ви подкани да потвърдите действието и ако сте съгласни, избирате Yes и раздробяването на файла на невъзстановими части ще започне.

Този начин на сигурно изтриване на файлове е доста по различен от стандартния и се осъществява на по-ниско ниво в операционната система. Точно затова може да отнеме малко повече време в зависимост от избрания метод и големината на файла или папката. Това е малко и много полезно приложение, което обещава трайно заличаване на файлове и по време на тестовете с нея, успях да изтрия папка с размер 300МВ за около 10 сек, което си е доста задоволително.

Софтуерът работи на всички Windows базирани операционни системи, а аз самият я тествах на Windows 7, 64bit без никакъв проблем.

Изтеглете Moo0 FileShredder

3. Перманентно изтриване на файлове с Freeraser

Още един страхотен софтуер за перманентно заличаване на файлове, който може да използвате, за да защитите информацията си от любопитни погледи.

Freeraser е софтуер, който може да се инсталира като стандартна програма или без да има нужда от инсталация, за да унищожи информация, която не искате да е на компютъра Ви. Използва 3 механизма на изтриване на файлове и папки.

След като изтеглите приложението и го стартирате, вижте долу вдясно на стартовата лента в windows, за да изведете иконката с формата на кошче.

Перманентно изтриване на файлове с Freeraser File Shredder

Преди да изтриете файла, изберете един от трите режима за унищожение – бързо, надеждно и безкомпромисно /програмата има превод на български език/.

Режимът fast се отнася до 1 степен на запълване със случайна информация на секторите, при  Forced степените са 3 /DoD 5220 22M стандарт/, а в режим Ultimate степените достигат до 35 – използва алгоритъма Guttman.

След като е уточнен механизмът на изтриване, просто плъзнете желания файл или папка с мишката до въпросното кошче и програмата ще започне да ги унищожава.

Софтуерът работи на всички версии на Windows, включително и Windows 7.

Изтеглете Freeraser

4. File Killer Portable – изтриване на информация

Безспорно е, че изтриването на файл по нормалния начин във всеки windows оставя следа и не е особено трудно да се възстанови каквото и да е, дори от обикновен потребител, благодарение на мощните инструменти за възстановяване на данни. За да решим този проблем Ви предлагам и четвъртото приложение от списъка тук, а именно софтуерът с еднозначното име FileKiller.

File Killer Portable – изтриване на конфиденциална информация

Това е инструмент с отворен код, който  ще ни даде това, от което имаме нужда в настоящата задача. Преносим, той може да се пренася на флашка от един компютър на друг, като по този начин може да заличавате следите си навсякъде.

Изберете си файл чрез менюто отгоре /тук може да изтривате само отделни файлове, но не и папки/, след това изберете презаписващия метод, натиснете Kill Files .Тук процесът е доста бърз в сравнение  с други подобни инструменти.

Изтеглете FileKiller от тук

Бонус: LockHunter пее на упоритите Ви файлове: “няма не искам…”

processContextMenu

Искате ли да можете да изтривате файлове, които не искат да се изтриват?

Вероятно много от Вас са чували и дори използват Unlocker, за да отключват файлове, заключени от някой процес в системата, което пък от своя страна не позволява да го изтрием. Това е още една алтернатива /дори по-добра/, чрез която ще може да свършите същата задача, но и нещо повече.

Unlocker може само да “убие” процеса, който не освобождава да речем зловреден софтуер, а с това приложение можем и да го изтрием, което го прави доста по-добър помощник.

LockHunter е фантастичен безплатен софтуер за Windows, който се интегрира в контекстното меню на Windows Explorer и излиза при кликване на десен бутон с мишката, чрез който може да видите, убиете и изтриете процес, който не освобождава даден файл от изтриване.

https://www.lifehack.bg/

Да речем, че не може да изтриете някакъв файл, блокиран е от процес в системата – тогава маркирате файла, кликвате с десен бутон на мишката и избирате LockHunter. Преди да изтриете процес, уверете се, че той е зловреден софтуер или ненужна част, а не е част от системата на windows. Внимавайте, тъй като изтриването на важен файл от операционната система може да я срине!

Работи на Windows 2000\XP\2003\Vista\W7\W8 32\64 bit

Изтеглете LockHunter


Това беше колекцията от супер удобни инструменти за безвъзвратно изтриване на файлове и папки, без възможност за обратно възстановяване.

Дали ще е пиратски софтуер, откраднати данни, прекалено важни документи, снимки или видеа, този набор от приложения ще Ви свърши работа, в моментите, когато решите да се отървете от всичко това завинаги. Да, това не е военна технология и вероятно има много по мощни алгоритми за заличаване. Но помислете, нужно ли ни е на нас нещо по-сериозно?

Софтуерът от списъка по-горе е напълно достатъчен, за да се отървете от опасна за Вас информация или такава, която не искате да попада пред чужди погледи.

P.S. Ако и Вие имате любим инструмент чрез, който изтривате завинаги файловете си ще съм Ви благодарен да го споделите в полетата за коментари тук отдолу!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: