Думи изпълнени с мъдрост от Акио Морита – бизнес съветите на един от създателите на Sony

Акио Морита,Бизнес съвети ,Sony

Докато Съединените Щати бяха твърде заети да създават адвокати, ние създавахме инженери
Акио Морита

Днес ще поговорим за един предприемач останал в историята – Акио Морита – основател на корпорацията Sony, и за неговата философия относно правенето на бизнес.

Освен пример за подражание, японският бизнесмен е и един от основателите на транснационалната корпорация Sony, новатор във висококачествената електроника – продажбите, на която донасят милиарди печалба от магазините си по целия свят.

Няма особено голяма тайна в успеха на бизнеса и предприемаческата сила на Морита.

Всичко се свежда до умението му правилно да обедини западната и източната култура, взимайки най-доброто от тези два свята, за да развие и глобализира Sony.

През 1966 г. Акио Морита написва интересна книга – „Gakureki muyō ron”, което в превод означава „Нищо не значещи училищни достижения”, където се подчертава, че Акио в училище не е имал никакви делови навици и не се е отличавал с особени знания.

Докато е жив, Акио Морита дава ценни съвети за премахване на бариерите в деловия свят, а сега ние с вас ще поговорим за най-добрите от тях:

Акио Морита – философия за правене на бизнес

  • Атмосфера и управление вътре в компанията:

„Установих правилото, когато наемем нов работник, всички негови минали успехи и неудачи да не се взимат под внимание и да не се използват за оценка на работата и взимането на решение за неговото повишение”

[sws_divider_line]

„Моето мислене спрямо проблема със започването на нов бизнес – това е творчески подход, създаващ нова цел за по нататъшно развитие”

[sws_divider_line]

„Смятам, че една от причините да сме стигнали толкова далеч в растежа си е това, че сме изградили атмосфера на свободната дискусия.

Компанията никога няма да се сдобие с успех ако всички обсъждания и идеи се разглеждат само в управленския отбор”

[sws_divider_line]

„Винаги съм се старал да посетя на място и да разговарям с  всеки един наш работник, за да разбера какво е мнението му за компанията”

[sws_divider_line]

„Компанията не е задължена да хвърля пари в раздаването на огромни бонуси на висшите ръководители и на останалите ръководни мениджъри, но е необходимо и крайно важно да поощрява работниците си”

  • Акио Морита за бизнеса и напредъка:

„Дори най-добрата реклама няма да е ефективна, ако продукта не е качествен и не отговаря на съвременните потребности”

[sws_divider_line]

„ От гледна точка на управлението на успешния предприемач е много важно да знаете как да  разкриете вроденото творчество. Практически всички имат способности, но малко хора знаят как да ги използват и на къде да ги насочат”

Вижте още и →  8-те заблуди, които блокират вашата креативност

„Смятам, че всички хора работят за удовлетворяване на потребностите.

Смятам, че е голяма грешка да мислим, че парите са единствения способ да поощрим човека в неговата работа. Съгласен съм, че на хората са им необходими пари, но те обичат да са щастливи и у дома и на работа”

[sws_divider_line]

„Няма никаква тайна или скрита формула за постигането на успех във всяка област. Просто трябва да бъдем отговорни за всичко, което се случва около нас”

[sws_divider_line]

„Необходими са 3 творчески способности и креативност в областта на: технологиите, в продуктовото планиране, а също и в областта на маркетинга.

И едното без другото не може да съществува.”

  • Важен съвет за ръководенето на бизнес:

Ако вървите по пътя на вашия бизнес с убеждението, че той е най-добрия, то новите идеи ще минат незабелязано покрай вас…

  • Мислете творчески, независимо от ситуацията:

„Внимателно следете как живеят хората, за да получите онова интуитивно чувство, което ще ви помогне да определите какво най-много искат.

Знаех че се нуждаем от пробив на американския пазар, а за да успеем това трябваше да бъде нещо нечувано, нещо, което никой още не е виждал или правил.”

[sws_divider_line]

„Не се бойте да грешите. Но се убедете, че не повтаряте два пъти едни и същи грешки.”

Ние се учим, подражавайки на всичко още като деца, като студенти, като нови в света на бизнеса. А след това израстваме като смесваме нашите вродени способности с правилата или принципите, на които сме се научили – Акио Морита

На 25 ноември 1994 година Морита напуска поста на председател на Sony след претърпян кръвоизлив в мозъка по време на игра на тенис.

На неговото място застава Норио Ога, който идва в компанията през 1950 година след като изпраща на писмо на Акио Морита за лошото качество на звукозаписната им лента.

Тогава, вместо да се обиди и да го игнорира, Акио видял таланта в Норио и решил да го наеме заради неговата честност и набито око с цел подобряване и развитие на нишата.

На 3 октомври 1999 година Акио Морита почива от пневмония, на 78 години.

И въпреки че вече не е сред нас, неговата история, пример, опит и знания за преобразяването на предприемаческия свят живеят и до днес.

След като вече имате персонал от подготвени, интелигентни и енергични хора, следващата стъпка е да ги мотивирате да бъдат креативни.
Акио Морита

Философията Кайзен – 5 принципа на японския метод на управление!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: