ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

Как да избегнем заразяването с коварния вирус при пътуване в градски транспорт

Запази за после

Ако пътувате до работа с градски транспорт, в сегашното извънредно положение, а и по принцип, ето няколко прости правила, които да спазвате, за да се предпазите доколкото е възможно от върлуващи вируси, грипни епидемии и т.н

Обличайте се според времето

Никога не знаем какво ни очаква в задаващия се автобус – задушен или влажен въздух, вируси, отворени прозорци. Ако не сте се погрижили внимателно за облеклото си е много вероятно да слезете от автобуса, както мокър, така и напълно премръзнал, което увеличава риска от хващане на вирусна инфекция.

Защитете се от болните

Невъзможно е да сте напълно защититени в транспорта.

Но можетe да намалите рисковете. Не е особено ефективно да отидете до другия край на превозното средство, колкото лесно да се обърнете и да задържите дъха си няколко секунди, когато някой киха или кашля.

Вирусите и бактериите мигновено се разпръскват из кабината, но бързо се утаяват. Важно е да се защитят лигавиците на носа, очите и устата, докато инфекцията е все още във въздуха.

По същата причина не се опитвайте да се задържате около вратата. Според законите на физиката въздушните потоци заедно с вирусите в крайна сметка отиват там. На вратата постоянното течение може да причини хипотермия.

Следователно местата в средата са най-безопасните.

Избягвайте да докосвате предмети наоколо

Опитвайте се да пътувате, с възможно по-малко придържене за парапетите. Именно върху тях се заселват вирусите и бактерии, разпръснати във въздуха след кихане и кашляне на други пътници. Ако е възможно пътувайте с карта, за да избегнете пипането на пари и монети. Картата е не само по-удобна от кеша, но и по-безопасна.

Не докосвайте лицето и косата си, докато не измиете ръцете си или не използвате антисептик. Добре е да измиете обувките също с топла вода и сапун. По-вероятно е да има заселена инфекция върху нея, отколкото върху всеки друг елемент от гардероба ви.

Не разчитейте само на медицинска маска

Отношението на медицинските маски не е съвсем еднозначно. Експертите от центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) например препоръчват да се носят само от тези, които вече имат симптоми на настинка и кихане и кашлица,  за да предпазят другите от инфекция. Експертите на Световната здравна организация допълват, че маската може да бъде полезна и за тези, които се грижат за човек, който има остра респираторна вирусна инфекция, тоест е в редовен и близък контакт с него.

И все пак маските ще ви предпазят от опит случайно да докоснете носа или устата си.

Дали да носете маска ли или не -решете сами.

Само имайте предвид, че маската трябва да бъде заменена с нова, веднага щом се намокри от дишането (като правило отнема 2-3 часа).

Не консумирайте храна и вода в превозното средство

В противен случай ще откриете директен път към бактериите в тялото си. Изчакайте до офиса или вкъщи, където ще можете да измиете ръцете си.

Избирайте сухопътния транспорт

Метрото не е най-доброто превозно средство по време на епидемия. Въпреки, че новите влакове са снабдени с дезинфекационни системи, в подземното пространство като цяло въздухът е по-влажен и застоял. При такива условия патогените се размножават съвсем бързо и лесно засягат организмите на огромен брой хора, събрани в метрото.

Избягвайте тълпите

Пропускайте препълнени автобуси, трамвай, метро и изчакайте следващото. Изберете просторния трамвай или автобус, макар и за сметка на скоростта. Колкото по-малко сте в контакт с външни хора, толкова по-малък е шансът да хванете заболяване.

Е, ако разстоянието позволява, опитайте да вървите пеша.

И по възможност – ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си