Управлението на времето е нещо доста глупаво! Ето какво наистина работи за по-висока продуктивност

Оставете графика си за секунда!

Попаднах на едно изречение, което ме накара да се замисля за нещо доста интересно. То гласи: “Може би не е става въпрос за времето. Може би става въпрос за енергията.”

Това ме наведе на извода, че в цялата работа по управлението на времето или т.нар. тайм мениджмънт става въпрос за управление на енергията, а не на времето.

Може би това ще се окаже и основната валута, с която да си купим наистина висока продуктивност. Или греша…Как мислите…?

Нека да поразсъждаваме малко по-задълбочено над тази теория.

Енергията е по-скоро качествен показател, отколкото количествен, какъвто е времето.

Да се фокусираме върху уменията си по тайм мениджмънт звучи страхотно, но всички 24 часа от денонощието не са родени еднакви.

Ние не сме машини, а модела на времето е машинен модел. Нашата работа не е да бъдем механизирани. Нашата работа е да създадем машини, които да правят уникални неща.


Смятате ли, че ще постигнете повече за 3 часа, когато не сте си доспали или ще свършите повече за 1 час ако се чувствате изпълнение с енергия и реално ангажирани с проблема?

Подобни въпроси може и да ви звучат пухкаво и напудрено, но по-важна е перспектива: 10 часа работа, в които сте изтощени, раздразнени, разсеяни могат да се окажат много по-малко продуктивни от три часа работа, в които не сте в подобно кондиционно състояние.

Така че защо да не се фокусираме по-малко върху часовете и повече върху това, какво е необходимо, за да сме сигурни, че ще сме в най-добрата си форма?

Работете като атлет

Защо като атлет? За повечето хора, добрата работа се случва на спринтове, а не на маратони. И точно тук уменията по тайм мениджмънт губят своята сила.

Да използваме аналогията с професионалните спортисти.

Те могат да тренират много дълги периоди от време, но фокусът им не е върху тези многобройни часове на скучна рутина.

За тях концентрацията трябва да е насочена към онзи кратък момент на надпреварата, който ще изисква да взривят експлозива от усилия, последвани отново от почивка и планиране преди следващото състезание.

Целият им живот е проектиран около разширяването, поддържането и обновяването на енергията, която трябва да е много по-конкурентно способна и фокусирана, за точно този конкретен отрязък от време, в което трябва да свършат истински важната работа.

На практическо ниво, те изграждат много прецизни практики за управлението на енергията във всички сфери на живот – хранене и спане, тренировка и почивка, контролиране на емоциите, психическа подготовка, за да останат фокусирани към мисията, която са създали за себе си.  Въпреки, че много малко от нас нормалните хора, които не сме професионални спортисти прекарваме малко или никакво време в подобни систематични процеси, от нас се очаква да покажем най-доброто от себе си през тези 8, 10 или 12 работни часа на ден. Всъщност, метафората за спортистите е много добър пример за днешния модерен работник, който се оказва е доста лош състезател.

Професионалните спортисти не се удовлетворяват, нито се мотивират от вдъхновяващи послания или “умни теории” за управлението на времето.

Те търсят измерими, трайни резултати.

Те се интересуват от процентни подобрения, турнирни победи и от класирането в края на годината. Те искат да бъдат в състояние да изпълнят успешно решаващата дузпа в последната минута, да вкарат победната си точка в последната секунда.

Те искат да дадат най-доброто от себе си точно в този момент, момента на състезанието. Всичко друго за тях са просто добри думи и приятни пожелания.

Изследванията в тази посока също са съгласни с това

Много от проучванията за самоконтрол са съгласни с тази теория за фокусирането към правилното използване и подновяване на енергията, а не върху управлението на времето.

Според Рой Баумайстер, автор на бестселъра Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, всяко решение, което вземаме изчерпва нашия самоконтрол. Осъществяването на избори отслабва волята, от което се нарушава и самоконтрола. Ако цял ден ви се налага да вземате решения, към средата на деня волята ви ще отслабне и решенията, които ще вземете след това ще са с много по-лошо качество. В тази връзка президентът на САЩ, Барак Обама прави съзнателни усилия да ограничи умората, предизвикана от вземането на решения, така че да може да отделя повече време за възстановяването на умствената си енергия, за да решава неща, които наистина са важни.

obama“Не искам да вземам решения за това какво да ям или с какво да съм облечен”, казва той пред Майкъл Люис. “Защото има много други важни неща, които трябва да бъдат направени.” – Барак Обама

Да, как се чувствате, когато вършите работата си е от ключово значение.

Събуждате ли се свеж и обновен, само за да отговорите на 20 изчерпващи енергията ви мейла, в които да решавате чужди проблеми?

Оставете най-продуктивните си часове за важните неща, а проблемите на другите решавайте тогава, когато мозъка ви вече е платил дневния си данък умора.

Не става въпрос само за физиката

Това не е просто въпрос на физическа енергия. Страхотно е да знаем как да презаредим батериите си, но много по-важно е в действителност да го направим. Компаниите не пропускат да измерват своите приоритети – продажби, рекламации, печалба, разходи и т.н. Хората също трябва да заложат метрики около нещата, които са важни за тях, защото както знаем – не можем да подобрим нещо, ако не можем да го измерим.

Една 40 часова работна седмица след приятен уикенд е доста по-различна от 40 часова работна седмица без подобни преживявания.

Изследвания показват, че ваканциите увеличават производителността на труда за срок от един месец след това. Да, наистина всички часове не са еднакви!

Какво да правим от тук нататък?

Ако искате да работите като спортист, ето няколко неща, които трябва да имате предвид:

  • Наспете се добре: никой не може да работи ефективно, когато му се спи
  • Определете вашите най-енергични часове и ги използвайте стратегически
  • Определете съдържанието на храната си така, че когато хапнете да имате сили за ефективна работа, а не да се чувствате гладни или мудни, когато имате важни задължения
  • Определете си няколко любими ритуала, които ви зареждат с емоция и позитивизъм и ги използвайте също стратегически.
  • Имате ли любима игра, на която да поиграете, или пък добри приятели, с които да поговорите в социалните мрежи…?
  • Създайте си график на вечерни или съботно-неделни дейности, които ви зареждат

Няма съмнение, уменията за управление на времето са необходими.

Но точно както и при взаимоотношенията, “качественото време” има много по-голямо значение от количеството, а ние отделяме доста малко фокус върху това…

Ставаме все по, по, по-социални и непрекъснато говорим за това как трябва да работим по-умно, а не по-трудно. Но може би е време да помислим как да работим по-добре…….!


Още ресурси по темата за управление на времето:

  1. Бензин за мозъка, гориво за тонуса: за един уникален похват на Дейл Карнеги
  2. Списък с 20 съвета за перфектно управление на времето, които наистина работят
  3. Pomodoro: супер hack за управление на времето /софтуер за time management/

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта