Как да спреш да вземаш толкова глупави решения: 7-те игри на ума [наука + практика]

Мозъкът и времето са истински художници. Те премоделират реалността по-близо до желанията на сърцето. - Джон Дюи

Само защото сме „венецът на природата“ ние хората се смятаме за разумни същества, но всъщност не сме чак толкова. Всички сме в по-малка или в по-голяма степен ирационални!

Всъщност, мозъкът ни живее на предпочитана диета от стабилност, сигурност и последователност, и възприема непредвидимостта, несигурността и нестабилността като заплахи за неговото оцеляване, което на практика е нашето оцеляване!

До тук никаква изненада, нали?

Доста дълго време учени и икономисти бяха на мнение, че вземаме логични и обмислени решения. Последните десетилетия обаче се установиха сериозни ментални грешки, които саботират мисленето ни. Да, вземаме логични решения, но много пъти правим емоционални, ирационални и объркващи избори, често с дългосрочни последствия.

Тези ментални грешки или когнитивни изкривявания си имат определена функция – те са нашият пряк път към бързите решения, но за жалост не винаги са полезни.

Всъщност, мозъкът ни никога не е бил истински рационален!

През него минава прекалено много информация, която трябва да обработи. Затова сме развили поведение на вземане на бързи и лесни решения.

Днес обаче сме изправени пред много повече комплексни избори в сравнение с тези, които трябваше да вземаме преди сто години.

Тогава не ни се е налагало да се чудим кое от 15-те вида сирена да изберем - всяко с уникален вкус и различна цена. В днешната динамика все по-често, дори несъзнателно избираме онази непосредствената възможност, която ни пести време, тази, която ни дава най-сигурния вариант, че ще „преживеем“ до утрешния ден.

Просто защото не остава време да помислим за друго...

Но да оставим дълбоките научни разсъждения и да навлезем в реалния живот!

До края на материала ще се фокусираме върху най-важните заблуди на ума, които реално имат въздействие върху нашето поведение, решения и разбира се - качество на живот.

Нарекохме ги - Седемте игри на ума. Тези, които най-бързо и сигурно могат да съсипят живота ти! Понякога необратимо...

Какво би станало ако можеше да ги контролираш? Искаш ли? Чети до края...

Винаги съществува лесно решение на всеки човешки проблем - ясно, приемливо и погрешно! - Х. Л. Менкен

  • 87
  •  
  •  

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg