Нещо мотивиращо за трудностите по пътя ви през джунглата на бизнеса и предприемачеството

бизнес

Нещо мотивиращо за трудностите при пътуването ви към джунглата на бизнеса и предприемачеството

Новата граница, за която ви говоря, не е съвкупност от обещания, а от предизвикателства. – Джон Ф. Кенеди

Малко романтично и вероятно доста мотивиращо четиво за предизвикателствата и трудностите, които със сигурност ще срещнете по пътя на вашия бизнес, по пътя ви на предприемач!

Когато на пътя ви има пропаст – построете мост!

Самотен търсач на съкровища си проправя път със своето мачете през джунглата. Движи се бързо. Скъпоценните камъни, които търси, са скрити в пещера недалеч от мястото, където се намира.

Шапката му е нахлупена ниско, за да го предпазва от буйната растителност, която го шиба по лицето, очите му се взират внимателно в пътя пред него.

Той ускорява крачка, движи се все по-бързо, приближава се до целта.

Внезапно пред него зейва двестаметрова пропаст, до този момент скрита от погледа му от гъстата тропическа растителност.

Ако нямаше толкова бързи рефлекси, кракът му щеше да пропадне в нея!

Какво прави той?

Пропастта е твърде широка, за да я прескочи, твърде стръмна, за да се спусне и да се изкатери от другата страна, и твърде голяма, за да я заобиколи.

Дали се предава и се връща обратно?

Ядосва ли се, ругаейки некадърния картограф, по чиято карта се е ориентирал? Обикаля ли в кръг, изплашен, отчаян и несигурен?

Не! Той сяда на земята и обмисля ситуацията.

От лианите, които растат наоколо, сплита тънко, гъвкаво и здраво въже, което премята през пропастта, като по този начин „построява” здрав, прост и надежден мост.

Прехвърля се по импровизирания мост на другата страна без особени трудности, придвижвайки се на ръце.

Изгубил е малко време, но съкровището все още е пред него. Съобразителността и твърдата му решителност отново са му послужили добре!

Разбира се това е просто илюстрация на позната на много от нас ситуация, но независимо колко добре е изработен вашият план и колко добре сте се екипирали, по пътя могат и ще изникнат доста непредвидени трудности.

Дори добре планираното пътешествие има шанс да се натъкне на неочаквани препятствия.

В джунглата на бизнеса и предприемачеството няма гаранции за леко, безопасно и комфортно пътешествие – дори напротив!

Робърт Пиъри, който заедно с Матю Хенсън достигат най-северната точка на земята, а именно Северния полюс, говори за трудностите, които е преживял:

“Пред онзи, който е дръзнал да се изкачи на тази надморска височина, стоят толкова неочаквани препятствия, че въпреки всички предпазни средства, запасите и предпазливостта, пак всичко може да се обърка.”

Пиъри е разбирал, че като изследовател предприема опасно пътешествие, в което неминуемо ще възникнат проблеми, без значение колко добре го е планирал.

Очаквайте предизвикателства

предизвикателства

Докато изследвате пътя на вашия бизнес, ще се натъкнете на неочаквани препятствия. Изненадите в джунглата на предприемачеството могат да бъдат от всякакъв тип и калибър.

Но когато един пътешественик срещне трудност, той търси решение.

Пиъри е успял да стигне до Северния полюс.

Като предприемач вие също трябва да разчитате на своята съобразителност и на решителността си, за да се справяте с непредвидени проблеми, да отстранявате пречките и да преодолявате бедите, които ще срещнете по пътя си.

Ледената бариера на Рос

Зная какво си мислите.

Понякога препятствията изглеждат напълно непреодолими, докато лежат на пътя към успеха. Понякога просто няма какво да направите: определена трудност изглежда напълно нерешима.

Очаквайте бедите. Невидимите препятствия са част от всеки маршрут.

Дори най-тесните каменни мостове, най-дълбоките каньони и най-свирепите бързеи могат да бъдат преодолени.

Опитните предприемачи знаят, че такива пречки непрекъснато се появяват по пътя в джунглата на бизнеса и предприемачеството.

Големите препятствия не са рядко явление. Пригответе се да ги срещате поне веднъж на няколко месеца заедно с всекидневните дребни проблеми.

Да вземем за пример Джеймс Рос.

Британският изследовател се борил месеци с ледените блокове в Антарктика с цел да достигне до Южния полюс и накрая бил спрян от гигантска ледена бариера.

Рос описва тази внушителна купчина лед като „препятствие от такъв калибър, че ако се опитахме да я преодолеем, със същия успех бихме могли да се пробваме да преплуваме скалите на Дувър”.

Рос преценил, че такова препятствие е трудно да бъде преодоляно.

Въпреки че се опитал да проникне още на юг, той не успял да достигне Южния полюс. Днес тази ледена бариера е известна като „Ледената бариера на Рос”.

Но онова, което изглеждало като непреодолима пречка за Рос, се превърнало във възможност за някой друг.

Седемдесет години след като Рос се опитал за преодолее ледената бариера, друг изследовател я използвал като предимство – отправил се направо към нея и после продължил към Южния полюс.

Не позволявайте онова, което е пречка за вас, да се превърне в предимство за някой друг.

Често нещо, което ви изглежда като непреодолима трудност, е всъщност едно предизвикателство.

Преди появата на „ФедЕкс” имало само един начин да се гарантира, че пратката, която куриерите доставят; ще бъде получена на следващия ден: като куриерът се качи на самолета, с който лети тя.

Той я доставял лично на мястото, след което се обаждал в офиса, за да потвърди, че задачата е изпълнена. Разбира се, това било твърде скъп метод!

Фред Смит, основателят на „ФедЕкс”, пръв се досетил за рационализация в този метод и повишаване на икономическата ефективност.

Той предложил сложна дистрибуторска схема, в която колетите от различни градове на САЩ летели до Мемфис, Тенеси, през нощта.

Товарите се смъквали от самолетите и се натоварвали на самолета за съответния град, за където били предназначени пратките.

Тази уж по-сложна, а всъщност опростена система позволила да се избегнат директните полети от град до град.

Професорът по икономика в Йейл писал тройка на Смит по своя предмет! Но неразочарован от оценката, Смит продължил напред и създал бизнес, който променил живота на бизнесмените по света.

Използвайте своята изобретателност и решителност, за да преодолявате непредвидените трудности по пътя по време на вашето фантастично и изпълнено с възможности бизнес пътуване!

Не позволявайте на ваше име да бъде кръстена ледена бариера!

Издърпайте лодката си от водата

[sws_divider_line]

лодка

Понякога най-добрият начин да разрешите един проблем е да го погледнете отстрани.

Има и още един, вижте: Най-добрия начин да решиш проблем: Предай Се!!!

Когато се отправите на своето бизнес пътешествие, ще откриете колко е лесно да бъдете обзети от смелия, борбен дух на предприемачеството.

Ще ви се иска да сграбчвате всеки бик за рогата и да го тръшвате на земята. Но да хванете бика за рогата не винаги е най-бързото и най-доброто решение.

Когато Ливингстън плавал надолу по една река в Южна Африка, се натъкнал на Водопадите на Гони – опасни тристаметрови откоси от падаща вода.

Той мъдро решил да не подхожда към препятствието фронтално.

Вместо това изтеглил лодката си от реката и я придвижил на гръб към място, откъдето можел спокойно да я пусне отново по вода и да продължи пътуването си.

Някои прекалено самоуверени предприемачи щяха да приемат предизвикателството на водопада. Те биха рискували всичко – и вероятно биха загубили всичко.

Първосигналното решение – да се мине през водопадите – не е най-доброто.

Ливингстън, който имал много опит в пътешествията, помислил внимателно и преценката му довела до вярното решение – той стигнал успешно до тихи води.

Успял, тъй като заобиколил препятствието, вместо да мине през него.

Твърде често истинските решения на проблемите са по-практични и по-лесно осъществими от онези, които първо ни идват наум.

И разбира се, критичното и аналитично мислене е ключът към откриването им.

Изборът на правилно решение – дали да атакуваме проблема челно, или да го заобиколим кротко отстрани – изисква да бъдете нащрек.

Дейвид Торо казва: „Отличителна черта на мъдростта е да не предприема отчаяни стъпки.”

Една от отличителните черти на мъдростта е способността да мислите и да действате рационално, а не просто да разчитате на изпразненото много често от съдържание позитивно мислене.

За да реагирате като отчаян човек, не е необходимо да се сблъскате с Ледената бариера на Рос или с Водопадите на Гони.

Предприемачът се изправя пред проблем например да събере отдавна закъснели плащания по фактури или да мотивира многочислен персонал.

Но вместо рационално да премисли всички възможности, той емоционално се вкопчва в първото решение, което му идва наум.

Ядосан, че клиентът му не плаща твърде дълго време, той наема скъпа агенция, специализирана в парични вземания; или като му писне от работниците му, уволнява целия си персонал и назначава нови хора.

Мъдрите предприемачи обаче изследват внимателно и задълбочено всеки проблем, пред който се изправят – бил той малък или голям.

Първоначалният отклик може да бъде твърде ирационален или отчаян.

Отпуснете се, помислете спокойно и обмислете всички възможности. Изборът на вярната може да струва разликата между това, да постигнете целта си, и това, да изчезнете завинаги в ледените води.

Докато пътешествате в джунглата на предприемачеството, заобикаляйте капаните и препятствията по пътя, когато е възможно.

Не се правете на смели и не се спускайте по водопада, ако можете да достигнете съкровището си и като го заобиколите.

Но как да разберете кога да бъдете сдържани и кога да атакувате, кога да посрещнете трудността в лицето, и кога да отстъпите и да я заобиколите?

За щастие мога да ви предложа един план, който да ви помогне да вземате решение дали да скочите в пропастта, или да си направите въжен мост.

Спектрално мислене

Ето как работи то:

  • Идентифицирайте ясно проблема или препятствието.

Не позволявайте на несъществени или несвързани c него мотиви да ви отклоняват от решаването му. Фокусирайте се върху предизвикателството, докато можете да го опишете с 10 или по-малко думи.

  • Отбележете си двете най-очевидни решения.

Те обикновено лежат в двата края на мислената скала от възможности – нещо от типа на „или-или”. Практиката показва, че рядко те представляват ефективно решение. То обикновено лежи някъде по средата.

  • Създайте алтернативи, които да покриват целия спектър от възможности.

Една от тези опции би трябвало да бъде най-доброто решение за вас.

Помните ли Том Сойер?

Този млад авантюрист често пъти беше изправен пред решаването на големи проблеми – като този, когато трябваше да боядиса оградата около дома си.

Той можеше да подходи към проблема по два очевидни начина: да боядиса оградата или да откаже да го направи.

Но така или щеше да пропусне чудесния следобеден риболов, или да бъде наказан за по-дълго. Нито една от тези опции не изглежда достатъчно добро решение на проблема.

Затова Том е използвал творческото си мислене и решителността си, за да достигне до ново решение, което по някакъв начин стои на половината път между двете крайни възможности.

Той убедил своите приятели, че ще си прекарат чудесно, ако боядисат оградата вместо него! Така Том успял не само да отиде за риба, но и да постигне целта и оградата да бъде боядисана.

Когато се сблъскате с трудност; проблем или беда, превърнете го в предизвикателство с помощта на спектралното мислене. Преговорете си отново стъпките му!

Предизвикателството е учител

[sws_divider_line]

предизвикателства

Лесно няма и все пак трудностите са едни от най-хубавите моменти във вашето бизнес пътешествие: проблемите превръщат авантюрата в предизвикателство.

Най-прекрасната част от пътуването не е намирането на съкровището, а преживяването на пътешествието, самия процес.

Ако карате мотоциклет с 250 км/ч по магистралата, едва ли се чувствате по-щастливи от факта, че ще пристигнете по-бързо в кафето, в което имате среща!

Тръпката, която ви обзема, е от самата скорост. Да стигнете до целта е само половината от забавлението. Съкровището е самото пътуване, усещането, адреналина!

Препятствията, трудностите и капаните в джунглата на бизнеса и предприемачеството са истински учители: те те сграбчват за яката и те водят в класните си стаи, където те учат на житейски уроци.

Когато сте били в училище, учителите са ви давали домашни задачи и тестове, не за да ви накажат или да ви провалят – въпреки че често ни се е струвало така.

Учителите са, за да ви научат на нещо, да ви помогнат, и упражненията, които са ви поставяли, са били разработени, така че да обогатят знанията ви.

Възприемайте по същия начин и трудностите, с които се сблъсквате в бизнеса си. Използвайте проблемите, които се изпречват пред вас, за да се самообогатите, да се придвижите напред и да успеете.

Очаквайте трудностите по пътя си на пътешественици и ги търсете.

Те могат да ви предоставят неподозирани възможности да подобрите пътуването си. Обмисляйте внимателно проблемите, с които се сблъсквате, и ги разглеждайте като възможни решения.

След това изберете онова, което ще проработи най-добре за вас.

Бъдете изобретателни. Упорствайте.

Вижте още и: Как да преодолеем собствените ни страхове: най-голямата бариера в бизнеса и живота!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак