инфрачервени панели

Как да осигуриш повече топлина и уют в дома си с по-малко разходи?

Запази за по-късно
 

Инфрачервените лъчи са част от електромагниятния спектър и са първите извън видимата част на спектъра, за чието съществуване научаваме. Открити са през 1800г. от Уилям Хершел, който изучавал температурата на различните цветове, когато забелязал, че термометърът показва най-висока температура в червения край на спектъра и най-вече в частта след него.

Така той нарича тези невидими лъчи топлинни, заради свойството им да пренасят топлина.

Всъщност Хершел открива по какъв начин Слънцето затопля Земята.

Слънцето излъчва лъчи в целия спектър, но част от тях се поглъщат от земната атмосфера, други се отразяват обратно в Космоса, а трети преминават и достигат до нас.

Инфрачервените лъчи изминават дългия път в Космоса до нашата атмосфера, докосват земната повърхност и отдават енергията си във вид на топлина. Ето защо, дори в студен зимен ден, излизайки на Слънце усещаме приятна топлина, въпреки ниската температура на въздуха.

Всъщност инфрачервени лъчи излъчва всеки предмет с температура над абсолютната нула т.е. 0оК или -273оС. Инфрачервени лъчи излъчва и човешкото тяло, когато му е топло и поглъща такива лъчи, когато му е студено. Това е най-естественият вид предаване на топлина, който познаваме.

Освен Слънцето и човешкото тяло, такива лъчи излъчват огънят и инфрачервените уреди, предвидени за лечение или отопление. При това предаване на топлина лъчът може да бъде насочен. Използването на такъв отоплителен уред позволява той да бъде ползван за зоново отопление в големи помещения, за изсушаване на автомобилна боя, за профилактика и лечение на различни болки в ставите и др.

Това отопление е широко използвано в промишлеността.

infraheatНапоследък обаче инфрачервеното отопление намира все по-голямо приложение и в бита. То е отлична алтернатива на конвективното отопление. Специалистите в бранша му обръщат все по-голямо внимание, защото е много по-икономично от конвективните отоплителни уреди.

Заради глобалното затопляне и климатичните промени, политиките на много европейски (и не само) страни са насочени към запазване на околната среда за следващите поколения.

Производителите са принудени да намерят по-добър и ефективен начин за отопление, тъй като това е една от най-енергоемките и замърсяващи дейности в световен мащаб. С внедряването на инфрачервеното отопление в бита, много от специалистите започнаха да го наричат – отоплението на третото хилядолетие.

Основното предимство на тези отоплителни уреди, разбира се, е това, че те са ефективни и икономични. Използват много по-малко енергия, топлят стените, пода, тавана, които акумулират и в последствие отдават топлина към помещението.

infraheat2Ето защо, ако искаме да ползваме инфрачервени отоплителни уреди в бита и да се топлим икономично, важно е да имаме добра изолация, която да задържи топлината в рамките на помещението.

Освен това те са здравословният заместител на конвективното отопление!

Причината за това е, че при тяхната работа няма циркулация на въздух, т.е. няма изсушаване на въздуха, както и завихряне на прах и микроби в помещението.

Всъщност можем да ги разгледаме така: Те топлят всичко друго, но не и въздуха.

разлика между конвективно отопление и инфрачервено отопление

Затоплят стените, пода, тавана, предметите, човека. Стените акумулират топлинна енергия и след това я отдават обратно в помещението. По този начин се получава равномерно отопление, като разликата в температурата на въздуха на пода и до тавана е 1оС. Нещо невъзможно при конвективното отопление, където често наблюдаваме ефекта топла глава-студени крака.

Инфрачервените отоплителни уреди са особено подходящи за хора с астма и алергии.

Важно

При отоплението с инфрачервени уреди стените са винаги по-топли от въздуха, ето защо употребата им намалява до минимум появата на конденз и мухъл. Това е и причина те да са подходящи за изсушаване на мокри стени, например в мазета.

Как да изберем инфрачервен топлинен уред?


инфрачервено отопление

Много важно при избора на инфрачервен отоплителен уред е:

Да знаем какъв процент от отдадената топлина е във вид на лъчи и какъв процент се отдава като конвекция. Има комбинирани отоплителни уреди, при които процентът е еднакъв 50 на 50.

Едни от най-добрите в това отношение (според редица сертифицирани лаборатории) отоплителни уреди са инфрачервените отоплителни панели InfraHEAT. Те отдават 93% от топлината си във вид на инфрачервени лъчи и само 7% във вид на конвекция.

Кой има пръст в създаването на тези ефективни отоплителни уреди?

Отоплителните панели InfraHEAT са продукт на амбицията на австрийски инженери, които изключително държат на качеството и подлагат панелите на стриктни лабораторни изпитания, като постоянно ги усъвършенстват и благодарение на това запазват лидерска позиция на пазара.

По-силната топлина и по-малкия разход не са единственото им предимство!

инфрачервени панели

Освен топлинните качества панелите InfraHEAT са стилни и красиви, ултра тънки и не заемат място, напротив – могат да бъдат изработени във вид на картина, според индивидуалния вкус и интериор.

Например картина на стар майстор или модерно изкуство за гостната, анимационен герой за детската стая, логото на фирмата за офиса. Могат да бъдат и във вид на огледало за банята или антрето.

От тази есен панелите InfraHEAT могат да бъдат намерени в специализирания шоурум за инфрачервено отопление в София, бул. Цар Борис III – 85. Изключителен представител за България е фирма „Пестим енергия“ ООД.

[ P.S. ] InfraHEAT откриват нов шоу рум, в който да се запознаете отблизо с тези уреди. Откриването ще се състои на 03.12.16г. (събота) от 20:00ч. Адресът е бул. Цар Борис III – 85. Заповядайте!

 • 175
 •  
 •  
 • Бопис каза:

  Нещата са много относителни. Идеален вариант за отопление няма. В тази статия има както много истини, така и глупости. Инфрачервените отоплители са подходящи за големи помещения като тези на големите търговски вериги. Там затоплянето на въздуха би било … доста скъпо – затова се топлят директно хората – с по-малко енергия се постига задоволителен резултат. Също така подобни уреди са употребявани и на открито в заведения за места за пушене – там на открито да топлиш въздуха е … само за невменяеми.
  За нормални стаи у дома има други методи за затопляне – климатик, конвекторни печки(от части излъчват инфрачервени лъчи), радиатори (остарял и неефективен), печки на дърва(замърсяващи околната среда), подово утопление(най-уютният избор за мен) и духалките(най-бързият начин да се сгрееш, шумен, но ефективен).

 • Oleg Petrov каза:

  Здравейте,

  разгледах продуктите от приложения линк, не виждам информация обаче, до каква температура може да стигне едно помещение от 12 квадратни метра с такъв уред. С две думи, ако поставя термометър в стаята, при външна температура от – 1, след 2 часа отопление колко ще е температурата вътре. Да кажем, че съм избрал 600W картина, която сте обявили в линка за малко над 700 лева.(въпрос не доавторите а до фирмата производител/доставчик)

  • Elitsa Naneva каза:

   Здравейте,

   Обикновено при отопление с такъв уред комфортната температура е около 22 градуса. Разбира се, можете да настроите термостата и на повече, но няма да е необходимо, тъй като при тази температура на въздуха, стените ще са по-топли, а топлоусещането на човешкото тяло зависи от температурата на околните повърхности. Уредът се управлява от термостат, който измерва температурата в стаята и поддържа зададената.
   Обикновено тези уреди се включват на есен и се изключват на пролет, като работата им се контролира от термостата. Идеята е да се запази топлината на стените още през есента. Стените акумулират по-бавно топлина, затова ако се включи инфрачервен панел по средата на зимата, при вече изстинали стени, е възможно термометъра да не мръдне и няколко часа. Т.е. наблюдения върху ефективността ще могат да се правят след първия ден на употреба.
   Също така е особено важно и какво представлява помещението, освен квадратурата, има ли топлоизолация на стените, външна или вътрешна, както и на пода и на тавана, отопляват ли се съседите отгоре и отдолу, какво е изложението и т.н.
   Всеки случай е индивидуален, ако желаете повече информация, не се колебайте да се свържете с нас, както и да разгледате сайта ни за повече информация. http://www.infraheat.bg/

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >