Упорит труд или чист късмет – от какво зависи успехът ти…

  • 90
  •  
  •  

С упорит труд можеш да постигнеш много, дори и да направиш научно откритие. Късметът също може да те изстреля нагоре. Двете вървят ръка за ръка и са важни - зависи от какъв ъгъл гледаш успеха и с какво го сравняваш.

През 1997 година американският милиардер Уорън Бъфет разказва следната история, която е един вид мисловен експеримент:

Представи си, че е полунощ и преди да се родиш ти се явява магьосник. Казва ти, че можеш да определиш правилата на обществото, в което ти предстои да живееш и изобщо можеш да настроиш всичко така както ти харесва – социални норми, икономически закони, политики на правителството. И всичко това ще е в действие през целия ти живот, този на децата и на внуците ти.

Има обаче една малка уловка....

Не знаеш дали ще се родиш богат или беден, мъж или жена, физически нормален или с увреждане, в САЩ или Афганистан. Всичко, което знаеш е, че ще изтеглиш една карта измежду милиарди и това е твоята карта – тоест ти.

С други думи ще участваш в нещо, което наричам „Лотария на яйчниците“ и това e най-важното нещо, което някога ще се случи в живота ти.

То ще е много по-важно отколкото в кое училище ще учиш, колко здраво и с постоянство ще работиш и всякакви такива неща.

Уорън Бъфет отдавна защитава тезата за голямата роля на късмета за успеха в живота на човек. През 2014 година той пише:

Аз и моят бизнес партньор Чарли сме имали огромния късмет да се родим в САЩ и всеки ден благодарим за невероятните предимства, които ни е дала тази щастлива случайност.

Да, късметът е безспорен фактор, но нека да видим и една друга история....

Как непоколебимостта спасява милиони

През 1969 година, по време на 14-годишната война във Виетнам, китайски учен на име Ту Йоуйоу е назначена за ръководител на секретна група за проучвания в Пекин, известна само под кодовото наименование „Проект 523“.

Тогава Китай е съюзник на Виетнам и проектът имал за цел да се разработят лекарства против малария за войниците. Болестта вече се била превърнала в бедствие – колкото виетнамски войници умирали от малария толкова и във военните боеве.

Ту започнала работата като първо се опитала да намери някакви подсказки, нещо насочващо и подпомагащо. Прочела наръчници за народна медицина, проучила текстове отпреди стотици години, пътувала до затънтени места, за да издири растения, които биха могли да помогнат. След месеци неуморен денонощен труд са събрани над 600 растения, направен е списък с почти 2000 възможни лекарства. Ту ги съкратила до 380 и ги тествала много внимателно, едно по едно в лабораторни условия.

По-късно тя споделя:

Този етап беше най-голямото предизвикателство. Беше трудоемко и досадно, особено като се сблъскваш с грешка след грешка!

Направени били стотици тестове. Повечето не довели до нищо. Един от тях обаче с екстракт от растението Сладък пелин изглеждал доста обещаващ.

Ту била развълнувана, но въпреки че положила огромни усилия растението само понякога произвеждало мощното антималарийно вещество. Не винаги давало резултат.

Eкипът й работил неотклонно в продължение на две години, но тя решила, че трябва да започнат отначало. Отново прегледала всеки тест, прехвърлила всяка книга в търсене на нещо пропуснато. В един момент попаднала на едно изречение от китайски „Наръчник със съвети за извънредни ситуации “, писан преди повече от 1500 години.

Ставало въпрос за...  • 90
  •  
  •  

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg