STREMIO: медиен център от ново поколение

В тази статия ще погледнем една идея напред в бъдещето на развлекателното видео съдържание и по-конкретно, на начина по който го консумираме и дистрибутираме.

Обект на вниманиeто ни е Stremio – продукт дефиниран от създателите му, като медиен център от ново поколение. Ще разгледаме Stremio в три основни аспекта:

  1. Медиен център;
  2. Платформа за безплатен стрийминг на филми и сериали;
  3. Платформа за по-ефективно дистрибутиране на видео съдържание;

Медиен Център от Ново Поколениe

Съвременният интернет потребител консумира огромно количество видео съдържание от най-разнообразни източници: сайтове за видео споделяне, като YouTube и Vimeo; торент сайтове; както и глобални услуги като Netflix, Hulu, iTunes и HBO GO.

Но достигането до желаното съдържание, често може да се окаже предизвикателство.

Различните услуги предлагат различен интерфейс – някои по-лесни за употреба, други не, като често се сблъскваме със зле поднесени реклами и съдържание, което не представлява интерес. Stremio решава този проблем по много елегантен начин.

Концепцията на продукта предлага елегантна Addon система, чрез която лесно се добавя съдържание в каталога му от различни източници, с бърза инсталацията на Addon за конкретната услуга. Един продукт, унифициран интерфейс, всичките ви филми, сериали и уеб канали в една библиотека.

Discover

Как работи? Интерфейсът на Stremio се състои от каталога със съдържание Discover, мощна търсачка и личната ви библиотека.

Съдържанието в каталога зависи от Addon-ните, които сте активирали.

Addons

В момента продуктът идва с няколко вградени addon-a:

  • Cinemeta – предоставя каталог от филми и сериали, както и подробна информация и изображения за всеки от тях;
  • Channels – каталог и стрийминг от уеб каналите на YouTube, а скоро и Vimeo;
  • Cinema – предоставя авторско съдържание от Stremio партньори;
  • Torrent Stream – addon възползващ се от P2P технологията вградена в Stremio, даващ възможност за стрийминг на филми и сериали от торенти в мрежата;
  • Subtitles – автоматично предоставя синхронизирани субтитри от няколко източника;

Другият основен модул в интерфейса на продукта е библиотеката.

Тя е страхотен инструмент за всеки киноман.  В нея можете да добавяте филми, сериали и уеб канали, които желаете да запазите или следите.

Library


Library-2


Channels

Библиотеката е най-полезна при сериалите и каналите.

Добавяйки сериал или канал, Stremio ви известява, когато нов епизод е наличен. Разполагате също с календар, в който можете да видите всички предстоящи епизоди на сериалите от библиотеката си. Супер, нали?

Calendar

Директно от кухнята на проекта: В момента екипът на Stremio разработва интеграции със Smart TV, AppleTV, Chromecast и мобилни устройства. Скоро ще можете да излъчвате директно на вашия телевизор или таблет, стига да са в една мрежа.

Stremio – Платформа за Безплатен Стрийминг на Филми и Сериали от Торент Мрежата

Активирайки Addon-a Torrent Stream, вие получавате достъп до един огромен ресурс от видео съдържание – торент мрежата.

Torrent-Stream

Хиляди потребители ежечасно обменят стотици гигабайти видео съдържание Peer-to-Peer. Тук е и част от магията в Stremio.

Tой предоставя мощен P2P streaming engine, който с помощта на Torrent Stream, позволява да възпроизвеждате видео съдържание от почти всеки добре сийдван торент. Избирането на торента става напълно автоматично за всеки филм или епизод.

Със следващата версия на продукта, ще можете да отваряте собствени .torrent файлове и да стриймвате желаното видео съдържание.

Как работи Torrent Stream?

Torrent Stream не е обвързан с конкретен торент тракер или сайт, което го прави теоретично неограничен откъм съдържание.

Той индексира автоматично торенти от различни източници и отсява най-качествените от тях, след което се възползва от P2P стрийминг технологията на Stremio, за да ви сервира видео съдържанието в рамките на секунди.

Stremio & Popcorn Time

Има ли Stremio нещо общо с Popcorn Time и какво?

И Да и Не. Popcorn Time е проектиран за стрийминг на филми от конкретен торент тракер – YTS. Използвайки Torrent Stream addon-а на Stremio, също стриймвате от торенти, но имате достъп до в пъти повече съдържание, защото Torrent Stream индексира цялата торент мрежа, а не е обвързан с конкретен тракер.

„Popcorn Time се роди от Peerflix – технология, на която активно сътрудничихме при разработката на Stremio. Продуктът Popcorn Time, няма общо с разработчиците на Peerflix. Аржентинските девелопъри, които релийснаха Popcorn Time имаха собствен торент тракер и се оказаха на правилното място в точното време. Стремежът ни от самото начало е много по-различен. Имаме възможност да създадем продукт, който ще промени начина, по който консумираме и дистрибутираме съдържание и ще се възползваме от нея. Стремежът ни никога не е бил просто да оглавим tech сайтовете за няколко дни.“ – от екипа на Stremio.

Stremio като платформа за дистрибуция на съдържание

Според последни проучвания на Cisco до 2018 година над 80% от интернет трафикът в световен мащаб ще бъде генериран от видео съдържание.

Дистрибутирането на видео съдържание към крайния потребител е обвързано с огромни разходи за сървърна мощ. Тенденциите показват, че необходимостта от такава ще става все по голяма с навлизането на 4K видеото.

YouTube и Netflix непрестанно инвестират в инфраструктура, за да могат потребителите им да стриймват достатъчно бързо и безпроблемно.

Индустрията има нужда от нов технологичен подход в дистрибутирането на видео съдържание и P2P е много подходящ за целта.

Иновативната Peer-to-Peer стрийминг технология, която Stremio предоставя на своите партньори е в състояние да предостави технология, която ще направи тази промяна.

Peer-to-Peer стрийминг-а свежда необходимостта от сървърна мощ до един сървър. Това е сериозна оптимизация на разходите. Друго огромно предимство на тази технология е, че прави стриймването на големи видео файлове много по-достъпно, което ще стимулира пазарната конкуренция и съответно иновациите в бранша.

Бъдещето е днес. Възползвайте се от Stremio:

Сподели 😍

24
Остави коментар

avatar
9 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
YavorЗлати ДрамалиеваliubomirИванGeorge Recent comment authors
нови стари харесвани
Yavor
Гост
Yavor

Здравейте
Перфектна работа. Въпроса ми е ще може ли да се оправи да може да се стиимва от Windows към TV Samsung със Tizen , ако не бъркам. Сега приложението stremio го намира тв прави връзка , но ТВ казва не поддържа формат и не може да го плейва.

Yavor
Гост
Yavor

Здравейте
Благодаря за чудесната работа. Имам 1 въпрос : Къде прави папка за кеша, тъй де изтегления торент (видео) или след спиране на stremio си чисти автоматично кеша?

liubomir
Гост
liubomir

Благодарност че ви има.
Респект че сте Българи.

Злати Драмалиева
Гост
Злати Драмалиева

Здравейте. Възможно ли е да получа огромна глоба в Германия за 3 гледани епизода на сериал чрез Stremio? Звучи ми изключително абсурдно и искам да знам имам ли право да оспоря

George
Гост
George

Защо когато влезна в сайта на стремио , Нод 32 гърми при всяка отворена страница?
Разни иконки сами се опитват да се инсталират?

plexfan
Гост
plexfan

Plex имат приложение за смарт телевизори. Казвате, че искате да сте модерни, а не сте предвидили удобството да не пускаш съдържанието от компютъра, а да имаш директен достъп до него от телевизора. Разгледайте приложението за Smart телевизори на Plex и ще видите колко много опции има – за картината, за субтитрите и още и още… Опции, които стрийминг през DLNA не може да предостави никога!

Иван
Гост
Иван

А ти правиш ли разлика между тая програмка и плекса. Щото тая програмка е насочена предимнои към това да гледаш филми чрез стрийминг без да се налага да ги търсиш из торенти и да ги теглиш на твоя компютър. А плекса просто плейва това което ти си му добавил предварително от локалното ти съдържание.

Dimitar Trendafilov
Гост
Dimitar Trendafilov

Здравейте!
Имам няколко въпроса относно приложението:
1. Може ли да го открием за андроид?
2. Ако сме в чужбина по какъв начин могат да се гледат филми/сериали без да „нарушим“ закона?

Димо Стоянов
Гост
Димо Стоянов

Здравей,
1) В момента се разработва мобилна версия на приложението за Андроид. Първоначално няма да може да се плейва съдържание от там, но работим по въпроса.
2) Като отидеш в най-близкото кино 🙂

Dimitar Trendafilov
Гост
Dimitar Trendafilov

Мерси за отговорите.
Киното не е решение, особено за сериалите.

Димо Стоянов
Гост
Димо Стоянов

Разбирам те напълно.
Ако си в чужбина и до сега си гледал от торенти, Stremio не може да ти бъде проблем.

Има много държави, в които потребителите на торент стрийминг адона, нямат никакви проблеми. До сега не е ставало въпрос. Има потребители в UK, Германия, не зная дали стриймват само съдържание от торентие, но е нямало оплаквания.

Hash.bg Admin
Гост
Hash.bg Admin

Може ли да помоля админа да одобри коментара ми от онзи ден?
Явно не бе допуснат автоматично заради 1-2 линка, които съдържаше – но те бяха с идеи към Иво и екипа му.
Както и да е, страхотен софтуер, горд съм, че има в него българско участие.

Димо Стоянов
Гост
Димо Стоянов

Здрасти, ако имаш предложения към екипа ни, пиши на contact@strem.io 🙂
Само да добавя, Stremio e изцяло български продукт, т.е. напълно наша разработка. Поздрави

Hash.bg Admin
Гост
Hash.bg Admin

Писах, вижте в спама, че има няколко линка

Lachezar Tryaskov
Гост
Lachezar Tryaskov

Kodi или бившият XBMC от години са разработили такъв надежден софтуер. Ползвайки Kodi от няколко месеца качено на Raspberri Pi 2 съм изключително доволен. Хиляди add-ons, всички нови филми и сериали + streams за футбол и други спортове. Най – важното е, че зад Kodi стои години development и стабилен support. Това Stremio е на години назад от Kodi.

Ivo Georgiev
Гост
Ivo Georgiev

Здравей. Първо, disclaimer – основател съм на Stremio.
Създаваме такъв медиен център, именно заради ниското ниво на Kodi. Хиляди addon-и, слабо модерирани, повечето от тях отдавна не работят. Изключително остарял интерфейс, създаден за телевизори, който не е удобен дори и за това. Остаряла техническа база, което води до бавна разработка и т.н. 🙂
Примитивна система за addon-и – и от към ниво на интеграция, и откъм това как се инсталират – именно заради която Kodi остава инструмент единствено за power users. И ще остане.

Plex е малко по-напред, но като цяло същата ситуация.

Нека не говорим за това кое е години назад.

Lachezar Tryaskov
Гост
Lachezar Tryaskov

Хм, радвам се, че амбициозни предприемачи като теб, които смело са се захванали със software dev. и все пак един media center според мен трябва да е създаден за телевизор и съвместим със всякакъв hardware и OS. Виждам че имате версии за Win, Linux и Mac + support за Cromecast и т.н. Трябва да последва андроид версия и т.н. Kodi не е чак толкова сложно и има 4 – 5 addon-a достатъчни за всичко. Моят съвет е да помислите кои ще бъдат Вашите клиенти/ потребители и защо биха избрали точно вашия продук пред Kodi и т.н. Software-a mоже да е… Прочети всичко »

Ivo Georgiev
Гост
Ivo Georgiev

Много си прав за повечето неща, които каза. В момента имаме iOS версия, но не я маркетираме защото е базова за момента. Бързо ще последва и Android версия, защото са от една кодова база. Философията ни относно телевизорите е, че е по-лесно да избереш филма на мобилно устройство или компютър, вместо да се ограничаваш до TV-тип интерфейс (4 навигационни стрелки), така или иначе всеки има такъв тип устройство наоколо. След като избереш, го изпращаш на телвизора с uPnP/DLNA. Това е протокол, който съществува във всеки модерен телевизор и прави същото което прави Chromecast / AppleTV. Box-а е определено в дългосрочните… Прочети всичко »

Daniel Petrovaliev
Гост
Daniel Petrovaliev

Бихте ли дали малко повече информация как става пращането чрез DLNA. До колкото разбрах от изказването ви го поддържате. Дано е работи като хората, защото до скоро ползвах подобен плейър и интеграцията му с DLNA беше доста зле.

Ivo Georgiev
Гост
Ivo Georgiev

Не, все още е в процес на разработка.

Проблема с DLNA/UPnP е, че са сравнително стари и, поне според мен, объркани протоколи. Трудно е да се направи стабилна интеграция, за това я нямаме все още 🙂

Daniel Petrovaliev
Гост
Daniel Petrovaliev

Благодаря за инфото. Ще разкажеш ли малко повече за stremio от коя компания го разработват, на какъв език го пишат ?

Ivo Georgiev
Гост
Ivo Georgiev

Здравей. Компанията сме аз и съдружника ми Димо Стоянов. Подготвяме нов сайт в момента, който ще изброява технологиите които сме ползвали но езика е JavaScript благодарение на много бързия и добре направен V8 🙂

Todor Todotov
Гост
Todor Todotov

С Версията за iOS може ли да се гледа нещо, защото виждам, че има само add to library?

Ivo Georgiev
Гост
Ivo Georgiev

Не, няма гледане все още. И да има, трябва да се случва чрез свързване с desktop приложението заради правилата в App Store.

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top