50 съвета за безпроблемно прекарване на времето в снега и студа!

Снимка от щаб квартирата на LH 5 мин, преди да пуснем статията

Имате ли чувството, че напоследък зимата и изобщо прогнозата за времето станаха новина? Имате ли чувството, че отвсякъде ви говорят така, все едно днес ще вали сняг за първи път? Малко повече студ и вече имаме национално бедствие.

Вероятно помните, че в близкото минало снегът и времето всъщност бяха доста по сурови, но ТВ не се бе заела с тях да запълва времето си, слава Богу.

Каквато и да е зимната обстановка навън, това не е повод за паника. Просто трябва да сме подготвени и по възможност да следим прогнозата по интернет, вместо да слушаме трагикомичните словоизлияния на поредния драматичен синоптик.

В следващите редове сме ви подготвили някои съвети (не тези като за олигофрени, които ни повтарят от малкия екран), да се справите с типичните за студеното време проблеми и да направите живота си малко по-лесен и по-приятен.

И не, не става въпрос за оцеляване!

Става въпрос за по-добро преживяване на прекрасните зимни дни.

СЪДЪРЖАНИЕ:


 1. Как да не замръзнем, когато сме навън?
 2. Какво да правим ако все пак измръзнем?
 3. Съвети за шофьори!
 4. Не на болестите през зимата
 5. Домашни средства за простуда
 6. Правила за загряване
 7. Грижа за кожата и косата през зимата
 8. Зимни хакове за дома
 9. Още за зимата

Powered by © lifehack.bg

Как да не измръзнем, когато сме навън

Ако се налага да се срещнете лице в лице със зимните студове и ветрове, вижте как да минимизирате вероятните последици от студа.

 1. Ако ще прекарате дълго време на открито оставете металните украшения вкъщи. Обеците, пръстените и гривните охлаждат тялото ни. Пръстените пречат и на нормалното кръвообращение. По същите причини очилата с метална рамка е добре да заменим с с изцяло пластмасови очила или лещи.
 2. Преди да излезете не пийте алкохол и не пушете. В състояние на опиянение е трудно да осъзнаете дали ви е студено или не, а пушенето води до нарушаване на циркулацията на кръвта.
 3. Преди да излезете хапнете добре. Колкото по-калорична е храната, толкова по-бавно ще замръзнете. А да пиете горещ чай или кафе, преди да излезете навън не е добра идея. Отложете го за момента, в който се приберете у дома.
 4. Излизайки от вкъщи останете няколко минути във входа. Обикновено там е по-студено от вкъщи и по-топло, отколкото навън. Така ще помогнете на организма постепенно да се адаптира към студа. Тук е момента да сложите ръкавиците, така ръцете ви наистина няма да замръзнат дълго време.
 5. Не носете тесни обувки. Те трябва да са ви точни по размер или малко по-големи. Избирайте зимните си обувки така, че да има място за дебел чорап.
 6. Ако е възможно се старайте да се скриете от вятъра, като задължително прикривате лицето си. Не крийте устата и носа под шала, тъй като се събира влага, която охлажда постъпващия въздух. В крайна сметка това може да доведе до простуда или замръзване.
 7. Следете за цвета на кожата. Ако някой участък започне да бледнее, бързо отидете на топло място, може би започвате да измръзвате.
 8. Старайте се да дишате с носа. Вдишването и издишването трябва да е равномерно и не много дълбоко, може да го правите в такт с крачките.
 9. В момента, в който почувствате, че замръзвате, веднага влезте в помещение, всичко, което ви се изпречи на пътя. Най-важното в този момент е да се стоплите. 5-10 минути на топло са достатъчни.

Какво да правим ако измръзнем?


Кожата избледнява, появява се парене, а след това чувствителността се понижава докато не спрете да усещате нищо = измръзване. Народните рецепти от типа на разтриване със спирт няма да помогнат, дори могат да са опасни.

 1. В никакъв случай не разтривайте замръзналия участък. Никакви разтривки със сняг! Огромен е рискът да надраскате кожата и да попадне инфекция.
 2. Разтриването със спирт и олио също нямат никакъв смисъл. Спиртът има загряващ ефект, който при измръзване не е необходим.
 3. Трябва да се сгряваме постепенно. Ако веднага сложим ръката си под горещата вода само ще навредим на и без това измъчената кожа. Започнете с хладка вода и постепенно увеличавайте градусите, без да стигате до гореща.
 4. Сложете върху пострадалото място плътен, но не стегнат компрес. Той ще осигури достатъчно ниво на топлина и ще защити от попадането на инфекция.
 5. Сгрейте не само измръзналия участък, но и цялото тяло. Най-лесния начин е да се завиете в одеало и да изпиете няколко чашки топъл сладък чай.
 6. Не допускайте увреденият участък отново да измръзне. Последствията от вторично измръзване могат да бъдат много по-сериозни.

Още една специфична опасност – леда.

Можете да избегнете синините и по-сериозните травми, ако знаете, какво да правите със заледените повърхности.

Първа стъпка към победата – добрите обувки

Релефната подметка и отсъствието на токче значително понижават риска от падане. Ако токчето е прекалено гладко залепете върху носа на обувката и токчето неголеми парчета груб материал.

Важен момент – техниката на ходене

Обикновено нашите стъпала докосват повърхността под ъгъл, но по заледени повърхности се старайте стъпалата ви да са паралелно разположени, като напълно настъпвате подметката. Положението на тялото ще е много по-устойчиво.

По-добре вървете по края на тротоара

Там обикновено не е толкова хлъзгаво, както в центъра на пътя.

Съвети за шофьори


Удобството да притежаваш личен автомобил се оценява най-много през студените месеци от годината. За да не замръзват чистачките сложете между тях и стъклото парче картон. Не изглежда елегантно, но е удобно. А и вече сте го виждали!

 1. Ако е възможно паркирайте колата с предницата на изток.
 2. Сутрешното слънце ще разтопи натрупалия през нощта сняг и ще сгрее салона на автомобила, макар и малко.
 3. За да не чистите дълго и мъчително леда от стъклата ги обработете със специална смес: 1 част вода и 3 части качествен оцет.
 4. Готварска сол – премахва леда от стъклото предотвратява неговата по нататъшна поява. Сложете сол в носна кърпа и натъркайте стъклата.
 5. Махнете леда и като изключите двигателя, оставете за 5-10 минути  всички врати отворени, за да може влагата и топлината да напуснат салона.
 6. За да не замръзват ключалките на автомобила пръснете малко WD-40 в тях. Да отворите замръзналата вече ключалка ще помогне и медицински спирт.
 7. От боксуване на колата върху леда ще ви спаси пясък за котешка тоалетна. Ако сипете малко под гумите ще си осигурите необходимото сцепление.
 8. За всеки случай дръжте в жапката чифт чорапи. Ще можете да се сгреете, ако намокрите краката си или измръзнете.

Не на болестите през зимата


Зимата е много по-лесно да настинем. Веднъж излезли навън без шапка или измокрили краката си и на следващия ден се появяват характерните симптоми. Да не се разболеете до пролетта е напълно постижима задача, ако се постараете.

 • Сън

Недостатъкът на сън влияе пагубно на вашето самочувствие, тикайки ви в прегръдките на грипа. Постарайте се да спите по 8 часа на ден, това е най-лесният начин да се защитите от болести.

 • Движение

Студа и снега не са повод да се завием в одеяло и да си играем на тюлен. Всяка сутрин задължително правете упражнения, дори само 10 минути физическо натоварване помага да останем в тонус.

 • Правилно хранене

В режима ви на хранене трябва да влизат фибри, белтъци и витамини.

Зеле, чушки, моркови, пилешки бульон, чай от шипка – това са най-добрите ви приятели за следващите 3-4 месеца. Те ще ви помогнат да укрепите имунитета и да подготвите организма си за среща с инфекцията.

 • Имунизация

Ако често боледувате или на работното място общувате с голямо количество хора си направете ваксина своевременно. Логичен, но много пренебрегван съвет.

 • Проветрявайте помещението по-често

Ако на работното място сте няколко колеги в едно помещение периодичното проветряване ще ви спаси от заразяване.

Мийте ръцете си

Този прост ритуал помага в пъти да понижите вероятността от инфекция.

Домашни средства за простуда


Преди всичко е нужно да разясним някои неща.

Ще ви разкажем за това какво да правите, когато сте измръзнали до кости или сте си намокрили краката, но не искате да се разболявате. Ако имате симптоми на грип – рязко повишаване на температурата 38-39 градуса, кашлица, силно главоболие и болки в ставите – незабавно отидете на лекар.

 • Дръжте краката на топло

Не сваляйте вълнените чорапи дори вечер, а за по-добър ефект стоплете леглото с бутилки пълни с топла вода.

 • Нарежете лимон

Нарежете лимон на малки кубчета, сложете го в стъклена бутилка и разбъркайте с 4-5 супени лъжици мед. Затворете с капак и оставете да престои.

Получената смес яжте просто така или добавяйте в чая.

 • Обилното пиене на течности е това, което ви трябва

Чай от лайка, напитка от джинджифил и лимон, зелен чай ще помогнат да преодолеете лошото самочувствие.

 • Ароматерапията работи

Аромата на ефирни масла от лимон, лавандула, розмарин, чаено дърво и евкалипт (поотделно или в комбинация) ще напълни стаята с аромат и ще мобилизира защитните сили на организма.

Правила за загряване


Рязката смяна на температурата и влажността са стрес за организма. За да не замръзнем в най-студената зима трябва да спазваме някои прости правила.

 • Колкото повече слоеве, толкова по-добре

Всеки слой дрехи създава допълнителна въздушна прослойка, която запазва топлината. С фланелка с дълъг ръкав и вълнен пуловер ще ви е по-комфортно, отколкото само с един дебел пуловер.

Важното е първия слой да прилепва към тялото.

 • Дънките, дори най-плътните няма да ви сгреят

Ако все пак не искате да се отказвате от тях в полза на топли панталони или вълнени такива, задължително обличайте отдолу някакъв вид клин.

 • Памук – лош вариант за зимата

Той отлично попива влагата, а в студа тази способност е по-скоро недостатък. Подходящите за бельо са вълнени, естествена коприна или синтетични.

 • Избирайте синтетични тъкани, които не пропускат студ и влага.

За дългите зимни разходки е най-добре да избираме синтетични ръкавици. Плетените ръкавици се мокрят бързо, ако се наложи да играете в снега.

Грижа за кожата и косата през зимата


През зимата студа и вятъра хапе лицето, а в топлото помещение щафетата поема сухият въздух. В резултат на това кожата започва да се люспи или става прекалено мазна, а косата се наелектризира и като цяло не изглежда добре.

 1. Кожата задължително трябва да се овлажнява. Нанасяйте овлажняващ крем час преди да излезете навън, така ще успее да попие.
 2. Съветът за овлажняване се отнася и към косата. Балсам за коса след всяко миене, редовни овлажняващи маски и средства на основата на масла за краищата на косата ще и помогнат да не се наелектризира.
 3. Избирайте средства с по-наситена текстура, от тази през лятото. Гелът заменете с лек крем, а за суха кожа използвайте питателни маслени балсами.
 4. Правете си почистващи маски максимум 2 пъти седмично. Ако имате чувствителна кожа е достатъчен и един път седмично.
 5. Вместо дълго седене в горещата вана взимайте кратък топъл душ. Така кожата на тялото ви ще страда много по-малко от сухота.
 6. За спомагателно средство за бръснене използвайте кокосово масло.
 7. За по-добър резултат нанасяйте крем за тяло още докато кожата ви е влажна.
 8. За да омекотите кожата на ръцете, нанесете дебел слой крем или масло и сложете памучни ръкавици. Най-добре го правете преди сън.

Зимни хакове за дома


Студено, неприятен сух въздух, а в коридора има цяло езеро от снежните ви обувки. Нищо страшно, с всичко това можете да се справите лесно.

 1. Ако сте пекли нещо във фурната, след привършване на готвенето оставете вратата на фурната отворена. Топлината ще сгрее помещението.
 2. Залепете зад парното парче фолио с размер горе долу колкото този на радиатора. При същата температура на парното стайната ще е по-висока.
 3. За да направите сухия въздух в квартирата по-пригоден за нормален живот периодично кипвайте вода в тенджера с отворен капак за 15-20 минути. Можете да добавите кори от цитрусови плодове, канела или карамфил, за да замирише всичко това прекрасно
 4. Преди да почистите снега нанесете върху острието на лопатата малко олио. Най-лесно можете да го направите, като прехвърлите малко олио в бутилка с пулверизатор. Така снега няма да залепва към лопатата, а вие ще загубите по-малко нерви опитвайки се да го махнете от там.

Е, вие как се справяте със зимата?

[su_box title=”Още за зимата:” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]
 1. Как да осигуриш повече топлина и уют с по-малко разходи за ток?
 2. 12 трика за повече топлина в дома през зимата, без излишни разходи
 3. Как да не боледуваме от настинка и грип – особено през зимата
 4. Как да обикнем студената зима: тайната на норвежците
[/su_box]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак