Как да постигнем ултра висока ефективност

ефективност ,стивън кови

Според Стивън Кови третия навик на високоефективния човек е свързан с поставянето на най-важните неща на първо място.

Навик 1 ни казва icon-link, че бидейки проактивни ние създаваме и носим отговорност за постъпките си посредством 4-те човешки дарби – въображение, съвест, свободна воля и себеосъзнаване. Така ние отхвърляме всички предварително заложени в нас програми и имаме самочувствието да кажем, че можем да променим себе си.

С Навик 2 ние създаваме в нашия разум живота , който искаме да живеем.

Там на едно мисловно ниво ние творим за първи път основите на нашия живот, поставяйки желания краен резултат в началото.

Благодарение на Навик 3 – ние физически създаваме живота на мечтите си, като използваме есенцията на първите два навика.


Естествено, физическото създаване на нещата не е лесна задача.

Тя е свързана с отсяването на житото от плявата и изисква стабилна систематизация и приоритизация на целите и качествено ново ниво на самоорганизиране.

Първите два навика задават целта, посоката и визията на живота ни, докато Навик 3 изисква здрава работа. Няма как да положите умно здрав труд, ако не знаете целта на занятието и посоката на неговото реализиране. Каквото отвътре такова и отвън – древна истина, която Кови умело използва при формирането на навиците на високоефективния човек. Навик 3 изисква от нас ефективно да управляваме съзидателния процес като поставим най-важните неща на първо място.

Замислете се върху следните два въпроса:

  • – Кое е нещото, което бихте могли да правите, и което ако го правите редовно би предизвикала промяна във вашия живот?
  • – Кое е нещото, което би променило по същия начин вашия професионален живот?

Размишлявайте смело върху тях и ще стигнете до изводи, които ще променят начина ви на възприемане на живота. Да речем, че имаме проблем с излишни килограми и смятаме, че редовни физически упражнения и внимание около дневния прием на храни ще предизвикат промяна на теглото, което пък ще промени живота ни, като ни дари с по-крепко здраве. Тук се движим около Навик 1.

Искаме да свалим излишните килограми и се чудим как да стане това. Започваме да си представим как отиваме във фитнеса и се потим здраво над уредите.

Също така следим хранителния си режим, в който вече приема на здравословна храна  icon-external-link  надделява над калоричната.

Тук гравитираме около Навик 2. Вече действаме – посещаваме фитнес центъра в свободното си време систематично и приемаме качествена храна.

От нас се иска да разбием тези два процеса на по-малки части свързани с това, кои точно упражнения ще ни помогнат по-бързо и по-ефективно да изгорим излишните килограми.

Коя точно храна ще ни помогне да имаме достатъчно гориво, за да издържим на натиска в живота ни и т.н. Това е територията на Навик 3.

Зад неговата сцена стои волята за придобиване на физическа форма на нашите желания, а зад волята стои вярата в успеха.

Без тези две ценни добавки, Навик 3 би бил немислим.

Искаме да постигнем успех в следните направления: здраве, професия, пари, хоби и семейство. За съжаление без приоритизация е трудно да балансираме между толкова взаимоизключващи се действия, пък и времето на денонощие е само 24 часа.

За да имаме ефективност е нужно да извадим на преден план онези дейности, които най-добре ще ни помогнат да изпълним целите си. Кови ни препоръчва да работим здраво над времеви графици, посредством, които няма да си губим времето и вниманието с дейности, които не дават реален ефект върху набелязаните от нас цели.

Така ние ще махнем излишното от нас и ще се посветим на истински важното.

Графиците биват два вида – дългосрочни и краткосрочни.

При дългосрочните пунктираме във времето големите цели за постигане, докато при краткосрочните обръщаме внимание на всички малки стъпки, които трябва да извървим днес, за да стигнем до великата си цел и да доведем дългосрочния график до щастлив край. Представете си живота като ролева игра, в която всеки ден вземате решения, правите ходове и търсите начини да достигнете до финала по-бързо и по-лесно.

По този начин Кови ни кара да се забавляваме с реализацията на Навик 3, защото ако човек е положителен и се смее, някак си по ще му спори. И е много прав!

С Навик 3 поставяйте най-важните неща на първо място, ние имаме чудесен инструмент, който ни кара да се задействаме физически и да дадем форма на нашите желания.

Основният момент тук е систематизацията на точните действия и реализацията им във времеви графици. За да ни бъде по-леко е нужно да „хакнем” мозъка си като си дадем роля в играта наречена живот. Всичката тази тежка работа, обаче е немислима без свободна воля и вяра! Затова запретвайте ръкави и започвайте да поставяте важните неща на първо място в живота си, защото инак ще се чудите, защо някой друг живее живота, който вие искате да имате.

Още по темата за свръх ефективния човек вижте:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак