Как да осигуриш повече топлина и уют в дома си с по-малко разходи?

инфрачервени панели

Инфрачервените лъчи са част от електромагниятния спектър и са първите извън видимата част на спектъра, за чието съществуване научаваме. Открити са през 1800г. от Уилям Хершел, който изучавал температурата на различните цветове, когато забелязал, че термометърът показва най-висока температура в червения край на спектъра и най-вече в частта след него.

Така той нарича тези невидими лъчи топлинни, заради свойството им да пренасят топлина.

Всъщност Хершел открива по какъв начин Слънцето затопля Земята.

Слънцето излъчва лъчи в целия спектър, но част от тях се поглъщат от земната атмосфера, други се отразяват обратно в Космоса, а трети преминават и достигат до нас.

Инфрачервените лъчи изминават дългия път в Космоса до нашата атмосфера, докосват земната повърхност и отдават енергията си във вид на топлина. Ето защо, дори в студен зимен ден, излизайки на Слънце усещаме приятна топлина, въпреки ниската температура на въздуха.

Всъщност инфрачервени лъчи излъчва всеки предмет с температура над абсолютната нула т.е. 0оК или -273оС. Инфрачервени лъчи излъчва и човешкото тяло, когато му е топло и поглъща такива лъчи, когато му е студено. Това е най-естественият вид предаване на топлина, който познаваме.

Освен Слънцето и човешкото тяло, такива лъчи излъчват огънят и инфрачервените уреди, предвидени за лечение или отопление. При това предаване на топлина лъчът може да бъде насочен. Използването на такъв отоплителен уред позволява той да бъде ползван за зоново отопление в големи помещения, за изсушаване на автомобилна боя, за профилактика и лечение на различни болки в ставите и др.

Това отопление е широко използвано в промишлеността.

infraheatНапоследък обаче инфрачервеното отопление намира все по-голямо приложение и в бита. То е отлична алтернатива на конвективното отопление. Специалистите в бранша му обръщат все по-голямо внимание, защото е много по-икономично от конвективните отоплителни уреди.

Заради глобалното затопляне и климатичните промени, политиките на много европейски (и не само) страни са насочени към запазване на околната среда за следващите поколения.

Производителите са принудени да намерят по-добър и ефективен начин за отопление, тъй като това е една от най-енергоемките и замърсяващи дейности в световен мащаб. С внедряването на инфрачервеното отопление в бита, много от специалистите започнаха да го наричат – отоплението на третото хилядолетие.

Основното предимство на тези отоплителни уреди, разбира се, е това, че те са ефективни и икономични. Използват много по-малко енергия, топлят стените, пода, тавана, които акумулират и в последствие отдават топлина към помещението.

infraheat2Ето защо, ако искаме да ползваме инфрачервени отоплителни уреди в бита и да се топлим икономично, важно е да имаме добра изолация, която да задържи топлината в рамките на помещението.

Освен това те са здравословният заместител на конвективното отопление!

Причината за това е, че при тяхната работа няма циркулация на въздух, т.е. няма изсушаване на въздуха, както и завихряне на прах и микроби в помещението.

Всъщност можем да ги разгледаме така: Те топлят всичко друго, но не и въздуха.

разлика между конвективно отопление и инфрачервено отопление

Затоплят стените, пода, тавана, предметите, човека. Стените акумулират топлинна енергия и след това я отдават обратно в помещението. По този начин се получава равномерно отопление, като разликата в температурата на въздуха на пода и до тавана е 1оС. Нещо невъзможно при конвективното отопление, където често наблюдаваме ефекта топла глава-студени крака.

Инфрачервените отоплителни уреди са особено подходящи за хора с астма и алергии.

Важно

При отоплението с инфрачервени уреди стените са винаги по-топли от въздуха, ето защо употребата им намалява до минимум появата на конденз и мухъл. Това е и причина те да са подходящи за изсушаване на мокри стени, например в мазета.

Как да изберем инфрачервен топлинен уред?


инфрачервено отопление

Много важно при избора на инфрачервен отоплителен уред е:

Да знаем какъв процент от отдадената топлина е във вид на лъчи и какъв процент се отдава като конвекция. Има комбинирани отоплителни уреди, при които процентът е еднакъв 50 на 50.

Едни от най-добрите в това отношение (според редица сертифицирани лаборатории) отоплителни уреди са инфрачервените отоплителни панели InfraHEAT. Те отдават 93% от топлината си във вид на инфрачервени лъчи и само 7% във вид на конвекция.

Кой има пръст в създаването на тези ефективни отоплителни уреди?

Отоплителните панели InfraHEAT са продукт на амбицията на австрийски инженери, които изключително държат на качеството и подлагат панелите на стриктни лабораторни изпитания, като постоянно ги усъвършенстват и благодарение на това запазват лидерска позиция на пазара.

По-силната топлина и по-малкия разход не са единственото им предимство!

инфрачервени панели

Освен топлинните качества панелите InfraHEAT са стилни и красиви, ултра тънки и не заемат място, напротив – могат да бъдат изработени във вид на картина, според индивидуалния вкус и интериор.

Например картина на стар майстор или модерно изкуство за гостната, анимационен герой за детската стая, логото на фирмата за офиса. Могат да бъдат и във вид на огледало за банята или антрето.

От тази есен панелите InfraHEAT могат да бъдат намерени в специализирания шоурум за инфрачервено отопление в София, бул. Цар Борис III – 85. Изключителен представител за България е фирма “Пестим енергия” ООД.

[ P.S. ] InfraHEAT откриват нов шоу рум, в който да се запознаете отблизо с тези уреди. Откриването ще се състои на 03.12.16г. (събота) от 20:00ч. Адресът е бул. Цар Борис III – 85. Заповядайте!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак