Нагуализъм – наука за енергията и философия за живота

нагуализмът,философия,енергия
Запази за после

Това – е съвкупност от всички тези неща и все пак не е нищо от тези, защото не се подчинява на никакви закони –  като това  е напълно възможно да се постигне – чрез сурови всекидневни практики с тялото ви.

Кажете ми: кога за последно си зададохте въпроса: „Аз какво наистина мога?“ или „До къде стигат моите възможности?“.

Сигурни ли сте, че всичко това, което виждате, усещате и чувате според това, което ни учат в училище и т.н. – и че света представлява само това, за което ви е дадено описание?

Не сте ли се чудили – защо след сънищата ви имате пост-ефекти?

Не сте ли се чудили, защо много хора след моменти на тежка болест/операция/катастрофа и т.н., разказват как са преживяли много  „жив сън“ след който са били с трайно променени възприятия и са сигурни, че след смъртта има живот ?

Наистина, защо ли говорят така?

Отговора е прост: защото те вече ЗНАЯТ, че това е така. Защото са го усетили с тялото си. А вие какво усещате в този момент? Къде ви е приковано Вниманието?

Това, което ще прочетете в тази статия  се нарича – Нагуализъм и съществува от хилядолетия, и бе разкрито за първи път на оксиденталния свят едва преди около 50 години.

Какво е Нагуализъм?

Преди да започна, искам да отбележа нещо.

Представете си един компютър. Много от нас не знаят как работи. Виждаме екран, цъкаме на него и се радваме, че работим и си вършим работата.

Не знаем нищо за операционните системи (ОС), които има на компютъра. Не знаем как работят тези ОС. Така е и с нашия живот – получаваме всекидневни усещания, че нещо лошо/добро ще се случи и то става, или неща като – телепатия, видения и т.н.

Т.е. в нашия свят също има някакви ОС, които работят. Нагуализма се занимава точно с това – да види как тези ОС работят, на „човешко ниво“.

Нагуализмът е наука с конкретна насоченост: разширяване на перцептивните възприятия, указания за насочване на вниманието и управление както на нашата енергия, така и на тази около нас. Но преди всичко, ние имаме нужда от философия на Реалността.

Това означава, че изучавайки техниките/приомите и методите на нагуализма – ние започваме на първо време да гледаме на реалността от разумна гледна точка (или Първо внимание, или още Тонал – ще видите по надолу).

В последствие, става напълно е очевидно, че ние не знаем нищо за тази реалност, в която живеем. Ние усещаме нейното въздействие – и това е всичко, което може да се каже за нея.

Следователно единственият разумен изход от това положение е решението да говорим за реалността като за енергия. Така, изучавайки и следвайки техниките на нагуализма, ние започваме да възприемаме енергията по един директен начин. В резултат на това нагуализмът е чужд на всяка религия (не враждебно настроен, а просто несъвместим).

Промяната на Възприятието, или още изместване на центъра на Вниманието  е енергиен (силов) процес,т.е., за да виждаме енергийно е нужно да положим доста усилия, а не  е просто обикновена „работа“. Режимът на възприятие е режим на енерго обмен.

Т.е. самият режим на възприятие на енергия става чрез нашите сетива, като има различни степени на възприятие на енергията.

Може да ви се стори, че Нагуализма е някаква азиатска техника и т.н., за разширяване на възприятието, но всъщност не е.

Корените идват още от древно Мексико, или т.нар. древни Толтеки.

Нагуализма може да се каже, че е пряко свързан с някои азиатски енергийни практики и философии (за-зен, чи гун или ци-гун, тай-чи/, дори може да се включи и Айкидо, защото и там има виждане на енергията, овладяване на тялото и др. системи, тъй като се занимават със сходни неща като – енергийно виждане, овладяване на дух-разума, овладяване на  тялото, сънно внимание, астрални и ментални проекции, молитви към Безкрайността (но не молитвите познати ни от религиозния свят и т.н.), самонаблюдение по всякакъв начин и др.

Естествено има разлика и то огромна.

Разликата е, че Нагуализма е всеобхватна система –  той започва, като изучава – Първо внимание, или това, което представляваме в будно състояние (тонал – по надолу ще прочетете), като започва внимателно да изучава и то „научно“  всичко от стъпалото на Второто внимание (нагуал  – ще прочетете по надолу) кое и как става, как се насочва вниманието, как работи енергията или иначе казано: механиката на нещата.

Но наистина: механиката на това как и какво става във физическото тяло, енергийното тяло, както и около нас. Т.е. тук говори за строга йерархия от стъпала, които ако не се следват – няма да се постигне нищичко.

А азиатските практики и философии са насочени повече към конкретни цели като: или само виждане, или само спиране на вътрешния диалог, или само сънно внимание.

Естествено и в Нагуализма има конкретни цели, но ще видите, че разликата е огромна, историята е различна и най-вече: Нагуализма е всеобхватен.

Той е нещо като интегриране на всички тези практики и философии.

Наука за енергията и философия за живота.

В съвремието, голяма част от хората се надяват на бързо и „незабавно просветление“. Може би за много хора ще е разочарование да чуят, че такова няма.

Това тук не е формула „как мързеливите могат да се научат да правят чудеса“.

В този ред на чудеса трябва да бъде отбелязано, че Нагуализма не е свързан, с каквито и да е религии и някакви съвременни духовни учения и не се отъждествява с тях по никакъв начин.

Т.е. Нагуализма не се отъждествява с нищо.

Нагуализма е свобода на възприятието в пълен смисъл и няма значение дали ще кажем – широк или тесен и т.н., най-правдоподобно е: пълен.

В началото Нагуализма се е оформил като едно тайно общество от магьосници, което по-късно се разделя на различни линии, наричани още: древните магьосници, които се „хвърляли“ в изучаването на енергията и разширяване на възприятието буквално „без свян“, като много от тях умирали и т.н. Те търсели – власт.

Тяхната философия в началото била именно – власт над всичко, манипулация и т.н. В течение на времето много от тях започнали да виждат, и да преуспяват в начинанията си – като започнали да формират една строга група от практически упражнения, които довеждали до постепенни осъзнавания и директно възприятие на енергията; но естествено в най-ранен етап или да кажем в началото тези упражнения, които се извършвали именно с тялото (но не някакъв вид самобичуване) били обременени  от сложни и ненужни ритуали.

И така, докато не идваме вече в съвремието, където всичко е изчистено и няма нужда от ритуали, няма нужда от заклинания, и където било открито нещо съществено: т.нар. чувство за собствена значимост (ЧСВ), което много пречело на древните магьосници и така били измислени нови техники като: изкуството сталкинг и изкуството на прикриването.

Нагуализма се дели на Тонал и Нагуал.

нагуализъм

Работата с тонала (Първо внимание или това, което сме в будно състояние), а под думата тонал разбирайте, всичко това, което ни определя като хора: характери, модели на поведение, емоционални и ментални модели и физическо тяло.

Т.е. всичко, което съществува в „нашия свят“, такъв какъвто го познаваме – или това, което представляваме докато сме будни през деня. Но не се захващайте за думичката: тонал. Това е просто израз, за да бъде направено някакво „разделение“ за по-лесно възприемане.

Другата част е: Непознавамето, Непознатото – Безкрайността ако щете.

Тя се нарича: Нагуал или работа с  енергийния двойник или работа с  Второ внимание, което включва: Изкуството на сънуването и изкуството на сталкинга, както и астрални проекции – Излизане извън тялото и други.

(Като сталкинга се прилага за работа върху тонала, т.е. сталкинг означава – да се дебнеш – и повярвайте ми посредством това, ставате буквално психотерапевти на себе си, а и започвате да улавяте закостенелите модели на поведение и на хората около вас.)

Целта на Нагуализма: като съвкупност от разбиране и интегриране на Тоанла и Нагуала, е да видим и да се научим в буквалния смисъл как сами можем да градим и определяме реалността си. Да,това е напълно възможно и човек наистина може да постигне това, но за това е нужна една сложна за овладяване способност: оперативност.

Бих постъпил лошо, ако ви кажа, че всичко това на пръв поглед е лесно за овладяване. Нагуализма е най-трудният път за овладяване.

Малцина са хората, които са подготвени за тежките изпитания, необходими, за да се спечели знанието, което е потребно за овладяване на висшите нива на този  път.

За това казвам на всеки, преди да продължи да чете: трябва сериозно да помислите дали наистина искате свободата на възприятието или избирате уюта на познатото ви робство.

Това е избор, който задължително трябва да направите, но имайте предвид, че само едното заслужава уважение. Преди да сте направили този избор няма смисъл да се занимавате, с каквито и да е практики.

Както казах и по-горе, Нагуализма представлява едни стъпала. Отначалото сякаш гледаме отвесна скала. Отначало изглежда невъзможно изкачването, но после виждаме нещо, за което да се хванем, после стъпало и така нататък по веригата.

И помнете: катеренето е цял живот!

Ние живеем в един магически свят и е невъзможно да го опознаем цял живот. Който твърди, че е узнал всичките тайни на света – е пълен самомнителен глупак.

Няколко основни приома/техники са нужни, за да се върви по този път:

#1. Безупречност във всекидневието, сиреч тонала ни или това как разпиляваме и как „владеем“ (ако изобщо я владеем) енергията си през деня – или иначе казано: работа с емоциите и мислите през деня; безупречност по отношение на нагуала, или това, което правим във Второ внимание, сиреч – астрални проекции, осъзнати сънища и т.н., като между тях има ОГРОМНА разлика.

Една от най-трудните задачи е в будно състояние, а след като се научи човек да работи с енергийния си двойник – работата става тежка и във Второто внимание.

Но докато не водим съзнателно безупречен живот – няма да можем да постигнем нищо.

#2. Правилно съзнателно намерение. А в намерението повярвайте ми, няма голямо тайнство, но важи и обратното! Правилно насочване на вниманието. А днес много малко хора не знаят, че центъра на вниманието е от жизненоважно значение.

Вниманието, както се изтъкна по-горе е Съзнанието, но за да се разбере по-точно се използва думата: Внимание, защото – къде сте фокусирали вниманието (енергията) си в този момент?

Защото всеки практикува нещо – цял живот. Защото всеки един от нас е свободен да приема каквото иска, но в крайна сметка, всеки – опитва, всеки практикува нещо, всеки възнамерява нещо, цял живот. Съзнателно или не, и на края се получава така, че откриваме сходни неща.

Т.е. не „цепете на две“ енергийния свят и „реалния свят“, който познавате.

#3. Да работиш с твоя тонал  е да  работиш със себе си на чисто физико-психологично ниво, т.е. като започнем от психосоматика, та до съзнание и подсъзнание. Т.е. посредством сталкинг, човек става сам психотерапевт на себе си, като това бе казано по-горе.

Това е на кратко и на бързо казано. Повече от това, няма смисъл и няма нужда да се обяснява и да се изтъкват разлики, защото в процеса на практика ще се убедите сами.

Единственото ценно е да се интегрира двойника с тонала, а не да го „делим на две“, защото ние сме едно цяло – едно Съзнание, което съзнава – но въпроса е до колко сме съзнателни.

Тъй като Нагуализма идва от древно Мексико, а знаете, че от там идват и индианците-шамани, той е производен на шаманизма.

Може да се каже най-спокойно, че нагуализма представлява шаманизъм, изследван по „научен„ начин. Докато при шаманизма има ритуали и т.н., които според индианците-шамани изглеждат „божа работа“., в Нагуализма всъщност се открива, че това не е така, а е просто проявление на енергията, и на това как работи тя.

Нали помните примера с Операционните системи по-горе?


Нагуализма не се отъждествява с нищо.

Т.е. Нагуализма ни учи и да не се отъждествяваме с нищо, а да вярваме в себе си, и да разчитаме правилно повелите на Духа/Силата или Съдбата.

Защото щом ни е дадена възможност да сме осъзнати, защо да не се възползваме?

Явно има някаква причина! Нагуализма е себе осъзнатост на всякакви нива по диагонала и хоризонтала, т.е. той представлява осъзнатост на всякакви пластове от света на тонала и нагуала, нещо като: матрична система, която „бива разкодирана“ от нас самите.

Той представлява Наука за съзнанието, т.е. нещо като: Екхарт Толе, който говори на масовата публика, в много по-лек вариант.

Но тoва, което говори Екхарт Толе, не може да се сравнява с Нагуализма – защото той говори само за практики от света на тонала, или когато сме в будно състояние.

Екхарт Толе говори най-вече за спирането на вътрешния диалог. А това е една много дребна частица от Нагуализма. Нагуализма – е в милиони пъти повече.

Т.е. в процеса на практики, и спиране на вътрешния диалог, Нагуализма учи точно това, което казва и Е.Толе: ние не сме нашия ум. Но естествено, това е открито преди хилядолетия от Нагуализма,т.е. съвремието „не открива топлата вода“!

Нагулите през хилядолетията

Първите Нагуали започнали практики по това да виждат протичането на енергия, като развивали способността си на това, което днес е известно като „трето око“.

Посредством виждането те натрупали огромно знание, като то се състояло от т.нар. сила на волята и др. производни. Но се занимавали предимно с волята.

Те били толкова „задълбали“/потопени  в това да се занимават да виждат, че забравили за психичния свят или Първо внимание.

Така посредством волята, те започнали да правят „чудни неща“, които днес не могат да се обяснят – като пирамидите например. Така, игнорирайки материята, те стигнали много скоро до първото си падение, посредством огромното чувство за собствена значимост и себичност.

Нагуалите създавали така наречените линии или малки общества.

Тези линии се делели на: нагуали изследващи непознатото, т.е. изцяло в сферата на откриването на други енергийни реалности, други се ориентирали към техники и развиването им до един „краен предел“, трети пък били т.нар. Свидетели на проявленията, които записвали и запаметявали информацията, която възприемали.

Пренасяме се в близкото минало. Така както живеели един спокоен живот, много скоро поради колонизацията те започнали да бъдат избивани, и започнали да се крият, поради яростното преследване от страна на католическата църква.

По този начин линиите променят своята насоченост, като се създават  различни линии с различни цели. Едни от линиите са известни като „нови ясновидци“, а други все още са запазили старата традиция от древните магьосници, но не и изцяло. Някой от тях се заемат изключително с цел опазване на знанието, а други с цел „замаскирване„ на самото учение.

Така с течение на времето нагуализма се превръща в един вид „тайно„ учение.

Тази тенденция продължава до средата на 20 век, което води до изкривеното разбиране на тази философия и многобройните спекулации по неин адрес.

Като тук искам да вметна още, че много хора тълкуват погрешно Карлос Кастанеда и това, което е правил той. От тук идват още повече спекулации, заклеймявания и прочие.

Но интересното е ,че има огромно развитие.

Естествено, не и в България. Например, вече има много курсове и обсерватории в Испания, в Англия, Мексико и т.н., дори и в съседна Румъния.

От VicenteБлагодаря, че прочетохте темата. Който желае може да посети сайта ми: pathofwarrior.com. Там, без излишни коментари и философии, съм дал примери от личния ми живот, както и от този на други хора, методи и указания за директна практика + още информация за Нагуализма. Но разберете: тук няма място за зяпачи и любители. Категорично – Не. Ако не практикувате и не ви влече разширяването на възприятието, по-добре не се захващайте.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак