Windows 10 – пълна промяна, много възможности, супер висока продуктивност

Windows 8.1 и всички преди него са мъртви. Да живее Windows 10!

Тази фраза съпровождаше излизането на операционната система през 2015 година. Съдейки по всичко, Windows 10 е достатъчно балансиран, за да бъде приет благосклонно от масовия потребител. Предназначен е за устройства от различни класове и размери: от смартфони до работни станции.

Windows 10 – OS за всички и за всичко ?


От периода на зората на мобилните телефони и компютрите мина доста време и Microsoft трябваше да направи нещо радикално, за да върне своята аудитория. И именно Windows 10 е този силен зов за промяна. Това е първото и мащабно не просто обновяване на операционната система, а пълно преобразяване – изцяло нова платформа, която много скоро ще покрие настолни компютри, лаптопи, таблети, смартфони, холографски компютри и дори Xbox One.

Разработчиците са взели предвид и всички критики, препоръки, създавайки система, отговаряща на желанията на потребителите. Любопитно е, и че след “десетката”, нови OS (операционни системи) повече няма да излизат. Разработчиците само ще продължат да пускат актуализации за конкретни програми.

Но нека не губим време!

Ето и нашият поглед към Windows 10 (за някои възможности до скоро дори и не подозирах):

Windows 10 – вършете много задачи едновременно ✅ ❌


Потребителите на Windows 10 все още имат възможност да използват функцията Snap, за да разделят екрана за изпълнение между няколко приложения. Тази функция изключително улеснява работата. Въпреки че Snap не е нова възможност, в Windows 10 нейната работа е подобрена. Например, сега можете да разположите на работния плот до четири приложения (прозореца).

Има и нова „Snap Assist” функция, която позволява да изберете кое приложение да прикачите към другата половина на екрана. Функцията е съобразителна, работи добре и прави една от най-важните характеристики на системата (многозадачността), още по-ефективна.

Говорейки за мултитаскинг, методът за превключване между приложенията с помощта на [alt+tab] все още е наличен. Появи се и нов „Диспечер на задачите” (Task Manager) със самостоятелен бутон на мишката върху “Лентата на задачите”. Той дава възможност да видите всички стартирани приложения и процеси като изберете кое приложение да продължи да работи и кое да бъде затворено. Като цяло свежият вид на Windows 10 утвърждава Microsoft като привърженици на минимализма, изчистеността и високите контрасти в потребителския интерфейс.

Под „Диспечера на задачите” ще намерите възможност за добавяне на други работни плотове, което значително ще улесни живота ви, отделяйки личния живот от работата.

Като цяло свежият вид на Windows 10 утвърждава Microsoft като привърженици на минимализма, изчистеността и високите контрасти в потребителския интерфейс.

Microsoft Edge – бърз и удобен браузър ?


Не е тайна, че Internet Explorer е обект на шеги към днешна дата. Въпреки факта, че широко се използва като стандартен браузър в Windows, IE вече е доволно „древен” и не е адекватен на мобилния свят в момента. По тази причина Windows 10 ни представя нов браузър – Microsoft Edge, който намираме за доста добър. Най-големите подобрения в него се занимават с дизайна и функционалността.

Той може да работи на всички устройства – като се започне от настолни компютри, таблети и се завърши с телефони. Браузърът е с много опростен, изчистен дизайн и ефективен в работата си, с приемливи разходи на оперативна памет. Edge идва и с някои нови функции като „Режим на четене”, които правят четенето в интернет лесно и удобно.

  • Режимът на четене (Reading Mode)

„Режим на четене” е функция създадена за Windows Phone и потребителите на Windows 8.1 са имали възможност вече да се запознаят с нея в последната версия на IE. Въпреки това, в Windows 10 тя е вградена в браузъра и достъпна при четене.

Режимът на четене опростява вида на съдържанието на уеб страницата, не оставяйки на екрана нищо излишно, освен снимки и текст.

Това страхотно решение подходящо за сайтове като lifehack.bg, където материалите са по-обширни, се активира с натискане на иконка с книга в лентата за настройки на браузъра ви. Дори присъства анимация прелистване на страници, за да сте наясно, че този режим е включен.

Това е полезно приспособление, което ще позволи да не се разсейвате при четене на дълги статии. Можете също така да изберете фон (Стандартен, Светъл, Среден, Тъмен) и размер на шрифта, което позволява на потребителите да персонализират всичко.

Приложенията в Win 10 ? ?


Windows 10 е допълнен с множество приложения като е избран модел на работа, подобен на смартфоните. Този модел е мъдър избор, тъй като повече не се нуждаете от актуализации на операционната система за подобряване на приложенията.

В тази версия Microsoft обръща специално внимание на бизнес приложенията!

Нека разгледаме какво могат най-важните от тях:

Office 2016 в Windows 10 – стандарт за продуктивност

Новата версия предлага много подобрения.

Проектирана и оптимизирана, за да улесни работата в екип! Ето как:

  • Възможност за редактиране на документи в реално време. Тази функция ви позволява да видите върху коя част от документа работят вашите съавтори и то в режим онлайн и офлайн;
  • Skype за бизнеса вече е интегриран в приложението Office и ви позволява да комуникирате със съавторите на документите, споделяйки скрийншотове и екран;
  • Групата Office 365 е нов начин за свързване на участниците в работната група – един вид социална мрежа, интегрирана в Office;
  • Планерът тук позволява на екипа да организира работата си с възможност за създаване на планове, организация и поставяне на задачи в съответствие със сроковете и обновяване на статуса.

Skype

Основно можем да отбележим, че Skype за Windows 10 се лиши от приставката Preview, налични са актуализации на функцията за групови видео разговори, както и няколко други новости:

  • Има възможност за превключване на микрофон, камера или преминаване към друго устройство точно в момента на звънене;
  • Опростено взаимодействие с бизнес приложението “People” в частта с показване на контактите. Вече се показва общия списък с контакти, което позволява по-бързо и лесно намиране на правилните хора. Има опция да изключите тази функция в настройките на профила си, ако не ви е нужна;
  • Може да се отбележи като новост търсенето в чата, използването на „горещите” комбинации за често изпълнявани действия, а също и възможност за изпращане на SMS с минимални остатъци от средства в Skype Credit.

OneDrive – услугата за онлайн съхранение, която позволява лесен достъп и споделяне на файлове от всяко устройство

Чрез синхронизация с OneDrive имате достъп до безплатна облачна услуга за съхранение.

Независимо дали сте с нов компютър, таблет или смартфон, винаги можете да виждате един и същ екрана и тапет на работния си плот. Също ще имате достъп до един и същи акаунт за електронна поща без да се налага допълнителна проверка на автентичността.

Сред другите предимства при използването на OneDrive са достъп до файлове, записани в това хранилище от мобилни приложения на всички водещи платформи.

Има и възможност за директен достъп чрез OneDrive до файлове, съхранявани на вашия персонален (настолен) компютър, дори ако не сте ги съхранили специално на OneDrive. За тази цел е нужно да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата на облака в системната лента и да изберете „Разреши използването на OneDrive за достъп до всеки от моите файлове на този компютър”.

Електронна поща ✉

Някои потребители се нуждаят от мощния (и огромен) Outlook на Office, докато други предпочитат по-простичък подход. Пощата и календара при Windows 10 не са препълнени с ненужни функции, но са и повече от просто стандартно приложение. Модулният дизайн се адаптира към резолюцията на екрана ви, независимо дали сте разгърнали прозореца или не.

Microsoft са свършили чудесна работа с „Поща” и „Календар”, които изглеждат пълноценни и напълно самостоятелни. Помагат да следите мейла си, да управлявате графика и поддържате връзка с хора, които са важни за вас. Тези приложения са подходящи, както за бизнес, така и за лична употреба, позволяват бърз обмен на съобщения и фокус върху най-важната информация от всичките ви профили. Поддържат профилите в Office 365, Exchange, Outlook.com, Gmail, Yahoo и други.

Магазин за приложения ?


Microsoft най-накрая обедини всичките си услуги в единен универсален магазин за Windows 10. Тук са събрани Приложения, Игри, Бизнес и образование, Office, Windows, Допълнителен софтуер – всичко под един виртуален покрив. Сега потребителите могат да изтеглят едновременно, както топ безплатни приложения (Viber, Instagram, Messenger), така и най-новата Windows игра на едно място.

Подобно на всеки магазин, като щракнете върху приложението или играта ще откриете информация за този софтуер, оценки и ревюта, обща информация и други подобни приложения.

P.S. Изтеглете най-добрите приложения, създадени за работа – ЛИНК.

Continuum – използвайте телефона си като компютър за по-висока продуктивност!


Технологията Continuum е сред най-новите функции на Windows 10, на която могат да се насладят ползващите устройства 2 в 1. Тя променя OS на таблет в настолна версия и обратно.

https://www.youtube.com/watch?v=2URaSqy-myg

ОС при таблетен режим прекратява работа с мишката и клавиатурата, активира опцията за работа на цял екран. Има и приятен бутон за връщане, който ви позволява да превключите към предишно приложение. Има и функции като плъзване с пръст наляво, за да отворите браузъра на задачите (Task View) или надясно – достъп до центъра на действията (Action Center) за уведомяване и бързо превключване. Накратко, Windows 10 е еднакво добър и в двата режима. По всяко време можете да ги смените при действие като операционната система помага в работата много умело и елегантно.

Бележка: Continuum – Използвайте телефона си като компютър, за да постигате невероятна продуктивност, която се побира в джоба ви. Свържете монитор, клавиатура и мишка* или използвайте екрана на телефона си като виртуален трекпад и клавиатура. Това е достатъчно, за да можете с едно докосване да влезете в имейла си, да преглеждате и да работите с приложения, като например Office.

____________

Ако трябва да обобщим:


Windows 10 претърпя огромна промяна ↗

Добавени са универсални приложения, интеграция с други услуги на Microsoft, всички полезни особености, на които могат да се радват редовите потребители. Постоянно се подобрява и актуализира в частта на ОС и магазина за приложения. Сега подходът е коренно различен от предишните версии и операционната система определено набира скорост. Дори ако са се появили някакви проблеми с нея, вече не е нужно да чакате ъпдейти половин година, а максимум няколко седмици.

Microsoft ни представя един събран, по-функционален, достъпен Windows 10, който е удобен за ползване при телефони, аксесоари, Xbox One, HoloLens и мини компютри без дисплеи.

Няма как да не отбележим, че това е една от най-големите платформи създавани някога. Потенциалът тук е огромен и това е вълнуващо – да видим какво ще последва.

P.S. Ако още се чудите дали да обновите “седмицата” до Win 10, направете го, няма да съжалявате!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак