Без колебание, без съжаление, без глупав оптимизъм: така работи Димитър Георгиев – Бико

Димитър Георгиев
Запази за после

Из ежедневието на един цинично-забавен диктатор-идеалист

Имам удоволствието да Ви представя един човек, мой приятел, който мога да опиша, както като страхотен професионалист, така и като болезнена хейт инжекция пълна с думи от Пеницилин, която въпреки, че много боли, доста често и помага!

Знаете, в нашето съвремие всички ние имаме по няколко виртуални добри познати, с които си говорим за разни неща от време на време. За мен Димитър е нещо такова.

Казвам нещо такова, защото той не ми е точно добър познат, а по-скоро приятел, с който не просто си говорим празни приказки, а човек, на който определено може да се разчита!

Да не губим повече време, а да надникнем по-отблизо в ежедневието на един:

КопираЙТЪР и хеЙТЪР – 2 качества, един професионалист!

 • Кажи няколко думи за себе си, какво работиш, с какво се занимаваш?

Занимавам се с нещата, които обичам – копирайтинг, SEO оптимизация, изработка на сайтове за дребния и среден бизнес и въобще почти всичко в областта на онлайн присъствието.

Иначе съм едно момче, дошло в София от Ямбол с куп мечти, които малко по малко започват да се сбъдват, което може само да ме прави щастлив.

Все пак думата, която ме описва най-добре е хейтър.

Повече за мен можете да видите в Ideamax.eu или в хейтърския ми блог.

 • Как изглежда работното ти място?

Ужасно! Аз съм най-неорганизираният човек на планетата. Още от дете учителите ми казваха, че съм чудовищно разсеян.

Успокоявам се с това, че по един или друг начин нещата се случват и работят на 200%, което естествено ме кара да си строя собствена его планина.

 • Местоположение?

София! Не обичам да пътувам, защото мисля, че смисълът на живота не е да обикаляш света, търсейки себе си, а да останеш на едно място и да създадеш себе си.

Дори рядко се прибирам до родния си град, за което се самокритикувам, защото искам да прекарвам повече време със семейството си.

 • Какви мобилни устройства ползваш? На какъв компютър работиш?

В момента пиша на един доста приятен лаптоп Asus, който си взех в началото на лятото и съм изключително доволен. Вкъщи и в офиса е малко като компютърна зала, но това май е характерна черта за всеки човек, работещ в IT сектора.

Мобилните ми телефони са създадени поне преди 10 години и не смятам да ги сменям и двата са Samsung, но са толкова далече от модерните модели, колкото Земята от Луната.

Хубавото на евтиния стар телефон е, че ако го загубиш винаги ти го връщат, а и батерията държи много повече.

 • Последният проект/задача върху, които работи?

Ами в момента работя по един сайт за коли под наем. Проблема е, че за разлика от друг път, когато оправям бакиите на един или максимум двама SEO оптимизатори, то в случая през проекта са минали цели 5 и това ми прави животеца още по-труден.

Що се касае за копирайтинг, то от скоро работя с ICN – един от най-големите и надеждни хостинг доставчици в България и се опитваме да направим максимално приятни техните текстове, за да се гарантира по-високата им ефективност.

 • Върху какво работиш сега?

Паралелно работя по няколко проекта и това е константна характеристика на моята работа.

Един от другите проекти, извън споменатите по-горе е може би най-добрият магазини за мобилни телефони в българското онлайн пространство – Shtepsel.bg.

Предстоят големи промени и екипът зад сайта разчита на мен да помогна в тяхната реализация, за да постигнат дори по-добри резултати.

 • Най-важните неща в твоя бизнес – за теб и за клиентите ти?

Избягвам да работя с много клиенти и предпочитам да си ги избирам, за да знам, че накрая ще имаме резултат, който ще удовлетвори максимално и двете страни.

dimitarПредпочитам да работя с малко клиенти едновременно, но да давам най-доброто, на което съм способен. Това прави услугите ми скъпи, но пък качеството и моето време не са евтини.

Друго интересно нещо е, че абсолютно всичко, което предлагам като краен продукт минава през моята лична инспекция, защото за мен това е изключително важно.

Най-добрата реклама е от уста на уста и половината ми клиенти идват именно след такава препоръка, което ме кара да се стремя постоянно да подобрявам качеството на услугите, които предоставям.

 • Без кои инструменти, приложения и софтуер не можеш да живееш?

Няма как един копирайтър да работи без приложения за текстообработка. При мен е изключително важно да използвам и инструменти, проверяващи за правопис и пунктуация.

Сигурно е странно за копирайтър да го каже, но хората ме наемат за писане на текстове заради идеите, които влагам в текста, а не заради запетайките – с тях и третокласник ще се справи нали.

В SEO аспект използвам предимно софтуер, разработен в Източна Европа, но не спамърски, както повечето хора биха си помислили.

Просто Google на кирилица е различно нещо от Google на латиница.

В тази част на света хората са по-иновативни и по-хитри (кой каквото иска да говори), което ме кара да им се доверявам.

Един от инструментите, който използвам е например Rank Tracker.

 • Любимият ти трик за пестене на време, за по-висока продуктивност?

Не пестя време при нужда от максимум качество, просто не става така. Ако е просто създаване на SEO съдържание, то пиша паралелно няколко текста, а това е страшна мозъчна гимнастика и ме учи бързо да превключвам от една тема в друга.

За мотивиране съм ползвал какви ли не методи (може би над 30 различни подхода), но най-често се лишавам от нещо докато не бъде приключена работата.

Много хора се поощряват, аз се самонаказвам и дори си бъркам в джоба, като давам отстъпки на клиентите, които са в мой ущърб, само и само да се задвижа по-бързо и по-бързо.

Един от най-честите ми методи за скорост е бруталният брейнсторминг. Казвам брутален, защото не говорим за 1 тема или 1 текст, а например за 30 текста в 3 коренно различни ниши.

Що се касае до SEO оптимизацията, там с някои неща просто не трябва да се бърза, защото можеш да загубиш повече, отколкото ще спечелиш.

 • Използваш ли мениджър на задачи?

Не. Аз съм неорганизиран, както казах. Самодисциплинирам се и се опитвам да помня всичко.

Откровено казано това е целенасочено, за да не почива мозъкът ми, пък и както казах не работя с много клиенти – такава ми е политиката.

Като вдигнеш цените или започнеш да връщаш клиенти работиш само с най-добрите и тези, които наистина знаят какво искат.

 • Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добър от всеки друг?

Чета много. Това обогатява речника ми и възприятията ми и ми дава повече и повече изразни средства, с които мога по-добре и ефективно да представя идеите си пред потребителите.

Препоръчвам наистина на всеки, който иска да постигне нещо в своя живот да чете, ама много. Няма да сгрешите и ще получите наистина великолепни просветления през това време.

При мен се получава страхотно – опитайте!

 • Кога ставаш сутрин? Кое е първото нещо, което правиш за деня?

Цигара! Кафе! Цигара! Цигара! Душ с кафе! Хейт във Facebook! Готов съм!

Иначе ставам различно. Не използвам будилник от 4-5 години, защото работя за себе си. Ако не съм се наспал добре – няма да съм ефективен.

Между другото мразя да спя, но се налага.

 • Какво обичаш да слушаш, докато работиш?

Класическата музика ми е като турбо и друг път съм го казвал, но се чувствам като Ференц Лист и пиша на клавиатурата все едно е пиано.

Ако пък бързам, някое интензивно стресиращо електронно парче също върши работа. Избягвам песните с вокали, защото ме разсейват от работата.

Като цяло нищо не разбирам от музика, но я използвам. Иначе, когато не работя слушам почти всичко в зависимост от обстановката и настроението ми.

 • Какъв тип човек си – повече интроверт или повече екстроверт?

Адски екстроверт от типа цинично-забавен диктатор-идеалист. Понякога се възприемам като някакъв човешки парадокс, но го отдавам на шизофренията си.

Ако изпаднете в безтегловност и не сте сигурни какво трябва да правите ще ме чуете с готовото решение, което ще ви задвижи в някаква посока.

Радвам се, че почти винаги решенията ми са правилните.

 • Кой е най-добрият съвет, който някога си получавал?

Аз повече давам, отколкото получавам всъщност.

Най-добрият съвет, който съм получавал е твърде личен и ми го е дал баща ми, когато бях на 8 години.

Израснал съм в квартал, където юмручните конфликти бяха ежедневие. Той ми каза един ден нещо, което помня до днес и вече го прилагам във всяка област на живота си.

 • Какво те мотивира, кое те движи напред най-силно?

Мечтите разбира се. Всеки човек мечтае. Аз също. Просто съм избрал малко по-странен начин да променям света, в който живея. Дано и да успея да го направя.

 • dimitar-georgiev-bikoКоя е най-голямата ти сила и най-голямата ти слабост?

Говоря много и не знам защо хората ме слушат.

Явно казвам неща, които са интересни и това определям за най-голямата си сила.

Слабостта ми е може би, че се разчеквам между 1000 неща, а 999 от тях не ми помагат да следвам моята си утопия,

…но просто не мога да си замълча и да си кажа – това не е мой проблем.

 • Как се справяш със стреса и напрежението?

Пия. Нищо друго не ме отпуска толкова, колкото алкохола. Аз все пак съм човек и това е моят начин да преодолявам високите нива на стрес в ежедневието си – така си почивам.

 • Кое те дразни най-много в статиите за личностно развитие?

Карат хората да живеят чужди животи, вместо своя собствен. Никога няма да влезеш в учебниците, ако те са те направили това, което си.

Не ме разбирайте погрешно – аз високо ценя училището и ученето, но това, което виждам днес по книжарниците и в статиите за „тайната на живота“ е човешка пародия.

Вземете се в ръце и ковете сами съдбата си. Никога не съм чел подобни книги или статии. Никога няма да сте out-of-the-box, ако ги четете.

Няма пряк път към Рая или поне никой няма да Ви го покаже, защото идеята е, че сам трябва да си го създадеш и въобще не е задължително да е пряк, че и самият Рай може да е друг.

 • Какво те вдъхновява, има ли нещо, което те зарежда?

Успехът ме кара да продължавам. Зарежда ме. Кара ме да се чувствам специален, въпреки че перфектно разбирам, че не съм такъв и съм съвсем нормален човек като всички останали със свои проблеми и свои мечти. Това наистина ме вдъхновява.

И аз като всеки обикновен човек обичам личните си победи и те ме карат да мечтая по-смело и по-смело и да търся все по-мащабни начини да реализирам идеите си.

 • Любима книга/автор за личностно развитие?

Както казах не чета книги за личностно развитие.

Препоръчвам класиките на всеки, които ме попита какво да чете. Не подценявайте обаче и научната фантастика и трилърите, защото страхотно обогатяват.

 • Добрата ти репутация е в резултат на:

Добра репутация за един хейтър? Старая се да бъда човек и да разбирам хората.

Другите неща се случват, когато ги вземеш присърце.

 • Ако lifehack.bg беше твой клиент, кое е онова нещо, което веднага би направил, за да се подобри позицията на сайта?

Вече съм го правил, но пък и в бъдеще ще помагам.

Няма да говоря за SEO мерки, а за екип. Екипът трябва да се разшири и сайтът ще стане дори по-добър с повече информация, по-често публикуване и по-широк таргет.

 • Ако те помолим да дадеш мнение/препоръка за lifehack.bg, какво би написал за нас?

Страхотни сте.

Наистина ужасно много уважавам работата ви и не еднократно съм казвал къде ли не, че това е може би най-уважаваният, полезен и четен блог в България. Стремите се да помагате на хората без задни мисли, а това няма как да не е оценено в един вълчи свят, в какъвто живеем.

 • От тук на къде?

Ще пийна. Ще хапна. Ще хейтна някой във Facebook и ще продължа да живея живота на своите мечти. А мечтите се сбъдват, но противно на гуру приказките не е достатъчно само да го искаш, а и да се потрудиш да ги сбъднеш.

Ще ви дам и един съвет, който се надявам да промени живота ви:

Поемайте отговорност винаги, когато можете. Винаги! Това е нещото, което ви е спирало цял живот да бъдете успешни – страхът от отговорност.


Вижте и останалите страхотни хора, които интервюирахме за рубриката “Как работи…”, превърнала се в една от любимите на страшно много от Вас.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак