Как работи фотографът Влади Балевски

Да пресъздадеш любовта, да уловиш емоцията, да запечаташ душевността и настроението, да онагледиш красотата на мига, който ще се цени и след 30-40 години (независимо от техниката на снимане) – това е предизвикателството, с което повече от успешно, ежедневно се справя Влади Балевски!

 • Всички знаем кой е Влади Балевски в света на фотографията, но кой е Влади Балевски в живота?

Роден съм в София миналия век на първия ден на зимата. Детството ми преминава прекрасно – израснал съм при баба ми и при дядо ми в Троян, където завърших и средното си образование. Дядо ми, художник по образование и любител фотограф, насочва майка ми към фотографията, която професия и до ден днешен тя упражнява в София. Покрай дядо ми и майка ми е любовта ми и на мен към фотографията.

От малък съм с фотоапарат – първо снимах на лента, а през последните години години изцяло снимам с цифрови камери. Покрай фотографията се запознах с жена ми – тя си правеше рекламни снимки при майка ми, а аз съвсем “случайно” ги засякох заедно. Колкото и да не вярвах за себе си в любовта от пръв поглед (нито съм някой красавец, нито съм богат или известен бил), но и двамата с Гери се влюбихме един в друг от пръв поглед.

Повече от 18г сме семейни, имаме две момичета, които учат в музикалното училище. Малката дъщеря Дани също “гори” да снима покрай мен сватби и съвсем скоро усещам, че ще ми бъде пълноценен помощник 🙂

Как работи фотографът Влади Балевски

 • Как изглежда работното ти място? Местоположение?

През годините съм снимал в различни жанрове – от студийни портрети през репортерски снимки на политически събития и концерти, но още след първото заснемане на сватба преди 16г някъде се влюбих в сватбената фотография. Тогава тя не бе развита в България – хората “вземаха фото и видео”, защото така се правеше, но нито се снимаше подготовка на булка, нито се отделяше време за фотосесия, рядкост бяха и църковните бракове.. като цяло сватбите бяха дневни (приключваха в ресторанта към 17:30-18ч).

През първите години нищо креативно не се случваше, нямаше и интернет, където да се споделят идеите и да се провокират младоженците. От 2009г започнах да вкусвам от мечтите си и да постигам част от тях, да ги разширявам. Попаднах на една двойка от Добрич, които ме провокираха с поведението си и се роди мотото “сватбена фотография за хора с отношение”. С тях започнах фотосесиите си в отделен ден – те имаха и годежна (два месеца преди сватбата), и следсватбена (месец след сватбата им).

Година-две по-рано в мен се зароди идеята за екипна работа с двама фотографи, която пълноценно упражнявам и до ден днешен и само на много малки сватби (само младоженци и няколко роднини) правя изключения да снимам сам. Както е показано на сайта, снимам из цяла България, имам сватби и фотосесии извън страната (вкл. в Тайланд и САЩ). Там са представени също и над 12 хил снимки и видео материали (зад кадър) от работата ми за последните 6 години в страната и чужбина.

 • Какви мобилни устройства използваш в работата си и извън нея?

Работя на няколко устройства (стационарни и мобилни), на 2 основни програми; колегите ми също. Разпределям работата си в екипа така, че всеки да се включва и в снимане, и в обработване. За мен акцента към момента е срещата с клиенти, поддържането на сайта и  icon-facebook-squareстраницата, рекламата и някои други дейности.

 • Използваш ли мениджър за задачи на компютъра си? 

Задачите записвам на текстова програма, синхронизирана с различните ми устройства. Така, на което и от тях да направя някаква промяна тя се отразява автоматично и на другите – интернет е голяма работа, но е “нож с две остриета”. Задачите съгласувам с календара на всяко устройство, независимо от операционната система.

 • Как организира времето си зает човек като теб?

Когато съумея да си разпределя задачите правилно между колегите, нещата се получават много по-лесно. За това често обичам да цитирам един от любимите си библейски стихове:

“По-добре са двама, отколкото един, защото те имат добра награда за труда си.”

Това е нещо като мото, още от началото на работата ми с първия колега в екип

Как работи фотографът Влади Балевски

 • Последният проект/задача върху, който работи е?

Когато съм в активен сватбен сезон (а това е половината време от годината, топлите месеци) нямам много време за странични проекти. Ангажимента на сватбения фотограф не е само със снимането на сватба събота и неделя – отделят се часове за предварителни срещи, а много дни след прикюлчването на сватбата отсяването на кадрите и обработката им отнема доста време и сили. Зимата е време за релакс и повече лично време, макар че през декември са коледните парита и доста клиенти от години ме ангажират за тях.

 • Върху какво работиш сега?

Работя върху себе си и върху семейството си! Понеже работата е сезонна и доста натоварено ми е лятото, предишните години не ми оставаше лично време за море с децата – сами ходеха по лагери или с майка си. От миналата година взех мерки, тази година всеки месец имам по един свободен уикенд за семейството и гледаме да пътуваме някъде – било за рожденния ден на жена ми (която преди все съвпадаше с ангажименти; добре поне че на децата рожденните дни са зимата), било да пътуваме четиримата заедно на почивка някъде.

 • Кой е любимият ти трик за пестене на време, за по-висока продуктивност?

Не ползвам трикове, но работата ни е като счетоводната – винаги може да я отложиш, лошото е, че няма кой да ти я свърши.

Как работи фотографът Влади Балевски

 • Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добър от всеки друг?

Да стана по-добър от всеки друг?

Това е въпрос, който ми е много странен, колкото и учудващо да звучи. Понякога, когато отида на семинар с колеги или някъде другаде и ме представят като “един от най-добрите”, винаги уточнявам, че не се възприемам така. Ако ме сравняват с българските колеги – нивото на сватбената фотография у нас не е на нужното ниво, а моите критерии са доста по-високи (много взискателен съм, особено към себе си – рядко дори си харесвам мои неща, въпреки че всеки сезон преди правех изложби и ми бе много трудно да избера само 100-ина снимки да представя). За времето, което работя тук, ако бях в САЩ или друга държава, където условията за работа са различни и отношението на клиентите – несравнимо, то определено може би бих постигнал повече. Но… аз съм щастлив с това, което правя тук и, най-важното, не се задоволявам с постигнатото.

 • Кога ставаш сутрин? Кое е първото нещо, което правиш за деня?

Нямам фиксирано работно време. Умишлено не поддържам офис, в който да “накажа” колегите си да са на пълен работен ден “под око”. Предпочитам всеки да си работи вкъщи, при близките си хора и да си свърши работата в срок, пък дали ще става рано или ще ляга късно – всеки сам си преценява.

Как работи фотографът Влади Балевски

Преди ми беше трудно да ставам късно, сега гледам да не ставам рано 🙂 Дълги години ми се налагаше да ставам в 6-7ч и да работя в някой офис по цял ден (съчетавах сватбената фотогафия с работа по други специалности, защото с фотогафия трудно се изкарваха пари – особено за мен, семеен човек с жена и две деца, към които нося отговорност), а като се прибера да седна пред компютъра и да обработвам снимки до късно през нощта. Това време отмина – инвестирах в екип, отдадох се само на фотография и не съжалявам за поетите рискове и стъпки.

 • Какъв тип човек си – повече интроверт или повече екстроверт?

Аз съм контактна личност и много обичам общуването с хора. Това е един от ключовете ми за успех с младоженците. Обичам да се раздавам за тях, особено за тези, които наистина ценят това, което правим заедно.

Влади Балевски

 • Кой е най-добрият съвет, който някога си получавал?

Имам приятели, които открито споделят мнението си за мен като личност и ми помагат в развитието ми; същото важи и за някои колеги, например един от най-талантливите сватбени фотографи у нас Митко Яков (чудесен приятел и колега, истинско богатство за мен и бранша), с който заедно можем да си кажем нещата директно, да си помогнем в трудни моменти и да се подкрепим в работата си. Тогава обменяме много съвети и идеи, дискутираме възможности и търсим начини за постигането на това, което искаме.

 • А кой е най-ефективният съвет, който би дал?

В България всеки дава “съвет” (акъл), искан или не. Ефективен е този, който всеки може да приложи според ситуацията си така, че да постигне набелязаната цел. Няма унифицирани “10 ключа за успех” или “тайната е в…”, но има принципи, към които е добре да се придържаме (един от тях е коректност, а друг, който спазвам е “клишето”, че “парите са резултат от добре свършена работа”).

 • Какво те движи напред и те мотивира най-силно?

Че нося отговорност да развивам таланта, който Бог ми е дал и всичко останало, което ми подарил – съпруга и деца; колеги, с които работим и нося отговорност и за тях; приятели.

 • Коя е най-голямата ти сила и най-голямата ти слабост?

Изтъкан съм от слабости – може би тези неща ще ги посочат по-добре съпругата и колегите ми. Най-голямата ми сила? – че не се задоволявам с малко и винаги се стремя да се боря със слабостите си и искам да се развивам, в стремежа към съвърженство 🙂

 • Как се справяш със стреса и напрежението?

Влади Балевски

Наблягам на секса 😉 шегувам се… (не само на него, разбира се). Гледам филми, карам колело, разговарям с приятели; споделям с жена ми за нещата, които ме вълнуват и през които преминавам.

 • Кой е най-големият риск, който някога си поемал?

Най-голям? – трудно е да се посочи един, но голям риск бе да предлагам (особено първите години) оферта с двама фотографи и да не ходя сам на сватба – това бе голямо изключение в бранша през 2009-2010г, че и сега дори. Хората не бяха свикнали на по-високи цени, а работата в екип предполагаше това, освен ежегодното актуализиране според икономиченските условия в страната и инвестираната техника.

С настъпване на дадена криза, колеги свалят или не вдигат цените и си обезценяват труда, докато аз се стремя да съм много коректен към тези, на които гласувам доверие и работя вече години с тях. Уверен съм, че Бог се грижи за нас и го виждам това благословение в живота си: от година на година се справяме все по-добре, слава Богу.

 • Вярно ли е твърдението, че днес „младите не се женят“ и сватбите не са олицетворението на любовта и семейството? Каква за теб е символиката на това събитие?

Не мога да кажа дали се женят повече или по-малко – и да искам, повече от 50-60 сватби на година е невъзможно, ненужно да се поемат (и това е голяма бройка за активен сезон). По-важното е друго: аз съм християнин (както и още двама души от екипа ми) и вярвам в брака за цял живот. За това подхождам много отговорно към това събитие – първо, че нямам право да се провалям, нещата не се повтарят и, второ, искам това, което направим заедно да има стойност напред във времето (дори и младоженците да нямат нужното отношение към сватбената фотография сега, след време това може да се промени или пък техните деца да са мои колеги).

 • Кой е най-важният момент в един сватбен ден? (за младоженците/за фотографа)

Всеки момент е важен – от началото на подготовката до последния кадър в ресторанта, който снимам. Ето защо през цялото време работя и изповядвам своето мото: “това, което другите не видяха, фотографът го запечата”.

 • Някои от най-комичните неща, които си преживявал по време на заснемането на сватба?

Влади Балевски

Много са, ще трябва да направим отделно интервю за тази тема. Снимал съм стотици сватби (средно по 50-ина годишно, по-скоро на сезон, защото при нас активния сезон е 6 месеца – след Великден, когато свършват постите и преди Рождествените пости, когато също няма църковни бракове)

 • От тук накъде, Влади?

Както се пее в един химн “…напред и все напред върви…” 😉 Завладяваме България, после и света 🙂


[youtube]1Q3xTQYm128[/youtube]


Паулина УзуноваИнтервюто с Влади Балевски достигна до вас благодарение на Паулина Узуноваспециалист по графичен дизайн в областта на рекламата, магистър от “Национална Художествена Академия”, част от екипа на lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак