На какво е способна непоклатимата вяра – показателна история с Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер

Джон Горгот е изключително интересен и необичаен човек!

Всички го познаваха просто като Доктор Джон.

Въпреки че беше очен хирург, страстта му си оставаше бодибилдингът. Той беше достатъчно добър, за да достигне до второ място на шампионата „Мистър Америка“ през 1964 г., и беше натрупал общо над 450 кг за 3 олимпийски вдигания през 60-те години, внушително постижение за неговата категория по онова време. Д-р Джон беше изумително интелигентен мъж, с широки интереси, който изучаваше включително суфизъм, както и по-традиционни западни философски и научни течения. Той беше от типа хора, които не се влияят от мнението на околните.

Макар д-р Джон вече да е покойник, неговите думи и дух продължават да живеят у тези, които са чували за него.

Приживе той споделя случка със съвсем младия тогава Арнолд Шварценегер.

Когато Арнолд пристигнал в Америка, известно време живял и тренирал заедно с д-р Джон. След като за пръв път спечелил турнир с голямо парично възнаграждение, д-р Джон решил да си поприказва с него, за да му даде някой и друг добър бащински съвет. Казал му, че трябва да инвестира парите си във фитнес зала в Калифорния, за да не ги прахоса и накрая да остане без пукнат цент, както се случва с много други спортисти след приключване на краткотрайната им кариера.

Далновидният д-р Джон правилно предвиждал, че в Калифорния скоро ще има истински бум в здравната и фитнес индустрия и си помислил, че страстта на Арнолд към бодибилдинга, добрият му външен вид и славата му като културист в подходящия момент със сигурност ще подсигурят добро финансово бъдеще.

Арнолд търпеливо изслушал добронамерения съвет на Джон й после му отвърнал с дълбок тих тон, както само той умее. Речта му тогава била по-отсечена и бавна, от тази на най-заплашителният глас на Терминатора, защото току-що бил пристигнал в Америка и английският му все още не бил особено добър.

Арнолд погледнал Джон в очите и казал:

Ти нямаш представа какво е амбиция!
Няма да отварям никакъв фитнес!
Ще бъда филмова звезда…
И ще стана президент на Америка!

Доктор Джон бил доста скептичен.

Пред него стоял един млад, сравнително необразован мъж, едва говорещ английски. Никога не бил посещавал уроци по актьорско майсторство и д-р Джон смятал, че ако не се занимава с културизъм, би бил късметлия, ако успее да си намери работа на някоя бензиностанция.

Опитал се да го накара да погледне реалистично на нещата, но напразно.


Изминавали години и д-р Джон с изненада следял прогреса на Арнолд.

Той имал пълна увереност, непоклатима вяра, че ще стане филмова звезда.

Нищо не можело да се изпречи на пътя му.

Никакви трудности не били проблем за него. Ако нещо не потръгнело, Арнолд просто започвал да се старае повече или намирал друг начин.

Бил като танк, който не може да бъде спрян.

Разбира се, имал късмет и очевидно се възползвал от славата си като културист, но д-р Джон беше уверен, че никой друг на негово място не би могъл да постигне успех с толкова ограничени умения. Все пак много културисти са идвали и са си отивали, без да се качат на големия екран.

С напредването на кариерата на Арнолд д-р Джон забелязал същинска трансформация в социалните и интелектуалните му умения.

Докато се развивал и бил постоянно стимулиран, Арнолд придобивал все повече познания за света. Той започнал да дружи с победители от други области и черпел опит от тях. Движел се сред сценаристи и икономисти.

Както знаете, той наистина става филмова звезда, и то не просто поредната звезда, а една от най-големите на всички времена.

А след време дори зае губернаторски пост в Калифорния — позиция, изискваща истински умения и прозорливост, независимо какво говорят хората.


Тази история ни показва нагледно силата на непоколебимата вяра в себе си. Вяра, която може да опровергае мнението на другите и здравия разум.

Както каза веднъж най-великият боксьор Мохамед Али:

За да бъдеш шампион, трябва да вярваш, че си най-добрият.

Тук не става въпрос просто за желание или копнеж да постигнеш някоя цел, а за по-дълбока вътрешна увереност, че това е оптималното бъдеще за теб. Че независимо какво става, ти все някак ще постигнеш целите си.

Тази вяра ти позволява да се изправиш на крака, след като някой те е нокаутирал, защото знаеш, че ще бъдеш следващият световен шампион тежка категория.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак