Как да избера най-добрата платформа за моя онлайн магазин [пълно ръководство]

Искате да стартирате онлайн бизнес, но се чудите каква платформа да изберете за първия си е-магазин?

Предстои ви важно решение!

С този материал се надявам да ви помогнем да го вземете по-лесно.

Но може би още в началото е добре да уточним нещо:

Няма такова животно като една-единствена най-добра платформа за електронна търговия, която да е подходяща за всеки бизнес!

Коя ще бъде тази за вас трябва да го установите самите вие!

Защо?

Защото зависи от специфичните бизнес нужди и моментни възможности – вашите, на нишата ви и на пазара. Но подробната информация, която ще намерите тук ще ви помогне да вземете по-информирано решение.

Чрез това мини ръководство ще имате възможност да сравните и изберете коя би била най-подходящата платформа за вас спрямо нуждите и възможностите ви, а не коя е най-добрата по принцип.

? СЪДЪРЖАНИЕ:


Съвети и трикове за eCommerce с подкрепата на SuperHosting.BG | lifehack.bg


В първа част разгледахме основните разлики между двата вида платформи за онлайн търговия: на SaaS и на собствен хостинг (припомнете си ги).

А сега следва да установим…

✅ За кого са подходящи SaaS платформите [CHECKLIST]

 • За хора, които искат да започнат да продават колкото се може по-бързо
 • За хора, които имат ограничени ресурси за персонализиране, разработка или доработка на настоящ или нов онлайн магазин
 • За хора, които имат нужда от готови модули за интеграция на Facebook пиксел, подготвяне на пратки и товарителници, удобни платежни системи и други добавки, които да ползват веднага, без нужда от програмисти
 • За хора, които нямат време или възможност да създават дизайн, а искат да използват предварително създаден такъв (теми) по стандартите и добрите практики на онлайн търговията
 • За тези, които имат малък екип от хора, които вече отговарят за прекалено много неща и бизнесът няма възможност да отдели ресурс за още един човек, който да се занимава само с това
 • За хора, които не искат, нямат време или познания да се занимават със сигурността, поддръжката и стабилността на платформата
 • За хора, на които им трябва рентабилна платформа с добри възможности и малки първоначални разходи за старт на електронния магазин
 • За хора, които искат да тестват нови продукти в нови региони, спестявайки време и пари за скъпи внедрявания на бизнеса на нови пазари, без да са наясно дали продуктът има потенциал
 • За хора, които просто искат бързо да тестват нов продукт чрез ландинг страница в установената от тях продуктова категория
 • За всеки, който бързо иска да хване вълната в дадена ниша с оглед на пандемията от Коронавирус и увеличеното онлайн потребление

? Основните ползи от всичко това са:

 • Ниска цена за влизане на продукта / услугата на пазара
 • Без сложно и скъпо техническо задание за онлайн магазин
 • Платформа, която дава възможност на новия онлайн бизнес бързо и лесно да тества пазара при много по-ниска цена

✅ За кого са подходящи решенията на собствен хостинг?

Разработването на персонализиран е-магазин на собствен хостинг може да включва процеси, които отнемат много време, скъпи са и харчат трудно предвидимо количество ресурси на бизнеса.

И то още преди да сте продали и един продукт.

Затова и тази опция се избира най-често от:

 • Enterprise клиенти: големи бизнеси, които вече имат мрежа от офлайн магазини и са готови да стартират онлайн
 • Бизнеси, за които не е проблем дългото планиране и по-бавно стартиране на онлайн пазара, а приоритет е перфектната за бизнеса им платформа
 • Хора, които имат опит с WordPress и Woocommerce, за които не е проблем да си инсталират онлайн магазин и бързо да го настроят
 • За бизнеси, които искат да навлязат в много конкурентна пазарна ниша онлайн и трябва да го направят по най-добрия начин, за да изпъкнат
 • За хора, които имат предишен опит с някоя от познатите платформи и искат сами да си направят всичко по техен вкус
 • За бизнеси, които търсят качественото навлизане на даден пазар със собствена платформа, независимо от бързината

Бизнесите, които се обръщат към платформи като OpenCart, WordPress или Magento например, разполагат със свободата и ресурса да правят неограничени персонализации и гъвкавост, когато им се налага.

Но много малко стартиращи търговци могат да си го позволят, а и често се оказва, че това не е нужно, особено при старта.

И въпреки, че тези платформи са безплатни, изберете ли нещо такова ще ви трябва агенция, екип, програмист или човек с опит, за да използвате пълните възможности на платформата ефективно и то в дългосрочен план.

Ако се спрете на този вариант ще трябва да жонглирате между един или няколко разработчика (в зависимост от проекта), които да се грижат за всички тези аспекти от онлайн бизнеса. Това могат да бъдат непредвидими разходи за поддръжка и надграждане. Ако проектът е по-амбициозен вероятно ще имате нужда и от дизайнер или агенция, които да поемат външния вид, потребителското преживяване и брандинг на сайта.

?  Затова и повечето стартиращи онлайн предприемачи търсят решение, което да им спести сложните и скъпи процеси, за да могат да се фокусират върху разрастването на бизнеса и продажбите.

SaaS от друга страна предлагат изключително лесен панел за настройка!

? В коя платформа да инвестирате бюджета си?

Най-добрата платформа за електронна търговия е тази, която успешно постига поставените от вас бизнес цели и резултати, а не тази, която повечето хора твърдят, че е най-популярна.

Време е да вземете своето решение!

Но кой от двата типа платформи е най-подходящият за вашия онлайн бизнес?

Зависи, няма как! От какво ли? От нещата, които изброихме по-горе и най-вече от това на какъв етап е вашият онлайн бизнес – стартиращ онлайн търговец или пък сте ритейлър с няколко физически магазина.

Ситуации най-различни…

Ако имате малък екип или сте “one man show”, то вероятно нямате време и средства да бъдете едновременно и “маркетинг отдел”, и “оперативен отдел”, да подготвяте доставки и заедно с това да сте и техническо звено за вашия магазин. Затова и днес все повече малки и средни бизнеси търсят решения, чрез които да навлязат много бързо и изгодно на даден пазар, за да се конкурират в съвременната екосистема на търговията на дребно.

Особено в условията на криза или пандемия SaaS дават възможност на бизнеса да предложи продукти за своите клиенти, без да имат нужда от всички тези технически, финансови и кадрови ресурси, чрез които да управляват сложната инфраструктура на self-hosted платформа.

Ако пък можете да си ги позволите, още по-добре…

Въпросът е каква ви е целта и на какъв етап от развитието е онлайн бизнесът ви. Често се случва, поради една или друга причина, стартиращият онлайн търговец да избере Magento, а всъщност да има нужда от SaaS за старта и обратно: реално да имате нужда от по-комплексно решение.

? Платформите на собствен хостинг обикновено са подходящи за търговци с опит, повече ресурси и технически познания (или имат служители с такива). Гъвкавостта и възможностите за надграждане са от основните им предимства и причина за избора им.

Така имате възможността да проектирате всичко точно както си поискате.

Това обаче си има цена и тя обикновено е много дълго време за стартиране на магазина и повече разходи за бизнеса.

Не може да се каже, че това е предимство или недостатък.

Всичко зависи от целите, възможностите, опита, ситуацията и ресурсите ви.

? SaaS от друга страна са съобразени с хората, които искат да стартират бързо и лесно да задвижат онлайн магазин. Идеални са и за фирми / хора, които искат да започнат да продават и да управляват инвентара си по-бързо, с минимални усилия и разходи.


? Изводите накратко:

Технологията и софтуерът, които използвате за управление на вашия онлайн бизнес, трябва да улесняват живота ви, а не да го правят по-труден!

Ако сте в началото времето, което прекарвате в настройки, отстраняване на неизправности и надграждане, е време, което бихте могли да изразходвате за дейности, които имат по-голямо въздействие за вашия бизнес.

Ето защо толкова много стартиращи търговци се обръщат към професионални SaaS решения като Shopiko, например. Една платформа, създадена за предприемачи, които искат да продават продуктите си, а не непрекъснато да се занимават със самата платформа.

И все пак, казахме, че SaaS не е лекарство за всяка болка.

При наложен бранд с онлайн бизнес с десетки хиляди продукти, много продажби на ден, сериозна логистика, склад, специфични изисквания и функции, за предпочитане е да се ползва платформа на собствен хостинг, която да е open source или специална персонализирана изработка.

Но за начинаещи онлайн търговци, които тепърва стартират, искат да опипат почвата, да тестват пазара, категорията или аудиторията, или пък да наложат отделен продукт извън основния си магазин, то SaaS е най-бързото и достъпно решение. С такава платформа спокойно може да се фокусирате директно върху продажбите и маркетинга, докато наложите бранда и продуктите си и едва след това да търсите по-комплексно решение.

Затова…

? В началото се фокусирайте върху бизнеса, не върху технологията!

Има достатъчно големи препятствия, сложни задачи и проблеми, с които трябва да се справяте, когато стартирате онлайн бизнес. Отстраняването на проблеми със софтуера, който използвате не трябва да е един от тях!

?  ProTip: Ако сте стартиращ търговец най-ефективната стратегия е само 10% от усилията ви да вложите в отварянето на онлайн магазина (SaaS), а 90% да насочите към брандинг на бизнеса и маркетинг на продукта!


Е, избрахте ли?

Ако искате да започнете да продавате онлайн бързо, лесно (без нужда от програмиране) и с най-малко разходи, разгледайте Shopiko.

А ако имате въпроси, задавайте ги в полето за коментари отдолу…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта