Заменете “Ъъъ” с поемане на въздух + още няколко лесни съвета за говорене пред публика

Запази за по-късно

Tреньорът по комуникации, Бил Смарт споделя няколко изключително полезни и лесни за прилагане съвети, които ще помогнат дори и на най-изплашените оратори, треперещи  пред мисълта да говорят пред публика. Ето ги и тях:

 • Правете чести контакти с очите

Когато погледнете тълпата, осъществете контакт с очите с различни членове на публиката между 3-5 секунди всеки. А когато говорите на един човек, 7-10 секунди е идеално!

Това ще накара публиката да се почувства свързана с това, което и казвате и ще ви помогне да се чувствате сякаш водите нормален ежедневен разговор, вместо официална реч или лекция.

 • Усмивка

Дори и в този момент да предпочитате да скочите през прозореца, вместо да се качите на сцената и да говорите, усмихвайте се – дори да е фалшиво, преди да започнете.

И ако е възможно, правете това през цялото време! Това ще покаже на аудиторията и на вашия мозък, че ще щастлив да бъдете там.

 • Поемете си въздух

Заменете паразитните звуци и думи като „ъъъ“, „ааа“, „иии“ с поемане на въздух. Просто преди да започнете да „хъкате и мъкате“ вдишайте дълбоко.

Това ще ви помогне да забавите сърдечния ритъм и да се почувствате здраво стъпил на земята. Това е популярен съвет и при ситуации на притеснение, безпокойство и страх!

 • Практикувайте

Опитайте да запишете презентацията на телефона си, практикувайте пред огледалото или репетирайте с приятел.

Това ще ви помогне да идентифицирате всички думи, които трябва да изговорите – така ще прецените кои да кажете по-бързо и на кои да наблегнете с по бавен тон.

Тези малки подобрения в ума също могат да помогнат да заменят задаващите се „О Боже, това не струва“ мисли, които иначе бихте могли непрекъснато да имате.

 • Направете го простичко

Раздробяването на вашите идеи на малки, по-простички мисловни хапки не само ще помогне на публиката да остане ангажирана с вашето послание, но и ще бъде по-лесно за да намерите правилния ритъм, без да губите почва под краката си.

 • Като оратор, когато говорите не забравяйте, че в цялата тази работа не става въпрос за вас, става въпрос за вашата аудитория
 • Когато говорите пред публика, мислете за това повече като обикновен разговор, а не толкова като изнасяне на лекция
 • Когато се приготвяте да изнесете презентация, запитайте се:  Коя е моята аудитория, за какво ги е грижа, какво биха искали да чуят
 • Най-важната част от това да бъдете страхотен презентатор и оратор е да бъдете на първо място отличен слушател
 • Един от най-бързите начини да подобрите представянето си е да забавите малко.

Хората запомнят истории, разкажете им вашата!

Вижте още и:

 • 17
 •  
 •  
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg