Нагуализъм – наука за енергията и философия за живота

Това – е съвкупност от всички тези неща и все пак не е нищо от тези, защото не се подчинява на никакви закони –  като това  е напълно възможно да се постигне – чрез сурови всекидневни практики с тялото ви.

Кажете ми: кога за последно си зададохте въпроса: „Аз какво наистина мога?“ или „До къде стигат моите възможности?“.

Сигурни ли сте, че всичко това, което виждате, усещате и чувате според това, което ни учат в училище и т.н. – и че света представлява само това, за което ви е дадено описание?

Не сте ли се чудили – защо след сънищата ви имате пост-ефекти?

Не сте ли се чудили, защо много хора след моменти на тежка болест/операция/катастрофа и т.н., разказват как са преживяли много  „жив сън“ след който са били с трайно променени възприятия и са сигурни, че след смъртта има живот ?

Наистина, защо ли говорят така?

Отговора е прост: защото те вече ЗНАЯТ, че това е така. Защото са го усетили с тялото си. А вие какво усещате в този момент? Къде ви е приковано Вниманието?

Това, което ще прочетете в тази статия  се нарича – Нагуализъм и съществува от хилядолетия, и бе разкрито за първи път на оксиденталния свят едва преди около 50 години.

Какво е Нагуализъм?

Преди да започна, искам да отбележа нещо.

Представете си един компютър. Много от нас не знаят как работи. Виждаме екран, цъкаме на него и се радваме, че работим и си вършим работата.

Не знаем нищо за операционните системи (ОС), които има на компютъра. Не знаем как работят тези ОС. Така е и с нашия живот – получаваме всекидневни усещания, че нещо лошо/добро ще се случи и то става, или неща като – телепатия, видения и т.н.

Т.е. в нашия свят също има някакви ОС, които работят. Нагуализма се занимава точно с това – да види как тези ОС работят, на „човешко ниво“.

Нагуализмът е наука с конкретна насоченост: разширяване на перцептивните възприятия, указания за насочване на вниманието и управление както на нашата енергия, така и на тази около нас. Но преди всичко, ние имаме нужда от философия на Реалността.

Това означава, че изучавайки техниките/приомите и методите на нагуализма – ние започваме на първо време да гледаме на реалността от разумна гледна точка (или Първо внимание, или още Тонал – ще видите по надолу).

В последствие, става напълно е очевидно, че ние не знаем нищо за тази реалност, в която живеем. Ние усещаме нейното въздействие – и това е всичко, което може да се каже за нея.

Следователно единственият разумен изход от това положение е решението да говорим за реалността като за енергия. Така, изучавайки и следвайки техниките на нагуализма, ние започваме да възприемаме енергията по един директен начин. В резултат на това нагуализмът е чужд на всяка религия (не враждебно настроен, а просто несъвместим).

Промяната на Възприятието, или още изместване на центъра на Вниманието  е енергиен (силов) процес,т.е., за да виждаме енергийно е нужно да положим доста усилия, а не  е просто обикновена „работа“. Режимът на възприятие е режим на енерго обмен.

Т.е. самият режим на възприятие на енергия става чрез нашите сетива, като има различни степени на възприятие на енергията.

Може да ви се стори, че Нагуализма е някаква азиатска техника и т.н., за разширяване на възприятието, но всъщност не е.

Корените идват още от древно Мексико, или т.нар. древни Толтеки.

Нагуализма може да се каже, че е пряко свързан с някои азиатски енергийни практики и философии (за-зен, чи гун или ци-гун, тай-чи/, дори може да се включи и Айкидо, защото и там има виждане на енергията, овладяване на тялото и др. системи, тъй като се занимават със сходни неща като – енергийно виждане, овладяване на дух-разума, овладяване на  тялото, сънно внимание, астрални и ментални проекции, молитви към Безкрайността (но не молитвите познати ни от религиозния свят и т.н.), самонаблюдение по всякакъв начин и др.

Естествено има разлика и то огромна.

Разликата е, че Нагуализма е всеобхватна система –  той започва, като изучава – Първо внимание, или това, което представляваме в будно състояние (тонал – по надолу ще прочетете), като започва внимателно да изучава и то „научно“  всичко от стъпалото на Второто внимание (нагуал  – ще прочетете по надолу) кое и как става, как се насочва вниманието, как работи енергията или иначе казано: механиката на нещата.

Но наистина: механиката на това как и какво става във физическото тяло, енергийното тяло, както и около нас. Т.е. тук говори за строга йерархия от стъпала, които ако не се следват – няма да се постигне нищичко.

А азиатските практики и философии са насочени повече към конкретни цели като: или само виждане, или само спиране на вътрешния диалог, или само сънно внимание.

Естествено и в Нагуализма има конкретни цели, но ще видите, че разликата е огромна, историята е различна и най-вече: Нагуализма е всеобхватен.

Той е нещо като интегриране на всички тези практики и философии.

Наука за енергията и философия за живота.

В съвремието, голяма част от хората се надяват на бързо и „незабавно просветление“. Може би за много хора ще е разочарование да чуят, че такова няма.

Това тук не е формула „как мързеливите могат да се научат да правят чудеса“.

В този ред на чудеса трябва да бъде отбелязано, че Нагуализма не е свързан, с каквито и да е религии и някакви съвременни духовни учения и не се отъждествява с тях по никакъв начин.

Т.е. Нагуализма не се отъждествява с нищо.

Нагуализма е свобода на възприятието в пълен смисъл и няма значение дали ще кажем – широк или тесен и т.н., най-правдоподобно е: пълен.

В началото Нагуализма се е оформил като едно тайно общество от магьосници, което по-късно се разделя на различни линии, наричани още: древните магьосници, които се „хвърляли“ в изучаването на енергията и разширяване на възприятието буквално „без свян“, като много от тях умирали и т.н. Те търсели – власт.

Тяхната философия в началото била именно – власт над всичко, манипулация и т.н. В течение на времето много от тях започнали да виждат, и да преуспяват в начинанията си – като започнали да формират една строга група от практически упражнения, които довеждали до постепенни осъзнавания и директно възприятие на енергията; но естествено в най-ранен етап или да кажем в началото тези упражнения, които се извършвали именно с тялото (но не някакъв вид самобичуване) били обременени  от сложни и ненужни ритуали.

И така, докато не идваме вече в съвремието, където всичко е изчистено и няма нужда от ритуали, няма нужда от заклинания, и където било открито нещо съществено: т.нар. чувство за собствена значимост (ЧСВ), което много пречело на древните магьосници и така били измислени нови техники като: изкуството сталкинг и изкуството на прикриването.

Нагуализма се дели на Тонал и Нагуал.

нагуализъм

Работата с тонала (Първо внимание или това, което сме в будно състояние), а под думата тонал разбирайте, всичко това, което ни определя като хора: характери, модели на поведение, емоционални и ментални модели и физическо тяло.

Т.е. всичко, което съществува в „нашия свят“, такъв какъвто го познаваме – или това, което представляваме докато сме будни през деня. Но не се захващайте за думичката: тонал. Това е просто израз, за да бъде направено някакво „разделение“ за по-лесно възприемане.

Другата част е: Непознавамето, Непознатото – Безкрайността ако щете.

Тя се нарича: Нагуал или работа с  енергийния двойник или работа с  Второ внимание, което включва: Изкуството на сънуването и изкуството на сталкинга, както и астрални проекции – Излизане извън тялото и други.

(Като сталкинга се прилага за работа върху тонала, т.е. сталкинг означава – да се дебнеш – и повярвайте ми посредством това, ставате буквално психотерапевти на себе си, а и започвате да улавяте закостенелите модели на поведение и на хората около вас.)

Целта на Нагуализма: като съвкупност от разбиране и интегриране на Тоанла и Нагуала, е да видим и да се научим в буквалния смисъл как сами можем да градим и определяме реалността си. Да,това е напълно възможно и човек наистина може да постигне това, но за това е нужна една сложна за овладяване способност: оперативност.

Бих постъпил лошо, ако ви кажа, че всичко това на пръв поглед е лесно за овладяване. Нагуализма е най-трудният път за овладяване.

Малцина са хората, които са подготвени за тежките изпитания, необходими, за да се спечели знанието, което е потребно за овладяване на висшите нива на този  път.

За това казвам на всеки, преди да продължи да чете: трябва сериозно да помислите дали наистина искате свободата на възприятието или избирате уюта на познатото ви робство.

Това е избор, който задължително трябва да направите, но имайте предвид, че само едното заслужава уважение. Преди да сте направили този избор няма смисъл да се занимавате, с каквито и да е практики.

Както казах и по-горе, Нагуализма представлява едни стъпала. Отначалото сякаш гледаме отвесна скала. Отначало изглежда невъзможно изкачването, но после виждаме нещо, за което да се хванем, после стъпало и така нататък по веригата.

И помнете: катеренето е цял живот!

Ние живеем в един магически свят и е невъзможно да го опознаем цял живот. Който твърди, че е узнал всичките тайни на света – е пълен самомнителен глупак.

Няколко основни приома/техники са нужни, за да се върви по този път:

#1. Безупречност във всекидневието, сиреч тонала ни или това как разпиляваме и как „владеем“ (ако изобщо я владеем) енергията си през деня – или иначе казано: работа с емоциите и мислите през деня; безупречност по отношение на нагуала, или това, което правим във Второ внимание, сиреч – астрални проекции, осъзнати сънища и т.н., като между тях има ОГРОМНА разлика.

Една от най-трудните задачи е в будно състояние, а след като се научи човек да работи с енергийния си двойник – работата става тежка и във Второто внимание.

Но докато не водим съзнателно безупречен живот – няма да можем да постигнем нищо.

#2. Правилно съзнателно намерение. А в намерението повярвайте ми, няма голямо тайнство, но важи и обратното! Правилно насочване на вниманието. А днес много малко хора не знаят, че центъра на вниманието е от жизненоважно значение.

Вниманието, както се изтъкна по-горе е Съзнанието, но за да се разбере по-точно се използва думата: Внимание, защото – къде сте фокусирали вниманието (енергията) си в този момент?

Защото всеки практикува нещо – цял живот. Защото всеки един от нас е свободен да приема каквото иска, но в крайна сметка, всеки – опитва, всеки практикува нещо, всеки възнамерява нещо, цял живот. Съзнателно или не, и на края се получава така, че откриваме сходни неща.

Т.е. не „цепете на две“ енергийния свят и „реалния свят“, който познавате.

#3. Да работиш с твоя тонал  е да  работиш със себе си на чисто физико-психологично ниво, т.е. като започнем от психосоматика, та до съзнание и подсъзнание. Т.е. посредством сталкинг, човек става сам психотерапевт на себе си, като това бе казано по-горе.

Това е на кратко и на бързо казано. Повече от това, няма смисъл и няма нужда да се обяснява и да се изтъкват разлики, защото в процеса на практика ще се убедите сами.

Единственото ценно е да се интегрира двойника с тонала, а не да го „делим на две“, защото ние сме едно цяло – едно Съзнание, което съзнава – но въпроса е до колко сме съзнателни.

Тъй като Нагуализма идва от древно Мексико, а знаете, че от там идват и индианците-шамани, той е производен на шаманизма.

Може да се каже най-спокойно, че нагуализма представлява шаманизъм, изследван по „научен„ начин. Докато при шаманизма има ритуали и т.н., които според индианците-шамани изглеждат „божа работа“., в Нагуализма всъщност се открива, че това не е така, а е просто проявление на енергията, и на това как работи тя.

Нали помните примера с Операционните системи по-горе?


Нагуализма не се отъждествява с нищо.

Т.е. Нагуализма ни учи и да не се отъждествяваме с нищо, а да вярваме в себе си, и да разчитаме правилно повелите на Духа/Силата или Съдбата.

Защото щом ни е дадена възможност да сме осъзнати, защо да не се възползваме?

Явно има някаква причина! Нагуализма е себе осъзнатост на всякакви нива по диагонала и хоризонтала, т.е. той представлява осъзнатост на всякакви пластове от света на тонала и нагуала, нещо като: матрична система, която „бива разкодирана“ от нас самите.

Той представлява Наука за съзнанието, т.е. нещо като: Екхарт Толе, който говори на масовата публика, в много по-лек вариант.

Но тoва, което говори Екхарт Толе, не може да се сравнява с Нагуализма – защото той говори само за практики от света на тонала, или когато сме в будно състояние.

Екхарт Толе говори най-вече за спирането на вътрешния диалог. А това е една много дребна частица от Нагуализма. Нагуализма – е в милиони пъти повече.

Т.е. в процеса на практики, и спиране на вътрешния диалог, Нагуализма учи точно това, което казва и Е.Толе: ние не сме нашия ум. Но естествено, това е открито преди хилядолетия от Нагуализма,т.е. съвремието „не открива топлата вода“!

Нагулите през хилядолетията

Първите Нагуали започнали практики по това да виждат протичането на енергия, като развивали способността си на това, което днес е известно като „трето око“.

Посредством виждането те натрупали огромно знание, като то се състояло от т.нар. сила на волята и др. производни. Но се занимавали предимно с волята.

Те били толкова „задълбали“/потопени  в това да се занимават да виждат, че забравили за психичния свят или Първо внимание.

Така посредством волята, те започнали да правят „чудни неща“, които днес не могат да се обяснят – като пирамидите например. Така, игнорирайки материята, те стигнали много скоро до първото си падение, посредством огромното чувство за собствена значимост и себичност.

Нагуалите създавали така наречените линии или малки общества.

Тези линии се делели на: нагуали изследващи непознатото, т.е. изцяло в сферата на откриването на други енергийни реалности, други се ориентирали към техники и развиването им до един „краен предел“, трети пък били т.нар. Свидетели на проявленията, които записвали и запаметявали информацията, която възприемали.

Пренасяме се в близкото минало. Така както живеели един спокоен живот, много скоро поради колонизацията те започнали да бъдат избивани, и започнали да се крият, поради яростното преследване от страна на католическата църква.

По този начин линиите променят своята насоченост, като се създават  различни линии с различни цели. Едни от линиите са известни като „нови ясновидци“, а други все още са запазили старата традиция от древните магьосници, но не и изцяло. Някой от тях се заемат изключително с цел опазване на знанието, а други с цел „замаскирване„ на самото учение.

Така с течение на времето нагуализма се превръща в един вид „тайно„ учение.

Тази тенденция продължава до средата на 20 век, което води до изкривеното разбиране на тази философия и многобройните спекулации по неин адрес.

Като тук искам да вметна още, че много хора тълкуват погрешно Карлос Кастанеда и това, което е правил той. От тук идват още повече спекулации, заклеймявания и прочие.

Но интересното е ,че има огромно развитие.

Естествено, не и в България. Например, вече има много курсове и обсерватории в Испания, в Англия, Мексико и т.н., дори и в съседна Румъния.

От VicenteБлагодаря, че прочетохте темата. Който желае може да посети сайта ми: pathofwarrior.com. Там, без излишни коментари и философии, съм дал примери от личния ми живот, както и от този на други хора, методи и указания за директна практика + още информация за Нагуализма. Но разберете: тук няма място за зяпачи и любители. Категорично – Не. Ако не практикувате и не ви влече разширяването на възприятието, по-добре не се захващайте.

 • 491
 •  
 •  
 • не се намира посоченият сайт pathofwarrior.com, излизат други без нагуализъм

 • много ми хареса статията . благодаря ви . как и къде мога да прочета повече на тази тема ? . няколко пъти я прочетох статията . искам още информация

 • Вижте сега…не знам кой е „готов“ и каква „публика“ ще прочете това. Първо: това което споделям е нещо НОРМАЛНО. Разбирате ли? Това не е нищо „сложно“ и нищо „ново“. Това го има от ХИЛЯДОЛЕТИЯ. Вие осъзнавате ли се какво говорите на базата на това? Това е съвсем нормален процес от развитието ни. Все повече хора се осъзнават на сън. Все повече хора излизат извън тялото си. Все повече хора,разбират,че светът е – енергиен, а не материален. Има доказателство за това – физиката! За това – който иска ще чете, който иска ще възприема, който иска ще вярва. И най на края: КОЙТО ИСКА ЩЕ ПРАКТИКУВА и ще се увери сам.
  Благодаря.

  • По какъв начин мога да се свържа с Вас? Имам огромен интерес за практика.

 • Привет … от доста време търся места на силата. До Мексико все още не успях да стигна, но се озовах в Бразилия. Пътят ме доведе тук … на лов съм за гущерчета! И за псилочебинки също. Ако познавате някой да продава мескал, моля да ми купите няколко пъпки, по възможност по сухи, зелените не ми понасят. И ако ме видите да скачам от някой планински връх, паете се, че ми е навик да си изпразвам дебелото черво … от смях … ааааахахахаххаехахеехахехеее. Искренно ваш – Датура Иноксиа

 • Такава информация не се огласява на всеослушание. Някои хора не са готови, а на други може да навреди. Това се представя само на хора, който са ти били изпратени от Него, и то само след сериозна проверка.

 • Източниците не са книги. Разберете най на края,че това тук не е прочетено, а ми е предадено като опит и аз съм го изпробвал,за да „се пускам да го обяснявам“. Източниците ми не мога да ги спомена,точка. И ако ви интересува нещо за Нагуализма – то няма да намерите. Не и в България. И щом не ви харесва тонът ми,повярвайте ми ако отидете на някакви куросве – там ще ви изхърлят директно,защото именно хора с високо самомнение и т.н. не се толерират. А щом смятяте инфото за хаотично… ми почнете с Карлос Кастанеда. Ха-ха.

 • Това че не се посочват никакви източници прави лошо впечатление. Темата ме заинтересува, но бих искал да прочета още за нея от друго място. Тонът на автора не ми хареса, а и липсват свързаност и логически връзки между идеите, загатнати в статията.

 • А вие от коя категория сте ?

  — Прикривачите, които практикуват контролирано безумие, вярват,
  че що се отнася до индивидуалността, цяла та човешка раса се дели на
  три категории — каза той и ми се усмихна както винаги, когато неочаквано
  ме насаждаше на пачи яйца.

  — Това е абсурд — възразих аз. — Човешкото поведение е твърде сложено, за да бъде категоризирано така просто.

  — Прикриваните пък твърдят, че ние не сме чак толкова сложни,
  колкото си въобразяваме — каза той, — и че всички принадлежим към една
  от трите категории.

  Избухнах в нервен смях. Обикновено бих приел подобно твърдение като
  шега, но тъй като този път съзнанието ми бе извънредно ясно, а мислите —
  горчиви, почувствах, че той наистина говори сериозно.

  — Сериозно ли? — попитах аз, колкото успях по-учтиво.

  — Съвършено сериозно — отговори той и се разсмя. Смехът му ме поотпусна. А той продължи да обяснява системата на прикривачите
  за класифициране. Дон Хуан каза, че хората от първата категория са:
  изрядни секретари, помощници, компаньони. Те са с много непостоянна
  индивидуалност, но непостоянството им не е благодатно. Услужливи са,
  грижовни домошари, донякъде находчиви, с чувство за хумор, възпитани,
  благи и деликатни. С други думи — най-прекрасните хора, които човек може
  да срещне, но с един огромен недостатък: не могат да действат
  самостоятелно. Този вид хора изпитват постоянна нузкда някой да ги
  направлява. Под нечие ръководство, независимо колко брутално или
  антагонистично може да е то, те са направо изумителни. Оставени сами на
  себе си обаче загиват.

  Хората от втората категория съвсем не са приятни. Те са дребнави,
  отмъстителни, завистливи, ревниви, егоцентрични. Говорят единствено за
  себе си и обикновено изискват от другите да се съобразяват с тях, винаги
  вземат инициативата в свои ръце, дори ако това не им е много изгодно,
  винаги са неспокойни и не знаят какво е отдих. Чувстват се несигурни и
  вечно недоволни, колкото по-несигурни са, толкова по-зли стават,
  фаталният им недостатък е, че и човек биха убили само и само да са
  начело.

  В третата категория влизат хората, които не са нито добри, нито зли. Не
  служат никому, нито пък се налагат над другите. По-скоро са безучастни.
  Имат възвишена представа за самите себе си, произлизаща единствено от
  мечтите и самозалъгването им. Ако в нещо са все пак нео-бикновени, то
  това е във вечното им очакване нещата да се наредят от само себе си.
  Очакват сбетът да ги открие и позори. Осбен това притежават удивителната
  способност да си въобразяват, че държат в ръцете си „ключа за велики
  дела“, които са само във временен застой и които те постоянно обещават
  да извършат, но така и не успяват, защото всъщност са извън техните
  възможности.

  Дон Хуан каза, че самият той определено принадлежи към втората
  категория. След това ме помоли сам да определя собствената си категория,
  от което аз направо подскочих. Дон Хуан се присви от смях. После отново
  ме прикани да се самокласифицирам и аз с неохота предположих, че може
  би съм някаква комбинация и от трите категории.

  — Не ми пробутвай този номер с комбинацията — каза той все още през
  смях. — Ние сме прости същества и всеки от нас спада към един, само един
  от трите вида. И що се отнася до мен самия, аз считам, че ти
  принадлежиш към втората група. Тях_ прикривачите _ги наричат „пръдни“.

  Исках да възразя, че схемата му на класификация е унизителна, но се
  спрях своевременно, вместо това казах, че ако наистина съществуват само
  три вида индивидуалност, то всички ние сме уловени в една от тези три
  категории за цял живот, при това — без надежда за прекласификация или
  спасение. Той се съгласи, че е точно така. С изключение на това, че все
  пак има спасителен изход. Магьосниците отдавна знаели, че само нашето
  себеотражение попада в една от трите категории.

  — Проблемът ни е, че се взимаме твърде на сериозно — каза той. — в която
  и категория да попада нашата самопредстава, това се дължи изключително
  на факта, че имаме самомнение. Ако не бяхме така самомнителни,
  попадането ни в една или друга категория би било без значение. Аз вина
  ги ще си остана „пръдня“ — продължи той, като целият се тресеше от смях.
  — както и ти. Но аз сега съм пръдня, коя то не се взима на сериозно,
  докато ти все още се взимаш!

 • Знаех,че много хора ще се обидят,поради високо самомнение. Щом смятате че осъзнаването е егоцентризъм..то…не знам какво да мисля вече,освен че бъркате понятията. Казах и в сайта съм казал: с кастанедци няма да споря. Източниците? Далеч преди да чуя Кастанеда знаех за тези думи. Кастанеда не го бях чел докато не ми каза 1 приятел. Да,цитирам от Кастанеда – но само неща които е казал дон Хуан защото съм стигнал до тази точка да знам какво означават,защото са казани от базата на повишено осъзнаване. От там на там изобщо не ме интересува какво си мислите,че знаете вие само на базата на прочетени книги. Източниците ми при никакъв случай няма да ги спомена. Спорът е в своя край и се вижда,колко много не разбирате понятията. Още някои? + това е Нагуализъм.. А не Кастанеда – още едно доказателство,че не знаете за какво спорите дори.

  • Казват, че в спора се ражда истината.
   В сърцевината си принципите са едни и същи, в каквито и напудрени думи и изрази да ги облечем.
   Фактът, че не споменаваш източниците си на това знание и се опитваш да се представиш за мистичен владетел на тайно знание не ти помага да бъдеш убедителен.
   Може би се представяш за древен магьосник 😉
   Да спорим за толкова дълбоки теми от нивото на първото внимание е безмислено и не случайно съществува практиката за спиране на вътрешният диалог.
   Не е случайно и че дон Хуан говори за мълчаливо знание, за разбиране, което се простира далеч от логиката и ограниченият ни ежедневен ум.
   Празните приказки само хабят от и без това оскъдната ни енергия…

   Скромен и недостъпен,
   Хари Ом

   • Ха ха ха ха! Каква дълбока истина бре Човеко? Ти стигна ли до нея? Хаха,аа много обичам да се забавлявам с кастанедци,йоги и производни.. Единственото нещо което казвам от самото начало е че най добрия начин да мислиш е като не мислиш въобще – сиреч спирането на вътрешния диалог. И го показвам на практика – А вие? Вие какво показвате? Някакви заяждания и т.н. Източниците ми няма да ги спомена,да. За разлика от вас са ме намерили и са ми помогнали да се осъзная. Защото такава е повелята на Силата. Ако бяхте толкова дълбоко разбиращ нямаше да спорите. А аз не споря – аз говоря от усещания и това което съм видял и което са ме учили. Единствено показвам своята безупречност. Обаче вие възприемате Его,защото не може да разберете изобщо какво казвам и какво се опитвам да казвам. Да – нещата са именно еднакви – за това в сайта си интегрирам нещата – затова казвам на хората да не се отъждествяват с воини,пилета и т.н (както Вие правите) – ето ви още един пример за безупречност. И престанете моля да си измисляте нови и нови неща – безмълвни знания и т.н. Скачате от дума на дума и вие самия не знаете за какво… КАКВО ДОКАЗВАТЕ? Нищо. Ето какво.

    • „Да – нещата са именно еднакви – за това в сайта си интегрирам нещата – затова казвам на хората да не се отъждествяват с воини,пилета и т.н (както Вие правите) – ето ви още един пример за безупречност.“

     Изказване на истински ГУРУ, страхотен владетел на безупречността. Добре, че сте Вие да осветлявате пътя на нас слепите.
     Емоционалните Ви реакции са полезни за Вас- най-накрая ще успеете да размърдате събирателната си точка.
     Пожелавам Ви да успеете да избегнете човката на Орела ;))

    • Владетел на безупречност.. Хахаха.Просто няма какво повече да добавите.А това бе краят.

 • Христо, харесвам професионалният подход при списването на блога ти. Досега не съм коментирал,но този пост ме провокира със заряда,който носи.
  Всеки е в правото си да изразява мнение и да интерпретира информацията според възможностите си. Запознат съм с творчеството на Кастанеда и съм съгласен с автора, че само четенето НЕ е достатъчно за усвояването на дадено знание.
  Това, с което НЕ съм съгласен е начинът на поднасянето на това знание- в текста на автора има доста неточности, пропуски, несвързаност. Създава се впечатление на неподреденост при поднасяне на информацията, бързане и преобладаване на огромно ЕГО.
  Противоречие е да се твърди, че се следва Пътят на воина, живее се в безупречност, а в същото време от всеки негов ред „мирише“ на ЕГОЦЕНТРИЧНОСТ.
  Също така нека посочи източниците, от които черпи своите теории и на какво базира определенията си- Тонал, Нагуал, събирателна точка и тн. Подозирам, че основната му отправна точка е творчеството на Карлос Кастанеда и неговите наблюдения, изложени детайлно в книгите му.
  По реакциите му на моя коментар ще си проличи авторът колко е центриран и практикуващ.
  И за да не остава в заблуждение, че чета само книжки с картинки, ще му кажа, че съм отдаден Айкидо практик с дългогодишен опит в динамичното, тотално движение на цялото тяло 😉

  ХАРИ ОМ

  • Хари, Благодаря ти за коментара. Съвсем целенасочено не се включвам в разговора, макар, че го наблюдавам с интерес! Поздрави

  • Браво Хари Ом! Напълно е така и съм съгласен. Затова и писах на Христо, че статията има доста проблеми и война ме насмете и мен :)))). Емоционално, егоцентирчно и нахъсано :). Но той знае нещата от опит 😉 и може би е нормална тази реакция ;).

 • Много благодаря за коментара. По-добре от това не може да се каже. Това което се разигра тук като дискусия – не е случайно. Аз го виждах и за това играех по свирката.“непредубедените ще видят и ще разберат полезни неща и отправна точка за изследване“ – това е най-същественото. Благодаря още веднъж. И впрочем,ще използвам това което казахте в описа за Пътят на Воина,ако,разбира се,не смятате,че стоите зад думите си и не желаете да ги вметвам там…
  Поздрави, Vicente

 • Чувството за собственатани значимост ни кара да да „защитаваме и браним“, да си създаваме крепости, религии, ритуали … а това е фиксиране в значмимостта на собственото ти мнение. Едно от най-трудните и последни изпитания за един „войн“ е да не се намесва в живота на другите и най-вече да не им казва какво и как да правят… или кое е правилно или не… Могат да го правят само „безупречните войни“, но така и няма да разберете че го правят … В статията се извадени на повърхността неща … които просто са част от „директното познание“ …. интерсно е все пак че се загатва за това явление- непредубедените ще видят и ще разберат полезни неща и отправна точка за изследване … все пак войните за които се говори са изследователи и не оставят нито един непреобърнат камък по пътя си… но те не воюват с другите, защото прекалено са заети да воюват със собствените си слабости :)))

 • Все още коментирам, защото имам това право и ненавиждам някой да ми казва че греша, когато знам лично за себе си колко съм прав! Вие живеете в собствен измислен свят в който хората като вас са прекалено малко и трудно ще намерите съмишленици с които да си обсъждате съприкосновението с другия свят. Но това няма значение, защото хората сме различни. Ти се смяташ за прав и аз смятам за прав. Всеки има правото да се развива по който начин си иска.За мен са важни резултатите, за теб може би нещо друго. Ти пишеш колко си безупречен, добре нека така бъде (аз изобщо не смятам така). Важното е наистина да вярваш в нещо и това да те прави по-добър човек. И няма смисъл да пренасяме темата на лични съобщения, аз приключих отдавна, само вие все още се самоизтъквате…

 • Останете в който свят искате,това не го касае никого,най-малкото мен. Както казах: мен не ме интересува това,да ви убеждавам в каквото и да е, както и нямам намерение,а от там тръгва всичко. Не се мисля за нещо повече от хората; и сега това го казва ума ви който се обижда и вижда само „обидата към себе си“ и не осъзнава отново това което пиша. Единственото което Ви показвам е моята безупречност,като винаги се старая да се изразявам безупречно. Но вие първо не знаете какво е безупречност, и ще тръгнете да говорите за Его. Точно за това не искам да споря и да ви убеждавам.

  Като няма да Ви помогне в развитието – какво правите на тази страница и коментирате все още? Хабите енергия и отвличате вниманието си. Но това е ваш избор.

  „Аз никога на никого не се сърдя. Никое човешко същество не може да
  направи нещо достатъчно важно за такова нещо. Сърдиш се на хората,
  когато смяташ, че постъпките им са важни. Аз вече не смятам така.“

 • Ако вие се мислите за нещо повече от другите хора поради знанието ви за нагуализма, това не говори много добре за вас. Хората сме различни и се вълнуваме от различни неща. И аз не че не вярвам просто не виждам как това ще ми бъде в ползва в реални живот. И щом мисля че едно нещо е вярно за мен значи е така, ти какъвто искаш бутон си ми давай аз просто ще го пренебрегна. Дали сме нещо повече от физическо тяло или не, не ме интересува, защото и това няма да ми помогне в развитието. На теб и другите които са имали съприкосновение с другия свят им пожелавам всичко хубаво, но аз си оставам в моя свят!

 • Хаха, оставям ви да си мислите каквото искате,защото „отново мислите“; няма нужда да ви познавам за да се изказвам,защото аз знам това което знаете и Вие, но знам и нещо повече, което няма да Ви налагам да знаете.И ако правехте разлика между енергия/емоции и мисли – нямаше да пишете толкова подробно „какво правите“ и „как го правите“; това говори много за Вас. Тук няма „пренасяне“ – „там“. Нарочно пиша „там“ в кавички, защото Вие се пренасяте „там“ всяка нощ – абсолютно несъзнателно. А от будно състояние може ли да го правите ?(направете разлика). Това е първия проблем. Втория е: не сте достатъчно съзнателен,за да вникнете в написаното,защото не сте го усетил с тялото.Човек трябва да е много кипял и врял в тези неща,за да схване какво точно се има в предвид казаното,което ви се струва „сложно“.
  Не знам каква ви е идеята,освен неопитност и изказване за неща,които не разбирате. Именно за това коментирам,за да не обърквате читателите излишно. А това,дали ще „убиете интереса за нагуализма“ мен изобщо не ме касае,защото този уеб-сайт го направих на първо време: заради себе си.Това е моето място на силата и постоянно го обогатявам; и който иска да чете, и да възприема: е добре дошъл; както и да задава въпроси за механиката на нещата.Вие сте един човек от тези,които не вярват – аз нямам никакво намерение да ви уебждавам в каквото и да е; само ще поправям това което си мислите,че е „вярно“ и всеки път ще ви давам „червен бутон“,че грешите.

  И друго:Не е въпроса, да се тревожите – някъде да го споменах? Каква тревожност видяхте?
  „а по скоро да не задълбочават толкова много в тези неща и подобни теми“ – това е вашата гледна точка,защото както казах: прекалено много дирижирате в Първо Внимание. Някога, и аз бях така. Тук не е въпроса,дали ни прави „щастливи и т.н.“ – въпроса е драги читательо, че –> това се случва рано или късно с всеки един от нас. Както искайте го разбирайте. И както казах: Нагуализма обхваща всичко: психология/философия/физика и в другото време, не е нищо от това.
  Всеки, който започва да практикува – рано или късно се убеждава,че ние сме нещо много повече от физическото си тяло, и там няма неща като: „освен ако точно това ги прави щастливи“, това е плод на нашата социализация.
  И така отново: аз няма нужда да Ви убеждавам; защото тези неща се преживяват от много хора и са именно: сходни, и ще ме разберат само онези,които са имали подобни преживявания. Това е отрпавено именно към тях, както и към хора които търсят начин за разширяване на възприятието. Нагуализма, ще се потретя сигурно: обхваща всичко. Дори не можете да си представите, какви курсове има в Испания,Англия и т.н. и до какво ниво на развитие са стигнали хората.

  Но както казах: на едни им е дадено да се осъзнаят на този етап, на други – не.
  Успех.

 • Много дръзки изказвания по мой адрес при положение че не ме познавате.Затова ще ви споделя че първо лично аз съм си опростил живота максимално.В смисъл аз не мисля какво ще направя, аз просто го правя.Не се тревожа за абсолютно нищо, защото или може да се направи нещо или не може.Живея както аз искам и се занимавам с каквото аз искам.В свободно си време не чета книги за себеопознаване и не се занимавам с неща които не ми вършат работа в живота.И много добре правя разликата между мисли, емоции и чувства иначе нямаше да напиша по горните изречения. Идеята на коментара ми не е била до убия интереса на читателя относно идеята за нагуализъма и неговото практикуване, а по скоро да не задълбочават толкова много в тези неща и подобни теми, освен ако точно това ги прави щастливи и пренасянето им „там“.

 • Вижте сега,
  точно това е проблема: Вие сте изчел много теми/книги на тема себепознание. Вие много МИСЛИТЕ. Това Ви е грешката. А малко хора – практикуват. И в сайта ми съм казал: „Човекът на знанието живее, катодейства, а не от мисли за действие …“. Действа – това е главното. Т.е. проблема е,че много мислите и с мислене нищо не става – а чрез действия – с тялото ви. И ако това не сте го осъзнали – може да прочетете раздел Кинестетика в сайта ми,за да видите какво означава съзнателни движения. Изобщо,ако осъзнаете част от това – ще си промените мнението – тотално. Но аз осъзнах това напълно, защото при едно мое съприкосновение с другия свят, нещата се променят.
  Защо се промени светът за мен? Защото: моето Съзнание знае какво е да си „там“. За това казвам: ИЗПИТАЙТЕ всичко с Тялото си и после говорете. А не „четене на книги“.

  Все едно да ви разказвам за Ниагарския водопад и как можеш да се пуснеш от него с буре като Боби Лийч , а да не съм ходил никога там…

  Нагуализма разглежда – енергията,която е около нас. Точно това е проблема – Вие най-вероятно не знаете каква е разликата между Мисли/емоции/чувства и иммено за това се стремите към „а да се труди и да се бори за това което иска да постигне с правилната нагласа.“. Това не са странни методи в Нагуализма. Това е нещо естествено: Излизане извън тялото, Осъзнати сънища – това е работа с Вашето Съзнание, а не „да имаш правилна нагласа“. Това е тотална свобода. Тук идват неща като: безжалостност към себе си и изобщо.. темата е дълга. За това казвам: не бъркайте Нагуализма със: „Себепознания“ и подобни неща. Той няма нищо общо с Психилогия/физика и философия -и все пак има, но не се подчинява на тези неща – защото това знание ИДВА от място,което малко хора се осмеляват „да го изследват“.
  Хубав ден.

 • Не съм запознат със темата, но съм чел и изгледал бая теми за себеопознаване и развитие и това да ви кажа ми се видя сложно за обясняване (практикуването му може би е по-лесно).Искам да кажа че хората каквито и психо нагласи да си правят, каквото и да практикуват всичко го правим с цел да се чувстваме добре ( успешни, спокойни, щастливи ) .Повечето дискусии от този вид завършат с извода че трябва да вярваш в себе си и че можеш да промениш всичко.Колкото по-бързо го осъзнаеш и наистина го усетиш толкова по-бързо ще се развиеш.Мисълта ми е че човек не трябва да губи много време в това да чете и да практикува разни странни методи за това как да се развие, а да се труди и да се бори за това което иска да постигне с правилната нагласа.

 • И отново ще кажа: нито се спекулира,нито се преувеличава. Нашите възможности са – безгранични. Стига, да имаме силно и съзнателно Намерение, можем да направим – всичко. Енергийните конфигурации – са като операционните системи. Можеме да ги променяме,нали? Така може да променяме и себе си. Най-важно е да знаем следното: че енергията е всичко.

 • Kaкто съм казал и в сайта си: с кастанедци и производни нямам намерение да споря. Заявил съм,че много хора интерпретират погрешно Карлос Кастанеда,и не само: те не практикуват. Аз не знам нещата само на теория, а и на практика. И за да си позволя да коментирам по този начин нещата – има защо.И не само… Но все пак „ще опитам“.

  „А се ползва сънуваното тяло. “ – тези определения, често се бъркат и изобщо не се разбират. „Сънувано тяло“ е дадено като определение от Карлос Кастанеда. Най-вече: няма сънувани тела и подобни глупости. Има едно Съзнание и това е. Общо взето- тези неща ги пише в сайта ми. Т.е. „ако ще има някакви тела“ те са в Съзнанието.

  „Това е изопчаено и невярно. Идеята му е да даде път към тотална или абсолютна свобода.“ – това изобщо не е изопачено и невярно. Като не знаеш някои неща, моля те не говори. Не коментирай от това което си чел, а което си изпитал с тялото си, и което е породено от действията ти.

  „И вярно и невярно, това не е система за разширяване на възприятието.“ – тук не разбрах какво се опитваш да докажеш. Как да не е разишряване на възприятието? И моля те, не използвай термини от Кастанеда нон-стоп… Много погрешно се тълкува всичко, и много буквално. Отделете се малко от тези „магически думи“. Нагуализма е именно: в научен вид, а не „магически определения“ и тем подобни.

  “ не е вярно. Това е по-ново определение и не е древно.“ – отново,като не знаеш някои неща не говори.

 • Така има проблеми със статията. Нагуализма не се дели на Тонал и Нагуал а вниманието и възприятието се дели .

  „Тя се нарича: Нагуал или работа с енергийния двойник или работа с Второ внимание, което включва“ – Това не е вярно. Когато се работи във Второто внимание не се работи само с енергийния двойник. А се ползва сънуваното тяло. Той е инструмент за развитие.

  „Цeлтa нa Haгyaлизмa: ĸaтo cъвĸyпнocт oт paзбиpaнe и интeгpиpaнe нa Toaнлa и Haгyaлa, e дa видим и дa ce нayчим в бyĸвaлния cмиcъл ĸaĸ caми мoжeм дa гpaдим и oпpeдeлямe peaлнocттa cи. Дa,тoвa e нaпълнo възмoжнo и чoвeĸ нaиcтинa мoжe дa пocтигнe тoвa, нo зa тoвa e нyжнa eднa cлoжнa зa oвлaдявaнe cпocoбнocт: oпepaтивнocт.“ – Това е изопчаено и невярно. Идеята му е да даде път към тотална или абсолютна свобода.

  „Tъй ĸaтo Haгyaлизмa идвa oт дpeвнo Meĸcиĸo, a знaeтe, чe oт тaм идвaт и индиaнцитe-шaмaни, тoй e пpoизвoдeн нa шaмaнизмa.“ – не е вярно. Това е по-ново определение и не е древно.

  „Ho paзбepeтe: тyĸ нямa мяcтo зa зяпaчи и любитeли. Kaтeгopичнo – He. Aĸo нe пpaĸтиĸyвaтe и нe ви влeчe paзшиpявaнeтo нa възпpиятиeтo, пo-дoбpe нe ce зaxвaщaйтe.“ – И вярно и невярно, това не е система за разширяване на възприятието. Това е Път, които те променя изцяло и те връща към това, което си – а именно същество от светлина.

  Мога да добавя, че Пътят на Война по тази система е най-приложимата за български условия и народопсихология. Тя е и най-резултатната и най-работещата.

 • Вниманието не се „повишава“, а се използва/насочва(като има различни степени на фокусиране), като това е естествен процес,което става чрез тренировка на вниманието. Де да знаехете, какво означава наистина думата Внимание, та да я използвате правилно,поне. Естествено ще има хора като вас които не вярват,защото никога не са се докосвали до това. На едни им е отредено да го осъзнаят на този етап, на други – не.

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  Top
  >
   

  Най-голямото намаление за годината! Вземи 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече