Майната му на Разсейването. Остани Фокусиран!

текст ,инструменти

5-те най-добри инструменти за писане и редактиране на текст, които ще те държат далеч от разсейване и ще ти помогнат да останеш фокусиран

[sws_divider_line]

Компютъра е опакован с неща отвличащи вниманието. Просто е натъпкан с тях!

Вземете например мигащите иконки в системния трей, напомнянията, които постоянно изкачат, отворения ви браузър с любимите ви социални мрежи, бързите иконки в менюто ви, обещаващи страхотно интернет забавление.

И така можем да изброяваме до безкрай всичко, което ни отвлича вниманието от наистина важната ни работа!

И тъй като според мен повечето хора използващи компютър в своята дейност, постоянно им се налага да пишат текстове, да ги редактират и т.н, тази задача понякога се оказва трудна заради многото наброй постоянни фактори, които ни разсейват и ни отвличат вниманието.

За да останем фокусирани точно върху тази задача, без да ни разфокусира нищо, в тази статия съм ви подготвил няколко страхотни, безплатни текстови редактора, които ще Ви помогнат да останете концентрирани единствено върху работата си и върху нищо друго.

Ще видите кои са най-добрите текстови редактори, които ще прекратят отвличането на вниманието ви и ще Ви помогнат да се съсредоточите само върху писането.

Разбира се това няма да стане и без вашето желание. Никой софтуер няма да ви накара да останете фокусирани ако вие не го поискате!

Но нека сега вижте тези приложения, които ще Ви помогнат в тази посока и ако решите си ги изтеглете:

1.FocusWriter (Windows/Mac/Linux, Free)

[sws_divider_line]

FocusWriter

Ще започна с любимия ми инструмент за писане когато искам да съм напълно съсредоточен във текста-FocusWriter.

Това е приложение, което на цял екран ви предоставя единствено празно поле за писане на текст, без да ви отвлича вниманието, и въпреки това без да е лишено от функционалност.

Потребителския интерфейс е скрит. Появява се когато с мишката минете през горната част на екрана. Тогава се показва лента с инструменти, които можете да ползвате.

Ако не ви е удобно всичко да ви е на цял екран, можете да го игнорирате от менюто и да стане като обикновен прозорец, където да си пишете текста.

FocusWriter има вградени цветови теми на самия екран за писане. Има 4 вградени такива като има възможност и вие сами да си създатете собствена цветова комбинация по ваш избор.

FocusWriter включва и ежедневно проследяване на времето, което сте прекарали в писане и още няколко индикатора, които можете да следите.

Също така този текстов редактор има и вградена аларма, която можете да си настройвате, за да определите времето, което искате да прекарате за дадена задача!

Това, което ми хареса особено много в този инструмент е че като въвеждате текст се издава звук като от стара пишеща машина.

А това на мен лично много ми допада. Инструментът е лек, изключително елементарен за употреба, не изисква инсталация и няма никакъв проблем с българския език! Download

2. WriteMonkey (Windows, Free)

[sws_divider_line]

writemonkey

WriteMonkey е безплатен, преносим/не изисква инсталация/ и премахващ разсейването текстови редактор за Windows.

Всяка функция или команда на приложението е достъпна чрез клавишна комбинация-тоест можете да започнете и да приключите да пишете даден документ без дори да помръднете мишката.

WriteMonkey поддържа също така и няколко функции свързани с форматирането на самия текст, както и още възможности като автоматично съхранение на документа, проверка на правописа за английски език, бакъп на документа и Firefox интеграция чрез добавката It’s All Text.

Докато свикнете с клавишните комбинации, можете да ползвате всички функции чрез натискане на дясното копче на мишката върху документа.

Това наистина е един изключително продуктивен софтуер, който ще ви предпази от разсейване и ще ви помогне да се фокусирате! Download

3. Q10 (Windows, Free)

[sws_divider_line]

Q10

Q10 е също безплатен инструмент за писане на текст без да отклонявате вниманието си с други странични неща.

Както предните инструменти, този например също е много подходящ за блогъри, които пишат само авторски текстове/не като нас калпазани/и по този начин да могат напълно да се фокусират върху мисълта си, а не върхе нещо странично.

Мисля че всички тези инструменти са отлично средство точно за тази група от хора, както разбира се за всички, които искат да си свършат бързо и резултатно работата.

В Q10 интерфейсът включва нищо друго освен екран за писане. Функциите, които притежава и настройките, които може да му правите ще видите като натиснете клавиша F1.

Тогава ще ви излязат и всички клавишни комбинации чрез които можете да правите допълнителни настройки като промяна на фона на екрана, размера на шрифта, неговия вид и др.

В долната част на екрана на инструмента ще видите информационна лента, която ви казва колко думи сте изписали, колко символа, времето и др.

Q10 включва още проверка на правописа, проследяване на работата, таймер, броене на думи и т.н. И в този текстов редактор както във FocusWriter като въвеждате текст се издава звук като от пишеща машина.

Тук фокусът наистина е върху писането и нищо друго! Download

4. JDarkRoom (Windows, Free)

[sws_divider_line]

JDarkRoom

JDarkRoom е популярен, опростен редактор на текст, който се отваря на цял екран. Тук липсват всички обичайни екстри, които могат да ви разсеят от работата ви.

Ако имате да пишете книга, есе, някаква теза, работен текст, статия за блог или просто трябва да останете концентрирани за да напишете нещо много важно JDarkRoom със сигурност ще ви помогне.

Функциите, с които можете да разполагате в този инструмент са доста основни, но достатъчни:промяна на цвета, размера на шрифта, настройките на екрана.

Натискате бутона F6 в програмата и ви се появява целия набор от възможности за настройки.

JDarkRoom помни последния документ върху, който сте работили, напомня ви ако сте забравили да запишете промените, автоматично запазва архиви на предните ви работи и така никога няма да загубите написаното, търсене на текст в документа и още много функции.

Изисква да имате инсталирана  Java, ако нямате, инсталацията сама автоматично ще ви пренасочи да си изтеглите и всичко да е наред. Download

5. LyX (Windows, Free)

[sws_divider_line]

LyX

Накрая, но не на последно място моят личен втори фаворит LyX. Абсолютно безплатен и лесен за инсталация, той е идеален опростен текстови редактор.

За разлика от останалите изброени в тази статия той притежава доста повече функции и наистина допринася за една ползотворна работа при бързото и фокусирано писане на текст без разсейване.

Страхотен е за създаването на документи, дипломни работи, статии за публикуване, изобщо всичко важно, което изисква висока концентрация.

С този инструмент ще сложите край на объркването от многобройните излишни функции на познатите текстови претрупани програми.

На външен вид LyX изглежда като нормален текстов редактор, но възможностите му, продуктивността която създава, начина му на използване са като на никой друг.

Достъпен е на много езици включително и български! Download

В заключение

[sws_divider_line]

Ако питате мен, най-добрия начин да избегнете разсейването пред компютъра е да вземете лист и химикал и да се махнете от него. Няма по сигурен начин от това.

Но толкова често ползваме компютър, толкова сме свикнали да пишем на него, а и толкова по бързо става, че да пишем на хартия в забързаното работно ежедневие е много малко вероятно.

Точно затова използвайте страхотните безплатни приложения, които изброихме, наложете си и малко воля от своя страна няма да съжалявате! В крайна сметка ще получите много по-високо ефективна работа и продуктивност!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА