ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
продажби

Кара ли ни голямото, разнообразно предлагане да искаме по-малко?

Запази за после

Този фундаментален въпрос в продажбите винаги ме е карал да се замисля сериозно.

Дали да предложа повече продукти – в случая категории в сайта, дали пък по-малкия избор няма да подобри фокуса на читателите…?

Дали на среща с клиент да изброя цялата гама продукти, които предлагам или да се насоча само към едно единствено нещо?

Тези и други подобни терзания са досаден трън в петата на всеки продавач, търговец, за всеки от нас, който има някакъв бизнес и предлага нещо на пазара.

Как да постъпим, когато решаваме въпроси като:

Kолко вкуса да предложим, какви размери, цветове и аромати да поставим пред очите на клиентите…?

Е, дойде времето да намерим и отговорът. Вижте го…


Ученият бихейвиорист Шийна Айнгар  и нейният колега социолог Марк Лепър изследвали дали ефектa от твърде голямото предлагане e съществен в области, като например хранителни продукти. Oткрили дегустационен щанд в реномиран супермаркет, на който минувачи можели да опитват различни сладка, приготвени от един-единствен производител. По време на изследването учените променяли броя на предложените продукти, така че в определен момен можели да бъдат опитани или 24, или само 6 вида.

Резултатите показали удивително ясна разлика между двете ситуации

От тези, които се приближили до щанда с широкия избор, едва 3 % си купили някакво сладко. Сравнете това число с 30% от хората, които си купили сладка от щанда с ограничения избор.

Каква е причината за това десетократно нарастване на продажбите?

Изследователите предполагат, че когато са на разположение толкова много варианти на избор, потребителите могат да се изнервят от процеса на вземане на решение, може би вследствие на бремето от това, да откриват разликите между тях, да мислят и анализират.

Това може да доведе до загуба на интерес към настоящата задача, което от своя страна намалява общата мотивация и интереса към продукта като цяло.

Същата логика важи и почти всичко друго, което се налага да избираме.

Означава ли, че винаги е лошо да имаме много варианти и алтернативи?

Сладоледи Galato

Преди да се опитаме да отговорим на този въпрос, нека да разгледаме един от най-известните магазини за сладкарски изделия във Ванкувър – „La Casa Gelato“.

Тук се предлага желато, сладолед и сорбето във всевъзможни вкусове и аромати.

Заведението е създадено през 1982 г.под името „Спортен пица бар” в търговския квартал на Ванкувър и  се разрастнало до нещо, което съдържателят Винс Мизео описва като:

Страната на сладоледените чудеса“.

При влизането в магазина купувачите се сблъскват с еклектика от над 200 вкуса, в това число диви аспержи, смокини и бадеми, отлежал оцет- балсамико, чили, чесън, розмарин, глухарче и къри, както и безброй други.

Предвид откритията от изследването, което току-що разгледахме, да разбираме ли, че Винс Мизео допуска грешка, като предлага толкова широк избор в своя магазин с над двеста вида сладолед?

Съдържателят на магазина очевидно е привърженик на философията, че по-широкият избор води до по-високи продажби и съдейки по неговия успех, изглежда е прав.

  1. Първо, огромното разнообразие от вкусове е донесло широка популярност на неговия бизнесекстремните варианти на предлагането са се превърнали в една уникална, идентификационна черта на неговия бранш.
  2. Второ, повечето от клиентелата на магазина изглежда истински се наслаждава – в пряк и в преносен смисъл – на процеса на дегустация и, в крайна сметка – на избор на онези вкусове, които иска да опита.
  3. И трето, максимализирането на броя на наличните варианти може да е особено полезно, когато клиентите знаят точно какво искат и просто търсят магазин или услуга, които могат да им го доставят.

Малко са обаче компаниите, които попадат в изгодна позиция с тълпи състоятелни клиенти, на които буквално им текат лигите при възможността да избират от тяхната огромна палитра на предлагани стоки и услуги.

Вместо това в повечето случаи потенциалните клиенти не знаят какво точно искат, докато не разгледат това, което се предлага/абсолютен факт/.

До колкото си спомням, това е и логиката на Стив Джобс, който предпочел да създаде нещо невиждано, нещо, което потребителите не познават до момента, нещо което потребителите след като видят, жадно да поискат!

За повечето фирми това означава, че при пренасищане на пазара с ненужно разнообразие от продукти, те неволно да навредят на своите продажби и в резултат на това да намалят печалбата си.

При подобни случаи фирмата може да улесни мотивацията на потребителя да купува нейните стоки и услуги, като контролира потока на своята продукция и премахва ненужните или по-малко популярни артикули.

Съществуват определен брой основни производители на редица продукти за потребление, които в последните години рационализират спектъра на предлаганите от тях възможности.

…понякога в отговор на скромния бунт от страна на клиента срещу излишното разнообразие, което им се предлага.

Да вземем за пример „Проктър енд Гембъл“, които предлагат редица продукти — от прах за пране до лекарства, които се изписват само с рецепта.

Когато компанията намалява броя вариантите от серията „Хед енд шолдърс”, един от най-известните им шампоани, от зашеметяващото число 26 вида на 15, тя бързо установи нарастване на продажбите с 10 %.

И така, какво може да означава това във вашия случай?

Да предположим, че работите в организация с множество варианти на един продукт.

Макар и в началото да ви изглежда в разрез с вашата интуиция, може би си струва да обмислите възможността за намаляване на вариантите, предлагани от вашия бизнес, за да предизвикате максимален интерес към това, което предлагате.

Това може да се окаже особено вярно, ако имате клиенти, които не са сигурни какво точно търсят. Когато предлагате по-малко, могат да се появят и допълнителни предимства, например повече място в склада, намаляване на разходите за суровини и намаляване на средствата за маркетинг и материали за местата на продажба.

Струва си труда да прегледате спектъра на вашата продукция и да си зададете въпроса:

Когато имаме клиенти, които не са особено наясно със собствените си изисквания, дали множеството от вариантите, които ние им предлагаме, не би ги накарало да търсят алтернативи другаде?

Изводът от това изследване може да се приложи и към живота вкъщи.

A image

Безспорно полезно е да даваме на децата си възможността да избират коя книжка искат да прочетат или какво искат да ядат за вечеря.

Но твърде големият избор може да се окаже непреодолим и в крайна сметка де-мотивиращ.

Старата поговорка, която твърди, че разнообразието е солта на живота, но в някои обстоятелства твърде голямото разнообразие, също както и твърде многото сол, може да се окаже съставка, която да развали ястието и в резултат на това да провали вашите опити за убеждаване.


Е, какво избирате: голям избор, който може би ще доведе до объркване. Или малък компактен набор от продукти и услуги, които да не разсейват потребителите?

Споделете в полето за коментари….

Идеи, стратегии и тайни все още непознати за останалия свят
Постигай немислимото с най-добре пазените тайни в маркетинга, бизнеса и психологията - директно на имейла си:
Говорете с работодателя си да плати за членството ви в MasterHack Private
MasterHack е работен инструмент, с който ще постигате повече. Вижте какво има в клуба и го споделете на работодателя си
Въведи имейла си и вземи подарък: FREE е-книга
Говорете с работодателя си да плати за членството ви в MasterHack Private
MasterHack е работен инструмент, с който ще постигате повече. Вижте какво има в клуба и го споделете на работодателя си
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Постигай целите си 2 пъти по-бързо!
100 специално подбрани принципа, софтуера и инструмента ▼
Постигай целите си 2 пъти по-бързо
100 специално подбрани принципа и инструмента

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак