ВЛЕЗ В КЛУБА
двама братя,бизнес урок

Бизнес урок от откачените братя, които построиха първата летателна машина

  • 467
  • 34
  •  

Запази за после

Когато Уилбърт чул за смъртта на Ото Лилиентал, той се обсебил от една откачена идея. Прехвърлил тази “лудост” и върху брат си Орвил.

Ето какво се случи: 

Лилиентал, по известен като “Летящия мъж”, работил неуморно върху планер, който щял да позволи на човека да полети. Но на 9 август 1896 той се разбил в небето на 50 фута от земята и счупил гръбнака си и починал.

Плашещо. Знам! Но Уилбър и Орвил станали още по-вманиачени от идеята да полетят. Те също искали да построят първата летяща машина…

И въпреки че, както Дейвид Маккулоу пише в новата си книга “Братя Райт”,

Те не са имали висше образование, нямали са официално техническо обучение, никакъв опит в работата с някой друг, освен със себе си, без никакви високопоставени приятели, без финансови поддръжници. Не са разполагали с държавна субсидия, само малко собствени пари и реалната възможност в един момент да последват съдбата на Ото Лилиентал и да бъдат убити от собственото си творение.

…нищо не можело да ги спре да опитат.

Какво се е случило? И по-важното, какво общо има това с теб?

братята райт

Както знаете, братята Райт са създали първата в света летателна машина. И причината, поради която те успяват може да ви помогне в осъществяването и на вашата мечта – стартирането и отглеждането на печеливш и успешен бизнес. В интерес на истината, най-важното нещо, което може да научите за бизнеса като цяло идва от примера на тези двама откачени братя, които са имали неустоимото желание да построят летателен апарат.

Ето защо:

След като братята Райт анализират работата на Лилиентал, те откриват проблема. За летенето, както пише Дейвид, братята осъзнават, че “основното, от което имат нужда е умение, а не машина” и “в последните 5 години, Лилиентал се е бил посветил на създаването на планер, прекарвайки само 5 часа (общо) в действителен полет.”

Как тогава Лилиентал би могъл да развие необходимите умения и практика, летейки само нищо и никаквите 5 часа?

Разбира се, не може. Умира! Затова братята Райт планирали да направят нещата по МНОГО по-различен начин.

  • Лилиентал мислел за това. Братята Райт го практикували!
  • Лилиентал направил изчисленията си върху хартия. Братята Райт коригирали директно върху планера.
  • Идеята на Лилиентал остава в главата му.
  • Тази на братята полита във въздуха.

И точно това е тайната!      ————————————————————————————-

първия полет на братята райт

Вижте, когато искате да започнете бизнес или да развиете вече стартирал такъв – лесно е да направите грешката на Ото.

Може да се заключите в стаята си и да планирате нещата перфектно, а след това да действате директно. Ако не успеете, ще боли, доста…!

Или пък може да направите същото, което и братята Райт. Вземете това, което сте решили да правите и го покажете на света по най-бързия възможен начин и правете необходимите корекции в движение. Опитът, който ще натрупате и обратната връзка, която ще получите се ще бъдат безценни!


Това, което повечето хора не знаят за моята история, е че започнах първия си сайт още повече от 12 години. Знаех, че искам да създам онлайн бизнес, който да ми осигури така желаната независимост.

Започнах, без да знам изобщо как се прави сайт – дори ФТП не знаех какво е, камо ли да инсталирам WordPress – да не говорим за монетизацията.

Тогава не мислех изобщо за планиране, просто вечер сядах на компютъра, четях, учех се и действах. Не може да си представите колко инсталации на WordPress съм прецакал, колко неща съм развалил и колко нерви съм изхабил в опити и грешки. Въпреки това, резултатът беше сайт, който за една година започна да изкарва долу горе една страхотна заплата на месец (въпреки, че според някои беше нелегален).

След като го затворих поради “едни интересни причини”, вместо да продължа по същата схема на действие, без онова мислене и премисляне, аз започнах да се правя на умен и естествено допуснах грешката на Лилиентал – имах идея за lifehack.bg отдавна, но въпреки, че вече нямах сайт, не спирах да я планирам, вместо да я осъществявам. Тогава lifehack.bg беше само в главата ми и постоя там доста дълго време – време, което беше загубено. След като се осъзнах, че няма как да планирам всичко перфектно, да го пусна и от първия път да забогатея, започнах да действам като братята Райт.

Пишех за безброй различни теми, без ясна цел, сменях дизайна постоянно, опитвах нови и нови неща, инсталирах всевъзможни плъгини, подобрявах сайта и т.н. Останалото е история, а резултата от нея е един от най-популярните сайтове в България. Когато започвах, знаех ли как се правят статии, знаех ли как се продуцира съдържание, как се оптимизира сайт, знаех ли как се изкарват пари от онлайн бизнес?

Разбира се, че не! Не го мислете толкова много, не чертайте схеми, зарежете мисловните карти, списъците, плановете, стратегиите – пуснете вашия самолет още сега и ремонтирайте в движение.

Да, имайте едно на ум в главата, за да не си счупите “гръбнака”.

Имате ли бизнес в главата, който отлагате за “някой ден”? Имате ли идея как да увеличите приходите си, но все още я планирате?

Оставете коментара си тук отдолу…


  • 467
  • 34
  •  
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

==========

❤️ Секретна група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

топ инструмента
за по-лека работа и резултати
100
FREE ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Получавай най-новото от нас (+15 000 абоната)
Нови ръководства, полезни инструменти и трикове + подарък
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this