13 Тайни на Хранителната Индустрия, които вероятно ще ви Шокират!

факти ,хранителна индустрия

Производителите на храни мислят че си глупав.

Всъщност те разчитат на това.

Събрахме няколко факта от хранителната промишленост, които ще ви накарат доста да се замислите за това, което ядете всеки ден.

След като прочетете тази статия може би сериозно ще разгледате настоящия си хранителен режим и това, което включва обяда ви например!

Помислете само, много от хранителните производители пишат на опаковките на бонобни например “без мазнини” и това е вярно, но в същото време е и адски подвеждащо.

Бонбоните по същество са направени от 100% захар и преработени въглехидрати, а те знаят че за средния българин липсата на мазнини е нещо много добро, нещо, което ще ви хареса, а всъщност е просто търговско предимство за тях.

Докато прави проучване за новата си книга “Яж това, не това”, изключително популярният в Америка Дейвид Зинченко открива хранителни минни полета повече от всякога-в ресторанти, в супермаркети дори в собствения си килер/наблюденията са правени в САЩ, но това не ги прави много по далечни от нас, и ние ядем същите боклуци, че и по зле/.

Това, което ни разказва той, може да ви шокира… Хайде да го видим!

13 шокиращи тайни на Хранителната индустрия!

1. Средният американец има лесен достъп до 2700 калории всеки ден/българинът с това тесто и хляб мисля че има даже още повече/, според американското министерство на земеделието, срещу само 2200 калории през 1970.

Храната в наши дни е на нашата маса, в нашия хладилник, в елегантните вендинг машини, в офиса само на една крачка разтояние.

С други думи калориите са навсякъде!

А проучванията показват че има пряка връзка с консумацията на храна и нейното изложение, нейното разположение спрямо нас. Тоест колкото е по наблизо и по на удобно място, толкова повече набиваме!

2. Средният американец изпива под формата на газирани напитки цели 450 течни калории на ден/колко ли изпива българина с газирана напитка по евтина от минерална вода?/

Това е два пъти повече, отколкото са консумирали преди 30 години според изследователите от университета в Северна Каролина.

Кого да обвиняваме за това?, пита Дейвид Зинченко. Сами направете своя избор какво да пиете: сода, енергийни напитки, бутилирани чайове, млечни шейкове….или…

Спряхме да правим собствени студени чайове и лимонада с простичката и не-вредна рецепта от вода, лимон и захар и започнахме да ги купуваме в бутилки и в смеси със съставки като “високо фруктозен сироп от царевица” и “аскорбинова киселина” написани на етикетите.

Спряхме да мислим за содата като за лечение или като просто нещо приличащо на сладолед, което може да ни разхлади и започнахме да я виждаме като еквивалент на чаша прясна вода за пиене и то по 3-4 и повече пъти на ден, не рядко обогатена и с подсладител.

След това спряхме да употребяваме питейната вода от чешмата и започнахме да настояваме тя да бъде изкуствено ароматизирана и пусната в бутилки с думите “съдържа витамини” или “дава повече енергия” поставени на етикетите им.

И само за последните 10 години, много от нас спряха да си варят и приготвят собствено черно ароматно истинко кафе и започнаха да си купуват неща с неясни италиански и бразилски имена от сорта на “mocha latte” и други подобни боклуци.

И резултата от цялата тази еволюция на напитките е че днес супермаркетите, дистрибуторите и производителите на напитки са станали опасни за здравето, смея да твърдя почти колкото пушенето на цигари!

Когато влезете в магазина може да видите как щандовете за напитки са заляти, наводнени са с течни, празни вредни калории от газирани безалкохолни.

Да оцелееш под надигащата се вълна от произтичащите от това болести е като елиминираш от менюто си тези унищожаващи течни убийци от списъка ти със течности! И все пак изборът е твой…

Трябва да се яде, за да се живее, НЕ да се живее, за да се яде!
Трябва да се яде, за да се живее, НЕ да се живее, за да се яде!

3. Пресните плодове и зеленчуци струват 10 пъти повече от нездравословните храни според изследователи от университета във Вашингтон.

Според тях, хиляда калории от питателна храна струват около 18,6$, а на хиляда калории от нездравословна храна цената е 1,76$.

Как производителите на тези боклуци запазват цената си толкова ниска? Как имат толкова ниски производствени разходи, как могат да си го позволят?

Всъщност отговора е доста прост: овкусители и други химични добавки. И като говорим за химия и добавки в храните….

4. Има повече от 3000 ХИМИЧНИ вещества в списъка на FDA/асоциацията, която се грижи за контрола на храните в Америка/ с одобрени добавки за храни: всичко от ацесулфам калий-изкуствен подсладител, за който е доказано при проучвания със животни, в чийто храна е слагано от него, че е свързан с рака на гърдата, който образуват някои от тях, до Yellow № 5-хранителен оцветител свързван с проблемите с ученето и концентрацията при децата.

Днес НЕ са готвачите тези, които ни приготвят пакетите с храна и бързите закуски, днес това са екипи от учени!

И тъй като продължават да откриват емулгатори, за да изглежда сладоледа по пухкав или да са ни по червени бонбоните, ние се отдалечаваме все повече и повече от истинската храна.

Даже имам чувството че все по новите и млади поколения след време изобщо няма да знаят какъв е бил истинският вкус на истинската храна, просто защото няма да има къде да я опитат, тя няма да съществува.

храната се приготвя от учени, не от готвачи
Това са съставките на храната ни ДНЕС!

Трябва да вземеш диплома по химия за да разбереш напълно това, което ние вкарваме в телата си всеки божи ден.

Добавки, хранителни заместители и непроизносими химикали които се вливат в нашите храни, имат два различни типа на действие върху нашето тяло, което може да се обобщи така: тези които се разбират какво ни причиняват и тези които пропсто НЕ разбираме-тоест безвредни почти няма!

Ще ви оставя сами да прецените, кое е по страшното от двете! Един съвет от мен, просто спазвайте правилото:

Ако не можете да го произнесете, не го яжте!

5. Вашата храна може законно да съдържа червеи и дори изпражнения на плъхове.

Разбира се, американската организация за храните FDA ограничава размера на тези убийци на апетита в храните, но това ограничение не е равно на нула.

Тези гадости може и да не ви разболеят, но мисълта за тях със сигурност!

Скоро чрез едно предаване по ТВ и тук в България се установи че да има разни буболечки в ориза например няма как да се санкционира или накаже.

Излиза че този вид добавки, даже екстри бих казал не са никакъв проблем да се слагат и да присъстват във нашата храна, яко нали?

хранене и деца
Аз НЕ искам детето ми да е такъв шопар и олигофрен, а ти…?

6. Какво е общото между хамбургерите и торовете/пестицидите/.

Оказва се че хамбургерите, особено тези, които се сервират в училищата и заведенията за бързо хранене, редовно се третират с амоняк, за да се убие т.нар. “E. coli bacteria”

Това е същата субстанция използвана в торовете и в домакинските препарати за почистване! Кофти нали?

7. Има много добър шанс едно пиле да ви разболее.

В едно изследване-2006 Consumer Reports, се оказва че 80% от цели бройлери в цяла Америка, съдържат в себе си бактериите “campylobacter” и салмонела, водещи причинители на хранителните отравяния в Америка!

8. Вредната храна или т.нар Junk food е като наркотик!

Според изследване на списанието Nature Neuroscience, храненето с нездравословни храни, не само отговаря на глада, не само си мислим че го задоволява, те го създават.

Точно така!

Нездравословните храни, пакетираните боклуци, които всички ние си купуваме водят до пристрастяване. Ето защо производителите вкарват в тези храни захар, сол и изкуствени ароматизатори:

Ако храната е вкусна, добре за вас. Ако храната НЕ е вкусна, зле за вас!

Това е тяхното златно правило!

9. Само 19% от това, което плащате за даден хранителен продукт всъщност носи в себе си някаква храна.

Останалото просто плащате за опаковане, работна сила и търговия-по данни на американското министерство на земеделието/който е работил в сферата на бързооборотните стоки в България също може да потвърди това/

Това е още една причина да се купуват пресни, свежи неопаковани продукти.

fast food mafia
Производителите на боклуците, които ядем са МАФИЯ

10. Хранителните компании плащат така наречените “slotting fees” такси в супермаркетите, за да си гарантират възможно най-доброто разположение.

Средно 70$ на позиция се казва в Американски правителствен доклад от 2004г. Тези такси естествено се прехвърлят на потребителите под формата на по-високи цени.

Плащате по-малко ако пазарувате от дъната на рафтовете. Там ще намерите марки, които не плащат тези такси!

11. В различните пакетирани по големи разфасовки на месо може да има много високи нива на натрий.

По малките разфасовки по дефиниция изглеждат по-сочни и пресни и като противодействие на това, потребителя да взема по малка разфасовка, вместо по голяма някои производители “подобряват” външния вид на пуйката, пилешкото, говеждото и другите месни продукти като ги напълнят с течен разтвор, който съдържа вода и сол!

12. Дългата опашка на касата в магазина може да ви направи дебел!

Ако чакате да платите малко повечко, вие сте до 25% по-склонни да си купите бонбони, шоколадчета или нещо газирано/данни от университета в Аризона/, което естествено никак НЕ е случайно поставено около вас точно в този момент на плащане, точно в тази позиция.

13. Броенето на калории може да бъде погрешно.

За да са по сигурни, че сте платили най-малко това, което сте взели като храни и лекарства, FDA е по вероятно да санкционира тези производители на храна, които са преувеличили нетната маса на храната в опаковката, отколкото да са я подценили.

В резултат на това производителите/поне в Америка/ често  пакетират малко повече храна, от заявеното нетно тегло на етикета или слагат порции малко по тежки от посоченото тегло в менюто.

Така че може би ядем малко повече, отколкото си мислим!

Е, какво Ви се хапва в момента: чипс, кроасан, бонбони или…

Страхотна Инфографика за някои много интересни факти за хранителната индустрия!

факти ,хранителна индустрия

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: