Няколко интелигентни начина да побъркаш шефа си без да има последствия за теб [Гай Кавазаки]

шеф

Копеленцето те дразни, нали? Гай Кавазаки ще ни разкрие как да разиграваш шефа си, без последствия и с още по-голяма полза за теб.

Важно:Виж как да побъркаш шефа си?

“Сметаната расте, докато се вкисне.” – Лорънс Питър

Този с когото се конкурирате не винаги е друга компания или организация. Вашият опонент може да бъде и човекът, за когото работите.

Фирмата, в която идвате всеки ден на работа трябва да има силно изразена и ясна мисия, която ще осигури възможността на компанията да осъществи своите цели.

След което възоснова на уменията, качествата и трудовия стаж, някой от вас,и вашите колеги ще се издигнат до ръководни постове.

Впоследствие тяхната работа ще е да дадат шанс на подчинените си да работят за целите на фирмата и за задоволяване на собствените си нужди от професионално развитие, финанси, социални контакти и др.

Алооооо, добър ден! Събудете се и се осъзнайте!

Светът не се развива по този начин и шефчетата за съжаление могат да се окажат не по-малък противник от вашите конкуренти.

От друга страна, ако сте в добри отношения с вашия шеф-той е ефективен, комуникативен и ви дава всички права, мотивира ви, може спокойно да пропуснете тази статия.

В развитието на всеки на дадена работа идва време, когато той или тя трябва да попита не какво той или тя може да направи за неговия или нейния шеф, а какво неговият или нейният шеф може да направи за него или нея”.

Ако отговорът продължава да не води до „нищо”, тогава е време нещо да се направи, нещо да се промени. Настоящата статия обяснява защо.

Опознайте шефа си

[sws_divider_line]

Най-разумната първа стъпка е да опознаете врага си-вашият шеф в случая. Гадния шеф може да бъде нещо като звяр и неговия стил би могъл да се опише в 7 основни типа поведение.

Това НЕ означава че има само 7 вида гадни шефове. Обикновено гадния началник има качества, присъщи на няколко от тези типа на куп.

Освен това с течение на времето стила и поведението на шефа може да се промени и вие трябва да сте готови за всякакви такива непредвидени ситуации.

Ето ги и 7-те основни вида гадни шефове:

Технократът

Човек, който има много по голямо отношение към компютрите или други механично устройство, отколкото към друго човешко същество освен себе си.

Този тип шеф обикновено се издига до такъв от средния технически персонал, благодарение на своите технически качества.

Ако той настрои мисленето си на тази вълна, вероятно от него може да излезе един приличен мениджър, но за нещастие машините представляват по-голям интерес за него, отколкото хората.

Ако в кабинета му има много електрически контакти, той е истински щастлив. Зарадвайте го като му купите един голям разклонител за глупавите му устройства 🙂

Търговецът Питър

За съжаление не винаги от най-добрия продавач и търговец става кадърен и добър мениджър по продажбите.

Проблемът тук е че въпреки това на най-добрите търговци рано или късно им предлагат пост на мениджър и така неизменно се превръщат във ваш шеф, защото всички смятат че принципът на Питър /“В една йерархия тенденцията е всеки служител да се издига до нивото на собствената си некомпетентност”/ е присъщо само за другите фирми.

Не съм чувал никога, а и в историята няма такова нещо някой шеф да е поискал да бъде понижен в длъжност!

Детето-чудо

Детето-чудо е по-малкият брат на Питър. Питър не е самоуверен  -дълбоко в себе си той знае, че работата му е над неговите възможности.

От друга страна, детето-чудо притежава наглата самоувереност на някой, който не е преминал необходимите изпитания.

Детето-чудо може да започне като глътка свеж въздух, но дори свежият полъх става непоносим, ако духа прекалено силно.

По силата на едно неписано правило никой под 30-годишна възраст не трябва да управлява когото и да било, за жалост тук при нас /в БГ/ имам чувството че всеки е мениджър на нещо си!

Човекът от компанията

Човекът от компанията е там, където е, защото е надживял всички останали. Той не е по-добър или по-умен от връстниците си  – той просто е по-постоянен.

Проблемите идват, когато той най-накрая се добере до власт-той е най-малко склонен да приеме новостите и промените.

В края на краищата новостите и промените не са тези, които са го довели до заемания от него пост. Оправданието му за всичко звучи по следния начин: „Винаги сме го правили така.”

Дил-експертът-експертът дилетант

Това е наполовина експерт, наполовина дилетант. Той има много добра представа от професионалния жаргон, служи си страхотно с него, изглежда че разбира, но всъщност не е в състояние да реши никакъв проблем.

Неговата представа за мениджмънт е да създава псевдо кризисни ситуации, за да се справя с тях като използва готови рецепти и решения.

Всеки, който предложи по-добра или различна от неговата идея за даден управленски проблем бива анатемосвам за “неразбиране” и обвиняван че не може да реши проблема.

Егоманиакът

шеф

Егоманиакът вярва, че слънцето изгрява и залязва в негова чест.

Никой друг в компанията не е в състояние да свърши работата толкова добре, поради което той забавя вземането на решения и „истинската работа” до момента, когато лично ще може да се захване с това.

Его маниакът издига и развива хората съобразно собствените си нужди, а не на основата на техните заслуги.

И така за кратко време той се оказва заобиколен от младши егоманиаци, готови да целуват кралския му, шибан дебел шефски задник!

Мераклията

Този тип тъпанарски шеф умира да бъде нещо, което не е-инжинер, мениджър, пророк в собствената си фирма или герой.

Той изобщо няма нищо общо с това, което би искал да бъде, но хич не иска да го чуе и хората около него са принудени да се преструват.

По някаква странна ирония на съдбата Мераклията понякога е добър в някои от ролите които играе, но това изобщо не му е достатъчно и не го задоволява.

За голямо съжаление, той е царят във фирмата, и никой не смее да каже че царят е гол!

Разпечатайте този списък, оградете вида шеф, който смятате че е вашият и му го оставете на бюрото. Как ли ще реагира……

Какви трябда да бъдат вашите цели за справяне с гадния ви шеф?

[sws_divider_line]

Интересно: Всяка година списание Fortune публикува материал, наречен „Най-грубите шефове на Америка”. В статията за 1998 г. е цитиран конкурс, проведен от Джим Милър, Милър поиска най-ужасното описание на шеф.

шефовете са като памперси...

Победителят щеше да получи за награда пътуване до Хаваите за двама. Шефът, описан от победителя в конкурса, беше отправил писмено предупреждение към подчинените си, че всеки, който пипне климатика в офиса, ще бъде уволнен.

Освен това той беше поискал от служителите си да представят копие от некролог, ако вземат отпуск, за да отидат на погребението на свой роднина/дали и тук при нас има толкова откачени шефове, може би да…/.

Шефът на друг от участниците в конкурса беше накарал подчинените си да лаят като кучета, за да получат чековете с възнаграждението си.

Очевидно някои от тези шефове са по-скоро глупави, отколкото груби.

В бизнеса има доста сериозни и трудни случаи относно шефовете, това е ясно!

Поради тази причина да побъркаш шефа си може да се окаже едно забележително усилие, имащо възможността да повлияе на твоята кариера, финансите ти и психиката ти.

Точно поради тази причина е много важно да не предприемате нищо, преди да сте определили вашите цели, преди да сте наясно какво точно искате да постигнете бъркайки в здравето на твоя “любим” мениджър!

Нито пък също толкова важно, да се натресете на още по гаден шеф! Ето и четирите възможни, приемливи цели, които може да си поставите за начало:

  1. Пригответе се за следващия шеф, или още по добре, станете следващия шеф, когато този изгърми, а ако е тъпанар това наистина ще стане рано или късно, имайте търпение
  2. Станете привлекателен и атрактивен работник, така че друг, и надявайте се по-добър шеф да ви вземе на работа и да ви отърве от настоящия
  3. Осигурете си източник на нещо, което ви носи самодоволство и удовлетворение от вас самите, защото почвата под вас и около вас е доста хлъзгава. Имайте нещо, за което да сте доволни.
  4. Опитайте се да предизвикате положителни промени в гадния си шеф-е трудно ми беше да измисля четвърта цел, тази осъзнавам че е малко невъзможна 🙂

А сега, най-накрая да минем по същество!

[sws_divider_line]

Предлагам ви шест съвети и трикове за постигането на тези цели, които изброихме по-горе.

Възможно е да нямате нужда от всичките, но колкото повече използвате, толкова по-вероятно е да се измъкнете невредими от гадния си шеф и да го побъркате.

1. Извадете тръна

Най-доброто оръжие, което може да използва срещу вас един отвратителен шеф е да направи така че да ви принуди изцяло да зависите от неговото одобрение и оценките, които ви поставя за вашата работа.

Това е неизменна част от тяхната игра. Извадете тръна от петата си и го приемете като едно от поредните предизвикателства във вашата работа.

Вие също сте човек и имате право да задоволявате собствените си нужди.

2. Вършете си работата

Компетентността, да бъдете най-добрия в това, което вършите, са нещата, които засенчват всичко останало, което можете да направите, за да побъркате шефа си.

Служителите, които си вършат чудесно работата, си изграждат репутация, а репутацията е власт! Като си гледате работата, като си я вършите добре, вие автоматично ставате жизнено необходими за гадния си шеф, докато гадният шеф става ненужен за вас.

Но ако направите обратното и търсите отмъщение, като не си вършите работата, това със сигурност ще ви навлече неприятности.

3. Стройте мостове

Докато поддържате образа на лоялен подчинен, стройте мостове към останалите части на организацията.

Рано или късно всички гадни шефове си получават заслуженото. И когато това стане, вие трябва да сте подготвени със здрава подкрепа от горе, отдолу и от страна на шефа, за когото сте работили.

Изберете си определени хора и им се доверете, трудно е в днешно време, с оглед на итригантската среда в повечето фирми, но няма как.

Защото ако правите всичко сами, означава да се обречете на изолация и да се отчаяте!

4. Борете се за това, което смятате че е правилно

Колкото и да не ви се вярва, но дори и най-проклетите шефове, въпреки че е дълбоко в себе си, осъзнават кое е правилно.

Това включва да знаеш, кой трябва да бъде повишен или да му се увеличи заплатата, процесите, които трябва да се приложат, плановете, които трябва да се изпълнят и услугите, от които се нуждаят клиентите.

Ако не слезете до неговото ниво на капризи и недоволство и се борите за това, което е правилно, той поне ще знае че сте компетентни, а и най-гадните шефове се страхуват от компетентността.

5. Знайте повече

Репутацията е сила, както и знанието. В американския бизнес е пълно с хора, които са незаменими за гадните шефове, защото знаят повече от глупаците, за които работят.

Всеки шеф иска да задържи или подобри собственото си положение, а не може да го направи, без да знае как работи компанията или пазарът.

6. Пазете се

Когато стане гаф и някой се издъни във фирмата, вашият гаден мазен шеф ще почне да търси виновници.

Като знаете това, трябва да се сетите да скриете своите активи. Когато работите за гаден шеф, важно е да го държите информиран, да го карате да гледа на работата ви като приоритетна и много важна за вас и, макар и изкуствено, да го превърнете в отговорен за това, което вие сте направили.

Препоръчвам ви, а и ще ви е полезно да водите отчет за собствените си заслуги, за да може да защитите себе си, тъй като освен гадни шефове има и гадни колеги, които ще искат да ви изместят и да си присвоят част от вашият принос!

“Срещал съм много хора, които смятат, че са работили прекалено дълго време за някакъв гаден шеф. Но не съм срещал никой, който да е на мнение, че е напуснал твърде рано. Разбрахте ли?” – Гай Кавазаки

Каква е приликата  между разярения бик и гадният шеф/прочетете задължително/:

[sws_divider_line]

Чарли Сампсън е висок около 1,60 м и тежи 60 кг. Неговите конкуренти са с приблизително същата височина, но всеки от тях тежи по около 700 кг.

Конкурентите на Чарли са биковете, които той язди по време на родео, и е толкова добър, че е печелил световното първенство по яздене на бикове.

Подобно интервю със звезда на родеото може да ви шокира като доста странно, или още по-лошо – като нелепо, за една бизнес статия/това все пак е lifehack.bg/.

Въпреки това, ако замените думата „бик” с „гаден шеф” в текста, който следва, ще видите смисъла и ценното в мъдростта на Сампсън.

—  Какви са отношенията между вас и бика?

— Ние сме там на арената и се състезаваме един с друг. Той трябва да свърши своята работа – знае го още преди да излезе на арената и когато вратата се отвори, колкото по-силно блъска, колкото по-бързо тича и колкото повече сила хвърля срещу мен, толкова по-голям е шансът му да се отърве по-бързо от мен.

—  Един опитомен бик не ви върши работа, нали?

— Когато той наистина блъска, скача и се върти, това е единственият начин и аз да мога да си свърша работата. И двамата трябва да сме готови за представлението.

Докато той действа няколко секунди, аз трябва да реагирам за част от секундата. Той трябва да покаже физическата си мощ, защото моето представяне се оценява на базата на това колко трудно е той да бъде язден и до каква степен ще съумея да го контролирам в рамките на тези осем секунди.

— Какво си мислите непосредствено преди състезанието?

— Когато ти предстои да се качиш върху бик, наистина не мислиш за нищо друго, освен за това, че когато вратата се отвори, ти ще скочиш върху бика, ще стискаш зъби, ще го притискаш и ще реагираш на неговите действия.

Може да започнеш зле и после да се оправиш, но по принцип, ако стартираш зле и си попаднал на наистина кофти бик, тогава няма оправяне.

Иска  ти се да си сигурен, че когато тръгнеш към вратата, всичко е в твоя полза, и щом си готов, кимваш и всичко започва.

Нагласявам тялото си,за да посрещна първия скок Неговият шанс е да се опита да ме хвърли обратно назад, затова се опитвам да го възседна отпред и да овладея неговата мощ.

Освен това синхронизирам действията си с неговите, за да съм готов за следващия му скок. Не се опитваш да предвидиш нищо, за да не се подведеш.

Работа на бика е да те подхвърля накъдето си иска и ти само трябва да направиш своя следващ ход. Ако се опиташ да предвидиш действията на бика, вече си хвърлен на земята.

Затова се опитвам да накарам учениците си да не задават твърде много въпроси за това какво би направил бикът в дадена ситуация.

—  Има ли някаква игра на ума между вас и бика?

—  Бикът си има свое собствено мислене, защото той е в ограждението заедно с другите бикове и не се среща с нас, така че ние нямаме никакъв шанс да се видим преди това.

Единственият момент, когато той разбира, че аз съм човекът, който ще го предизвика на двубой, е след като започна да си поставям екипировката на гърба му. Бих могъл да го обърна леко, да видя дали не спи и да му кажа: „Хей, аз и ти сме!” Той знае, че някой го дразни, а аз се „самонапомпвам”, като му говоря: ,Днес ще те бия. Ще те яздя.

Ти ще излезеш там и ще блъскаш, защото си такова животно. Ти си страхотно животно, но те предупреждавам, че не ми пука как ще риташ и аз ще се задържа върху теб.”

—  Какви са отношенията ви с другите ездачи?

— Разменяме си някаква информация за биковете. Някой може да се е срещал с този бик в Оклахома. Друг  –  в Тексас.

Може бикът да излиза на арената с два последователни скока и след това – наляво.

—  Защо другите ездачи ви помагат, при положение че се състезавате с тях за паричната награда и за реномето си?

— Защото в кръговете, свързани с родеото, нещата стоят по този начин. Колко си добър зависи от бика под теб. А не от следващия ездач.

—  Виждате ли някакви бизнес уроци от вашата кариера на ездач на бикове?

—Понякога бикът е настроен за борба, понякога  – не. Днес бикът те прави за смях, а на следващия ден печелиш голямата награда.

Всичко, което искаш, е да подходиш към противника си с положително отношение и да успееш да се справиш.

едно интервю с Чарли Сампсън, шампион по родео

Сега разбрахте ли какво  имах предвид с приликата между бика и гадния шеф?

Забележете обаче, че съществува важна разлика между вас и Сампсън- той притежава огромен респект към конкурентите си. Основните изводи от интервюто със Сампсън са:

  • Вие и гадният ви шеф имате много работа да вършите
  • Имате нужда един от друг
  • Няма смисъл да се ядосвате толкова много, след като можете да се измъкнете невредими!

Когато се замислите за същината на нещата, „всеки човек” е господар на самия себе си и всички ние сме отговорни за собственото си щастие. Така че вземете съдбата си в свои ръце, а ако нещо не се получава, духнете свещта и излезте.

по материали на Гай Кавазаки

[sws_divider_top]

И накрая скъпи приятели един съвет от мен. Ако нищо не помогне от по горе написаното, ако никой от начините не може да оправи вашият шеф, ако случаят е много тежък. Ето какво ви предлагам аз……

мда точно така, изчукай жена му!

…и все пак опитайте още веднъж методите на Гай, преди да прибегнете до този последен вариант…:)

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта