Заменете “Ъъъ” с поемане на въздух + още няколко съвета за говорене пред публика

говорене пред публика

Tреньорът по комуникации Бил Смарт споделя 5 изключително полезни и лесни за прилагане съвета, които ще помогнат дори и на най-изплашените оратори, треперещи пред мисълта да говорят пред публика.

Ето ги и тях:

  • Правете чести контакти с очите

Когато погледнете тълпата, осъществете контакт с очите с различни членове на публиката между 3-5 секунди всеки.

А когато говорите на един човек, 7-10 секунди е идеално!

Това ще накара публиката да се почувства свързана с това, което и казвате и ще ви помогне да се чувствате сякаш водите нормален ежедневен разговор, вместо официална реч или лекция.

  • Усмивка

Дори и в този момент да предпочитате да скочите през прозореца, вместо да се качите на сцената и да говорите, усмихвайте се – дори да е фалшиво, преди да започнете. И ако е възможно, правете това през цялото време! Това ще покаже на аудиторията и на вашия мозък, че ще щастлив да бъдете там.

  • Поемете си въздух

Заменете паразитните звуци като “ъъъ”, “ааа”, “иии” с поемане на въздух. Просто преди да започнете да “хъкате и мъкате” вдишайте дълбоко.

Това ще забави сърдечния ви ритъм и ще се почувствате здраво стъпил на земята – популярен съвет и при притеснение, безпокойство и страх!

  • Практикувайте

Опитайте да запишете презентацията на телефона си, практикувайте пред огледалото или репетирайте с приятел.

Това ще ви помогне да идентифицирате всички думи, които трябва да изговорите – така ще прецените кои да кажете по-бързо и на кои да наблегнете с по бавен тон. Тези малки подобрения в ума също могат да помогнат да заменят задаващите се “О Боже, това не струва” мисли, които иначе бихте могли непрекъснато да имате.

  • Направете го простичко

Раздробяването на идеите ви на малки, по-простички мисловни хапки не само ще помогне на публиката да остане ангажирана с вашето послание, но и ще бъде по-лесно да намерите правилния ритъм.

? Хората запомнят истории, разкажете им вашата!

  • Като оратор, когато говорите не забравяйте, че в цялата тази работа не става въпрос за вас, става въпрос за вашата аудитория
  • Когато говорите пред публика, мислете за това повече като обикновен разговор, а не толкова като изнасяне на лекция
  • Когато се приготвяте да изнесете презентация, запитайте се:  Коя е моята аудитория, за какво ги е грижа, какво биха искали да чуят
  • Най-важната част от това да бъдете страхотен презентатор и оратор е да бъдете на първо място отличен слушател
  • Често бързаме да си кажем всичко на сцената и да се пирключва. Но Един от най-бързите начини да подобрите представянето си е да забавите малко.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: