ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
щастлив живот ,синя зона

Как да живеем дълъг, щастлив и здравословен живот – без да се местим в “синята зона”

Запази за после

Никога не сте чували за Синята зона?

Не се притеснявайте, доста хора не са. Това са региони по света, в които хората живеят до 100 или повече години и го правят щастливо и здравословно.

Културите в “Сините зони” са противоположност на това, което познаваме тук в модерния свят – няма и как да не е иначе!

Да, има и изключения от това правило, но повечето общества на Запад знаем един начин за живеене и той е – възможно най-бързо!

В нашата култура ценностите ни са обвързани почти на 100% в стремежа за успех и нелогичното, самоубийствено трупане на стрес. Решили сме, че колкото по трудно бутаме нещата, толкова по-добре ще бъде за нас.

Фрустрираме себе си така, че да свършим всичко, което смятаме, че ще ни дръпне напред. Бягаме за работа. Борим се с шефа си – къде вътрешно, къде външно.

Храним се със замразени храни, защото е по-бързо или хапваме докато караме за поредната среща.

Накрая се прибираме вкъщи, за да се изправим лице в лице срещу стреса, изкарваме си го на тези, които обичаме, хапваме още малко замразена храна, стоплена на микровълновата или просто си поръчваме пица за вечеря.

Тогава, когато децата са в леглото, ние катастрофираме върху нашия любим диван и отказваме да се мръднем и милиметър повече за този “прекрасен ден“.

Докато всичко не се повтори на следващия….

Признайте, че това не е особено добър начин да се живее. Стресът, храните изобилстващи от транс мазнини /почти всичко в опаковка има такива/, липсата на физически упражнения – всичко това ни убива. Буквално!

Но нещата не трябва да стоят по този начин.

Да се учим от най-добрите…

щастлив живот ,синя зона

Хората в “Сините зони” по света са експерти в това да живеят пълноценен живот, да се хранят с най-добрата храна и разбира се много да се движат и упражняват физически – в повечето случаи съвсем несъзнателно.

Вие също може да направите това, независимо, че сте далеч от една подобна синя зона. Никак не е лесно, но е възможно, дори и в нашия модерен и забързан свят.

Никой не се заблуждава, че животът в синята зона е приятен като летен бриз в горещ слънчев ден, но резултатът е страхотен, а за хората в тези зони това е съвсем нормално, както ние живеем на максимални обороти в нашата сива зона.

Хората от синята зона виждат това, което имат като подарък, дори и да не е най-новата и модерна кола в града, или пък да притежават най-големия диамант върху пръста си.

Те виждат хората около тях като съкровища и искат да прекарват време с тях, време в което няма да се натоварят емоционално ако бяха в нашата сива зона.

Те се хранят с пълнозърнести храни, обработени със собствените им ръце или от ръцете на обичните им близки. А думата стрес изобщо не присъства в речника им.

Те управляват своята околна среда, вместо да позволяват тя да ги управлява. Вие можете също да го направите.

Направете живота си синя зона

щастлив живот ,синя зона

Изобщо не е задължително да се преместите в тези части на света, където животът е култивиран и подхранван по един от най-добрите начини.

Можете да си създадете подобна атмосфера и във вашия дом, във вашата околна среда – още днес. Обявете своя дом за “Синя зона” с тези 4 стъпки и започнете да живеете отново:

1. Храната в Синята зона

Сините зони, за които говорим са разположени в области по целия свят, така че храните, които консумират там се различават от регион до регион.

Но едно основно нещо ги обединява: в по-голямата си част те са пълнозърнести!

И по-конкретно, техните диети, техния начин на хранене са най-вече на растителна основа, здрави порции риба, ядки, семена, качествени мазнини и както казахме пълнозърнести храни.

Месото и простите захари се използват доста пестеливо.

За да направите дома си синя зона трябва да го обявите за Зона на непреработените храни.

В модерния свят, храните, които се подлагат на обработка съдържат твърде много опасни съставки, а телата ни не са устроени така, че да усвояват по полезен начин тяхното използване.

А това води естествено до увеличаване вероятността от заболявания като диабет, сърдечно съдови проблеми и рак.

Синя зона в действие:

Създайте си на всеки две седмици меню, което да е направено от ястия, базирани на храните от синята зона, които преди малко споменахме.

Има няколко трика, които да ви помогнат в моментите на приготвяне на тези храни:

 • Пригответе си храната за целия ден сутрин, преди работа – доста е удобно
 • Гответе си вечер за следващия ден
 • Пригответе си две или три хранения едновременно
 • Гответе си и замразете храната за по-късно

Можете да намерите страхотни “сини рецепти” навсякъде в мрежата, но ето няколко предложения какво може да си държите в хладилника по всяко време: хумус, салата, зехтин, истински лимонов сок, пресни плодове, зеленчуци, бадеми, каши, фъстъци, слънчогледови семки без сол, всички видове натурални сирена.

Експериментирайте, за да откриете вкусовете, които обича семейството ви и започнете от там.

Един добър съвет, от който може да се възползвате доста лесно е: носете винаги със себе си ядки и плодове за вашите бързи закуски…, защото нали знаете – в това консуматорско общество по всяко време сме готови за ядене…., за ядене на боклуци!

2. Раздвижване за тяло от “синята зона”

В тези региони хората не правят упражнения заради самите упражнения, тъй като техните ежедневни дейности включват доста активно движение.

От ходене почти навсякъде, до ръчен труд като пране на дрехи и земеделие – и всичко това без намесата на някакви лъскави машинарии-гладиатори.

Това е и основната разлика с нашето битие – доста от нас седим пред компютъра по цял ден.

Така че трябва да се упражняваме, да се раздвижваме, точно както нашите предци е трябвало да търсят храна, така че да натоварват тялото си и да го упражняват всеки следващ ден.

Движения от “синята зона”:

 • Създайте си нещо като ангажимент, в който да правите най-малко по 15 минути някакви упражнения – всеки ден, независимо дали искате или не
 • Открийте упражнения, които ви харесват и ви създават настроение. Разходката е нещо подобно за повечето хора.
 • Седнете пред компютъра и си направете колекция от мотивираща, зареждаща музика, която да си пускате докато се упражнявате и я подменяйте периодично. Е, освен ако не практикувате йога – по интензивната музика вероятно ще прецака вътрешния ви ритъм
 • Уверете се, че ще отделите няколко минути време да бъдете единствено със себе си. Звучи тъпо, клиширано и безсмислено – но съм сигурен, че почти никой от вас не го е правил…защото няма време!
 • Преформулирайте думата упражнения в контекст, който я прави приятна за вас и идеята, фантазията за това ви кара да се мотивирате.

Естествено, че всички тук сме наясно, че тези неща звучат малко в повече за доста от нас, за да го правим всеки ден, но не забравяйте, че нашите предци са имали нужда да намират храна също всеки божи ден….

3. Стрес мениджмънт ала “синя зона”

Хората от тези зони, за които говорим нямат представа за начините, чрез които ние изпадаме в онези перманентни нервни състояния.

Те не се побъркват от всеки малък детайл, когато нещо се обърка.

Това разбира се не означава, че те не се потискат – това означава, че тези състояния не са техния начин на живот, а редки събития от битието им.

Управлението на стреса и най-вече на гнева е абсолютна необходимост не само, за да останем здрави и да живеем дълго, а и когато става въпрос за пълноценното ни съществуване във всеки един момент.

Хроничното излагане на гняв и депресивни състояния влошава положението на тялото поради нездравословните био химични процеси произлизащи от стреса и всичко това бързо вдига завесата пред болестите.

И ако не можете да се възползвате от услугите на уникалната психотерапия за управление на гнева и стреса на д-р Чарли Гуудсон, вижте следващите редове…

Синя зона в действие:

 • Тренирайте себе си да осъзнавате вашите физически реакции към отделните стресови ситуации
 • Когато почувствате, че тялото ви се стяга и мускулите се напрягат, затворете очи и поемете дълбоко въздух. Вдишайте за 2 секунди, задръжте за 4 и след това отпуснете въздуха за още 4 секунди и после повторете, докато усетите как гнева и стреса излиза с дъха ви…
 • Практикувайте някаква форма на медитация всеки ден, за да се научите да бъдете внимателни към вашите физически реакции към живота

4. Създаване на връзки ала синя зона…

Семейството и приятелите са социални единици с огромно значение за хората от сините зони – за тях те са супер важни. Те прекарват времето си заедно, хранят се заедно, подкрепят се взаимно. Проучвания показват, че тези видове взаимоотношения са от съществено значение за щастието и дълголетието. Култивирайте вашата собствена семейна единица, обградете се с приятели, колкото и да е трудно в наши дни, в нашите така отчуждаващи сиви зони. Синя зона в действие:

 • Направете времето за хранене време за семейството – без изключения.
 • Направете времето за хранене свободна от стрес и гняв зона.
 • Поставете си за цел да се социализирате всеки ден, независимо дали лично, онлайн или по телефона.

За финал…

Създаването на синя зона във вашия дом, във вашия живот ще ви помогне да се почувствате по щастливи, по здрави със сигурност и ще живеете по-дълго.

Въпроса е дали имате дисциплина да приложите неща, които вече сте чували и друг път, но продължавате да избягвате с досада, независимо че знаете, че са верни.

Какви действия ще предприемете, за да направите живота си по-добър още днес, как смятате да навлезете в синята зона….?

източник expertenough.com и lifehack.bg

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
★★★★★
Постигай повече за 5 мин / седмица