Как да намерите фокуса отново?

фокус ,концентрация

Малка, скромна и лесна рецепта за възстановяване на концентрацията!

Имали ли сте един от онези дни, в които просто не можете да се съсредоточите? От онези моменти, в които пропилявате вниманието с правене на нищо?

Погледът Ви е разсеян, празен, скитащ се насам-натам, без наистина да вършите нещо важно. А случвало ли Ви се е за цяла седмица?

Аз лично доста често имам такива моменти.

Мога да работя в продължение на няколко часа, но накрая като се обърна назад виждам, че нямам с какво ново да се похваля, не съм изработил почти нищо.

Имам чувството, че плавам наоколо като корабче без котва, като пътник без крайна точка.

В последно време наистина съм амбициран да развия lifehack.bg на едно по-високо ниво. Опитвам се да правя все повече и по-качествени статии.

А работата зад сцената по осигуряване на добрата работа на сайта и неговата оптимизация не става по-малко. Всички тези задачи разбира се водят само до едно – загуба на фокус!

Пиша за нещо, мисля за друго, след малко решавам, че трябва да направя нещо трето, което няма нищо общо със задачите, които съм си поставил за деня.

В крайна сметка съзнанието блокира и резултата е, че нито една от задачите, които съм планирал не се свежда до край, а само съм ги започнал.

От скоро съм намерил простичък вариант да се справям с подобно фрустриране.

Преди няколко дни попаднах на статия на Leo Babauta от zenhabits, световно известен блогър по темата за личностно развитие и продуктивност.

Статията беше точно по темата, която ме тормозеше или по-скоро ми пречеше.

И знаете ли какво, нищо в нея не беше кой знае какво като идея. И само го знаех, но трябваше да го прочета, за да се сетя да го приложа.

[sws_divider_line]

Вижте още и →  Старомоден, но винаги работещ метод за висока продуктивност

[sws_divider_line]

Как да се съсредоточим в такива моменти?

В такива моменти ударете спирачката и дайте една крачка назад. Отдалечете се от браузъра и не, не посягайте към приложенията на телефона.

Дайте си за миг малко пространство, за да помислите. Какво наистина искате да направите точно сега? Кое е най-важното от плана Ви в момента? Какъв човек искате да бъдете?

Може би има 5 различни неща, които искате да направите точно сега, нещо различно от това, което вършите в момента. Ок, направете едно от тях.

Тук изобщо не става въпрос за нещо фундаментално от живота Ви, става въпрос за нещо простичко – може би искате да си направите кафе или да отворите любимия си сайт?

След като сте се осъзнали, че така нищо няма да направите, продължавайки да се самозалъгвате, че работите нещо, трябва наистина да изчистите всичко.

Запазете отворените табове на браузъра си /ооо да, знам, че са десетки/ в отделна папка чрез Ctrl + Shift + D за Chrome, дайте име на папката, за да си я отворите по-късно.

Или просто от настройките на Chrome нагласете браузъра да се отваря всеки път от там, от където сте го затворили – така при стартиране следващия път ще ви зареди всичко.

Затворете и всички останали програми, от които нямате нужда в момента. Станете от стола, налейте си чаша вода и я изпийте. Върнете се обратно и…

Отворете само това единствено нещо – прозорец на браузър или програма, от които наистина имате нужда в момента. Сега насочете вниманието си само към тази задача.

Започнете я, без да позволявате на себе си да се разсейвате – напънете се малко.

Да, ще имате желание и то доста силно да проверите нещо в интернет – пощата си, статуса Ви, съобщенията Ви във Фейсбук и т.н.

Това е нормално – просто си гледайте в задачата и се усмихнете, по-силен сте от това.

Правете това за около 10 минути или толкова дълго, колкото чувствате, че не се притискате твърде силно, за да не преминете границата на това, което е посилно за Вас.

След това си подарете една хубава награда: разходете се за малко, разтегнете се, проверете това, което толкова искахте да проверите, но само за 5 минути, медитирайте, почетете книга или си направете чай.

А сега се върнете обратно на работа.

Повторете и се усмихнете!

Препоръчвам ви да разгледате и тази страхотна статия по темата: 12 доказали се упражнения за по-добър фокус и повишена концентрация от 1918г.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак