Facebook и ефекта му на пристрастяване [Инфографика]

пристрастяване,психология,facebook

Как Facebook и интернет пристрастяването засяга нашите умове?

Мислили ли сте върху това?

Непрекъснатото желание, което ви минава през ума, постоянно да проверявате за нови уведомления или да прекарвате часове на ден в интернет всъщност е пристрастяване в процес на изграждане…

Всеки път, когато получите нотификация във Facebook, това може да означава нова професионална, социална или дори сексуална възможност…

След като реагирате на червената сигнализация, която ви казва, че има някакво ново събитие във вашия профил, мозъка ви изстрелва торпедо с допамин.

И въпреки, че същия този процес на отделяне на допамин презарежда и нуждата от реакция при хора, които имат различни зависимости при злоупотребата на вредни вещества и поведение, както вероятно много добре знаете – точно на тези червени уведомления е изключително трудно да се устои!

И независимо дали сте забелязали или не, Facebook променя мозъка на всеки от нас, докато го използваме.

Не се стряскайте чак толкова, имам предвид, както казахме и по-горе, че когато сте в социалната мрежа може да получите прилив на същия този допамин, химикал, който веднага влиза в действие, когато сте възнаградени заради харесване на ваша снимка или изобщо когато получите някаква нотификация за съобщение, събитие или покана за приятелство.

Един интересен факт от инфографиката, която следва да разгледате по-долу, е че хората с повече от 229 /реални/  приятели имат по-разширен орбитален префронтален кортекс, зоната от мозъка отговорна за социалното поведение и емоциите. И въпреки, че социалката кара понякога мозъка ни да отделя допамин и други химикали, които ни правят моментно доволни, пристрастяването към facebook си има и определени недостатъци. Екип от психолози установи, че при интернет зависимите, а не само от социалните мрежи се забелязва – от 10 до 20% свиване на области в мозъка свързани с важни функции като реч, памет, управление на двигателния апарат, сетивна и друга информация.

С други думи психолозите установяват, че колкото повече време прекарваме онлайн, толкова повече тези части от мозъка ни атрофират.

Като цяло повечето хора прекарват около цели 8.5 часа пред екрана на компютъра.

С толкова много време пред него никак не е чудно, че все повече и повече хора имаме поведение на пристрастени към това.

И освен да причинява пристрастяване, интернет и особено facebook /който в последно време стана като синоним на първия/ причиняват и сериозен спад в средната продължителност на концентрацията и вниманието на хората.

Преди 2000 г, още преди социалните мрежи и мобилните телефони да станат незаменими в ежедневието, средната продължителност на внимание върху един обект или субект е била около 12 секунди. От 2000г насам тази продължителност на фокусирането и вниманието при хората са спаднали с 40%.

Искате ли да знаете повече? Вижте инфографиката:

[sws_divider_line]

Графичното изображение, свързано с това как реагира мозъка ни на най-голямата социална мрежа, изготвено от едни от най-добрите психолози, ще ни покаже в детайли ефекта на facebook върху нашия мозък.

/за пълния размер – натисни върху изображението/

пристрастяване,психология,facebook

Не позволявайте на пристрастяването към интернет и социалните мрежи да погълне целия ви живот. Планирайте оф-лайн активности и се постарайте да използвате компютъра основно за работни цели.

По този въпрос може би ще ви помогнат и статиитe ни:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: