Първият навик на Стивън Кови – Бъдете проактивни!

Останалите 2 части от поредицата на Стивън Кови: първа част, втора част

Древните мъдреци смятат, че силата на човек идва от вътре. Затова Стивън Кови формира първите три принципа на високоефективните хора около себеoпознаването.

Да познаваш себе си е едно от нещата, които трябва много добре да владееш, ако искаш да имаш успех в този живот. А това за мнозина е непостижимо –  техните животи са низ от лоши моменти, болести, падения и липси.

Порочният кръг може да бъде разчупен само от самите нас и от никой друг.

Ако ние опознаем себе си, разберем какво искаме от живота, знаем на какво сме способни, отворени сме за нови знания и умения и действаме над очакванията си, то живота ще открие за нас всичките си тайни и прелести.

Затова е нужно първо да убедим себе си, че притежаваме силата да направим живота си песен. Защото, ако сами не си помогнем никой друг няма да ни подаде ръка.

Както казва Мерелин Фъргюсън:

„Никой не може да убеди другия, че трябва да се промени. Всеки от нас пази в себе си врата към промяната и тя може да се отвори само от нас. Нито спор, нито призив, нито молба могат да отворят чуждата врата.”

Ето защо оттук нататък от нас се изисква, освен да четем и да приложим знанието в живота си. Ако успеем да приложим стъпка по стъпка седемте навика на Кови, ние ще станем свидетели как промените около нас започват да се случват с положителен знак.

Ще започнем да израстваме еволюционно, но в очите на другите ще бъдем революционери.

Първите три навика ще ни помогнат да постигнем вътрешните си победи.

Ще имаме удоволствието да разберем кои сме, каква е нашата вътрешна природа, какви са нашите ценности и желания.

Овладяването им ще добави ценни личностни качества към характера ни като идентичност, цялост, контрол, приток на енергия, самоувереност, търпение и душевен мир.

В този процес не бива да прибързваме и при липсата на бързи резултати да се върнем отново към статуквото в живота си.

Мнозина са се отказали само на няколко шепи пръст от златото.

По този повод Томас Пейн е споделил:

„ Не ценим  високо постиженията си, ако са постигнати лесно. Ценността зависи от усилията. Небесата знаят да сложат точната цена на стоката си!”

Първият Навик на Стивън Кови – Бъдете Проактивни

Първият Навик на Стивън Кови - Бъдете Проактивни

Той лежи на плоскостта на личните вътрешни победи, които ще постигнем в процеса на преминаване от зависимост към независимост в живота ни.

Според Хенри Торо в живота на хората не съществуват по-насърчителни събития от безспорната способност на човек да променя живота си чрез съзнателни действия.

Но, как да действаме осъзнато, ако не познаваме себе си наистина.

Много хора крепят знанията за себе си на базата на мненията, които обществото им е лепнало през годините. Кривото огледало на социалната парадигма не толерира хората, които не са хубави, не са умни, не са богати, не са от сой.

Така за мнозина живота се превръща в шоу на ужасите, в което те играят главната роля. За тях е нормално да бъдат в апендикса на обществото.

Те нямат увереността, че могат да постигнат каквото и да е.

Оглеждането в социалната парадигма ни показва, че ние в голяма степен сме продукт на определени обстоятелства.

Ако предците ни са били силни, ние носейки тяхно ДНК ще бъдат също силни.

Ако родителите ни са ни положили правилните усилия по време на детството ни, то ние ще имаме чудесно възпитание, което ще ни помогне в живота.

Ако сме имали шанса да попаднем в чудесна компания с прекрасен началник, то кариерата за нас ще бъде песен. Ако….

Тези три примера съдържат в себе си основните социалните (детерминистични) карти, които оформят природата на човек.

Всяка една от тези карти е базирана на теорията за стимула и реакцията, която гласи, че всеки един от нас реагира по определен начин, на определен стимул.

Вижте на следващата страница мотивиращата история на Виктор Франкъл:

Историята на евреинът Виктор Франкъл!

Историята на евреинът Виктор Франкъл!

Един от главните детерминисти се казва Виктор Франкъл. Той имал честта да израсне в традицията и идеите на Фройд, според който това, което се е случило в детството ти оформя характера ти и определя живота ни занапред.

Франкъл бил психиатър и евреин. По време на Втората Световна Война той както мнозина евреи попаднал в концлагер. Там загубил цялото си семейство, но той заедно със сестра си преживели ужаса на нацизма.

Един ден Франкъл просто решил, че ще излезе от концлагера жив. Посял тази своя идея в мозъка си, въпреки че битието му било никак несвободно.

Сутринта чакал да види дали е в списъка с хората, които ще попаднат в газовите камери, а вечер е ринал пепелта на умрелите си събратя.

До идеята си за спасение Франкъл стигнал в момент, в който лежал гол в тясна студена стая и осъзнал това, което по-късно прокламира като последна човешка свобода.

Това било онази свобода, която нацистите не били в състояние да му отнемат. Те контролирали живота му, можели да правят с него това, което си поискат, но той евреинът Франкъл бил саморефлектиращо се същество. Той можел да погледне като наблюдател на онова, което му се е случвало в живота. Неговата базисна идентичност била цяла.

Франкъл е имал щастието в нещастието да реши за себе си как и доколко всичко това го засяга. По това време той проектирал бъдещето си в мислите си.

Представял си как войната е свършила, как той отново е сред студентите и им преподава. Чрез тези си свои концентрации Франкъл упражнявал свободата на ума и духа си на практика, въпреки грозната картина около него.

Упражнявал се всеки ден – с всеки изминал час той бил по-свободен и по-свободен до момента в, който неговите надзиратели осъзнали факта, че били по-малко свободни от него.

Нацистите били по-свободни в действията си от него, но той имал повече вътрешна свобода от тях. Посредством нея, Франкъл упражнявал своите възможности за избор.

Не след дълго доброто му настроение завладяло и останалите му събратя по килии, които открили смисъл да продължат напред.

Така сред тези най-разрушителни за един човек условия Франкъл открил и използвал силата на саморефлексията т.е. разбрал, че между стимула и реакцията има пространство, в което човек има свобода да избира.

Саморефлексията е синоним на самоосъзнаването.

Освен нея човек притежава въображението да надникне над настоящия момент и да творим реалност в ума си. Човек има и съвест, вътрешно чувство за добро и зло, което определя принципите ни за действие. Както и свободна воля – чувството да действаме така както ни подсказва нашето вътрешно самоусещане.

Благодарение на тези четири дарби, човек може да твори програми отвъд нашите инстинкти и обстоятелства. Така ние спокойно можем да разгърнем нашия човешки потенциал.

Между стимула и реакцията лежи най-голямата ни сила – свободата да избираме. Това е основния принцип на човешката природа.

Благодарение на него Франкъл е започнал да тренира и развива първия и най-базисен навик на високоефективния човек, навика да бъде проактивен.

Какво означава да си проактивен?

Проактивността е свързана с поемане на инициативата и отговорността за нашия собствен живот. Поведението е функция на нашите решения, а не на нашите състояния.

Ние действаме така, че нещата да се случат. Поемаме отговорност за действията си и не виним обкръжаващата среда за неуспехите си.

Повечето хора, обаче винят всичко друго, но не и себе си за качеството на живота си. Така те от проактивни стават реактивни т.е. те се влияят от околната среда.

Ако времето е хубаво те са усмихнати. Ако имат пари се веселят. Но, ако вали или нямат пари нещата стават страшни.

Способността да се подчини импулса на ценностите оформя проактивния човек.

Проактивният човек се води от външни стимули, които обаче са базирани на вътрешни ценности. Реактивният човек се води от чувства, от обстоятелства, от заобикалящата среда.

Изборът дали да бъдете отговорен за себе си или да излъчвате омраза зависи от вас. В природата ни е заложено да действаме, а не да бъдем наставлявани.

Чрез действието ние можем да формираме обстоятелствата.

Да поемаме инициатива не означава да бъдем нахални!

Означава да поемем отговорност за получаването на нещата. Много хора очакват да бъдат богати и здрави, но нищо не правят по въпроса.

Повечето успешни хора днес са тези, които имат готови решения на проблемите, които са взели инициативата си в свои ръце, вършейки това, което е необходимо да се направи в съзвучие с правилните принципи.

Това е описание на проактивния човек. При него думи като не мога, не знам и не искам са заменени с Аз избирам, Аз предпочитам, Аз правя.

P.S. от Димитър Шопов – моят личен опит

От дълго време следя сайтът на Христо Стоянов.

dimitar shopovХаресват ми темите, тъй като и аз се интересувам от тях. Исках да бъда гост автор, но дълго време бях подчинен на реактивните си сили и отлагах писането на статии.

Преди седмица счупих оковите на реакционизма в себе си и най-после написах първият си материал за блога.

Приложих проактивния модел на практика. И спечелих. Сега се радвам на внимание, добри думи и всички ползи, които един гост автор може да ползва.

Да, намирам се в началото на процеса на градене на  взаимозависимостта, но вече знам какво и как ще правя занапред в творене на своята най-добра версия и плодороден живот.

Затова препоръчвам да бъдете проактивни, тъй като така сте отговорни за живота и действията си. И можете да имате много по-хубав от сегашния.

 •  
 •  
 •  
 • Много ми хареса статията! По принцип работя над навиците си и винаги, когато попадна на нещо за тях, се замислям задълбочено дали прилагам винаги написаното. Много интересно, че сега осъзнах реактивността си от време на време. Благодаря 🙂

 • Благодаря за корекциите и препоръките. Надявам се в новата статия да съм успял да отместя нещата в правилна посока:) Иначе за мен писането е хоби. Не съм минал през школата за автори, просто пиша за кеф:)

 • Определено Митко Шопов направи страхотна поредица при нас и искрено се надявам да Ви хареса и на Вас.

  И все пак, какво мислите за Идеите на Стивън Кови? Чели ли сте книгата?

  • Чудесна статия! Определено завиждам на автора, че е решил да я напише, че е последвал избора си да бъде проактивен.

   Позволих си някои малки корекции от граматично естество. Убедена съм, че ако авторът наблегне малко повече на стилистиката, ще бъде по убедителен за още по-широк кръг от читатели. Пожелавам му успех и определено ще потърся и други негови публикации.

   Благодаря за статиите ви!!!

   –––

   Древните мъдреци са смятали, че силата …

   Да познаваш себе си е едно от нещата, които трябва много добре да владееш, ако искаш да имаш успех в този живот. А това за мнозина е непостижимо – животът им е низ от лоши моменти, болести, падения и липси.

   Ако ние опознаем себе си, разберем какво искаме от живота, знаем на какво сме способни, отворени сме за нови знания и умения и действаме над очакванията си, то животът ще открие за нас всичките си тайни и прелести.

   Защото, ако сами не си помогнем, никой друг няма да ни подаде ръка.

   Ще изпитаме удоволствието да разберем кои сме, каква е нашата вътрешна природа, какви са нашите ценности и желания.

   Така за мнозина животът се превръща …

   Ако предците ни са били силни, ние, носейки тяхно ДНК, също ще бъдем силни.

   Ако родителите ни са положили правилни усилия през на детството ни,…

   Историята на евреина Виктор Франкъл!

   това, което се е случило в детството ти, оформя характера и определя живота ти занапред.

   Франкъл бил евреин и по професия психиатър. По време на Втората Световна Война той, както мнозина евреи, попаднал в концлагер. Там загубил цялото си семейство, но заедно със сестра си оживял след ужаса на нацизма.

   въпреки че битието му било никак несвободно. ?

   Сутринта чакал да види дали е в списъка с хората, които ще попаднат в газовите камери, а вечер ринел пепелта на умрелите си събратя.

   Чрез тези свои концентрации /може би медитации?/ Франкъл упражнявал свободата на ума и духа си на практика въпреки грозната картина около себе си.

   събратя по килия, които …

   Освен нея човек притежава въображението да надникне над настоящия момент и да твори реалността в ума си.

   Благодарение на тези четири дарби, човек може да твори програми отвъд инстинктите и обстоятелствата.

   Така спокойно можем да разгърнем своя човешки потенциал.

   Това е основният принцип на човешката природа.

   От дълго време следя сайта на Христо Стоянов.

   dimitar shopov

   Харесват ми темите, тъй като и аз се интересувам от тях.

   Исках да бъда гост-автор, но дълго време бях подчинен на реактивните си сили и отлагах писането на статии.

   Преди седмица счупих оковите на реакционизма в себе си и най-после написах първия си материал за блога.

   Приложих проактивния модел на практика. И спечелих. Сега се
   радвам на внимание, добри думи и всички предимства, които един гост-автор може да ползва.

   Да, намирам се в началото на процеса на градене на взаимозависимостта, но вече знам какво и как ще правя занапред в творене на своята най-добра версия и плодороден живот.

   Затова препоръчвам да бъдете проактивни, тъй като така сте отговорни за живота и действията си. И можете да създадете собствена реалност,
   която да е много по-хубава от настоящето ви.

   Първият навик на Стивън Кови – Бъдете проактивни!

  • Една от първите книги, които си купих и прочетох – няколко пъти! Определено е доста ценна книга, особено ако наистина практикуваме навиците.

 • 🔐 Вход за клуба

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  -40% отстъпка за клуба | Практически ръководства, ресурси, секретна общност Научи повече →