Как да бъдем интересни и да печелим привърженици

събеседници ,как да сме интересни

Как да бъдем по-интересни на нашите събеседници: Тайните ни разкрива гуруто на креативността, творческите идеи и латералното мислене Едуард Де Боно. Нека видим какво има да ни каже и как можем да приложим това на практика…

Да бъдете интересни е много по-важно от това, да спечелите даден спор, дори от това да знаете как да се съгласявате или не. Много по-важно и от това да покажете колко сте умни.

Ако сте интересни хората ще се стремят към вас и ще търсят активно компанията ви. Ще се наслаждават на удоволствието да разговарят с вас.

Може да сте интересни, защото сте успели да стигнете до трудно достъпни места в дивата природа на Африка. Или пък сте направили околосветско пътешествие сами.

Може би будите интерес и защото провеждате впечатляващо ДНК изследване, свързано с решаването на много разпространен здравословен проблем.

Но в интерес на настоящата статия ще допуснем, че не сте направили или не правите нищо толкова зрелищно и невероятно.

Това е малко нечестно, защото каквото и да правите, независимо колко скромно е, то може да бъде интересно дори и за малка група хора.

Първото правило е да говорите за това, в което сте добри и което ви интересува.

Например работата или пък хобито, с което се занимавате активно.

Формулирайте изказванията си така, че да бъдат възприети от две различни групи слушатели. Първата група е съставена от тези, които не знаят нищо по темата. В подобен случай зависи единствено от вас да я поднесете по увлекателен начин. Вторият вид публика се състои от онези, които знаят нещо по въпроса и искат да научат още. Тогава трябва да провокирате задаването на въпроси и да се стремите да отговорите на тях.

Интересната информация – вашето оръжие

Ето един пример за информация, която сигурно малцина знаят:

Женските пръчковидни насекоми могат да раждат малки женски насекоми без намесата на мъжки. Ако сме способни да извлечем хормоналната комбинация, ускоряваща деленето на клетките, феминистките можеха наистина да се отърват от мъжете. Морското конче се смята за най-феминистки настроено от всички същества. Женската произвежда яйца, които мъжкият опложда. След това женската „връчва” оплоденото яйце на мъжкия, който трябва да се грижи за него до излюпването на малките.

Необикновената информация е един вид интерес.

Може да я натрупвате чрез запаметяването на текстове във вестници или списания.

Може да проявявате и особен интерес към по-екзотични теми и да станете истински експерт: войните на племето Зулу, дизайн на яхти, структурата на обществото в Казахстан.

Но нека приемем, че към момента не притежавате специална информация и не се занимавате с нищо особено. Как тогава да станете интересни?

Игра с въпросите: Какво ще стане, ако….?

събеседници ,как да сме интересни

Какво ще се случи, ако кучетата можеха да се научат да говорят? Какво би станало?

Тогава вероятно би било трудно да се опазят семейните тайни, защото кучето ви ще сподели със съседското куче и така нататък, докато всички научат.

Вашето куче би ви отговаряло.

Ако му кажете да отиде навън, то може би ще попита: „Защо да го правя?”  Би ви казало също дали му е харесала храната и дали е било гладно.

Вие бихте заставяли кучето си да работи, да вдига телефона и да изпълнява поръчки.

То дори би попитало крадеца: „Извинете, какво търсите тук?” Единствените деца в семейството и по-възрастните хора ще имат приятел, с когото да разговарят.

Кучетата биха искали политически права и дори право на глас. Телевизията и другите рекламни средства биха взели под внимание факта, че кучетата могат да чуят рекламите и да повлияят на мнението на господарите си.

Кучетата може би щяха да работят във вестниците като репортери, използвайки софтуер за разпознаване на гласа, за да записват историите си.

Какво би било, ако човешкото клониране стане възможно и относително евтино?

Как ще се развият всички сфери на обществения живот ако хората започнат да говорят кодирано вместо да използват обикновен език?

Подходът „Какво ще стане, ако…..?” предполага игра на идеите. Понеже те трябва да бъдат разигравани в бъдещето няма как да се провери кои от тях ще действат и кои не.

Поради силно отворения край трябва да бъде положено по-голямо усилие да се изведат идеи, които са възможно най-логични.

В интерес на забавлението трябва да бъде допуснато известно въображение. Използвайки този игрови подход простите ситуации ще се превърнат в интересна игра.

Възможности и Алтернативи

събеседници ,как да сме интересни

Повечето разговори и спорове се стремят към определена сигурност: „Така стоят нещата.”, „Това не е вярно.”, „Така трябва (или не трябва) да стане.” 

Предлагането на алтернативи и на други възможности прави дискусията по-интересна. Вариантите след това могат да бъдат изследвани, дори и накрая да бъдат отхвърлени.

Например: Възможно е данъците да бъдат разпределяни по друг начин. Данъкоплатецът трябва да реши за какво да бъде похарчена половината сума от платения данък – здравеопазване, обучение, отбрана.

Това би представлявало един вид гласуване чрез данъчното облагане.

Алтернативни решения могат да бъдат предложени за познати проблеми или конфликтни ситуации.

Веднъж показано решението има вероятност да бъде обсъдено и взето под внимание.

Около 150 000 души са били избити при конфликта в Алжир, около 56 000 са убити по време на войната в Шри Ланка, а около 39 000 при боеве в Колумбия.

Не съществуват ли по-добри подходи за разрешаването на подобен вид конфликти? Може ли ООН да функционира по друг начин?

Един млад австралийски доктор изказал предположението, че пептичните язви вероятно са причинени от инфекция. Първоначално всички му се изсмяли.

Но се оказа, че той е бил прав. Хората, прекарали години на лекарства против киселини, сега могат да бъдат излекувани за две седмици. Сложните операции за отстраняване на части или дори на целия стомах (операциите на Билрот) вече не са необходими.

Науката се развива чрез хипотези и алтернативни възможности. Интересният разговор също!

Твърди се, че в САЩ 75% от хората се женят за някого, с когото работят. Доста ограничен избор! Дори изглежда налудничаво като се замислите.

Какви други алтернативи съществуват: интернет сайтове за запознанства, агенции за запознанства, брачни посредници?

В католическите държави официалният процент на самоубийствата изглежда много нисък.

Дали това се дължи на факта, че религиозният елемент намалява броя на самоубийствата, или причината е, че самоубийците не са погребвани в двора на църквата и следователно не могат да бъдат документирани като такива?

Дебелите хора често изглеждат щастливи. Само илюзия ли е това?

Дали състоянието им следствие на това, че същите хормони, които ги правят дебели, ги правят едновременно и щастливи? А дали не ядат повече, защото са щастливи?

Дали изглеждат щастливи само защото виждат в това единствения начин да се приспособят към обществото?

След като веднъж придобиете навика да търсите алтернативи и възможности, всеки един въпрос става интересен. С това ще станете и вие самите неимоверно интересни, предлагайки разнообразни теми на вашия събеседник.

Игра с идеите

Познавах един много известен философ. С него бяхме големи приятели, но винаги ни костваше големи усилия да провеждаме разговори, защото и двамата имахме различно разбиране какъв трябва да бъде самият разговор.

Неговото виждане за разговор се състоеше в абсолютно точното изясняване на гледните точки, а след това в края на беседата човек трябваше да види дали изведените заключения се припокриват с първоначално изведените определения.

Моята идея за разговор (на Едуард Де Боно) беше повече като да се катериш в процепите при скално катерене. Всяка стъпка те отвежда към нови и нови възможности и идеи.

Възможно е да са само теоретични, но накрая се получава цяла градина с нови растения.

Прекалено много хора вярват, че мисленето и говоренето трябва да са само „истина”.

Разбира се, че трябва да вярваме и да действаме съгласно истината, но за да стигнем до нея е нужно да изследваме различните възможности (като при научна хипотеза).

В разговорите присъства и елементът на забавлението. Хипотезите също съдържат в себе си много по-забавна стойност отколкото истината.

Да се играе с идеите е както интересно, така и забавно.

Създаване на връзки

Правенето на връзки включва възможностите, алтернативите и предположенията.

Дали съществува връзка между високия процент на самоубийствата сред жените в Китай и политиката за „семейство с едно дете”?

Дали има връзка между бременността сред тийнейджърите в Англия и социалната политика, която предвижда предоставянето на обществен подслон на майките?

Лесно е да се видят евентуални връзки там, където те липсват.

Теориите на конспирацията и параноята изобилстват с въображаеми зловещи връзки.

Но от друга страна не е вредно да се изследват възможните връзки дотогава, докогато не се взимат насериозно преди да са проверени.

Кой е най-полезният навик

Препоръчвам ви да придобиете навика да казвате: „Това е много интересно.”

След като вече сте готови да употребявате въпросната фраза, може да я насочите към произволно избран момент от разговора. По този начин вместо да се носите по течението на дискусията се спирате върху тази определена точка.

Изследвате я. Доразвивате я. Отваряте нови възможности и алтернативи. Правите връзки. Това е като да имате лък и колчан, пълен със стрели.

Във всеки един момент насочвате стрелата си към отделна точка и я оставяте да полети: „Ето това е много интересно!”

Ще трябва да обяснявате защо намирате точно определен момент за интересен. Ще се налага да изграждате и да излагате интересните аспекти.

Така каните и другата страна да се присъедини към вас в изследването на дадената точка. Научете се да използвате фразата по начин, по който да привличате вниманието. Не е достатъчно просто да чакате да се появи отношение.

Вие трябва да „ръководите вниманието” с обмислени стъпки.

Творческото мислене и новите идеи

събеседници ,как да сме интересни

Ако попълвате изпитни тестове и един от кандидатите изложи нова идея, то той излиза пред останалите. Всички други може да са много подготвени, но твърде еднообразни!

Тук идеята е да сте интересни, не стандартни! Новата идея блести, защото е различна.

Същото е и при разговорите. Повечето хора могат да се обосновават и да са компетентни и въпреки това да размишляват монотонно.

Новите идеи са такава рядкост, защото сме научени на анализ и отсъждане, но не и на творческо мислене. А те със сигурност ще ни изстрелят на първото място по интерес.

Съществува един глупав мит, че творческото мислене е някакъв вид мистичен талант, който някои хора притежават и за който останалите могат само да им завиждат.

Нищо подобно! Главната цел на мозъка е да позволи на входящата информация да се обособи в установени модели. Ако мозъкът не бе устроен по подобен начин, животът щеше да бъде невъзможно сложен и бавен.

Затова при идентифицирането на дадена ситуация просто прилагаме установения модел. Това е обратният вариант на творческото мислене.

Вместо да чакаме да се появи творческо вдъхновение, трябва да съществуват различни мисловни методи, които да можем да изучим и прилагаме обмислено.

Как да бъдем интересни – най-важното

Да сте заинтересовани и да сте интересни – тези качества вървят ръка за ръка. Трябва да развиете навика да откривате интересното в почти всичко. Изграждането на този умствен навик изисква упражнения.

Много прост начин да го правите е като избирате различни неща и се опитвате да откриете какво е интересното, необичайното в тях.

Представяйте си, че обсъждате неща като демокрация, летища, дъвка, омлет, затвор. Какво бихте казали? Как да събудите интерес за всеки от тях?

Пробвайте упражнението самостоятелно или с други хора. Нарежете парчета картон и на всяко от тях напишете различни думи като тези по-горе, а след това ги поставете в торба.

Без да гледате, изтеглете една карта от торбичката. След това нека всеки се опита да открие и сподели нещо „интересно” по въпроса.

Ето го и най-важното, което трябва да знаете и правите, за да сте по-интересни:

 1. Винаги е важно да се стигне до истината, но да сте интригуващи е много по-важно от спечелването на спора. Бъдете интересни – дължите го на себе си, а и на останалите .
 2. Интерес пораждат интересните неща, които сте правили, правите или за които знаете нещо. Но интересът може да произтече и от начина, по който водите разговор.
 3. Прилагането на техниката „Какво ще стане, ако…..?” разкрива нови възможности и нови мисловни пътища.
 4. Търсенето на възможности и алтернативи обогатява разговора. Обикновено съществуват повече от един начини за правене на нещата или за разглеждането им.
 5. Предположението извежда разговора напред и отваря нови области на интерес. Описанието може само да ви върне назад.
 6. Откриването и извеждането на връзки и препратки вървят ръка за ръка и генерират интерес. Потърсете ги без колебание!
 7. Новите идеи са рядкост и освежават всяка беседа. Стремете се да мислите творчески и да предлагате нови идеи. Изучете и прилагайте похватите на латералното мислене.
 8. Провокацията е начин да се предизвикват нови идеи. Предлагате твърдение, за което знаете, че е грешно или невъзможно, само за да провокирате нов начин на мислене.
 9. Използвайте като сериозен инструмент фразата: „О, това е интересно.” Бъдете готови да приложите този похват към всичко, което чувате.
 10. Стремете се да изследвате, доразвивате и извличате интерес от всичко.
 11. Използвайте прости упражнения, за да развиете способността си да създавате интерес. Практиката ще ви отведе надалеч!
 12. Когато някой друг предложи интересен начин на мислене, последвайте го и му помогнете да доразвие този интерес.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА