Бикът може да отнеме живота на тореадора, но не и славата му! Кодекс на честта на матадора

тореадор,матадор

Убийството на бик на коридата се разглежда от феновете на това кърваво мероприятие не като спорт или състезание, а по-скоро като на изкуство, а бикоборецът /матадор де торос – убиец на бикове/ се възприема като маестро на арената!

Корида се провежда в Испания от много отдавна, опирайки се на римските традиции.

Боевете с бик са силно свързани с понятието за испанска чест, което било ключово за културата и литературата. В последствие това останало на заден план.

В наши дни в този вид, в който бикоборството сериозно е присъствало сред творчеството на някогашните големи испански, барокови драматурзи /като Лопе Де Вега например/, понятието чест е останало само в облика на тореадора. Правилата на коридата също не са се сформирали веднага.

Едва във втората половина на 18 век започнали да се събират такива, наречени Corido , което се превежда „сборник от правила” .

Това не било толкова кодекс на честта, колкото се отнасяло за съсловната принадлежност, специалното отглеждане на бикове, подготовката на матадори, на коне и т.н.

Окончателно „Кодекс на честта” формулирал Хуан Белмонте, който по-късно цитирали Ърнест Хемингуей и Федерико Гарсиа Лорка.

Ние се запознахме с някои от изказванията на тримата и на основата на техните думи събрахме съвсем кратък списък от основните им правила:

Тореадора се шегува със своите белези, все едно раните от тях никога не са болели.

тореадор

По-лесно е да си глупав и храбър, отколкото да си много умен, но загубил храбростта си.

матадор

Мислите и терзанията изпълващи съзнанието на героя на арената имат  голяма стойност. Но те не значат нищо за публиката, която плаща само, за да види безстрашния матадор.

тореадор

На коридата великият тореадор излиза с ясното съзнание, че може да бъде убит или ранен. Особено ако преди това е имал „щастието” да бъде ранен.

тореадор

Матадорът победил по пладне ще изпита щастие още вечерта с колкото се може повече жени.

матадор

Казват, че бикоборецът излиза на арената заради пари, престиж, аплодисменти и слава. Това не е така. Той излиза на арената, за да застане очи в очи с бика, от който се страхува и обича.

тореадор

Усетила страха у матадора, публиката почва да го дразни, карайки го да мисли, че го уважава

тореадор

Заради инстинкт или неписан закон бикът избира за заколение най-доблестния матадор

тореадор

Коридата – единственото изкуство, заплашващо художника със смърт.

тореадор


Вижте още и → Пътя на самурая: кодекс на честта на японският войн.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак