Да приемете ли НЕ за отговор – вижте няколко страхотни истории за пример [мотивация]

хари потър ,отговор ,не

Провалът е отношение, а не резултат. – Харви Макей

Джоана била самотна майка, която се издържала от социални помощи и едва свързвала двата края със 70 паунда на седмица.

Тъкмо се била разделила с партньора си и решила да запълни времето си с работа по една идея за детска книга, която й била хрумнала.

Всяка сутрин тя сядала в кварталното кафене и пишела, а следобед се прибирала вкъщи, за да се грижи за дъщеря си Джесика.

Когато завършила ръкописа си, го показала на бял свят, където всички големи издателства във Великобритания го отхвърлили, често с пренебрежителни забележки като „твърде дълъг е за деца”.

Накрая едно малко издателство се съгласило да й плати скромен аванс и издало книгата.

Днес „Хари Потър” е една от най-големите истории за успех в литературата за всички времена, а Джоана – Дж. К. Роулинг, е една от най-четените автори на планетата, на стойност над половин милиард лири!

Джеймс пък бил изобретател. Хрумнала му идея за нов продукт, който според него щял да промени към по-добро живота на много домакини, само че не можел да го пусне в действие.

След години и 5127 опита той вече разполагал с готов работещ прототип, но все още не можел да привлече ничий интерес.

Въпреки че му отказвали непрекъснато, той продължавал да вярва в мечтата си.

Накрая, след десет години непоколебимост и упорита работа всеки ден, Джеймс Дайсън пуснал на пазара продукта, който скоро се превърнал в най-продаваната прахосмукачка в света.

Майка й я родила едва на 18 години, но спортните успехи на Кели на ранна възраст й спечелили внимание на национално ниво.

Въпреки възможностите си тя се отказва от състезателна дейност, за да служи на страната си в армията.

Вдъхновява се за състезателна дейност, когато вижда една от бившите си съученички да се състезава на световно ниво, и се връща във Великобритания, където започва подготовка за Олимпийските игри.

И тогава се случва трагедията.

Освен няколкото леки контузии й е поставена диагноза рак. Изглежда, че мечтите й отново трябва да останат на заден план, този път завинаги.

Въпреки това Кели печели два златни медала на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и става едва третата жена в историята, която печели и двете състезания на средни разстояния.

Превъзмогвайки бедното си детство, безбройните контузии и дори животозастрашаващата болест, Кели Холмс се превръща във вдъхновение за милиони хора.

Упоритост


Какво дава възможност на Дж. К. Роулинг, Джеймс Дайсън или Кели Холмс да продължат напред, въпреки че са изправени пред привидно непреодолими препятствия?

Отказът да приемат „не” за отговор от страна на живота или някой друг.

В някои примитивни племена шаманът става пазител на мъдростта, магията и лечението чак след като бъде ранен в битка.

Вярвало се е, че той може да приеме могъщата мъдрост само през раните си. Това е в съгласие с мъдростта на природата, която изгражда белезите ни от най-здравата тъкан в тялото ни, макар и да са в резултат от дълбоко нараняване.

И все пак повечето от нас гледат на провала като на причина да се предадат, смятат всяко нещастие за поредното извинение да не постигнат онова, което искат.

Истината е, че провалът е въпрос на гледна точка.

Да вземем цигарите, където доста хора си казват: „Опитах да откажа цигарите чрез десетки метода и не се получи.”

Когато ги питате, дали наистина не са успели да спрат пушенето дори и за ден, те вероятно ще ви отговорят горе-долу така: „Е, спрях за няколко месеца, но после пак започнах. Жалко, че не се получи.”

Как така не се е получило? – Разбира се, че се е получило!

Ако можете да спрете цигарите за един месец, можете да ги спрете и за два или шест месеца, или завинаги. Но не и ако сами си пречите.

Представете си родителите да се отнасяха така с децата си, когато се учат да ходят? Всеки път, когато детето падне, да му казват да се откаже. „Е, синко, май никога няма да ходиш.”

Нека да разгледаме това. Помислете си за случай, в който смятате, че сте се провалили в живота си.

Наистина ли се „провалихте”?

Помнете, че да не спечелиш, не е същото като да се провалиш. Нито пък, когато нещо не се е оказало точно както сте искали, нито когато някой ви е отказал нещо.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е следният:

И какво от това?

Не сте спечелили? Не се е оказало точно както очаквахте? Отказали са ви нещо? И какво от това! Все още сте живи, а утре имате нова възможност да направите така, че да се случи нещо още по-прекрасно.

И това не е всичко, научили сте уроци, които ще ви помогнат да успеете в бъдеще.

Хората с големи постижения гледат на онова, което другите смятат за „провал”, като на временна пречка и се въодушевяват да намират нови начини за справяне с предизвикателството и да се върнат на пътя към успеха.

След като приемат, че нещата не са се случили според очакванията им, те си задават въпроси като:

Какво отличава този проблем? Как мога да използвам това в своя полза? Какво ми трябва, за да успея?

Вижте следното упражнение, с помощта, на което да поемете отново контрол върху начина, по който възприемате случките в живота си.

Например:

  • „Плащам прекалено високи данъци. – „Сигурно изкарвате много пари.”
  • „Съпругата ми непрекъснато ме критикува. – „Сигурно е наистина загрижена за Вас, след като ви казва какво мисли.”

Важно е да помните, че това не е терапия или предложение да не се отнасяме към важните събития в живота си със сериозността, която заслужават, а е упражнение, с което да се научим да мислим по-гъвкаво.

Сега изпълнете упражнението – От слънчевата страна на улицата

  1. Спомнете си за нещо „лошо”, което Ви се е случило.
  2. След това измислете поне пет начина, по които случката да бъде оценена като положителна – колкото по-абсурдни са, толкова по-добре!

Как да се възстановим след нещастия


Когато попитате хората какво ги спира да постигнат целите си, много от тях често си припомнят случки от миналото, в които са се провалили при подобни обстоятелства, а след това в съзнанието си са преживявали отново и отново тези неуспехи.

Ако непрекъснато мислите за провалите си в миналото, вие ги пресъздавате отново, защото винаги получаваме още от онова, върху което се съсредоточаваме.

Затова е важно да кодирате наново всички негативни преживявания от миналото, които все още ви поставят под напрежение в настоящето.

Нормално е да си спомняте, че ви се е случило нещо лошо и да се поучите от него, но всяко преживяване, което все още носи силен емоционален заряд, ще играе ролята на препятствие по пътя към успеха и ще ви забави.

Едно американско изследване показва, че хората, които се възстановяват бързо след предизвикателства и пречки, имат несъзнателния навик да възприемат забавянията, грешките и дори мотивите на другите хора във възможно най-добра светлина.

Вие от тях ли сте? Ако не, опитайте да бъдете….

Вижте още и:


Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: