Скорост на сайт: всичко, което трябва да направите, за да полети като ракета ?

В това ръководство ще научите всичко, което трябва да знаете и да направите, за да ускорите зареждането на сайта си!

В тази първа част на поредицата ще разгледаме темата в детайли. Ще минем през всички най-важни компоненти, от които зависи бързината.

? В края ще знаете нещо много ценно: Кои са някои от основните фактори, от които зависи времето за зареждане на сайта в браузъра!

А към всеки от тези фактори ще приложим и съвети за оптимизация, които ще се отразят и в ускоряване на това зареждане. И не само:

 • Ако ви предстои наемането на експерт, който да подобри зареждането на онлайн магазина ви, ще сте наясно с най-важното, което трябва да имате предвид, когато получавате обратна връзка за резултатите.
 • Ако пък правите всичко сами, ще получите познанията и инструментите, с които ще подобрите зареждането на сайта ви.

Както знаете, доброто потребителско преживяване до голяма степен ще определи успеха на онлайн бизнеса ви. И всяка секунда нежелано забавяне е “триене“, което възпира клиента или читателя да направи действието, което ще поискате: регистрация, покупка или прочитане на текст.

Ползите от бързия сайт се отразяват и в класирането ви в търсачките.

? Имаме и още една добра новина:

Toвa pъĸoвoдcтвo e чacт пъpвa oт тeмaтa “Cĸopocт нa caйт: тpиĸoвe зa ycĸopявaнe”,  в ĸoятo щe зaдълбaeм в ycĸopявaнeтo нa вpeмeтo, зa ĸoeтo cъдъpжaниeтo на caйтa се генерира на сървъра.

А по-бързото генериране на съдържанието ще доведе до по-бързото зареждане на сайта в бpayзъpa нa пoтpeбитeля.

Към всеки от етапите ще посочим инструменти и съвети за оптимизиране.

Във втора част на темата ще ви разкажем и за: Зареждането на сайта в браузъра, след като вече съдържанието му е генерирано. В този материал ще поговорим за най-често срещаните съвети за ускоряване като:

 •   Оптимизация на картинките, намаляване на размера им; lazy loading;
 •    Компресиране на текстовите ресурси и сбиване (minify) на css, js;
 •    Кеширането в браузъра;
 •    Намаляване влиянието на външните ресруси;
 •    Премахване на блокиращите изобразяването ресурси;
 •    И много други трикове за ускоряване

А ето какво ще научите от първа част на ръководството:

Какво точно е скорост на сайт?

Скоростта на сайта е широка и дълбока тема, която не може да се опише с едно изречение. Или пък да се измери с един инструмент и една категорична метрика.  Най-разпространеното разбиране за скорост на сайта е времето, за което една страница от него се зарежда в браузъра. Но времето за зареждане на страницата в браузъра е само една част от скоростта на сайта. За да имаме добра оптимизация трябва да сме наясно и с още няколко неща.

Времето за зареждане на страница в браузъра е съвкупност от няколко етапа и техните времена. Приложено е примерно изобразяване на етапите, които изграждат общото време за зареждане на страницата в браузъра.

Колкото повече време се забави генерирането на съдържанието на сървъра, толкова повече ще се удължи зареждането на страницата.

Най-честите причини за забавяне ще намерите по-надолу в статията, в колона „Причина за забавяне“. Само за пример: обработка на тежка SQL заявка към базата данни или неоптимално изпълняващ се PHP скрипт.

Бележка

Посочените времена в примерната графиката са образни, не категорични или препоръчителни. Целта е да се „види“ комплексното формиране на „времето за зареждане на страница в браузъра“. Всеки от тези основни етапи може да се разбие на по-малки съставни етапи, чието време също се измерва. Например при „време за свързване на браузъра със сървъра“ има етап за проверка в DNS (за установяване на IP адреса на домейна), етап за установяване на сигурна HTTPS връзка със сървъра и други.

Цялостното разбиране за скоростта на сайта е изградено от:

 • Времето, за което съдържанието се генерира (на сървъра);
 • Времето, за което сайтът се зарежда в браузъра;
 • Бързината, с която той работи и полезността му (потребител).

?  Инструментите за измерване на скоростта

Познатите уеб инструменти като PageSpeed Insights, GTMetrix и други, както и DevTools на браузъра, измерват подробно времето, за което сайтът се зарежда в браузъра, но не измерват времето, за което съдържанието се генерира от приложението. Уеб инструментите използват симулация на зареждането на сайта в браузър и са външен инструмент, който не работи на сървъра, на който работи приложението. Ако се ускори генерирането на съдържанието, ще се ускори и времето за зареждането на сайта в браузъра, от което ще се подобри и усещането за бързодействие у потребителите.

Оптимизации на скоростта на даден сайт може да се прилагат и на трите нива на измерване – сървър, браузър, потребител.

Следват факторите на ниво сървър: от основния (хостинг средата) до последния (генерираният HTML код), към които ще приложим оптимизации, за да ускорим генерирането на съдържанието от приложението.

Скоростта и генерирането на съдържание от приложението

Динамичното генериране на съдържание включва различни процеси и етапи, докато се получи крайният HTML код на страницата. Това е съдържанието, което браузърът ще получи и изобрази в прозореца.

Колкото по-бързо приложението генерира съдържанието, толкова по-бързо ще се зареди страницата в браузъра.

Оптимизации за ускоряване може да се приложат върху различните процеси, етапи и фактори, които оказват влияние върху работата на приложението.

Ще започнем с основата, върху която приложението работи – хостинг ресурсите и хостинг средата. 

Хостинг ресурсите и скоростта на сайта

Колкото по-посещаван е сайтът, толкова повече ресурси ще са му нужни, за да обработи потребителските заявки и за всяка една да генерира нужното съдържание. Тъй като всеки сайт има различно количество посещения и различни спецификации и функционалности, то нуждата от ресурси ще е различна. Ако приложението има нужда от повече ресурси като памет и процесорна мощ, но такива не му се осигуряват, то ще генерира съдържанието по-бавно и ще обслужва посетителите бавно.

Когато приложението не работи оптимално, сайтът се зарежда по-бавно.

Не случайно в хостинг услугите има голямо разнообразие от планове и услуги. Няма еднакви сайтове, от гледна точка на нуждите им за ресурси, поради това за всеки може да е подходящ различен пакет с параметри. 

1. Определяне нуждите на приложението

С израстването на сайта се увеличават и нуждите му за ресурси.

Израстването може да се изразява в увеличаване на посещенията, базата му данни, дори сложността му, когато става въпрос за добавянето на нови функционалности чрез плъгини и т.н.

Отчитане на нуждите на приложението може да се извърши, като се проверят използваните от него ресурси като процесорно време, памет и други. Ако има  изчерпване и недостиг на някои от тях, трябва да се установи защо.

Възможно е да има някакъв казус, който предизвиква некоректна работа на приложението, което да предизвиква превишаване на параметрите за процесорно време и памет. В този случай трябва първо да се направи проверка и казусът да бъде разрешен.

Такъв беше случаят и с натоварването, което предизвикваше плъгин, който в lifehack.bg използват за управление на обанаментите (още по темата).

Друг вариант е да има пиково натоварване само в определени моменти, в следствие на маркетинг кампания. В този случай трябва да се направи проверка и да се подсигурят нужните ресурси за такива моменти.

Последният вариант е естественото увеличаване на посещенията, поради разрастването на сайта и известността му.

В този случай решението е трайното осигуряване на нужните ресурси, чрез избор на подходяща хостинг услуга или план.

Ако на сайта не му бъдат осигурени ресурсите, освен че ще се зарежда бавно, разрастването му ще бъде ограничено.

Данни за моментното потребление на ресурси от приложението (процесорно натоварване, консумирана памет, I/O потреблението и други) може да се намерят в контролния панел cPanel → Потребление на ресурси.

2. Осигуряване на нужните ресурси

Когато сайтът разполага с нужните ресурси, той ще може да обслужва бързо посетителите си. Осигуряването им се извършва с надграждане към подходящ хостинг план. Когато тези нужди изискват специфични решения, технологии или още повече ресурс, надграждането се извършва чрез специални услуги като виртуален сървър (Managed VPS) или VPS.

Не всеки може да разбере дали ресурсите са достатъчни и дали недостигът им е причината за забавено зареждане на сайта.

За съдействие с проверката и отчитането на изразходваните ресурси може да помогне поддръжката към хостинг услугата.

Бележка

Достигат ли ресурсите на Вашия сайт?  Искате ли да проверим вместо Вас и да Ви предоставим информация и съвет? Свържете се с нас по чат, имейл или телефон, за съдействие с проверката и отчитането на нуждите на приложението!

Хостинг среда и технологии

Бързодействието на сайта може да се повлияе от средата, в която той работи, както и наличността на технологии за ускоряване.

1. Надежден сигурен хостинг за по-бърз сайт

Има външни причини, поради които зареждането на сайта може да бъде забавено. Една от тях е злонамерен трафик към сайта, който натоварва извънредно работата на приложението и го забавя.

В такива случаи е много важно дали хостинг услугата има добро ниво на сигурност и защита. В СуперХостинг.БГ сайтовете са защитени от системата за сигурност SH Protect, която ежедневно неутрализира стотици хиляди злонамерени действия и злонамерен трафик.

Когато във файловете на сайта има злонамерен код, най-често добавен през пролука в сигурността на някой негов компонент (плъгин/тема), работата на приложението се забавя, от което и скоростта на сайта.

Другите последствия са: граничаване на сайта в Google и невъзможност посетителите му да го отварят. Тук от голямо значение е защитата и поддръжката към хостинг услугата. На първо място е защитата чрез обезопасяване на уязвимостите в компонентите на сайта, така че да не могат да се използват от злонамерени лица.

След това е редовното сканиране на файловете на сайта за добавен злонамерен код и своевременното му отстраняване, което е част от поддръжката към хостинг услугата при СуперХостинг.БГ.

Това ниво на защита гарантира чиста инфраструктура и качествена, надеждна и сигурна хостинг услуга.

?  Ако използвате WordPress:

Като добавка към защитата и сигурността на сайта, за WordPress може да се активират и приложат допълнителни защити, специфични за CMS платформата. Тези защити може да се приложат ръчно от лице, което е запознато с техническите аспекти на прилагането им.

Или автоматично – чрез специален инструмент към хостинг услугата, като например WordPress Manager by SuperHosting.


Следва да ви запознаем подробно с различни технологии, инструменти, трикове и похвати, чрез които да ускорите значително зареждането на сайта си!

⏰  Не карайте потребителите си да чакат!

?  Вижте и практическата част, която следва и ускорете сайта си:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Работи по-умно, печели повече
Клуб Мастърхак
Инструменти, общност и ресурси, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса и да подобриш живота си.
4.8 / 5 от 2100+ човека
Работи по-умно, печели повече
Инструменти, нови идеи,
общност и ресурси