Как да обикнем студената зима: любопитната тайната на норвежците от Тромсьо

зима,норвегия

Жителите на Норвегия приемат своите дълги зимни нощи като нещо, за което трябва да празнуват. Но как е възможно да бъдеш весел през тези 4 месеца ледена тъмнина… Да видим каква е тази тайна на норвежците, благодарение, на която се наслаждават на студената зима.

По време на полярната зима на места в северното полукълбо дните бавно ще изчезват, докато не настъпи пълен мрак, който продължава с месеци – навсякъде ще бъде тъмно, студено. И благодарение на спецификите в този район на земята, няма да видите слънцето, нито след работа, нито преди да влезете сутрин в офиса.

Целият този мрак без съмнение ни води на въпроса:

Какво мога да направя, за да се справя с тъмното и студеното, обзело не само околната среда, но и душата ми?

Университетът в Тромсьо е чудесно място за отговор на този въпрос, тъй като е най-северният университет в света.

Точно това го прави подходящ, за да се проучи психологията на хората по тези места и по-специално – как се  предпазват от зимните невротични неволи и дали практиките им могат да се приложат и на друго място?

С тази задача се заема Кари Лейбовиц – бивша студентка на Станфордския университет предлага, вместо да се оплакваме от студа, снега и мрачното време, да погледнем на това от добрата му страна. Тя прекарва година в Норвегия по време на полярната нощ, за да разбере как местните успяват да се справят с лошото настроение през зимните дни. Ето какво научи Кари за щастието от норвежците и по-специално от жителите на град, в който слънцето не изгрява, а нивата на зимна депресия са изключително ниски:


Зимата дойде, а с нея и мрачното време, студа, лошото  настроение и депресиите. Чувствате ли вече това мрънкане? Близките няколко месеца ще се оплакваме за лошото време, ще замръзваме и ще се обличаме с тонове дрехи.

Всичко това води до въпроса:

Как да се справя със зимата, без да орева света?

Оказва се, че проблемът не е в сезона, а в самите нас (до тук никаква изненада). До такъв извод стига Кари Лейбовиц, която провела изследване в Тромсьо – град в северна Норвегия – толкова далеч, че от ноември до януари слънцето не се появява над хоризонта!

Лейбовиц изучавала психологическото състояние на местните, които по презумпция трябвало да изпадат в меланхолия и депресия (как иначе – 3 месеца без слънце). Оказало се обаче, че зимната депресия при тях била с много по-ниски стойности от световните.

Кари попитала месните: „Защо не сте унили?”. Така правят жителите на други страни от северното полукълбо. Отговорът бил: „А защо ни е нужно това?”

Кари разбрала, че там този въпрос звучи неуместно. В Норвегия хората възприемат зимата като нещо, на което да се радват, а не нещо заради, което да се оплакват.

Уроците на далечния Север

Защо норвежците от Тремсьо приемат дългата полярна зима като нещо, заради което трябва да празнуват, вместо нещо, заради което да се оплакват?

“Тази зима ме депресира” или “Чувствам се уморен, когато е тъмно навън” са нещата, които си споделяме помежду си през зимата. И въпреки екстремната тъмнина в Тромсьо, жителите на града показват по-ниски нива на депресия, отколкото може да се очаква предвид дългите и тъмни зимни месеци и високата географска ширина.

Всъщност, нивата на депресия при жителите на Тромсьо с географска ширина 69°N е същата като тези на живеещите в на окръг Монгомъри в щата Мериленд при 41°N географска ширина. И макар че, повечето от нас смятаме, че зимата е депресираща, жителите на северна Норвегия изглеждат в състояние да избегнат голяма част от това страдание, дори, за разлика от онези, които живеят на много по-топло и светло място.

Какво обаче спасява норвежците от мрачното настроение?

Важен фактор за приемането на зимата по по-приятен начин са техните местни общности, които са много сплотени, имат силни социални връзки, а това обогатява живота им. Можем да направим аналог с народи от Севера в Русия: чукчи, евенки, ханти, манси – тук социалните връзки са също толкова силни.

Норвежците се наслаждават на всички неща, които могат да се правят само през зимата. Местните едвам дочакват началото на ски сезона. За тях няма понятие като „лошо време. За тях има само неподходящо облекло”.

Да, тайната на норвежците е в сплотеността!

Но това далеч не е всичко.

Норвежците имат дума koselig , която означава чувство за уют.

Хората обичат да се събират заедно, да палят свещи, да пият горещи напитки и да се топлят с одеяла. Каква идилия…

В Тромсьо се провеждат и много фестивали и масови мероприятия, които подаряват на всеки чувството, че е част от общността.  Хората буквално са очаровани от красотата на зимните пейзажи, а не депресирани от големия студ. А от ноември до януари, когато слънцето не се показва над хоризонта, можете да направите и уникални фотографии.

По време на най-мрачния период на полярната зима, все още има 2-3 часа светлина на ден, в които слънцето леко се показва над хоризонта, без да изгрява напълно. А по време на по-дългите “дни” на полярната нощ, през ноември и януари, небето често се изпълва, в продължителност до 6 часа след изгрев, с подобни, прекрасни цветове.

Студеният ни светоглед и зимата

Повечето от нас, разбира се не живеят в Тромсьо. Не всеки има и камина затопляща не само ръцете ни, но и душата.

И все пак има неща, които можем да променим. Често недоволстваме по време на зимния сезон и е трудно да бъдем в добро настроение, когато всички около нас се оплакват (рецепта за спиране на оплакването).

Вместо да недоволствате от студеното време, открийте в зимата възможността да се наслаждавате на живота. Ски, сноуборд, кънки, снежни човеци, бой със снежни топки и приятното усещане за завръщане в топлия и уютен дом след развлеченията в студа. Това не е сложна задача.

Подходете към това съзнателно и променете своите негативни зимни навици, превръщайки ги в позитивни (рецепта за промяна на лошите навици).

Ето и няколко предложения за зимни развлечения. Помнете, че зимата може да бъде и весела. В края на краищата, кога ще можем да похапнем сняг?

  • Топъл глинтвейн от огнището – бутилка вино, гроздов или ябълков сок за безалкохолния вариант, нарязан на кръгчета портокал, захар на вкус, пет зрънца карамфил, две – три пръчици канела, по щипка кардамон, индийско орехче и джинджифил. Разбъркваме всичко и загряваме, без да кипваме. Пием само в компания!
  • Разходка в гората – да съберем шишарки, клонки и да снимаме.
  • Направете хранилка за птички – напълнете я със сурови слънчогледови или тиквени семки, трохи хляб и овесени ядки. Синигерите ще са ви много благодарни, ако ги почерпите нещо сладко или извара.
  • Кино маратон – филми, филми и пак филми – от сутрин до вечер. Можете да викнем приятели или да се насладим сами на прекрасен филм.
  • Да приготвим джинджифилови бисквитки – варианти на рецептата има страшно много, затова избора оставяме на вас. Не икономисвайте подправки, а вместо бяла захар използвайте кафява, така бисквитките ще са много ароматни.
  • Да си направим горещ шоколад, мляко с какао или капучино с огромна пяна.
  • Да опитаме нови рецепти с чай – с орехи, сушена портокалова кора, ябълки, вишни, червено вино, карамфил и канела – чаят може да е много различен и изключително вкусен.

Полезно: Докато чаят се приготвя отворeте Steep. Това са няколко симпатични таймера, специално предназначени за отчитане на времето, необходимо за запарката на черен, бял, зелен и други ароматни видове чай.

Добрата новина: Зимата ще ни направи и по-продуктивни!

Не вярвате ли?

През 2014 г. в Journal of Applied Psychology е публикувано проучване, проведено от Harvard, което целяло да установи ефекта от времето върху нашия начин живот и работа. Почти всички участници в проучването първоначално твърдели, че лошото време ги прави по-малко продуктивни. Те асоциирали хубавото време с повече свършена работа. Дали обаче на практика това е така?

Ето и заключението от изследването:

Ефектът на взаимодействие между метеорологичните условия и излагането на външни въздействия открито показва, че хората могат да бъдат относително по-продуктивни в работата си през зимните и дъждовни дни, докато нещо не ги разсее активно, пишат изследователите. В слънчеви дни, участниците в проучването били по-склонни да се отвличат от задълженията си със странични занимания, заради постоянната мисъл за дейности на открито (ходене по кафета, спорт, разходки, почивки и т.н.), които не излизали от съзнанието им.

Нагласата към заобикалящата ни среда влияе, не само върху постиженията и успехите ни, но и върху физическото ни здраве.

Хората, които имат положителна нагласа към света около тях (тези, които не мрънкат постоянно) са по-продуктивни, от онези, които се поддават на депресията и мрачното настроение. Тези с позитивна нагласа към студ, тъмнина, стоене вкъщи и т.н. имат и по-ниски нива на хормона на стреса кортизол.

При друго проучване, при което е изследван хотелски персонал, онези, които вярвали, че почистването на стаите е добро упражнение, което освежава ума и намаля теглото, имали по-ниски нива на стрес, от тези, които приемали почистването само като работа.

Мисловната ни нагласа не е фиксирана – тя може да бъде зададена.

И както си я настроим, така и ще възприемаме света около нас – истина, стара колкото човечеството.  Можем да бъдем позитивни или негативни, конструктивни или деструктивни. Може би точно това предопределя и нагласата на жителите на Тромсьо, които решават да изберат “психологическото благосъстояние” пред депресията по време на полярната нощ.

Защото с правилната нагласа, никак не е трудно да обичаш зимата…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак