Как се прави GIF анимация – безплатен Софтуер за анимирани изображения

безплатно ,gif изображения

Създавайте супер лесно атрактивни анимирани GIF изображения не само за забавление, а и като средство за видео промотиране и демонстрация.

Няма ли да Ви е много по-лесно ако може да обясните нещо за продукта, услугата, сайта си ако просто го направите с анимирано gif-че,

…вместо да записвате видео, да го обработвате, компресирате, качвате в youtybe и чак тогава да го представите на аудиторията си?

Няма ли да Ви е много по-удобно да представите по този начин нещата си, когато се отнася за нещо дребно, но важно за вашата дейност…

…или пък просто за забавление?

Анимираните GIF изображения, които ще видите малко по-долу /направени от мен/ са изключително лесни за производство и определено може и трябва да се възползвате от тях, когато става въпрос за:

 • кратки демонстрации на софтуер
 • показване на конкретна опция на продукт
 • упътване потребителите на сайта ви как да се абонират за вашия бюлетин
 • помощно видео за парче важен програмен код и изобщо всичко, което се сетите, не изискващо цял видео разказ с говор и с дължина не повече от 20-30 сек.

Разбира се, тази възможност не бива да се сравнява със сериозните обучителни и промо видео клипове имащи за цел да разкажат някаква история – двете просто за различни цели и обстоятелства.

animirano gif video

Идеи за използване на анимирани GIF анимации

Ако още се чудите дали си струва да разберете как да продуцирате ефектни GIF картинки под формата на клипове, ето няколко причини защо те понякога могат да бъдат по-добра алтернатива на стандартните скрийнкаст видео клипове:

 • Хората обичат да споделят анимирани GIF картинки в сайтовете си, а особено напоследък и в социалните мрежи.

Това явно е някаква мода, тъй като профилите ми в Google + и Facebook /фейса все още не ги поддържа директно, но това не пречи да се споделят там масово чрез линк/ са пълни с подобни “мърдащи” снимки – предполагам и във вашите.

 • Анимираните GIF-чета се изобразяват без никакъв проблем от всеки браузър, без да изискват някакви добавки и плъгини.

Едно от най-хубавите неща тук е, че може да вградите подобно анимирано изображение директно в електронната си поща или в сайта си, както направих тук и аз.

Това е страхотна възможност, когато бързо трябва да обясните нещо визуално!

 • Може да заснемете под формата на изображение любимата си сцена или момент от филм или музикален видео клип, след което да го споделите в социалния си профил!

Вече имате идея за анимирано видео изображение? Нека да видим тогава…

Как да създадем ефектни видео GIF клипове – практика

Ще ви предложа не един, а цели 3 начина да си направите анимирано gif-че, независимо дали искате да е обучително, промоционално, обяснително или забавно! Не се спирам на един, единствен подход, тъй като всеки от тези 3 си има своите плюсове и минуси. И в тази връзка може да решите да ползвате не един, а комбинация от два например.

Ще разгледаме много накратко как бързо да си направите “анимирана картинка” чрез:

1. Screencast-o-matic


анимирано gif видео с Screencast-o-matic

Това е популярен уеб инструмент, който ви позволява да снимате екрана на компютъра си и директно вътре в браузъра, без да се изисква допълнителен софтуер.

Ако обаче имате проблем с Java на браузъра си, както се оказа, че имам аз, просто си изтеглете приложението за десктоп, което предлагат създателите му.

Няма да изпадам в подробности за това страхотно приложение, тъй като вече веднъж специално сме го разгледали в тази статия.

Въпреки, че е безплатен, от скоро има и опцията за експортиране на изображения в gif формат, които лесно да вмъкнете в уеб сайта или пощата си.

Да не забравяме и любимата ви социална мрежа.

Само ще спомена, че чрез него може да записвате видео в най-популярните формати за това, но ако искате да заснемете кратичък клип, много повече смисъл има да го направите чрез gif анимацията, което разбира се е по силите на този инструмент.

анимирано gif видео с Screencast-o-matic

Едно и също е, независимо дали го ползвате през уеб или сте го инсталирали на десктопа си. За целите на тази статия за около 1 минутка направих видео как да се абонирате за мейл бюлетина ни, а това стана по следния начин:

Избирате бутона за запис → маркирате желаната област за заснемане → записвате каквото желаете → след като приключите избирате бутона Publish to video file /вижте снимката отгоре/ →  от падащото меню избирате опцията за gif → save video и остава само да чакате обработката – това е!

Качеството на gif анимациите създадени с това приложение е доста добро.

Крайният резултат:

gif-video_lifehack_bg3

Накрая се получава много качествен резултат, но никак не е малък като размери – около 11 МВ ми излезе на мен, въпреки няколкото опити да посъкратя клипа.

Това вероятно би било проблем единствено за вграждането в уеб сайт, не и за нещо друго.

Разбира се може да оптимизирате този големичък файл като още в самото приложение намалите драстично размера или във Фотошоп по следния начин:

Open → Избирате файла → Намалявате размерите на снимката по височина и широчина → Save for web → Избирате за формат GIF → Опцията Color я заменяте със Selective → опцията Dither с No Dither.

Да, ще се намали размера, но и качеството – неизбежно е. Но е добро решение ако ще го вграждате в сайт, както на мен ми се наложи, за да ви покажа крайния резултат /тук се наложи да му намаля размера по описания начин/!

Единствения по сериозен недостатък освен размера според мен, е че безплатната версия добавя лого в прозореца за снимане, което е леко неудобно ако снимате на малка площ.

Но пък затова имаме и следващ вариант, който премахва това неудобство и добавя много допълнителни възможности. Та в тази връзка нека видим и:

2. Camtasia Studio


анимирано gif видео с camtasia studio

Кликнете върху снимката, за да я видите в пълен размер и качество!

Може да се каже, че любимият инструмент за скрийнкастове на lifehack.bg е точно Camtasia Studio – лесен за работа, огромен брой възможности, популярни опции за споделяне и продуциране – с две думи професионален софтуер.

Разбира се можем да записваме и анимирани gif мини уроци, както вече се досетихте.

Процедурата е следната:

 • отваряте си рекордера за запис на екрана
 • снимате каквото сте решили – тук бъдете кратки
 • спирате записа и след като ви се отвори прозореца, за да видите резултата,
 • избирате бутона Produce
 • ще ви се появи прозорец с настройки, където изберете Custom Production Settings
 • след което изберете GIF за файлов формат
 • давайте next до края, след което ще започне да се обработва клипчето

И тук GIF файловете могат да станат големички и затова е важно да изберете най-оптимизираните възможности за кодиране като например намалите височината и ширината на картинката.

Бележка: Задайте опцията Colors на “Automatic” както си е по подразбиране всъщност или изберете по-ниска стойност, за да се намали още размера на файла. Чек боксчето с опцията Dithered Color Reduction трябва да бъде селектирано само, когато правите GIF анимация от вече съществуващо видео, а не от нормално заснемане на екрана!

анимирано gif видео с camtasia studio

Тук определено си личи професионалната работа на инструмента – заснех анимирания GIF файл доста бързо и лесно, крайният резултат стана с добро качество предвид малкия си размер, което за мен е особено важно.

Да не забравяме и възможностите за ефекти, които ни дава този софтуер! И да – Camtasia Studio струва пари, платена е, НО това изобщо не бива да Ви притеснява, тъй като във всеки торент тракер ще намерите съвсем безплатно!

Нека сега обаче да видим и нещо по-простичко и също толкова ефектно като:

3. LineCAP


gif animation lifehack_bg

Кликнете върху снимката, за да я видите в пълен размер и качество.

Ако обичате нещата да са прости, ако искате за секунди да създадете обяснително видео GIF-че без водни знаци, напълно безплатно – то този софтуер е точно за вас!

Изображението още в самото начало на тази статия го направих действително за няколко секунди именно с този прекрасен, малък и лек инструмент!

И докато останалите двама играчи в списъка създаването на анимирани GIF изображения е само миниатюрна част от набора им с функции, то тук нещата са фокусирани единствено върху това – нищо повече! LineCAP е добра опция за днешната ни задача – безплатен и лек, работещ и на Mac и на Windows.

С този софтуер може да запишете екрана си и да съхраните видео записа като анимиран gif файл само с две-три много лесни стъпки, които са:

 • Стартирате програмата
 • Очертавате желание регион за снимане, така че да обхване желаното от вас пространство
 • Натискате бутона за запис
 • Избирате име на файла и къде да го съхраните
 • И започвате снимките като си работите това, което искате да заснемете.

Може да давате на пауза по време на запис или да го стопирате окончателно, когато сте готови. LineCAP определено продуцира качествени GIF скрийнкастове и анимации и затова файловете често са с малко по-голям размер.

Бонус вместо финал!

insta

Освен тези приложения има още две безплатни такива, чрез които може да запишете анимирана gif картинка. След като инсталирате един от двата безплатни софтуера, просто използвайте опциите им за конвертиране на видеото в GIF.

Става въпрос за Instagiffer и QGifer, които определено са лесни за използване.

Instagiffer е само windows базиран софтуер с голяма популярност, докато QGifer е софтуер с отворен код, който може да работи на Mac, Windows и Linux.

Изображението по-горе е правено с Instagiffer, като в случая съм заредил мое youtube видео, избрал съм сцена по мое желание, добавил съм субтитри и съм го превърнал в gif анимация. Ето и как изглежда този безплатен софтуер за gif изображения:

animation-gif


И така, не знам кой от всички тези инструменти ще използвате, за да си направите ефектно анимирано gif изображение, но всеки от тях определено има какво да ви даде в тази посока.

Ако планирате да правите кратко видео или скрийнкаст с обяснение за нещо, които няма да траят повече от 20-30 секунди, не е лоша идея да ги анимирате с GIF картинка!

Screencast-O-Matic е удобен в доста ситуации, особено ако го пуснете директно през браузъра. Camtasia пък може да ви даде много допълнителни ефекти към анимацията ви, както и всички присъщи възможности за един професионален софтуер. Ако пък търсите нещо бързо, простичко и качествено LineCAP има потенциала да ви го даде.

Е, какво мислите…?


Вижте още и:


Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта