ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
google drive

Google Drive – най-важното, което трябва да знаете!

Запази за после

През последните месеци бяхме буквално заринати с облачни услуги, предлагащи ни безплатно виртуално пространство, в което всеки от нас да може да запазва файловете си онлайн, да има постоянен достъп до тях, от където си поиска и от което си устройство пожелае.

Благодарение на тези онлайн услуги ние вече няма нужда да се притесняваме, че ще оставим работата си недовършена в случай, че сме далеч от основния компютър, на който работим, както и редица други преимущества.

Но тъй като огромен брой хора използват Gmail, както и Google Docs, от Google също нямаше как да останат назад и да не пуснат своя облачна услуга наречена Drive.

Безплатна услуга, която вече е готова да ни служи и да отговаря на нашите нужди, що се отнася до съхранение, пренос и разглеждане и редактиране на файлове направо онлайн.

Google drive дава цели 5 GB безплатно дисково пространство в интернетПреди наречен Google Docs, а сега вече Google Drive е виртуален облак за съхранение, който може да използвате, за да пренасяте файловете си навсякъде и да имате достъп от който и да е компютър или мобилно устройство от по нов тип.

И ако вече сте запознати с Google Docs, ще ви бъде доста по-лесно да работите с виртуалния диск.

Освен удобството от отдалечения достъп ще получите и опцията да работите с 30 различни файлови формата, без да се налага да инсталирате допълнителен софтуер на устройството/телефона/ или компютъра си.

С тази своя услуга, Google ни дава 5GB безплатно пространство, чийто размер може да се увеличи чрез платен абонамент, който започва от 2,49$ на месец за 25GB.

Чрез тази статия ще се опитам да ви разкажа за почти всички страхотни възможности, които ни предлага облака на Google.

В следващите редове предстои да се запознаете с мини ръководство за това как да го използвате и с какви опции разполагате там, така че да започнете с Google Drive още днес!

Ще започнем с основите и ще завършим с доста полезни и любопитни неща….

Регистрация и достъп от всяка точка

google drive

За да започнете да използвате новата услуга на Google, отидете в официалната страница на Google Drive и вземете своето безплатно пространство като натиснете синият бутон горе в дясно, който ви приканва да вземете 5GB виртуално, дисково пространство.

Инсталирайте Google Drive на вашият компютър или мобилно устройство

google driveВеднъж, след като сте се регистрирали или добавили функцията Drive към вашият профил в Google…

…отидете в страницата, от която ще можете да си изтеглите приложение в зависимост на какво устройство искате да използвате услугата…

Линк към тази страница!

Ще можете да разполагате с Google Drive на вашия Mac, PC и Андроид устройство.

В момента докато пиша тази статия виждам, че все още няма приложение за iPhone, но предполагам скоро и това ще стане.

Когато отидете в страницата за теглене на приложението от горния линк, ще имате възможност да инсталирате Drive софтуера за вашия windows.

Моята папка на Google Drive на личния ми компютър:

google drive

Ще ви се появи иконка в лентата на десктопа ви, и след като я натиснете ще ви излязат и различните опции.

Google Drive на вашият Андроид ще ви позволи да разглеждате документи и да ги споделяте с всеки /виж снимката отдолу/.

google drive

Ще можете също да създавате и нови, форматирани файлове, включително нормални текстови документи и такива с екселски таблици.

Ето и линка към приложението за Андроид от Google Play

Google Drive за Mac има подобни опции като Dropbox –  появява се иконка в лентата, при която след като я натиснете ви се появяват опциите на услугата.

google drive

Ето и как изглеждат папките…

google drive

Google Drive в Web

Google Drive в Web

Както казах и в началото, ако сте добре запознати с Google Docs, доста по-лесно ще се справите и с Google Drive, тъй като няма особени промени или разлики – споделянето, функцията drag-drop и опцията за коментари също са налични и за Drive.

За да споделите файл просто задръжте курсора на мишката върху файла, щракнете с десния бутон и изберете Share /по този начин с десния бутон ще ви излязат и още доста функции за всеки отделен файл/.

Има и специален бутон за това, когато редактирате някакъв документ.

google drive

Основното меню също няма особени промени.

Главната му част, лентата с основните положения/възможности винаги стои в лявата страна, точно както и при Google Docs /виж снимката отдолу/.

google drive

И въпреки приликите, в новият Google Drive има и нещо ново и удобно.

Вече ще можете да променяте начинът, по който разглеждате документите и файловете си от списъчен формат към решетъчен “grid” формат от менюто най-отгоре.

google drive

Google Drive и търсене с Goggles

Уеб варианта на Google Drive, този, който използвате директно през браузъра си има в горната част на страницата си лента за търсене, която е интегрирана с Google Goggles.

google drive

Чрез това търсене лесно ще можете да намерите вашите файлове, чрез определяне на техния вид или чрез търсене, базирано на текст от съдържанието на документа или дори снимки и PDF файлове.

Просто въведете ключовата си дума и Google ще направи списък с всички близки резултати, въз основа на вашите файлове, разположени в Google Drive.

Доста удобна и полезна функция!

Редактиране на файлове в Google Drive

google drive

Сега, след задвижването на облачната услуга Google Drive, ние вече можем да редактираме много видове файлове, включително и AutoCAD формати.

И всичко това в движение, директно от вашият Chrome браузър, без да се налага да инсталирате специален софтуер на вашия компютър.

Разбира се като говорим за редактиране на файлове в браузър,  трябва да се има предвид за основно, базово редактиране, което няма как да измести специфичните изисквания и възможности на специализираните десктоп софтуери.

И все пак, за да може да работите с различни типове файлови формати, Google е подготвил допълнителна страница в своето място за инсталиране на приложения Chrome extension store, предназначено единствено за тази цел.

Така че отидете в тази специализирана страница от този линк и си инсталирайте необходимите разширения за браузъра си Chrome, в зависимост кои типове формати искате да редактирате дистанционно чрез Google Drive.

Сега, след като имате на разположение този голям набор от специфични приложения, които може да ползвате директно във вашия Chrome браузър заедно с Googgle Drive, това означава, че вие може да променяте значителен брой различни файлови формати – само с наличието на интернет връзка!

Ако съумеете да се възползвате от тази комбинация, ще разполагате с наистина голяма, безплатна мощ за работа, директно онлайн с вашите документи, файлове и задачи!

Създаване на нови файлове в различни формати!

Освен, че ни позволява да редактираме и работим с доста различни типове файлове, Google Drive също ни дава възможност и да създаваме нови такива – директно в облака.

За да го направим, необходимо е само да изберем червеният бутон, намиращ се в ляво над страничната лента на инструмента с надпис Create /виж снимката отдолу/.

google drive

След което избираме типа файл, който искаме да създадем.

Кликнете върху опцията More от падащото меню ако искате да създадете файл, различен от обикновен текстов документ и Google ще ви предостави още по-голям избор…

…ако разбира се преди това сте инсталирали приложение от магазина за разширения на Chrome за съответния формат, опция, за която говорихме в предната точка!

Ако не сте инсталирали такива, ще разполагате само с основните, базови файлови формати на услугата.

Достъп и възможност за редактиране на файловете ви, когато сте OFF-line

За да имате достъп до вашите файлове, намиращи се в Google Drive когато сте извън мрежата и нямате достъп до интернет, уверете се преди това, че сте си изтеглили софтуера за услугата, предназначен за Mac, Windows или Андроид/вижте по-нагоре в статията/.

Разбира се липсата на интернет връзка към облачната услуга налага и някои ограничения, в моментите, когато я използвате за работа с документи.

  • Може да отворите документи от Google Docs, да ги преглеждате и редактирате ако имате специализиран софтуер, инсталиран на вашия компютър за тази цел
  • Може да разглеждате, но не и да редактирате документи в Google Docs
  • Не можете да разглеждате презентации, форми и рисунки в G Drive, когато сте извън мрежата

Когато редактирате файлове от папката на Google Drive, промените ще се синхронизират автоматично когато отново се свържете с интернет.

Достъп до Google Docs и Spreadsheet Off-line

Може да направите така, че да имате достъп до вашите документи и таблици в Google Drive, докато нямате интернет чрез вашият Chrome браузър.

За да активирате тази функция, уверете се преди това, че сте свързани в мрежата и следвайте тези стъпки:

  • Пуснете вашият Chrome и отидете в главната страница на  Google Drive
  • Натиснете иконката под формата на зъбно колело, горе вдясно, от където ще ви излезе падащо меню, след което изберете Set up Docs offline.

google drive

  • От прозореца, който ще ви се появи, изберете Allow offline docs.

google drive

  • Натиснете бутона с надпис Install from Chrome web store.

google drive

  • Изберете Add to chrome, за да инсталирате разширението за браузъра от страницата с добавки за него.

Сега, когато изберете да отворите документ от Google Drive или таблица, докато сте в режим оф-лайн, ще ви се отвори нов таб във вашия Chrome браузър.

google drive

От там ще имате достъп до файла да го разглеждате, но няма да може да го редактирате. Не очаквайте много от тази функция….

За мен лично това е малко безсмислена опция и не ми се вярва особено много хора да прибегнат до нея, освен ако наистина не ви се наложи да прегледате важен документ или да си направите някаква справка, която ви трябва веднага.

И все пак важно или не, тази възможност съществува и няма как да я пропуснем!

Сравнителни таблици на популярни облачни услуги спрямо Google Drive!

Преди финала, хвърлете един поглед върху няколко сравнителни таблици, които ще видите по-долу.

Сравнение на G Drive и Dropbox:

google drive

Следващата таблица изобразява доста прегледно и накратко коя услуга колко безплатно пространство ни предоставя и какви са цените ако поискаме повече виртуално място в облака.

google drive

Изводите коя облачна услуга е най-подходяща за вас съм сигурен, че може да си ги направите и сами…

Заключение

google driveВъпреки, че Google Drive пристига чак сега, все още той има силата да бъде от полза за мнозина.

Особено като се има предвид използването на Google Docs вътре в него, при което сега може да имате достъп не само от уеб браузъра си,

…но и разполагате с файловете си директно на локалния си компютър чрез специалното приложение за тази цел, което създава виртуална папка с нещата ви.

Също така с повечето си видове различни файлови формати и разширенията за тях за Chrome, поддържани от Google Drive, ще бъде много по-лесно за вас да работите навсякъде и с голям набор от различни устройства.

Сега, с новата облачна услуга от Google не забравяйте, че ще имате възможност да редактирате цели 30 вида различни типове файлове, директно от вашият Chrome браузър.

С всички тези безплатни възможности за работа с документи и файлове не ни остава нищо друго, освен да се възползваме от него….или най-малкото да го изпробваме.

Стартирайте с Google Drive от тук…

Вие какво мислите?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
 

Подарък: най-полезната безплатна книга на български
Постигай повече за 5 мин / седмица