Как да направиш работното си време Твоя Кучка, преди да те е убило

покорна кучка ,време

По-малко стрес. Повече свършена работа! Работен цикъл 30/30. Работи като Магия!

Как минава един обикновен работен ден за повечето от нас?

Ставане, душ, отиване на работа, сърфиране в интернет, новини.

След това идва време за кафе, да свършим и нещо лично, да се обадим на жената, да си уговорим среща за след работа – общо взето никакво вършене на работни задачи.

Между всички тези занимания вместо да работим, ние се чудим как да свършим всички задачи, които са ни възложени.

И накрая от толкова чудене и вайкане, да си го кажем направо – трудно приключваме работните задачи навреме и не винаги с добър резултат!

В тази връзка наскоро попаднах на един метод, който може би ще ни помогне за по- висока  продуктивност. Разбира се това важи само за тези, които я искат!

Ако искате да продължавате да се правите, че работите, тази статия със сигурност НЕ е за вас и можете да спрете още тук да четете нататък!

Ако ли не, да продължаваме…

Човекът с името Chetan Surpur/електронен инженер, компютърен учен и разработчик/, от който взех информация за този стил работа казва:

Може би си мислите че съм луд, но това работи за мен“. След като прочетох, реших да  разбера за какво става въпрос.

Идеята на този метод за тайм мениджмънт и продуктивна работа е в това , че човек седи на бюрото си и работи в продължение на 30 минути без да се разсейва, изцяло погълнат от работата си. След изтичането на тези 30 минути, става, зарязва каквото и да било свързано с работата и започва да прави нещо забавно, нещо което му харесва и обича да прави.

По време на тази почивка той изобщо не мисли за работа.

Играе игри, пише, прави каквото и да е, но не и работа. След 30 минути се връща на работното си бюро и повтаря цикъла: 30 минути работа, 30 минути забавление!

Веднага си помислих: Това няма да работи за мен, пълни глупости са.

Това превключване работа-забавление толкова често е доста объркващо. Когато си влязъл в един канал на действие, трудно можеш да излезеш от него.

Това звучи , като че ще ми отнеме два пъти повече време, за да свърша нещо от нормалната си работа.

Хммм, майната му, звучи интересно!

Защо да не опитаме, особено като има възможност и за забавление, нали!

Примери за ефективност на работен цикъл 30/30

Примери за ефективността на работния цикъл 30/30

Един от хората опитал този цикъл на работа, на когото се натъкнах е въпросният софтуерен инженер. Той споделя, че в процеса на работа по поредния софтуерен проект, прекарва часове в опити да оправи бъгове.

Губи страшно много време докато разбере какво се е объркало.

Пристрастен към търсенето на проблема и не можещ да спре да го прави.

Дори когато вече му липсват варианти за тестване на това, което не работи.

Той спира с почти прегрял мозък, решава да пробва този метод и се отпуска за 30 минути.

Когато отново се връща към работата на своя компютър, умът му е спокоен и получава божествено вдъхновение в първите 5 минути от прочистеното си съзнание. Издухва проблема с въпросния бъг за нула време, спестявайки си часове отчаяние.

Друг тест, който прави друг човек изпробващ този странен, но явно ефективен работен цикъл 30/30 е писането на есе за неговия хуманитарен клас.

По принцип,  той ще трябва да прекара поне  два часа в планиране на есето, три часа взирайки се в празния Word документ и после още четири часа – старателно писане и оформяне на самото есе за училище.Общо девет скъпоценни часа, които отиват в канала.

Истината е, че повечето от тези часове ще бъдат изразходвани в чувство на отчаяние, неудовлетвореност, омраза към живота, към колегите, към това с което се занимава и т.н

Познато ви е нали, независимо дали пишете есе или работите каквото и да било.

Отделно на всеки пет минути този човек ще прегледа имейла си,  ще чете новини, ще си проверява Facebook, ще прави всичко, за да отлага.

В крайна сметка, нашият човек с есето решава да го направи по системата 30/30  и прекарва за цялата тази работа общо 3,5 часа – 1час за планиране и по 30 минути за всяка точка от есето му, без да пролива и капка пот.

Докато пише есето, той споделя, че през частта за 30 минутно забавление довършва играта Halo Reach, яко нали!

Авторът на този метод казва: Прекарвах повечето си време, целия ден правейки се, че уча и  работя, но истината е че повечето време губех в протакане и отлагане.

Сега знам че са ми дадени 8 часа работни, фокусирам се напълно за 4 часа от тях и това ми е достатъчно за пълна концентрация и за свършване на работата.

И най-хубавото е че изобщо няма толкова стрес от работните задължения, колкото преди. Знам точно колко много работа мога да свърша давайки си определен период от време. Сега Времето е моята кучка, не аз неговата!

Разкриване на трика! Защо този метод работи?

Разкриване на трика! Защо това работи?

Няма какво да се лъжем, признайте си и вие, че в работата която извършваме не сме фокусирани, а вместо това постоянно си проверяваме пощата, новинарската емисия за която сме абонирани, фейсбук профила си и всичко това, докато работим.

Вместо да се разсейваме и да превключваме през няколко минути всички тия безполезни неща, които вършим, които не вкарват нищо в джоба ни – защо да не си вземем 30 минути високо фокусирана работа!

И  помислете, не е толкова трудно да останеш концентриран, като знаеш, че 30 минутната забавна почивка те чака точно зад ъгъла!

С този метод имате малки интервали от време за работа, но в същото време имате и повече стимули да се фокусирате и да работите усилено за малко време, което имате. Нормално е да е трудно да се концентрирате при положение, че знаете че имате цял ден да свършите нещо. Това 30 минутно ограничение създава чувството, че имате само половин час да свършите работата. Дава ви психологически стимул да работите по усилено и да свършите задачите си навреме.

Този метод докарва и много по малко стрес – също толкова важно, колкото и навреме свършената работа. Не се напрягате толкова тъй като почивката се случва регулярно, на интервали.

С цикъла 30/30 работиш половината час, а останалата половина, релаксацията те кара наистина да се чувстваш отпочинал, с бистър ум и още по продуктивен без стрес от работата. Всичко това прави продължителните работни часове много по поносими и доста по резултатни.

Когато изникне проблем, 30 минутната почивка работи страхотно. Изчистването на ума позволява вдъхновението да си проправи път, когато се върнете на бюрото си.

Да си вземате почивка регулярно, на интервали е полезен навик независимо дали го правите по този метод или не.Дейл Карнеги е проучвал този въпрос и е написал страхотна статия по темата – Как да добавите по един час на ден към живота си в будно състояниеОсвен полезно това е и забавно.

Работата не се усеща вече като работа.

Чувството е по скоро като на игра, с контролно пропускателни пунктове на всеки 30 минути и получаване на редовна награда през следващите 30 минути ако продължиш напред. Да получаваш награда на всеки половин час е много  по мотивиращо, поне за мен!

Не се колебайте да експериментирате

Не се колебайте да експериментирате

Ако мислите че 30 минути може да бъде прекалено кратък период от време, не се притеснявайте да опитате друг интервал от време, удобен за вашите нужди.

Един размер никога не е приложим навсякъде.

Може да го направите например цикъл от 60/30 минути или както решите.

В крайна сметка, ако не ви е достатъчно времето и се забавлявате от работата си защо да не използвате за нея 60 минути, а за забавление 30, макар че във България е малко вероятно! Основното е да си осигурите редовни почивки за релакс и забавление, чрез което ще поддържате ума си чист и свеж за всяка една важна задача.

Как ще го направите си зависи изцяло от вас.

От този линк можете да намерите страхотния уеб инструмент Magic Work Cycle, разработен точно за този метод на работа.  От едната страна е времето предназначено само за работа, от другата е времето, което ще си дадете за почивка и забавление.

Настройвате си желания интервал за работа и желаното време за почивка и може да следите оставащите минути и за двете занимания много лесно чрез този сайт. Страхотна добавка към изключително продуктивния цикъл на работа 30/30!

Пожелавам ви успех с този метод ,ако сте решили да го пробвате.

Ако вече сте го пробвали или не сте съгласни с него ще се радвам да обсъдим това в полето за коментарите. Благодаря Ви!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: