Как хора като Айнщайн решават сложни проблеми – мисловни експерименти и гениални практики

С нашите ограничени сетива виждаме само малка част от реалността. В същия момент всичко във Вселената е в постоянно движение.

Простите думи и мисли не могат да уловят тези промени и последствията от тях. Единственото решение за просветения човек е да позволи на ума си да абсорбира повече от това, което преживява, подлагайки го на мисловни експерименти. - Робърт Грийн, Майсторството

Как да накараме ума ни да ни служи, вместо да ни заповядва?

Ще отговорим на този въпрос с един логически парадокс, който може да ви изкара от кожата ви, но може и да ви амбицира да се опитате да решите проблема.

Представате си малко градче някъде по света, в което всеки жител трябва да бъде гладко избръснат. В града живее и един бръснар, който бръсне само тези, които не се бръснат.

На пръв поглед всичко е ясно, но изниква парадоксалният въпрос:

„Кой бръсне бръснаря?“

Ето ги основните правила на парадокса:

 1. Бръснарят бръсне единствено и само тези, които не се бръснат.
 2. Всеки в града трябва да бъде гладко избръснат.

Има и допълнителни предположения:

 1. Всички са мъже.
 2. Бръснарят трябва да бъде обръснат.
 3. Хората в града могат да бръснат само себе си и никой друг.

Ако бръснарят бръсне себе си, то значи, че бръсне някой, който бръсне сам себе си. И така се нарушава правило 1, че бръснарят може да бръсне само тези, които не се бръснат сами.

Ако бръснарят не бръсне себе си, се нарушава правило 2 – всеки да е гладко обръснат.

Да не забравяме и предположението, че всички жители на градчето са мъже.

Е, кой бръсне бръснаря?

Сигурно сте любопитни за отговора на загадката, НО него го оставяме за края на тази статия. Умът ви трябва да е зает с разплитането на случая, а не да скучае, нали?

Дотогава ще попътувате през времето, за да се запознаете с едни от най-ефективните инструменти на ума, използвани от учени, философи, иноватори, предприемачи.

Инструменти, на които се дължат най-големите достижения на човечеството.

Това са мисловните експерименти!

Начин на мислене, които самият Айнщайн използвал, за да решава сложни проблеми.

В този материал ще ви покажем какво представляват те и какъв е реалния им потенциал да ви бъдат полезни в живота и бизнеса. Ето какво точно ще научите:

 • Защо възниква нуждата от мисловни експерименти?
 • Приложение: как философи, учени и гении прилагат мисловните експерименти, за да създадат най-гениалните открития в света – примери с велики умове.
 • Любопитни експерименти, които ще подложат на проверка важни неща, които си мислите, че знаете и ще отворят част от големите въпроси за живота.
 • Екшън план – подбрани практики за всеки от вас, който иска да промени живота си към по-добро или и да реши важни проблеми в бизнеса си.

И преди да се потопим в най-мощния инструмент на мисленето, помнете:

Всички наистина мъдри идеи и мисли са били обмисляни хиляди пъти, преди да се наложат като такива, но за да ги направим действително наши трябва да ги обмисляме отново и отново и то напълно честно спрямо себе си, докато не се вкоренят в личния ни опит. - Гьоте

 • 97
 •  
 •  

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg