Как живее и работи Олег Петров [Интервю]

Олег Петров е експерт в разработката с WordPress, open source contributor и фен на уеб дизайна. Кариерата му започва в Мтел и преминава през компании като BTV и Publicis. Основател на SmartNews.bg и уеб агенцията TheWeb.bg. Тук ще сподели любопитни факти от ежедневието си, полезни съвети за продуктивност и пестене на време.


? Олег, кога ставаш сутрин? Кое е първото нещо, което правиш за деня?

Няма да те лъжа Христо, сутрините са ми изключително рутинни и организирани. Първото нещо, което правя е да събудя съпругата си (която обикновено не се събужда от 13-те аларми, които си наглася всяка сутрин). После подхващам дъщеря си, която се е метнала на майка си – едвам я вдигам за детска градина. Аз съм роден с вградена аларма и се събуждам точно в 7 всеки ден. Не обичам да проспивам продуктивната част от деня.

? И ти като мен имаше добре платена работа, но я напусна. Защо рискува?

Да, така е. Стигнах до момент в живота, в който ми писна някой друг да печели от моя труд. През годините съм работил за корпоративни гиганти като Мтел, BTV и Publicis, където получих изключително силно “образование”. Уви, високите заплати, които получих бяха като рецепти от лекаря, за да се поддържам жив…и толкова.

Стигнах до момент в живота, в който ми писна някой друг да печели от моя труд.”

Нямах свобода, бях потиснат и демотивиран. Работил съм с толкова кадърни хора през годините, които са се закопавали в затвора на “сигурния доход”. Затова реших да се преместя в Пловдив и да започна начисто. Бях сигурен в себе си, затова реших да започна нещо ново, което се оказа успешно.

Благодаря на съпругата си, която ме подкрепи изцяло в това начинание. Ако вкъщи не вярват в теб, си обречен.

? От опит знам, че когато всичко зависи от теб, времето е още по-недостатъчно. Как го организира зает човек като теб?

Аз съм дигитален минималист, обичам да организирам времето си с приложения. Ползвам различни апове, за да вкарам в ред всичко, което върша. Скоро ще направя видео за това и ще споделя за начина, по който вкарвам всичко в релси.

? В тази връзка кой е любимият ти трик за пестене на време?

В 6 часа работата приключва и семейството започва!

Любимият ми трик е думата “НЕ”. Около мен винаги има запитвания, предложения и изкушения. Винаги съм имал дарбата да преценявам добре нещата.

Да отказваш проекти и потенциални възможности е трудно, когато работиш за себе си, но е по-лошо да поемаш задачи, за които 8 часа не ти стигат. В 6 часа работата приключва и семейството започва!

Това е моят малък трик.

? Към кой типаж спадаш повече – Интроверт или Екстроверт?

Има ли златна среда? Смятам, че съм срамежлив човек, но в добра компания винаги съм социален и забавен, както и много скромен!

Не обичам да съм натрапчив и понякога съм пасивен поради този факт.

? Кои са книгите, които се отразиха най-силно на живота ти и защо?

Фен съм на научната фантастика и фентъзито като цяло, но има една книга, която не е нито едно от двете. Става дума за “Пътуване извън тялото” на Робърт Монро.

Това е документална книга, която описва живота на Монро в опитите му да излиза извън тялото си докато спи. Противоречива е, но смятам, че е изключително четиво за хора, които вярват, че са повече от торба с кокали и срок на годност..

? Кое беше последно нещо, което си купи за под 100 лв и ти беше супер полезно?

Купих си gorillapod с който да снимам в движение, фокусирам се изцяло върху видеото и се забавлявам с всякакви малки глезотийки, които ще подобрят видео заснемането ми.

? Имаш ли любим грандиозен провал? Разкажи ни за него…

Да, бая сериозен при това, но слава Богу причината за провала не бях аз самият.

Беше ми мечта да работя в телевизията, затова поех Social Media звеното на BTV.

По това време един от личните ми проекти беше SmartNews.bg, за което подписах декларация за конфликт на интереси, че това е онлайн медия и че я развивам паралелно с работата си в BTV. Казаха ми, че не е проблем щом ясно съм го декларирал. След известно време обаче се получи вътрешен конфликт между мен и един от мениджърите на компанията, който се оказа близък до изпълнителния директор и ме изгониха.

Естествено използваха причината за прекратяване на отношения в изпитателния период, но на живо ми казаха, че е заради това, че в моята медия има видеа публикувани във VBOX (част от Нова). Почувствах се ужасно от цялата тази ситуация.

Считам го за провал макар, че не бях виновен за нищо.

? В момента работиш по нещо в YouTube. Каква е идеята, какво планираш…

Искам да споделя опита си и да помогна на максимално много хора с това, което съм научил през годините. Естествено, че искам да стана много добър в това, искам да печеля от тази дейност, но не с цената на всичко. Получил съм изключително голяма помощ от много хора и смятам, че е време да върна жеста. Групата WordPress България е като второ семейство за мен, затова се насочих към тази тематика. Освен за WordPress искам да създам видеа за продуктивност, менажиране на проекти и разбира се Lifehacks.

[sc_fs_faq sc_id=”fs_faq1fajapin9″ html=”true” headline=”h2″ img=”188515″ question=”Откъде да тегля безплатни снимки?” img_alt=”” css_class=”” ]B тoвa видeo щe ви пpeдcтaвим 5 oт нaй-дoбpитe сайтове зa бeзплaтни изображения и видеа, ĸoитo дa изпoлзвaтe във вaшия WоrdРrеѕѕ caйт или в coциaлнитe мpeжи.

Гледай видеото

[/sc_fs_faq]

? Ако можеше да поставиш гигантски билборд, където и да е с каквото и да е и съобщението ти ще стигне до милиони хора – какво би написал и защо?

“Не си сам!” – преди време гледах едно видео на влогър, когото следя. Човекът прави ревюта на техника, но видеото ме шокира с друго. Беше починал най-добрият приятел на сина му, беше съсипан от този факт. Починалото момче е отнело собствения си живот….Влогърът  прикани хората, които гледат да отворят очите си и да покажат на приятелите си, че не са сами. Прикани хората, които се чувстват сами да потърсят помощ, да споделят проблемите си, за да ги решат. Това ми повлия много.

С риск да прозвуча като Мис Америка, че искам да спася света от глад и мизерия…това бих написал на билборд, който би се показал на милиони хора. 

? Коя е най-добрата инвестиция, която някога си правил?

Времето, което прекарах в създаването и развитието на SmartNews.bg е безценно.

Колкото повече неща научавам, толкова по-силен се чувствам!

Това е най-добрата инвестиция за мен. Намирането на екипа, комуникацията с  рекламодатели, писането на ревюта…всичко.

? През последните 5 години кой беше навикът и умението, които придоби и те значително подобриха живота ти?

Най-значимото умение/навик – да уча! За изминалите 12 месеца имам завършени 43 онлайн курса в udemy и skillshare. Най-ценното нещо е да научаваш повече! От курс по Фотошоп до програмиране с JavaScript, през обучения по рисуване. Колкото повече неща научавам, толкова по-силен се чувствам. 

? Какъв съвет би дал на един амбициозен студент, който всеки момент ще пристъпи към реалния живот? Кои съвети би го посъветвал да игнорира? 

Бих казал на този студент, че ако учи само за диплома а не за това, което ще му достави удоволствие да върши, то това е време захвърлено на боклука!

Масово хората учат за едната хартийка накрая вместо да се фокусират върху това, което ще ги направи щастливи.

? Кои са най-лошите неща, които можем да чуем за твоята професия?

Ще ти отговоря напълно честно. В разработката на сайтове винаги има два огромни проблема. Първият е, че хората искат евтиното, което им излиза скъпо след това, а второто е, че част от колегите в бранша не вникват в това, за което клиентът ги е наел. Често чувам от клиенти, че даден експерт им е направил сайта, те не останали доволни, той им казал, че това, което са поискали го бил направил…и т.н.

Винаги ще ги има тези две неща, които ще се говорят докато я има професията ни. 

? Как се справяш със стреса и напрежението?

Трудно, това е една от най-слабите ми страни. Трудно се справям със стреса, но последните две години определено съм напреднал в това.

Ако имаш подкрепа вкъщи, то тогава нещата бързо се оправят. Силно влияние в борбата със стреса напоследък ми оказва YouTube. Хора като Мат Диавела и Натаниел Дрю ме зареждат с оптимизъм, следя ги с огромен интерес. В YouTube има толкова полезни неща, че няма да ти стигне цял живот да ги изгледаш. Затова се радвам да съм част от това.

? Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добър от всеки друг?

Да, стремя се да говоря с максимално много хора, да помогна на всеки, на когото мога. Не го правя за пари и слава, а за лично удовлетворение, чувствам се уникално от това.

? Какво те движи напред и те мотивира най-силно?

Моята прекрасна дъщеря Лея, която ме побърква през цялото време!

Тя и жена ми са смисълът на живота!

? Кой е най-добрият съвет, който някога си получавал?

Най-баналния съвет от всички – Бъди себе си!

Фокусът ми остава върху WordPress разработка на сайтове и полезно видео съдържание в канала ми в YouTube и Lifehack.bg. Нямам търпение да видя докъде ще стигна!

 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА