YouTube: свръх мощен инструмент с директна опция за сваляне и много други екстри

С този софтуер, гледането на клипове през YouTube става в пъти по-приятно!

Преди известно време видео търсачката YouTube премина към – Dynamic Adaptive Streaming over HTTP или накратко DASH, което представлява нов вид технология за буфериране, разделяща стрийминга на отделни блокове.

DASH се предполага, че трябва да подобри възпроизвеждането на видео, там, където интернет връзката е бърза и това е нещо доста добро за тези, които притежават такава.

Но поне за мен има един сериозен недостатък.

Ако сте забелязали, когато прескачате през видеото или когато натискате на пауза, за да го оставите да се буферира напълно и след това да го пуснете – вече не се получава, видеото замръзва!

Ще забележите, че YouTube вече не буферира цялото видео дори и да го оставите на пауза. В действителност, когато сложите клипа на пауза, буферирането спира веднага!

И то няма да започне, докато не го пуснете отново.

Втория проблем, който имаме с DASH метода на стрийминг е свързано с това, че когато прескачаме през видеото напред-назад, има един изчакващ момент, преди да се буферира, за да се възпроизведе – досаден момент на забавяне.

Това понякога трае и повече от 1 секунда.

Тоест вместо да подобри преживяването ни в YouTube, този нов начин на буфериране предизвиква единствено неприятни усещания – дори и тогава, когато интернет връзката си е съвсем нормална.


Ако предпочитате стария начин на буфериране в YouTube, защото да речем имате по-бавна интернет връзка,

…или защото искате, когато оставите видеото на пауза, то да се буферира напълно, преди да натиснете бутона плей, избягвайки всякакви накъсвания докато тече,

…може би е време да използвате един външен инструмент, който ще ви осигури това супер удобство, а и много, много повече!


И така, как да си върнем добрия стар начин на буфериране в YouTube, при който давайки на пауза или прескачайки напред-назад по клипчето да се зарежда напълно?

Добър въпрос, и все пак:

Каква ни е ползата от всичко това: накъсванията спират, видеото се възпроизвежда цялото без никакъв проблем, и то по-бързо, цялостното преживяване е много по-добро!

Това, от което имаме нужда в случая е:

Youtube Center – как да го инсталираме

YouTube Center е безплатно приложение, което е на ваше разположение за най-популярните браузъри под формата на разширение, а също и като userscript, който може да инсталирате вместо това.

Разработчиците му казват, че е напълно съвместим с Google Chrome, Mozilla Firefox и Opera, както и с някои други браузъри.

Аз лично изпробвах разширението YouTube Center в Chrome и Firefox и от личен опит мога да кажа, че съм изключително доволен – работи перфектно и на двата браузъра, а възможностите му са невероятни.

За Firefox инсталирането става като добавите разширението за браузъра, нищо сложно. Може да го направите като посетите този адрес.

За Chrome обаче нещата стоят малко по-различно. Въпреки, че приложението и там е под формата на разширение, няма да го намерите в web store на Chrome.

За да ви улесня максимално ще ви помогна да го инсталирате супер лесно.

Това, което трябва да направите е следното:

 1. Инсталирайте това разширение за Chrome
 2. Отворете Google Chrome, от главното меню горе вдясно изберете Tools → Extensions
 3. Маркирайте файла на десктопа си, който изтеглихте от стъпка 1
 4. Чрез влачене и пускате го поставете в страницата с разширенията в браузъра.
 5. Така той ще се инсталира във вашия Chrome браузър.
 6. Готови сте – отворете youtube и горе вдясно ще видите новата иконка

След като го инсталирах, всеки клип вече ми се възпроизвежда в много по-голям прозорец, с по-добро качество и всичко това става автоматично, тъй като предварително съм задал тези настройки.

Да не говорим за по-бързото буфериране и същото при натискането на бутона пауза – като този път не спира, а зарежда до край, като всичко тече напълно гладко.

След като инсталирате разширението за вашия браузър YouTube Center,  ще забележите нова иконка в горния десен ъгъл на YouTube под формата на звездичка – вижте снимката малко по-надолу.

Когато кликнете върху нея, огромния набор от опции на скрипта ще се появят пред вас в отделен прозорец на екрана!

Забележка: Имайте предвид, че буферирането е само една малка част от възможностите на това приложение за подобряване и настройка на вашето YouTube преживяване, но за това малко по-късно!

А сега да се оправим с буферирането:

Добрия стар начин на буфериране в Youtube

Когато отворите прозореца с възможности, изберете таб-а Player, разположен най-отгоре, точно до General. Там намерете въпросната опция  Dash Playback и махнете отметката, за да спре да е активна – вижте снимката тук отдолу.

Супер hack за YouTube

Незабавно ще усетите промяната и всички видео клипове, които пуснете след това ще използват стария начин на буфериране в YouTube, който не знам за вас, но аз доста повече предпочитам – разликата наистина се усеща веднага!

Това на практика означава, че докато върви видеото то ще се буферира възможно най-бързо, а и може да натиснете бутона за пауза, да изчакате клипа да се буферира на 100%, преди да си го пуснете без прекъсвания ако имате проблем с връзката.

С бърза интернет връзка също може да се възползвате от това, тъй като тогава видеото ще се буферира през цялото време както вече споменах, а не на парчета както преди.

Така изглежда видеото с това разширение:

youtube

Моят интернет никак не е бавен и въпреки това се възползвах от премахването на тази опция и както вече няколко пъти казах – от разликата съм изключително доволен!

YouTube Center притежава и възможности за персонална настройка на още много неща свързани с гледането на видео в Youtube:

 • размер на видео прозореца,
 • качество на възпроизвеждане,
 • опции за вграждане в уеб сайт,
 • опции за сваляне на клипа,
 • опции за различните видео канали,
 • thumbnail изображение за видеото

Тук ще се спра само на още една от огромния набор от възможности, с които може да боравите за персонализиране на вашия youtube профил,

…а именно изтеглянето на клип под формата на видео или звук – да, точно така, може и в двата варианта!

Как да сваля видео от Youtube?

Как да сваля видео от Youtube?

Както виждате, да се изтегли видео от youtube с това приложение е доста лесно. Когато го инсталирате ще ви се появи лента с допълнителни инструменти под всеки клип, който гледате.

От там избирате първата опция Download и от падащото меню избирате под каква форма искате да свалите клип от youtube профила си.

Може да е като видео клип, може и само като звук!

В тази лента с инструменти ще намерите още и опции за промяна на размера на видео прозореца, разширението на самия екран, както и опция наречена „да загасим лампите„, при която ще се затъмни всичко, освен клипа, който гледате.


Инсталирайте разширението YouTube Center за вашия браузър


След като приключите с тази статия искам от вас да направите само ДВЕ неща:

#1. Искам да ми кажете дали ви хареса това подобрение и възможности, които предоставя въпросния инструмент.

Споделете дали ви свърши работа в полето за коментари…

#2. Имате ли приятел, който има същия проблем с Youtube? Някой, който също се дразни от някои особености на видео профила си?

Изпратете му статията, може би ще му е полезна.

Или просто я споделете във вашите социални канали. Благодаря!


Сподели 😍

32
Остави коментар

avatar
17 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Христо СтояновмарияВелко Колевamigogyorgi Recent comment authors
нови стари харесвани
мария
Гост
мария

Чудесна статия 🙂 Вече я споделих в профила си в G+ . Искам да попитам,приложението дава ли възможност да дадени клипове да се гледат за по- късно? И сега имам функция Ytube ,за гледане по-късно ,но аз лично не мога да си намеря избраните клипове,и се чудя това приложение дали ще ми помогне в заветната цел?

Велко Колев
Гост
Велко Колев

Веднага го пробвах! Имах големи очаквания! Но при мене не сработи. Не ми пуска никакви клипове. Дори и без никакви настройки от аддона, само от присъствието му в Мозила ми излиза грешка на всеки един клип!

amigo
Гост
amigo

От известно време YouTubeCenter е преведен на български.

gyorgi
Гост
gyorgi

A kyde e za opera ???

Никола Владимиров
Гост
Никола Владимиров

Изключително полезна статия, но след всеки ъпдейт на Chrome, YouTubeCenter става неизползваем и не може да се активира от екстеншъните.

Budimir
Гост
Budimir

Здравейте!Не мога да си обясня ,защо на клиповете се появява надпис ERROR

Емил Маджов
Гост
Емил Маджов

Здравей! Статията е много полезна и много ми допадна. Обаче имам един проблем – не мога да свалям клипове във Full HD (1080p). Такова меню при мен липсва. Има ли някакво решение на проблема? Благодаря предварително!

Vihren Kirchev
Гост
Vihren Kirchev

Супер е, а на по-бързия компютър е още по-добре!

Gastly
Гост
Gastly

Както винаги добра и полезна статия. Винаги съм бил доволен от нещата, с които ни „отваряте“ очите 🙂

Евгения Тотева
Member
Евгения Тотева

Със сигурност ще пробвам инструмента :). Благодаря за полезната статия, със сигурност ще я препоръчам на приятели!

Но за сваляне на видео от интернет ползвам от години Video DownloadHelper, добавката става за теглене на видео от всякъде /но мисля, че е само за Mozilla/.

Митко Желев
Гост
Митко Желев

Благодаря ви и от мен. Перфектно!!!

Минчо Тодоров
Гост
Минчо Тодоров

Изключително навременна, изчерпателна и полезна статия. Тъкмо бях на път да тормозя интернет доставчика ми заради започналото накъсване при възпроизвеждането на клиповете. Браво, страхотен си!

Радослав
Гост
Радослав

уникална програмка браво, БЛАГОДАРЯ!!!

ReXTaN
Гост
ReXTaN

Доста добре изглежда! Благодаря! 🙂

пламен шопов
Гост
пламен шопов

Изчерпателен както винаги..

Деян
Гост
Деян

Браво. Благодаря че ме отваряш към още един добър инструмент 🙂

youtubemp3s
Гост
youtubemp3s

Благодаря за инструмента! Ако все пак не желаете да инсталирате 3PP софтуер, може да изпозлвате някой от онлайн конверторите, като: http://youtubemp3.bg/ , FLVTO и т.н.

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top