50+ от най-добрите безплатни WordPress плъгини! Без три от тях наистина не мога (особено #32)

безплатни,wordpress плъгини

Тази статия е заявка за намеренията ни, да направим рязък завой от т.нар. от някои пиратски ресурси, към безплатните и свободни за употреба такива, които се оказва, че са адски много и изключително добри – понякога много по-добри.

Освен това, ще наблегнем и на мини практически уроци, чрез които да вградите още повече функционалност и възможности към сайта си в случай, че е базиран на WP.

Съвет: изпробвайте не само тези, но и който и да е плъгин или WordPress тема НЕ върху основния си проект, а на отделен тестов сайт или на локално копие.


По същество тази статия представлява един ултра богат ресурс, с някои от добрите безплатни плъгини за уърдпрес, които може да внедрите в сайта си.

Много от тях вече съм тествал лично и в момента прилагам тук в lifehack.bg, а други са по препоръка на авторитетни специалисти в областта.

И въпреки, че съм наясно с желанието Ви за ефекти, функции и нещо с което сайта Ви да изпъкне – най-напред е важно да се погрижите за сигурността му.

Така че нека, преди да продължим с яките функции и джиджавки, да стартираме с тези супер-дупер яки плъгини за сигурност, които ще ви осигурят много мощната защита!

P.S. Вероятно няма да имате нерви да разгледате всичко на един път, така че запазите си статията и се върнете тук отново, когато имате нужда от безплатни WP ресурси. Освен това може да я споделите в социалните си мрежи, където също да е достъпна, както за вас, така и за приятелите Ви. И не забравяйте да добавите и вашите любими плъгини в полето за коментари в края на статията. Благодаря!

BIG UPDATE: Добавили сме и още няколко нови в списъка:


Click To Tweet

Click To Tweet – Този плъгин ще ви позволи да създадете в самите постове много красиви боксове с най-важните моменти от статията, които читателите ви лесно да споделят в Twitter. За мен това е един супер ефектен плъгин, чрез който може да наблегнете на различни цитати и важни части от публикацията. Препоръчвам!


screenshot_212

Social Share Starter – това е един безплатен плъгин, който няма да намерите в официалния сайт за плъгини на WordPress.

Може да го изтеглите след абонамент за сайта разработчик.

screenshot_209

Тази добавка ще ви помогне да добавите лента със супер ефектни бутони в началото, в края или където си поискате в статията /чрез shortcode/ + брояч на общия брой споделяния.


screenshot-2

Ridiculously Responsive Social Sharing Buttons – изключително ефектни бутони за споделяне в социалните мрежи, които на всичкото отгоре са и с отзивчив дизайн.


screenshot-1

Scheduled Content Actions – добавка, която ще ви предостави възможност да извършвате няколко удобни действия с постовете си като автоматично публикуване, автоматично изтриване /работи без проблем с woocommerce/, затваряне на коментари и др.


Ultimate Posts Widget – е един изключително богат на опции инструмент, който да поставите в страничната си лента. Благодарение на него ще може да показвате статии като ще имате контрол над заглавията, линковете, изображенията и куп други неща.


#1 Theme Test Drive – в интернет има изключително много WordPress теми/дизайни, които са на разположение – къде безплатни, къде платени, къде пиратски.

Но каквото и да изберем винаги съществува риск.

Как обаче да сме сигурни, или по-скоро как да се опитаме да се подсигурим срещу евентуални грешки, бъгове и вируси, дължащи се на някоя прецакана тема?

Най-добре би било за малка сума пари да си вземете отделен хост и домейн, където да тествате темата, която сте решили, че ще използвате за бъдещия си проект.

Там би било добре да започнете тестването ѝ  именно с плъгина Theme Test Drive.

Какво прави той? Позволява ви да проверите автоматично всяка тема, която е в системата ви като администратор, докато в същото време потребителите ви виждат основната, която сте инсталирали. Тоест докато вие тествате, посетителите на сайта ви дори няма да забележат, че си правите експерименти с напълно различен дизайн.

Също така може да си променяте опциите по шаблона, ако има такива, за да е още по-пълноценно тестването. Този плъгин прави проверка на кода и на хиляди други неща, като ги сравнява със стандартите, на които трябва да отговаря всяка тема.


AntiVirus

#2 AntiVirus – Полезен инструмент, който ще сканира темата/шаблона ви за злонамерен инжектиран код. Автоматично. Всеки ден! AntiVirus е плъгин, който ще ви осигури доста лесно по-висока сигурност на сайта ви и представлява средство за защита на блога ви от инсталиране на експлойти, злонамерен софтуер и спам инжекции.


#3 Exploit Scanner – Тази добавка търси файлове и бази данни на вашия wordpress с признаци за уязвимост. Тоест, ако сте станали жертва на инжектиране на злонамерен код, това нещо има голяма вероятност да го открие.

Инструмента търси из файловете на сайта ви, както и в базите данни с публикации и коментари за подозрителни кодове, които не трябва да бъдат там. Също така сканира и настоящия ви списък с активни плъгини за необичайни малки гаднички неща.


#4 Theme Authenticity Checker (TAC) – Също като предния плъгин и този сканира файловете ви за злонамерен или нежелан код. Ако намери такъв код, TAC ще ви покаже пътя до заразения файл, номера на реда, в който е инжектиран и малък снипет от заподозрения код.


WordPress_File_Monitor_Plus

#5 WordPress File Monitor Plus – Този плъгин прави едно много яко нещо – когато настъпи промяна в някой файл от системата ви, вие веднага бивате уведомени по мейл.

Когато се добави файл към системата ви – също получавате мейл, когато се изтрие файл – пак получавате мейл на посочения от вас адрес. Тоест ако някой се опита да злоупотреби със сайта ви или брутално да го хакне – вие получавате мейл!

Ако някой се опита да промени wp-config – какво става, да – получавате мейл.

Хубавото на този плъгин е, че когато някой се опита да промени нещо по файловата ви система, без да забележите, благодарение на този плъгин ще разберете.


#6 Theme check – Това е един простичък и лесен начин да тествате избрания от вас дизайн като го проверите за всички последни стандарти, на които трябва да отговаря. Това е един чудесен инструмент за разработчици на теми. Тестовете се провеждат чрез простичко администраторско меню и резултатите се показват наведнъж. Удобен инструмент за всеки, който търси не само по-голяма сигурност, но и иска да отговаря на последните стандарти.


Acunetix_WP_Security

#7 Acunetix WP Security – това е един много мощен безплатен wordpress плъгин за широко обхватна сигурност, който ще ви помогне здраво да защитите инсталацията си.

Ползвал съм го и определено мога да го препоръчам. Какво прави: подсигурява файловете, базата данни, скрива /наистина/ това, че ползвате wordpress, защита на администрацията, премахва WP Generator META tag от ядрото на системата и още доста полезни неща.

Също така проверява блога ви за уязвимости относно сигурността и предлага коригиращи действия като по-горе изброените.


Sucuri-Security

#8 Sucuri Security – Този плъгин, създаден от доста популярна компания за сигурност, ще сканира сайта ви, за да намери /да се надяваме, че няма/ всякакъв вид вируси, троянски коне и т.н. Също така ще ви даде предложения как да поправите сайта си. Добавката може да локализира заразения URL, грешки по сайта, черни списъци и т.н. Сам по себе си този плъгин не е достатъчен да предпазите сайта си, но силно го препоръчвам.


Wordfence-Security

#9 Wordfence Security е безплатна добавка за вашия уърдпрес сайт за повишаване на сигурността, включваща защитна стена, сканиране за вируси и заразени URL адреси.

Разработчиците му казват, че това е единствения плъгин за сигурност, който може да провери и възстанови ядрото на системата, шаблона/темата и файловете на плъгините, дори и да не разполагате с архив. Също така осигурява в реално време защита от атаки. Включва и възможност за двустепенна защита чрез парола и мобилен телефон + още множество опции.


better

#10 Better WP Security – вероятно най-лесния, ефективен начин да подсигурите системата си за управление на съдържание. Разработчиците на този плъгин казват, че това е най-доброто средство, чрез което да си подсигурите защитата. Освен това, се поддържа на пълно работно време от Крис Вийгман. Най-важните аспекти от сигурността на една WP система са събрани в този плъгин, който гарантира, че ще закърпи възможно най-много дупки в сигурността.


debug

#11 Debug Bar – Добавя меню в администрацията, което показва ценна информация за състоянието на системата – заявки, кеш и т.н. Преди да се използва обаче, трябва да се уверите, че е WP_DEBUG функцията е активирана. Става много лесно – изтегляте през ФТП файла wp-config и го отваряте в текстов редактор и добавяте следните два реда в него: define(‘WP_DEBUG’,TRUE); и define( ‘SAVEQUERIES’, true ); Запазвате и качвате файла отново. След това вече ще ви се появи таблото с въпросната информация.


#12 WP-DBManager – Това е един плъгин, който най-малко веднъж на седмица включвам, за да профилактирам базата данни на lifehack.bg Изключително съм доволен от него. Позволява ми да оптимизирам базата данни, да я поправя, да премахна останали от предишни плъгини таблици, да изтривам т.нар. revision чрез SQL заявка и разбира се мога да си направя резервно копие на базата данни. Страхотен плъгин, който силно препоръчвам.


Полезни съвети за базата данни в wordpress: за да оптимизирате бързината на сайта си, би било добре да се грижите за базата си от данни на вашия wordpress.

За тази цел искам да ви предложа няколко трика. Първо ще изтрием стари версии на статиите – инсталирайте плъгина wp-dbmanager, за който говорихме тук отгоре, влезте в секцията му SQL и там в полето поставете тази команда

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = "revision";

По този начин много бързо може да се отървете от излишни таблици, без да се налага да влизате в My php Admin и от там да вършите тази досадна задача.

Освен това, може да ограничите и броя на запазените резервни копия – примерно до 3.

Ето как да стане: изтегляте си през ФТП файла wp-config и го отваряте с текстов редактор. Добавяте следния ред: define(‘WP_POST_REVISIONS’, 3);

Чрез този ред код и вие ще имате само 3 резервни копия
Чрез този ред код и вие ще имате само 3 резервни копия

Имам и още един трик за вас: незнам дали знаете, но ако оставите редактора си отворен, wordpress ще прави резервни копия на статията – ето как да ограничим времето за това като просто добавим и този код във файла wp-config:  define(‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 300);


Social-Locker

#13 OnePress Social Locker -това е един много ефектен плъгин за увеличаване на социално-медийното присъствие на статиите ви, а от там и на трафика към сайта ви.

Чудесна добавка за сайтове като lifehack.bg с полезно съдържание, за което да се “плаща”, чрез харесване или споделяне на материалите в социалните мрежи.

Доста често съм се изкушавал да сложа този плъгин, особено в статии като тази, тъй като смятам, че те заслужават да бъдат споделени, колкото се може повече.

Спира ме единствено желанието ми да не товаря сайта с допълнителни добавки, а да заложа на бързината.

И все пак това, което прави този плъгин е да заключва част от съдържанието на статията ви и след като я лайкнете, споделите, плюснете или туитнете – се отключва останалата част от текста, видеото или пък файла, който сте предоставили за свободно сваляне.

Това е нещо като виртуално гише, на което читателите си плащат със социална валутата.


Shareaholic

#14 Shareaholic – е един от най-добрите плъгини за социални мрежи, които съм ползвал. Той ще добави ефектни бутони в статиите ви общо взето, където си поискате.

Освен това има и способност да предложи на читателите ви и опцията за допълнителни материали по темите, които четат в момента.

Допадна ми високата степен на персонализация на бутоните – може да са кръгли, обли, правоъгълни и т.н. Определено добра добавка, която ще допринесе за по-висок трафик от социалките. Инсталирате я, след което се регистрирате в сайта им и настройвате необходимите компоненти в профила ви.

Накрая просто добавяте бутоните, където решите.


addthis-smart-layers

#15 AddThis Smart Layers – още един страхотен инструмент за сериозно повишаване на ангажираността на вашите читатели, когато попаднат на сайта ви.

Това е комплекса услуга, която е комбинация от плъгин и регистрация в сайта на инструмента. Освен така желаната от повечето блогъри плаваща странична лента с бутони, плъгина предлага и още няколко супер добавки.

Ще имате възможност да поставите релевантно съдържание под сайта или такова под формата на изскачащ прозорец в долния десен ъгъл, което е доста ефективно.

Така с един плъгин удряте не един, а 2-3 заека – бутони за споделяне, допълнително релевантно съдържание към всеки материал и много добри опции за персонализиране.


pinterest

#16 Pinterest Pin It Button For Images – Ако сайта ви залага на качествени фотографии този плъгин вероятно ще ви заинтересува. Чрез него ще добавите бутон за Pinterest, който ще се появява, когато потребителят мине с мишката върху изображението, което пък ще му даде възможност много лесно да сподели конкретната снимка – директно в Pinterest.


float

#17 Floating Social Bar  е един от най-ефективните и леки инструменти за социално споделяне. Разработен от екипа на популярния сайт WPBeginner, това чудо ще инсталира плаваща лента под заглавието на всяка ваша статия, която ще се придвижва заедно със съдържанието, което потребителя скролира.

Тоест чрез Float, бутоните за най-популярните социални мрежи винаги ще са пред очите на читателя, независимо в коя част на поста се намира. Пробвайте го и ако се вписва в дизайна на сайта ви, определено би било добре да си го оставите.


story

#18 Aesop Story Engine – това е едно от откритията ми в тази статия. Преди да пиша тук за него, реших малко по-подробно да го пробвам. Направи ми впечатление, че работи доста леко, а функциите му са наистина полезни. За какво става въпрос?

Този WP плъгин позволява да се създават интерактивни компоненти в материалите ви, директно от визуалния редактор, чрез бутон над него. Това е пакет от функции, които ще добавят към съдържанието ви няколко много ефектни неща.

screenshot_58

Както виждате от снимката отгоре, ще може да обогатите статията си с изображение + прикачена за него функция за popup, цитати, супер лесно прикачване на видео клип с описание под него, маркиране на отделни глави от статията, аудио файлове с плеър за възпроизвеждане, колекция от съдържание, карти с местоположения, различни персонажи.

Много ми хареса и опцията за вграждане на PDF документ с възможност за директно разглеждане. Да не пропусна и опцията за създаване на все по-популярния parallax ефект, който също може да вградите /да си остане между нас, но това е отвратителен ефект в съвременния уеб дизайн, поне според мен/


Public-Post-Preview

#19 Public Post Preview – това е един изключително полезен плъгин, за който ме светна моят приятел Митко Димитров, когато правихме интервюто му за рубриката ни “Как работи“.

Той ще ви позволи да направите една много яка работа, която по принцип няма как да стане. След неговото инсталиране ще ви осигури специален линк към вашата чернова на статията, която още преди да е публикувана, може да пратите на някой, който бихте искали да я прегледа, без този някой да има каквото и да е общо с администрацията на сайта ви.

Представете си следната ситуация: правите интервю с някоя популярна личност или пък предстои да публикувате рекламна статия, за която преди това трябва да имате одобрението на рекламодателя, преди да я публикувате. Аз лично го използвам, само когато правя нещо подобно, след което разбира се го спирам. Страхотен инструмент, благодаря ти Митко!


plugins_dnui_delete-not-used-image

#20 DNUI Delete not used image – един wordpress плъгин, благодарение, на който преди известно време изтрих десетки стари, неизползвани снимки в системата, които само заемаха излишно място. Благодарение на него ще се отървете от излишните изображения като ги премахнете от сървъра си, след което и базата ви данни ще се актуализира.

Когато качвате снимка, WP прави цели 4 копия в различни размери, а представете си ако имате сайт пълен с изображения за какво става въпрос. Този плъгин ще ви помогне да идентифицирате всички тези снимки, които не ползвате и опция много лесно да ги изтриете.

Той сканира базата ви данни и намира точно тези фотоси, които нито един пост не използва. Работата с него е доста лесна, инсталирате го и с един бутон сканирате – важно е да не променяте броя на показваните изображения на повече от зададените 25, тъй като това може да ви създаде проблем. Малко търпение и ще се отървете от излишното, а и този инструмент на доста места се препоръчва като част от начините за поддържане на базата данни.


WP_Editor

#21 WP Editor – добавка, която замества не само редактора ви, където създавате съдържанието си, но и всяко поле в wordpress, в което може да се редактира код или текст. Това ще ви помогне да си създадете обогатена среда за творене. Плъгина е подходящ за хора, които разбират от програмиране, тъй като той дава на текстовия редактор предимства именно в това. Да, това не е плъгин за широката аудитория, но за някой може да е доста полезен!

Parallax_Gravity

#22 Parallax Gravity – няма как, все пак има хора, които харесват този паралакс ефект. Това е още един начин да си създавате неограничен брой целеви/ландинг страници. С Parallax Gravity ще може да добавите няколко различни секции със съдържание в рамките на една страница, като за всеки раздел ще може да създадете различен фон, да добавяте различно съдържание, включително и т.нар. shortcodes и още други полезни опции.


Better-WordPress-Google-XML-Sitemaps

#23 Better WordPress Google XML Sitemaps – това е една от най-добрите алтернативи на познатия на всички Google XML Sitemaps плъгин, който в някои случаи има вероятност да натовари системата ви, особено ако сте на споделен хостинг.

Добавка за създаване на карта на сайта, която поддържа Sitemapindex, Multi-site и Google News карти. Чрез нея няма да се притеснявате за ограничения в броя на URL адресите /макар, че се съмнявам да минете 50 000/ или пък за времето, за което се генерират картите.

Плъгинът се отличава с бързина, консумира много по-малко ресурси и с него се работи много лесно. Ако решите да го използвате, не забравяйте да промените и пътя на картата на сайта ви в robots.txt файла и в профила ви в google webmaster tools.


meta-slider

#24 Meta Slider е може би един от най-популярните WP плъгини за създаване на слайдери, който е изтеглен, забележете над 467, 000 пъти. Добавката е опакована с 4 различни вида ефектни слайдера – популярния Nivo, Coin Slider, Flex Slider 2 и Responsive Slides.

Създаването на нов слайд е изключително лесно – добавяте изображения, избирате кой ефект искате да ползвате и плъгина ще свърши останалото. Може да поставяте слайдове, където си поискате в съдържанието си чрез shortcode.

Нека добавя и още едно нещо, което някак си винаги в подобни плъгини го пропускат да го споменат или е толкова дълбоко скрито, че отнема цяла вечност, докато го намерите.

Става въпрос и за възможността да поставите слайдера, не само в статията си, но и където си поискате в темплейта на темата. Това не става със shortcode, а чрез php код.

И за да ви спестя малко време, предоставям ви го веднага /тук е за home страницата/:

<?php
if (is_front_page() || is_home()) {
    echo do_shortcode("[metaslider id=123]"); //заменете 123 с ID-то на слайда
}
?>

smooth-slider1

#25 Smooth Slider е един мой стар познайник още от ранните периоди на lifehack.bg Сега вече много по-усъвършенстван, този wordpress плъгин ще ви предложи да поставите в сайта си слайд със съдържание от текст и снимки, които може да поставите навсякъде.

Функциите на плъгина включват отзивчив дизайн и 6 ефекта на преход. Освен това в шаблоните му са заложени възможностите за слайд на категориите в сайта ви, както и автоматично показване на последните ви статии.


Editorial-Calendar

#26 The Editorial Calendar – всеки от вас, който се интересува от маркетинг чрез съдържание, вероятно е чувал за този плъгин. Той позволява лесно да управлявате публикациите във вашия блог и най-вече подпомага планирането му като време.

Ако се отнасяте професионално към това, с което пълните сайта си като информация, вероятно бихте искали да си изградите стратегия за съдържание, а това е инструмент, който значително ще ви улесни в тази задача. Редакционния му календар ще ви даде бърз поглед над това кога всеки блог пост е настроен да бъде публикуван. Можете удобно чрез влачене и пускане с мишката да променяте датите за всяка статия.


juiz-social-post-sharer-wordpress-plugin

#27 Juiz Social Post Sharer – плъгин, който ще постави много ефектни, добре изглеждащи бутони за споделяне в социалните ви мрежи след всяка статия в сайта ви.

Единствения недостатък, който забелязах е, че не може да променяте реда на бутоните, но това предполагам скоро ще бъде поправено.

Също така може да поставяте и социални бутони и в самата статия чрез shortcode.


DW-Question

#28 DW Question & Answer – Това е един от най-добре направените приставки от типа question & answer, на които съм попадал и е доста по-добър от някои от платените варианти.

Благодарение на него вашия wordpress сайт ще разполага с напълно функционална секция за въпроси и отговори, подобна на тези в Quora или Yahoo.

screenshot-1

Посетителите ви ще могат да задават въпроси, да търсят чрез филтър и да получават отговори от други потребители. Ще могат също така да гласуват, да коментират и да намират най-подходящия отговор за техните въпроси, както и да гласуват за тях.


smooth-scroll-up-wordpress-plugin

#29 Smooth Scroll Up – това е един много лек инструмент, който ще добави към сайта ви удобен бутон за скролиране до началото на страницата.

Полезен за сайтове, които пишат по-дълги статии като lifehack.bg например. Плъгина може да се персонализира според вашите изисквания.


social-metrics-wordpress-plugin

#30 Social Metrics – благодарение на това чудо, много бързо ще може да видите кои от вашите статии се представят добре в различните социални канали и кои не чак толкова. Това е инструмент, чрез който може да добавите нещо като Social Media Analytics към сайта си, за да проследявате удобно кое се харесва и кое не.


WordPress-Notification-Bar

#31 WordPress Notification Bar – тук няма много за обяснение, тъй като всичко е ясно. чрез този плъгин ще може да добавите статична лента в горната част на сайта си, която да показва различни уведомления по ваше желание. Добра безплатна алтернатива на foobar и останалите платени плъгини за тази цел. Лично аз предпочитам да си поставя подобна лента ръчно чрез CSS код, но който иска за по-лесно може да използва този инструмент.


W3-Total-Cache

#32 W3 Total Cache – ако питате мен, всеки wordpress сайт задължително трябва да използва кеширане. За тази цел има доста плъгини, но от няколко месеца съм се спрял на точно този, като разликата с предишния, който ползвах – WP Super Cache е огромна.

По своята същност W3 Total Cache е интелигентно средство за подобряване скоростта на сайта ви, осигурявайки значителен брой опции за настройка.

Може да активирате различни панели за кеширане на файловете, да добавяте CDN услуги, да закачите и Cloud Flare акаунта си и още куп други неща, които ще ви позволява да ускорите зареждането на блога си. А това както знаем в наши дни е изключително важно както за търсачките, така и за потребителското преживяване. Инсталирайки този плъгин + оптимизиране на .htaccess файла ви за него – работата става желязна.


Comments-Evolved-for-WordPress

#33 Comments Evolved – през последните месеци това се превърна в един от най-популярните и търсени приставки за коментари. Това е така заради възможността му да интегрирате най-популярните опции за коментари – google+, Facebook, Disqus и WordPress.

Comments-Evolved-for-WordPress1

Благодарение на този инструмент, потребителя разполага с много повече възможности да остави своето мнение, като може да го направи с профила си от любимата си социална мрежа, без да се налага да се регистрира с мейл и име допълнително.

При мен лично този плъгин прави конфликт с опцията css minify на W3 Total Cache и затова не го използвам, но вие спокойно може да го интегрирате в wordpress сайта си!


#34 In Depth Articles – чрез тази добавка ще може да оптимизирате дългите си статии /над 1600 думи/, за да могат да попаднат в т.нар. категория на Google – “in-depth articles”.

Google-Expands-In-Depth-Article

Тези резултати от търсене все още не ми е известно да са налични за България, но това рано или късно ще стане. И за да сте подготвени, това е вашия инструмент.

Благодарение на него ще спазите всички технически изисквания на Google, без да е необходимо да се занимавате с програмен код.

Разбира се,  когато и при нас се появят тези резултати, за да попаднете в тях е нужно да се направят много повече неща от инсталирането на една добавка за WP.

Съдържанието на подобни статии трябва да е дълго, задълбочено, да разглежда подробно някакъв проблем и освен това да се насърчи споделянето му в социалните мрежи. Едва тогава може и да попадне в категорията in-depth articles.


Logo-Slider

#35 Logo Slider – това е едно доста полезно по мое мнение средство, което ще добави ефектен слайдер с логата на вашите партньори.

Ако имате рекламодатели, които имат статии при вас или пък са ви били партньори за нещо, би било страхотно ако им използвате бранд символите за социално доказателство в сайта си, чрез което да засилите доверието и авторитета на блога си.


flare

#36 Flare – със сигурност в света на wordpress не липсват плъгини, подобни на този, но смятам, че flare е най-малкото по-симпатичен от останалите.

Този плъгин за споделяне в социалните мрежи се използва от не един популярен сайт в световния интернет и има защо.

Лек е, предоставя възможност да поставите социални бутони и общ брой споделяния над и под всяка статия и най-добрата му опция – статични социални бутони за споделяне в страничната лента, които се движат паралелно със скролирането на съдържание.

Настройва се изключително лесно, има няколко варианта на изглед, от които може да избирате, а също така може да настроите и собствен ако сте на ти с CSS.


ITRO-Popup-Plugin

#37 ITRO Popup display – вероятно съм пробвал 95% от всички налични професионални, платени тулове за PopUp прозорец и така и не останах напълно удовлетворен от нито един. Тежки, с много излишни опции, често даващи грешки.

В момента използвам този малък, лекичък и безплатен плъгин, който ми осигурява всичко необходимо, за да получа ефектен PopUp за сайта, който без проблеми да използвам.

Лесен за настройка, с изключително ценни опции, уникално лесен за работа, с пълна възможност за персонализация. Горещо препоръчвам тази wordpress добавка.


Flexible-Posts-Widget

#38 Flexible Posts Widget – това е една добавка за страничната лента на wordpress сайт с разширени опции, чрез която ще може да добавите по много различни начини своите статии.

Може да задавате размер на изображението на постовете, да избирате дали да са най-новите или случайни такива и още доста неща с разширените опции на приставката. Добро средство да покажете супер публикациите си в страничната лента.


Easy-Digital-Downloads

#39 Easy Digital Downloads – това е много добро решение, което напълно ще обезпечи желанието ви за продажба на цифрови файлове през вашия wordpress сайт.

Това е плъгин, който предоставя всичко необходимо, за да управлявате дигиталната си търговия през сайта си, а на всичкото отгоре е и безплатен.

mbp

Някои от характеристиките му са: интегриране начини за разплащане, пълна история на плащанията, възможност за качване на доста различни файлови формати, различни цени за един продукт, пакетни продукти, диаграми на доходите и продажбите и т.н.


WP-Smush

#40 WP Smushit – това е изключително популярния плъгин, който всяка една статия посветена на бързодействието на един уърдпрес сайт препоръчва.

Той предоставя API, през което се извършва оптимизиране или по-скоро компресия на изображенията в сайта и прави това напълно автоматично. Плъгина съществува и като отделна онлайн услуга, но с този инструмент може да я интегрирате в блога си.


OTW-Portfolio-Light

#41 OTW Portfolio Light – чрез тази добавка създаването на портфолио става много лесно. За всеки, който би искал да покаже своята работа от снимки, картини и т.н. този инструмент ще свърши отлична работа. Той прави така, че всички изображения да са с отзивчив дизайн, което означава, че ще се изобразяват коректно на мобилни устройства. Общо взето притежава всичко необходимо, за да си направите страхотно портфолио.


Easy-Image-Gallery

#42 Easy Image Gallery – ако искате да имате повече възможности за създаване на галерии от снимки в WP, този плъгин е за вас.

Ще ви позволи да добавите серия от снимки към вашите статии чрез т.нар. shortcodes. Приставката е съвместима и със скриптове от типа LightBox + още страхотни опции.

WP-Social-SEO-Booster

#43 WP Social SEO Booster – това е цялостно решение за вашия WP сайт, което добавя  Facebook Open Graph, Twitter Card и Google Rich Snippets (Microdata/schema.org) към съдържанието ви, за да се повиши видимостта на проекта ви в търсачките.

Това е единствения плъгин, който включва всички различни типове микродата, поддържани от Google – поне така твърдят разработчиците му.

Благодарение на този плъгин ще оптимизирате изключително добре съдържанието си и е много по вероятно да получите добър начален тласък в търсачките чрез него.


All-In-One-Schema

#44 All In One Schema.Org – позволява да управлявате т.нар. снипети на вашия сайт /тази част, която се появява в резултатите от търсене в Google/, за да увеличи тяхната функционалност. Може да добавяте снимка, система за ревюта/оценяване.

Освен това ще бъдете в състояние да избирате къде и какво да се показва от сайта ви при управлението на различен тип съдържание.

Наличието на контрол върху тези снипети разбира се ще подобри вашето цялостно SEO представяне, а резултатите от търсене за сайта ви ще привличат много повече внимание.


WP_Open_Graph

#45 WP Open Graph – ако не ви е до програмиране, кодове и ръчно поставяне на open graph мета-таговете за социалната мрежа Фейсбук, този плъгин ще свърши цялата тази работа. Чрез него ще интегрирате така важните фейсбук мета данни към вашия блог за всяка част от съдържанието ви – нещо особено полезно, когато вие и читателите споделят статии.

Плъгинът може да извлича така важните данни за изображения, заглавия и описания от най-популярните SEO плъгини All In One Seo Pack и WordPress Seo by Yoast.


Recipe_Card

#46 Recipe Card – прекрасен уърдпрес плъгин за всеки блог посветен на кулинарното изкуство. Ще ви позволи да изберете из между много различни оформления от цветове и шрифтове за вашите рецепти, автоматично ще подобри изгледа им в търсачките като добави стандартите на schema.org – рейтинг и снимка.

Благодарение на този плъгин, вие ще може да направите рецептите, които публикувате изключително приятни за “консумиране”. Плъгинът безпроблемно се интегрира с текстовия редактор на системата за управление на съдържание.


Plugin_Performance_Profiler

#47 P3 (Plugin Performance Profile) – когато имам съмнения, че някой плъгин товари сайта повече от нормалното, веднага активирам този плъгин, за да направи проверка. След като сканирате с него, той ще ви покаже как влияе всеки един от инсталираните от вас WP приставки върху системата. Ще определи кой плъгин влияе най-отрицателно са сайта ви чрез удобна диаграма, след което вече вие би трябвало да предприемете необходимите мерки.


Easy_WordPress_Parallax_Slider

#48 Easy WordPress Parallax Slider – дава изключително силна възможност за контрол върху всеки аспект от дизайна на желания от вас слайд – от размера и вида на шрифта, позицията на изображенията, до надписа на текста за “прочети повече”.

С този плъгин ще получите функционалност, която предлагат повечето паралакс слайдери, а именно заглавие, текст, изображения.


screenshot_96

#49 Len Slider  е страхотен слайд шоу плъгин, базиран на jQuery/CSS3, който ще ви позволи да създадете и интегрирате много лесно слайдери в съдържанието си.

Може да вграждате направените от вас слайдове посредством shortcode в статии, страници или чрез следния php код в самата тема:

<?php if( class_exists( 'LenSlider' ) ) {LenSlider::lenslider_output_slider( 'SLIDER_HASH' );} ?>

screenshot_98

#50 Table of Contents Plus – много удобен инструмент, чрез който ще може да добавите във всяка по-голяма статия /като тази например/ таблица със съдържанието ѝ.

Разбира се, може да направите това упражнение и с т.нар. функция “котва” в текстовия редактор, но ако не знаете как, тази добавка ще ви бъде от полза.


newdb

#51 CMS Commander Client –  прави възможно управлението на всички ваши wordpress сайтове от едно-единствено табло.

За всички ваши блогове ще може да инсталирате плъгини, да ги обновявате, да публикувате постове, да създавате резервни копия, да клонирате блогове и т.н.

Ако това не ви е достатъчно, CMS Commander също така включва и пълно решение за съдържание и реклама. Чрез него ще интегрирате над 20 API-та, позволяващи да се използва разнообразно съдържание, което да вградите в блог постовете си само с няколко клика – лесно намиране на ефектни снимки от Flickr, вкарване на видео от Youtube или пък включване на афилейт реклами от Amazon – и това са само някои от възможностите.


Е, приятели това беше всичко – поне за тази статия! Надявам се съвсем скоро да имаме възможност да направим подобен огромен безплатен ресурс и с wordpress теми!

Да, разбира се, че има още много страхотни wordpress плъгини, които си струва да споменем, но сами разбирате, че в рамките на една публикация няма как да стане.

Преди да приключим искам да ви напомня: запазете си статията и се връщайте тук винаги, когато имате нужда да обогатите сайта си с някоя полезна функция или защита.

На финала имам една малка молба към вас!

Познавате ли някой, който също би имал нужда от подобни инструменти? Моля споделете този ценен ресурс и във вашите социални мрежи чрез бутоните отдолу.

Ще Ви бъда безкрайно благодарен!

P.S. И не забравяйте да ни разкажете в полето за коментари за любимите ви инструменти, които използвате на сайта си. Споделете и вашият личен опит.

Вижте и богатата колекция от безплатни плъгини за SEO оптимизация на Андрей Димитров → Превърнете вашият WordPress сайт в SEO машина

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА