Google+ интерактивен статус – отличете се от останалите, вижте как да го направите супер лесно!

Google+

Пълно ръководство за инсталиране на Google+ interactive post

Преди да започнем, нека видим накратко какво ще научите в тази статия:

 • Какво е това Google+ Interactive Post – маркетингови облаги
 • Как да го инсталираме, за да го ползваме + наши примери
 • Създаване на интерактивен статус чрез wordpress плъгин
 • Още по-тарикатски начин за създаване на G+ интерактивен статус
 • Вграждане на бутон за автоматично създаване на G+ Inter. статус
 • Равносметка за ползите от подобен атрактивен статус в G+
 • И още много трикове свързани с това

За първи път видях подобен интерактивен статус в Google+ да използва популярният сайт Mashable и определено тогава останах впечатлен от наличието на т.нар. Call to action бутон.

Хареса ми възможността да вградя такъв бутон директно в самия статус, който да подтиква последователите ми да кликват върху него, за да прочетат промотирания материал.

Ползите от подобен статус могат да бъдат много: от това да насърчите гледането на видео клип с бутон watch, да се прочете книга, да се научи повече информация, до това да се отвори линк към последната Ви супер статия.

Google officially states that “Interactive posts can drive new users to your site, improve conversions, and increase engagement.”

И тъй като целта на всяка подобна публикация, която се пуска в социалните мрежи е да постига по-добра реализация, реших да проуча въпроса и да разбера как бих могъл и аз да създам подобен статус за lifehack.bg, за да го включа в маркетинговия ми арсенал.

Е, открих лесен начин, чрез който успяхме да вградим така атрактивния бутон с призив за действие, който да се визуализира при статусите, които желаем в Google+.

Освен това, както виждате от снимката най-отгоре, не само че има вграден бутон, но и статуса е брандиран с нашето лого и рекламен надпис също по наше желание!

Веднага, след като въведохме този начин на публикуване в социалната мрежа на Google+, доста хора ми писаха с питане как става създаването на интерактивен пост в G+.

За целта, направих тази подробна статия като отговор на този въпрос!

Четете надолу и вижте в детайли как лесно и Вие ще може да приложите този така атрактивен начин на споделяне в Google+, който определено ще Ви отличи от останалите!

Инсталация на Google+ интерактивен пост

A image

Не се плашете от подробното обяснение по-долу! Нарочно го направих в детайли, тъй като бих искал всеки един от Вас, независимо от уменията, които има, да може да използва интерактивния статус в Google+ социалната мрежа.

Накрая ще се уверите, че става много лесно.

До края остава да видите как да:

 • Активираме Google+ API и да вземем своето client id
 • създадем интерактивен пост в Google+ стъпка по стъпка
 • необходими инструменти + примери и начин на ползване

Има 2 начина за създаване на интерактивен G+ статус!

Първият е за по-напреднали потребители в програмирането и става чрез вграждането на определен код и настройването на някои допълнителни параметри вътре в самия сайт, където ще се визуализира директен бутон за създаване на подобен пост.

Ако имате способностите, може да видите официалното ръководство за това от този линк!

На снимката отдолу се вижда какво се получава с този първи вариант:


google-interactive-posts


Вторият начин е доста по-лесен за останалите, които не са толкова на Ти с програмирането и биха искали бързо и без програмистки изпълнения да разполагат с това силно онлайн-маркетингово оръжие.

Ние разбира се ще използваме именно него, като за целта ще инсталираме един безплатен wordpress плъгин, който ще ни свърши половината работа от настоящата задача.

Създаване на интерактивен пост за G+ по същество:

Google+ интерактивен пост! Вижте как да го направите супер лесно

При варианта, който сме избрали, ще създадем своя статус с вграден бутон с призив за действие, директно от нашия wordpress блог – вътре от администрацията!

Като там ще можем да поставим желан от нас текст за статус, желания линк за споделяне и ще си изберем от големия списък с бутони за призив – научете повече, гледай, прочети, виж и т.н.

Всичко това ще става с помощта на въпросния wordpress плъгин.

В тази връзка, вижте какво следва да направим:

 1. Изтеглете плъгина → Google+ Interactive Posts Creator
 2. Инсталирайте го във вашия WordPress: Plugins → Add New
 3. Активирайте го!

Така, за сега оставете плъгина!


Време е да се насочим към активиране на нашето Google+ API и да вземем своя client id, задачи, които ще направим от ето това място → кликнете тук!

Там ще видите голям син бутон в средата с име Create Project – натиснете го. Ще Ви се отвори страница със списък от услуги, до които има бутони за включване и изключване.

google+-api

На нас ни трябва тази с име Google+ API /към средата на списъка е/. Когато я намерите, включете бутона на ON – вижте снимката отгоре.

Ще Ви се отвори страница, където да се съгласите с условията на Google за ползване – скролирайте ги до долу, отбележете отметката и натиснете бутона Agree.

Така, сега се върнете обратно на списъка с услуги. Ще видите, че Google+ API вече свети в зелено, което означава, че сме активирали тази услуга.

На същата страница, горе в ляво ще видите малко синьо меню – от там изберете API Access. Целта тук е да си създадем client id, което ще ни трябва за настройката на wordpress плъгина.

google+-api-settings

Ще Ви се появи изскачащ прозорец, в който ще видите голям син бутон – натиснете го, за да създадете вашия клиентски номер.

Попълнете полетата както ги виждате на снимките отдолу, но разбира се с вашите данни /тук съм използвал тези на lifehack.bg/

Untitled-2

Когато приключите, ще Ви се отвори страница, в която ще намерите всички необходими данни, свързани с новото Ви API и клиентски номер – вижте снимката отдолу!

Untitled-9

Бележка: Ако пропуснете да въведете информация за Вас, в страницата с данни за новото Ви API ще видите поле наречено Branding Information. В него има и бутон наречен Edit Branding Information – натиснете го и редактирайте каквото прецените. Текстът от полето product name ще се изобразява и в статуса ви най-отгоре, заедно с картинката!


Да се върнем на плъгина в wordpress инсталацията ни и да отидем на Settings → Google+ Interactive Posts Plugin. Там ще видите само едно поле, в което ще вкарате само client ID-то!

Натискате бутона Update Settings и вече трябва да имате работеща функция за създаване на интерактивен и атрактивен пост в социалната мрежа Google+

google-interactive-post

В полето на плъгина поставяте само цифрите на вашето ID, а не целия адрес!

Как да създадем интерактивен G+ статус за статия от сайта ни?

И така, създадохме си наше API, инсталирахме необходимия за целта wordpress плъгин.

Остава само да се възползваме от функцията за създаване на интерактивен статус с вграден бутон с призив за действие, чрез който да привлечем вниманието на аудиторията ни.

A image
 • Влизате отново във вашият WordPress – снимката отгоре.

Там, където са Ви статиите ще видите до заглавието им опция наречена Create Google+ Post. Натискате я и ще Ви се появи прозорец!

Важно: освен при статиите, тази опция е налична и за страниците в wordpress!

 • Нанасяте необходимата информация

Тук поставяте желания текст към статуса Ви, линк към статията, която искате да промотирате и избирате подходящия бутон с призив за действие. Лично аз избирам View!

Untitled-5

 • Натискате бутона Generate New Interactive post

Тук има вероятност да Ви се промени call to action бутона, но го задайте отново, след което натиснете и бутона най-отдолу за споделяне → Share your Interactive post.

google-interactive-post

Ще Ви се отвори изскачащ прозорец, където може още веднъж да редактирате някои полета от статуса, преди да натиснете зеления бутон Share.

Накрая отворете профила си в Google+ и вижте как се визуализира интерактивния Ви пост. Ако спазвате указанията до тук, няма как да не се получи.

Този вид статуси също може да се вгражда, ето и крайният резултат:Има и 3-ти още по як начин за създаване на G+ interactive post

Да, признавам си, че Ви излъгах като казах в началото, че има само 2 начина за създаване на подобен вид атрактивен Google+ статус.

Има и още един вариант за малко по-напреднали потребители, който лично на мен ми е любим. Даже бих казал, че е не само страхотен, но и доста елегантен за прилагане!

Цялата работа се състои в това да премахнем wordpress плъгина от употреба, тъй като знаете, че колкото по-малко плъгини имате, толкова по-добре!

Тук стъпките са същите по създаването на Client ID, разликата е само, че вместо wordpress плъгин, ще използваме един безплатен инструмент,

…който обаче ще трябва да вградим вътре в сайта си!

 • Стъпка 1: Създаване на Client ID – точно както го описахме в началото на статията
 • Стъпка 2: Изтеглете този архив, в който се съдържа необходимия ни инструмент
 • Стъпка 3: Разархивирайте го и отворете файла command-center.php намиращ се в основната папка с текстов редактор или такъв за код – Notepad++ или SublimeText.
 • Стъпка 4: Променете въведеното вече Client ID с вашето – вижте снимката отдолу:

command

Забележка: в този файл има още доста параметри, които също може да промените, но ако не знаете какво и как, по-добре не се занимавайте, а съхранете файла и продължете към следващата стъпка

 • Стъпка 5: Отворете ФТП и качете цялата папка google-interactive-posts в основната директория на сайта, а именно public_html
 • Стъпка 6: Отворете браузъра си и въведете следния URL адрес: https://www.вашиятсайт.com/google-interactive-posts/command-center.php

Съвет: запазете си този линк, за да Ви е лесно всеки път като решите да споделите някоя статия чрез интерактивен статус!

 • Стъпка 7: Ще Ви се отвори прозорец, подобен на този, който отваря и плъгина за wordpress. Тук ще може да променяте доста неща, преди да публикувате интерактивния статус. Вижте снимката:

interactive-post

Важно: линкът към статията, която споделяте и този към, който ще води бутона с призив за действие CTA може да са различни, което в определени случаи е удобство!

Бележка: пълен списък на възможните CTA бутони за вграждане на Google!

 • Стъпка 8: Когато сте въвели необходимата информация в този прозорец, натиснете сивия бутон с надпис Generate New Interactive Post.
 • Стъпка 9: Натиснете бутона най-отдолу с логото на G+, за да Ви се появи изскачащ прозорец, същия както става чрез плъгина за wordpress, за който говорихме по-рано!
 • Стъпка 10: Остава само да споделите статуса във вашия Google+ профил!

Има още една страхотна опция, достъпна чрез този начин на създаване на интерактивен статус. Вижте отново снимката отгоре! Съвсем накрая има надпис Show embed code.

Поставяйки отметката там, ще Ви се отвори поле, в което ще видите 2 прозореца с код.

Първият е за самия бутон, който да поставите в статията си, а вторият трябва да вградите в сайта, за да се визуализира бутона!

Това, което прави този бутон е автоматично създаване на интерактивен пост, директно в публикацията Ви, както може да се уверите, като натиснете този отдолу:Оправяне на възможна грешка при използване на плъгина!

Преди да кажем няколко финални думи искам да Ви спомена за един възможен проблем! Оказа се, че при тякои хора, когато си направят Client ID, при използвъне на плъгина им дава следната грешка:

Untitled-2

При мен и при още няколко човека, при които им излезе тази грешка проблемът се реши много лесно. Първо в прозореца за грешка, който ще Ви излезе /вижте снимката отгоре/ запазете адреса след “origin=” точно както е написан – горе в ограденото поле.

След това отворете отново страницата с настройка на API-то Ви. Влезте на API Access и там, където са настройките на вашето Client ID влезте в менюто Edit settings.

Untitled-3

Трябва да променим адреса в полето Javascript options с този, който копирахме по-рано от грешката. Влизате както казахме в Edit settings и поставяте във второто поле Authorized JavaScript Origins въпросния адрес от грешката.

Обновявате и вече трябва всичко да е наред, когато използвате плъгина за създаване на интерактивен статус в G+ Възможно е само в адреса да се премахне едно s от https и така да се оправи. Това е!

Равносметка за ползите от G+ интерактивните статуси

Мисля, че интерактивните статуси в Google+ са добра възможност не само да се споделя съдържание с аудиторията,

…но и да се показва на потребителите какво искаме да направят по нататък.

Разбира се един вграден CTA не е магия, която директно да води до по-висока ангажираност, а просто едно допълнение към усилената Ви работа по популяризиране на бранда Ви и даването на потребителите причини да се ангажират с Вас.

А комбинацията от всичко това определено ще даде страхотен резултат.

С този вид статуси не бива да се прекалява.

Аз самият ги използвам сравнително рядко. Само тогава, когато искам да наблегна на даден пост или да предизвикам някакво действие у потребителя.

Съветвам Ви да не злоупотребявате и да не спамите с подобни публикации и особено с вградени в тях афилейт линкове – както се досещате Google добре знае кой сте благодарение на Client ID и може да Ви отнема тази привилегия да използвате интерактивни постове!


Оставете коментар и споделете какво мислите за тази възможност да представите публикациите си по този атрактивен начин във все по-популярната социална мрежа Google+? Ще се радвам да видим и реални постове направени по този начин и благодарение на този урок. Бих искал да чуя какво мислите. Благодаря!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта