Интернет запознанствата: 10 неща от кухнята на психологията, които трябва да знаете

запознанства,психология ,интернет

Факт е, че някъде между една трета и три четвърти от самотните хора с достъп до интернет са използвали сайтове за интернет запознанства, за да се опитат да се срещнат с някой нов партньор и в това няма нищо лошо.

Но през годините сме чували доста противоречиви истории за това колко успешна може да бъде една връзка създадена по този начин и колко безопасни могат да бъдат срещите с напълно непознат човек.

Някои вярват че срещите чрез интернет са изпълнени с радост и светлина, че са лесен начин за намиране на подходящия спътник в живота.

Други като медиите например непрекъснато ни срещат с плашещи истории за лъжи, злоупотреби и измами причинени от извратени аутсайдери пренесени от виртуалното пространство в реалния свят.

Истината за онлайн срещите е някъде по средата, но къде точно?

За щастие вече имаме достатъчно психологически изследвания, които да ни покажат какво всъщност се случва и какви поведения са подходящи за успех при този вид срещи.

Така, че тук, в тази статия са моите 10 любими психологически прозрения за интернет срещите и начина на поведение там:

1. Използващите сайтове за интернет запознанства не са загубеняци

Противно на стереотипа има много малко доказателства, че онлайн срещите са последна инстанция на социалните аутсайдери или странните и ексцентрични, самотни хора.

В действителност е точно обратното.

Хората, които търсят интернет запознанствата са по-склонни да бъдат общителни, имат високо самочувствие и изпитват ниска степен на притеснение при самите срещи и разговори.

Изследванията в тази посока не са открили доказателства, че тези хора използват сайтове за запознанства само, защото не могат да се изправят лице в лице с реален човек.

Това за тях е просто още един начин да се срещнат с нови хора

/А може би и още един начин да получат секс/.

Мотивациите на хората да търсят онлайн запознанствата са много и различни. Обикновено това са натискащи спусъка събития като раздяла, самота, убиване на време и т.н.

Но като цяло учените Баракет и Хенри-Уоринг през 2008г са установили, че мотивацията на хората да търсят онлайн запознанства е по малко индивидуална и повече социална.

Хората в по-голямата си част не използват интернет срещите, защото са срамежливи, а защото най-вероятно са се преместили в нов град, работят дълги часове и нямат време да срещнат някой нов човек в живия живот.

Следващия път когато някой ви пише във Фейсбук не му лепвайте непременно етикета, че е поредния загубеняк, който ви досажда,

…може и да е следващият ви най-добър приятел или голямата ви любов!

2. Онлайн търсачите на нови запознанства лъжат, но само малко

Въпреки че 94% от проучваните хора с онлайн профили в изследване на д-р Гибс през 2006 да твърдят, че не вписват никакви лъжи, психолозите са подозрителни относно това твърдение.

В изследване на д-р Тома през 2008г са измерени височината и теглото на 80 интернет свалячи, като едновременно с това са проверявани техните лични карти, за да се установи истинската им възраст и биометрични данни.

Когато тази информация се сравнява с техните онлайн профили, на преден план излиза факта, че девет от всеки десет е излъгал за най-малко една от информациите в акаунта си.

Но от друга страна е установено също, че лъжите в тази посока са доста малки.

Най често хората, които използват онлайн срещите лъжат за теглото си като добавят или свалят от него с около 5%, което не е кой знае каква измама.

Онлайн авантюристите са доста по откровени относно възрастта си /само 1.5% отклонение/ и височината си /само 1.1% отклонение/.

Както се очаква изследването показва, че жените са доста по склонни да скриват някой друг килограм от теглото си, докато мъжете си добавят някой и друг сантиметър към височината си. На който каквото му липсва….

Тези лъжи ще създадат много малка разлика в реалния свят, защото по голяма част от физическите ни данни, за които сме послъгали трудно би могло да се открият в нас когато се срещнем с някой лице в лице.

Повечето хора запознавайки се онлайн с някой искат да се срещнат с него в края на краищата и в истинския живот, така че те знаят, че ако използват големи лъжи ще бъдат заловени и затова послъгват доста по-малко.

3. Заблудите на готината ти профилна снимка

Приказката, че камерата никога не лъже е абсолютна глупост.

Дори и без да се използва Photoshop, за да се изгладят бръчките, ъгъла на камерата и осветлението могат лесно да изкривят действителността и да променят начина, по който се възприема вашата реална привлекателност и външен вид.

Хората инстинктивно разбират това, когато избират своята профилна снимка.

През 2010г Тома и Ханкок вземат снимки от онлайн търсачи на запознанства, а след това ги сравняват с реалните им профилни снимки.

Въпреки, че по-малко физически привлекателните хора са най-склонни да избират фотоси, на които са единствено те, като цяло разликите и лъжите в тази посока са малки.

Изследването показва, че разликата между нормалните ни снимки, на които се предполага, че сме по-малко привлекателни с тези, които си избираме за нашия профил, който трябва да привлича нови запознанства в цифри е около 5% за жените и 4% за мъжете.

И този факт отново ни говори, че хората, които използват интернет за онлайн запознанства и срещи не лъжат особено много в масовия случай.

4. Кой вид снимка ще увеличи шансовете ти

Ако се чудите как да увеличите продължителността на онлайн разговорите си, тази част от статията съм сигурен, че ще ви е адски полезна, и то най-вече когато си избирате коя снимка да поставите на профила си.

Улики за това кой тип профилни снимки работят ни дава един световно известен сайт за нет запознанства okcupid.com, който анализира 7000 фотографии в своята база данни през 2010г.

Ето и някои от резултатите: жените имат по-висок рейтинг, когато са направили визуален контакт с фотоапарата и са го погледнали закачливо, докато са ги снимали.

Обратно на това най-малко успешните снимки са били тези, на които дамите изобщо не са гледали към фотоапарата и не са вкарали флиртуващ поглед в обектива.

Относно мъжете техния най-добър външен вид е установено, че е на снимки далеч от камерата, на които не се усмихват.

Установено е още, че мъжете трябва да избягват закачливия поглед на лицето си, когато гледат към фотоапарата, защото направят ли си такава снимка със сигурност ще забележат драстично намаляване на съобщенията в профила си!

След това в изследването обръщат внимание кои снимки са били свързани с най-дългите онлайн разговори. Резултата е следния: снимки на които правите нещо интересно, снимки с животно и снимки на които сте на интересно място или пътуване.

Снимките свързани с по-малка продължителност от средната за един онлайн разговор са: снимки в леглото, снимки на открито, снимки на които се забавлявате с приятели.

А най-малко вероятно да ви пишат и да създадете някакви добри онлайн взаимоотношения е ако си сложите снимка на която сте пияни или пиете.

Това са снимките, които водят до най-малка продължителност на разговорите в интернет показва проучването на този сайт за онлайн срещи.

И накрая не забравяйте, че тези резултати са асоциации и не можем да бъдем сигурни за причинно-следствената връзка, макар че според мен имат много общо с действителната картина на онлайн комуникацията и аз лично ще си взема бележка, другия път, когато си правя профил в сайт за интернет запознанства.

5. Противоположностите /все още/ не се привличат

Дори и сред многообразието на хората участващи в сайтовете за онлайн срещи и запознанства, хората все още предпочитат човек, който да е подобен на тях.

Когато Фиоре и Донат през 2005г анализират 65 хиляди онлайн авантюристи, откриват, че хората избират с кого да се свържат възоснова на сходството със самите себе си.

В това отношение онлайн запознанствата са по-различни от реалните такива. Като цяло обаче хората търсят някой, който да е същия като тях самите.

6. Запознанствата в интернет насърчават разнообразието

Еднообразието убива, нали? За да проучи разнообразието в онлайн срещите, през 2009г д-р Дътън анкетира 2670 семейни двойки от Англия, Австралия и Испания.

Тази извадка показва, че интернет търсачите на запознанства е вероятно да имат помежду си доста голяма разлика във възрастта и образованието в сравнение със срещите, които вероятно същите хора ще осъществят по традиционния начин.

Въпреки, че противоположностите не са склонни да се привличат, по своя характер онлайн срещите насърчават разнообразието срещайки ни в различни степени с различни хора.

Авторът на горното изследване твърди, че този вид запознанства променя лицето на брака и обединява различни типове хора, които може би никога не биха се срещнали в реалния живот.

7. Нека първото съобщение да бъде кратко

Първата реакция, първото съобщение в онлайн срещите може да бъде както вашата спирачка, така и вашия педал на газта в изграждането на една интересна онлайн афера.

Сайт за онлайн запознанства измерва степента на реакцията чрез анализиране на повече от 500 000 първоначални контакти изпратени от членове на техния сайт/сайта отново е въпросния okcupid.com/

В това проучване направено през 2009г получилите първоначални отговори са само 30% от съобщения на мъже към жени и 45% от жени към мъже.

Процентът, който води до последващи разговори след първата реакция е дори още по нисък, около 20% и 30% съответно за двата пола.

В една част тези резултати могат да се обяснят с факта, че доста от акаунтите в сайтовете за запознанства са мъртви души и просто не съществуват.

От друга страна сайта okcupid.com също така открива, че по-дългите съобщения дават съвсем малко подобрение в реакциите на съобщенията на мъжете и никакво за жените.

Не губете време в писане на есета. Кажете здравей и ги оставете да разгледат вашия профил!

8. Емоционалността при онлайн срещите е атрактивна

В проучване на онлайн запознанствата от д-р Розен през 2008г, той и неговия екип откриват доказателство, че по интензивната емоционалност като например използването на думи като “развълнуван” и “прекрасен”, правят много добро впечатление на мъжете и жените.

Това изследване разглежда и въздействието на разкриване на нашата личност в този вид срещи. Въпреки че резултатите са променливи, хората като цяло предпочитат сравнително ниски нива на саморазкриване на дълбока душевност на отсрещната страна с подробности.

Така че извода е да бъдете емоционални, но да не прекалявате с ваденето на показ много много  на вашите дълбоки емоционални чувства и стремежи.

9. След проучването един друг в 51% от случаите двамата се срещат лице в лице

За много хора, но не за всички разбира се интернет запознанствата имат за цел в крайна сметка да се срещнем с някого от плът и кръв.

В изследване на 759 участници в сайтове за запознанства проведено отново от д-р Розен през 2008г, се установява, че в 51% от случаите участниците в тези сайтове се срещат лице в лице в рамките на една седмица до един месец от началото на запознанството си и от началото на получената обратна реакция и отговор от отсрещната страна.

Тази първа среща на живо често бива тълкувана от участниците в този вид познанства като последна част от процеса на проверка/изследване на Уити и Кар, 2006г/.

На тази първа среща се получават отговори на въпроси като: Дали това наистина е човека, който казва че е? И ако е така дали ще има някаква химия между нас? Харесва ли ми на живо?

10. Ефекта “Relationshopping” или онлайн срещи по каталог!

Въпреки повечето положителни отзиви, които ни дават психологическите изследвания за запознанствата в интернет, трябва да се каже, че те понякога без съмнение могат да бъдат незадоволителни и дори отблъскващи.

В изследване през 2008г 132 търсачи на онлайн запознанства съобщават, че са прекарали седем пъти по-дълго време просто в наблюдение на профили на други хора и изпращане на съобщения към някои от тях, отколкото във взаимодействие лице в лице с реални такива, осъществявайки си истински, живи срещи.

Част от проблема е че хората, участващи в сайтовете за социални мрежи и интернет запознанства са някак си насърчавани да мислят консуматорски.

Един вид като влезете в супермаркета има десетки видове вафли и ви се иска да опитате всички- и в онлайн срещите се наблюдава подобен ефект, което намалява стойността на взаимоотношенията по един или друг начин.

Получава се т.нар. ефект на “relationshopping” или обяснено с прости български думи, получава се все едно сме седнали пред компютъра и сме отворили каталог на хора, всеки от които притежава определени характеристики и си избираме тези, които ни харесват и според нас биха ни били добри потенциални партньори.

Това за съжаление води до доста често сменяне на тези, с които общуваме онлайн с други, по-привлекателни от виртуалния каталога с хора,

…просто защото така ще ни е по интересно и забавно.

Това е повече критика към технологията, която е на разположение в момента и която позволява това, отколкото на общата идея на запознанствата в интернет.

Поне за мен, за съжаление тенденцията е услугите в световен мащаб, предлагащи поле за онлайн срещи ще се развият дотолкова, че ще започнат да предлагат много по иновативни варианти на живите срещи като ще превърнат дори и тях във виртуални!

Колко са резултатни онлайн срещите?

Ако една дългосрочна връзка е това, което търсите, може да се каже със сигурност, че интернет запознанствата работят добре за някои хора.

Много от историите за онлайн срещи без съмнение са свързани с плашещи и стряскащи моменти, най вече защото тази представа ни е набита в съзнанието от масмедиите и разбира се от някои действителни събития и случки, макар те да са изключително редки на фона на цялата картина.

В някои от тези развалящи репутацията на онлайн срещите събития ще намерите педофилски наклонности, сексуално възползване, просто пазаруване на онлайн връзки по каталог или хванати в лъжа хора, които се оказва че не са това, за което се представят и т.н.

Докато в други най-лошото, което може да ви се случи е просто липсата на отговор от отсрещната страна и това да убие ентусиазма ви.

Изследване обаче показва, че повечето интернет срещи са сравнително честни, а за някои, те дори могат да бъдат доста успешни та дори и да променят живота им.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: