Влиянието на мозъка върху горенето/трупането на мазнини и преяждането [експеримент]

Преди време с Ники и Стан от aestheticbyscience.com говорейки си осъзнахме как в момента фитнес индустрията е пълна с гурута и разбирачи, които постоянно дават съвети за отслабване и казват на хората какво да правят, но реално никой не помага на същите тези хора как да започнат да следват въпросните съвети (каквито и да са те – добри, лоши) ежедневно и достатъчно дълго, за да постигнат желаната промяна.

Демек, никой не им помага да си променят поведението и навиците.

Затова решихме да вземем най-добрите научно валидирани стратегии и тактики, да ги подредим в последователност, която води до оптимални резултати/промяна в поведението и най-вече да направим нещо лесно и практично, което да е подходящо дори и за много зает човек. И така преди 6 седмици се роди нашият експеримент!

Целта беше да вземем 10-20 жени, които многократно са опитвали да отслабнат без особени успехи през годните и да им помогнем да създадат бързо и лесно конкретни индивидуално избрани навици. Критериите, по които избрахме жените бяха:

 1. Дамите да имат желание да опитат нещо тотално различно
 2. Да имат поне няколко неуспешни опита да се отърват от мазнините

Искахме да видим дали нашият модел ще доведе до резултатите и промяната, които искаме да постигнем в хората.

Важно: Целта на този пост обаче не е да разказвам за нашата стратегия за промяна, нито за експеримента, по-скоро какво научихме последните 6 седмици и изводите, които всички ние можем да си направим.

Въпреки, че повечето жени от нашата група въобще не бяха с наднормено тегло и за повечето 5-10 кг мазнини реално бяха разликата между сегашната им форма и доста добрата такава, ето какво показаха първоначалните тестове.

Долните и горните граници, които открихме:

 • A1C (Гликиран хемоглобин): 4.9% – 7%
 • Плазмени нива на глюкозата сутрин на гладно: 82 mg/dL – 139 mg/dL
 • Орална толерантност на глюкозата: 129 mg/dL – 230 mg/dL
 • Триглицериди: 120 mg/dl – + 230 mg/dl (+2.4 nmol/l)

И т.н. да не ви отегчавам с детайли…

Какво ни казват тези цифри (и някои други, които не съм споменал)….

 • A1C и fructosamine-а ясно показват лош гликогенен контрол (поне за последните няколко седмици/месеца).
 • А.М. нивата на глюкоза показват ясно, малко или много, лоша сензитивност към инсулина (степен на инсулинова резистентност).
 • Високите триглицериди + макар и ниският холестерол, но високите нива на LDL-P (1,700 nmol/l до + 2,200 nmol/l) за мен са тиктакаща бомба със закъснител.

За да направя по-разбираемо всичко, него го обобщя така:

50% тези жени са в пред-диабетно състояние, 30% буквално страдат от диабет тип 2 и само 20% показват нормални резултати. Като „нормално“ за лекарите означава статистика взета от хората, които ходят по болниците, а не оптималното за добро здраве (нормално е различно от оптимално за здравето).

И най-шокиращото е, че…

„Нашите“ жени са между 19 – 32 годишни и въобще не ми се мисли в какво здравословно състояние ще са след 20 г. ако продължат по същия начин (дори и да предположим, че няма да стане по-зле, което е малко вероятно).

Какво искам да кажа с това:

В никакъв случай не трябва да пренебрегваме малки червени лампички като хронична умора, сънливост и отпадналост следобед след обилен обяд, замрежване на зрението малко след поредната калорийна/захарна бомба, запек, подуване на стомаха и газове, високо кръвно и т.н. Всички тези неща са индикатор, че нещо не е наред и трябва да обърнем внимание и то веднага, без значение дали сме на 18 г или на 58 г.

Второто нещо, което искам да споделя:

Повечето от тези жени бяха сменили по няколко инструктора и коучове, явно без никакви резултати. Да, има много хора, които коучват, както и такива, които търсят помощ и посланието е и към двете групи:

Ако искате да си намерите добър треньор, който наистина да ви помогне да постигнете резултати (и то трайни), аз лично бих обърнал внимание на няколко неща:

 • Получавам ли индивидуални съвети за това как да се храня?

„Яж повече непреработена храна“, или „Сутрин в 8:32 часа и 5 сек яж 38.54 гр извара, 10/12 от яицето, 28.12 гр ориз и т.н.“ и любимото ми, „Намали храната и започни да тренираш повече“. Това са толкова тъпи, безполезни и вредни съвети, че ми е трудно да опиша точно какво мисля. Много експертни вероятно сега ще скочат и ще кажат, „По-малкото храна и повечето тренировки са ключът към отслабването“.

Аз не съм фитнес гуру и/или професионален инструктор, но като един тъп консултант в сферата на високите технологии ще кажа, че много по-добре е да не правите нищо, отколкото да се опитвате да отслабнете като ядете по-малко и си скъсвате задника във фитнеса. За всички останали, термодинамиката не може да обясни пълната картинка какво се случва между приетите калории и тяхното изразходване и съвета яж по-малко и тренирай повече е вреден – много вреден и води до затлъстяване.

Който иска и му стиска, нямам против да поспорим (в коментарите).

 • Напълняването е стриктно контролиран процес от тялото:

То представлява съвместните усилия и работа м/у мозъка, храносмилателната система и шепа хормони, невротрансмитери и ензими.

Доколко тези молекули работят добре и мозъкът успява коректно да събира информация за тялото и да контролира храненето и подкожните мазнини зависи от няколко фактора – какво, кога и по колко ядем, съня, стреса, тренировките, и да не забравяме чревния бактериален баланс и добрата работа на червата.


По отношение на храненето, процесите в тялото са толкова сложни, че просто уравнение като вкарана калории – изгорени калории няма как да обяснят какво става и термодинамиката не е достатъчна да обясни биологията.

Какво имам предвид…

За една от нашите жени открихме, че храна като банани и овесени ядки (здравословни по всички стандарти) водят до супер високи нива на инсулин и повишаване на два фактора на инфламация – все неща, които определено не и помагат да стане по-здрава и слаба и колкото и малко да яде, инсулиновата резистентност няма да и позволят да гори мазнини, а лептиновата резистентност така ще я кара да яде, че просто няма никакъв шанс каквато и воля да има (доста грубо обяснение, но все пак валидно).

Нещо повече – негативният ефект на тези полезни храни за нея се оказаха по-кофти от консумирането на някакви захарни бисквитки, които обича да яде (които са си пълен боклук по всякакви стандарти). Искам да кажа, че ако треньора не хване и не помогне на човека да разбере кои от храните, които яде регулярно в момента му помагат, не помагат и/или вредят и не предложи индивидуален подход за това какво да ядем и колко въглехидрати на ден е оптимално, за да постигнем резултата „Х“, значи този треньор нищо не прави. От нашите жени има такива, които горят мазнини на +150 грама въглехидрати/ден, има и такива, за които кето план е най-удачен.

Има едни, за които бананите и ядките не са препоръчителни ако гони оптимални резултати, а цвеклото я издува и води до негативни ефекти в/у чревната флора…. има и такива, които си бухат банани и ядки без да имат драма с това.

В крайна сметка получавате ли персонализирани решения от коуча или си карате на copy/paste и старата изтъркана песен?


Лошият сън води до повишен стрес, инсулинова резистентност и интересни психологически ефекти като желание да се тъпчем с джънк докато пренебрегваме дългосрочните си цели и желание да сме здрави.

С други думи, ако сме недоспали, ставаме все по-импулсивни и лесна жертва на KFC и с това лъжем мозъка, че гладуваме докато реално преливаме от потенциална енергия.

Коучът, помага ли ви да разберете дали имате достатъчно качествен сън и ако не, как да го промените това? И не, 8ч /ден не са гаранция, че си набавяте добър сън.

Специално за съня задължително прочетете тази статия!

Стресът – хроничните високи нива на кортизол водят до инсулинова/лептинова резистентност и преяждане със сладко или други такива.

Кортизолът ви прави по-добели и с времето „затлъстял“ става новото нормално за мозъка и отслабването става все по-трудно и имагнерно. Как коучът ти определя твоите нива на стрес и по какъв начин ти помага да се справиш с него ако има проблем?

Тренировките – повече тренировки не е по-добре. Точка!

Тренировката е стрес и ако целта е оптимално горене на мазнини, 1 час / СЕДМИЦА (не е грешка) умни тренировка са напълно достатъчни да постигнем мега добри резултати.

Това особено важи за жените, които по всякакви стандарти имат склонност да компенсират 100-те ккал изгорени във фитнеса с 300 ккал от шоколад и лежане цяла вечер пред телевизора докато гледа Биг Брадър (е заслужава го, нали е тренирала).

В един от фитнесите, в който тренирам без да искам чух как едно момиче се оплаква на инструктора си как се чувства изморена, защото е била на рожден ден до късно и малко виновно, защото е попрекалила с джънка, а големият гуру и скъса задника (буквално) с тонове упражнения докато 90 мин. и обясняваше как трябва да спре да се лигави, а да продължава да лашка железата. Чудя се как не му тегли една майна, но факт е, че от този ден не съм го виждал това момиче повече.

Здравето на червата и баланса м/у бактериите в тях. Дали червата ви са здрави и бактериалният статус в тях може да е разликата между здравия човек и развалината страдаща от всички тези модерни болести като диабет, рак, инфаркт и т.н.

Защо написах всичко това?


Целта да напиша всичко това е да хвърля малко светлина в/у това колко много пренебрегваме здравето си и не правим нищо докато е време, а истината е, че в момента, в който се разболеем, вече често е късно и най-удачното време да направим нещо по въпроса е докато все още сме здрави.

И другото е:

Колко некомпетентни и импотентни са повечето “прота” и как взимат пари без реално да могат да помогнат, а оставят човека с впечатлението, че няма воля, дисциплина и постоянство да отслабне „Методите ми са супер, просто ти не ставаш“.

Едно от добрите решения е:

Ако има индивидуален подход – оптимален избор на достатъчно разнообразна храна в правилното количество, така че тялото да заработи добре; ако се тренира достатъчно (малко), но умно; ако се адресира проблема с лошия сън и хроничния стрес и се поддържа оптимален бактериален статус и здрави черва, в един момент гладът изчезва, започваме да ядем повече и да горим повече мазнини, енергията прелива и за първи път човек започва да се чувства жив и осъзнава колко зле е живял досега. Спира да си гризе ноктите пред Мак Донълдс и да се чувства като пълен парцал след парче торта в „Неделя“. Не сънува рецепти за пици и не се чуди с какво да се залисва, че да не обръща внимание на постоянния глад – макар и преди 2 ч. да се е набухал с 2,000 ккал.

Убеден съм в следното:

Ако повече хора разберат защо се случва напълняването, умората, болестите и т.н., става ясно, че малкото храна и ежедневните тренировки по 10 часа (образно казано) не са решението, а ключът за палатката се крие в промяна на конкретни навици, чрез които да помогнем на тялото да заработи отново нормално на биохимично ниво, така че да си върши добре работата и да ни поддържа здрави на желаното тегло.

По този начин няма да се борим срещу биологията и да се проваляме отново и отново, а нещата ще започнат да се случват по естествен и безболезнен начин докато ние се радваме на живота. Всеки, който е опитвал да отслабне с гладуване и диети много добре е усетил точно за какво говоря като казвам, „да се борим срещу биологията“…

Следва продължение…

[su_box title=”Още от Божидар Батев:” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]
 1. 7F2 – метод за трайно отслабване на разбираем български + FREE ebook
 2. Как да се храниш правилно – метод с реални резултати в реалния живот!
 3. Отслабване: виж какъв е проблемът и как да го решиш
[/su_box]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Работи по-умно, печели повече
Клуб Мастърхак
Инструменти, общност и ресурси, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса и да подобриш живота си.
4.8 / 5 от 2100+ човека
Работи по-умно, печели повече
Инструменти, нови идеи,
общност и ресурси