RockMelt – web браузъра за Facebook маниаци!

браузър,RockMelt

RockMelt-безплатен браузър, персонализиран за хора, които живеят във Facebook

[sws_divider_line]

Защо на света му е притрябвал браузър за Facebook? Тъй като в момента Facebook е интернет и интернет е Facebook-това би бил саркастичният и циничен отговор на този въпрос.

Може да ви звучи малко екстравагантно-десктоп софтуер и то браузър да е разработен и посветен да служи най-вече на най-голямата социална мрежа Facebook, но това е положението.

А и като включим възможността за интеграция и на гонещия го конкурент от Twitter, този браузър наистина цели да достигне до милионите хора неизлизащи от социалките.

Целта на RockMelt е да бъде начин за сърфиране в интернет, без да се отлепяте и за миг от Facebook, а не както в стандартен браузър непрекъснато да отваряте социалката, за да видите най-новите обновления от приятелите и контактите си.

RockMelt може и да успее може и да не успее да се наложи.

Особено тези от вас, които се занимават с разработването на уеб сайтове, тяхната оптимизация и т.н със сигурност няма да му станат особени почитатели.

Така като го разглеждах установих че той НЕ е и направен за тях.

Но тези от вас, които могат да се нарекат нормални потребители на интернет, които не пропускат да проверят профила си във Фейса, мисля, че този уеб инструмент ще ви хареса. Особено ако отделите един ден, за да му свикнете.

Поглед върху Rockmelt-браузъра разработен основно за Facebook фанатици!

[sws_divider_line]

Поглед върху Rockmelt-браузъра разработен основно за Facebook фанатици!

RockMelt e базиран на Chromium, което означава, че е наследил бързината на Google Chrome, както и функционалността на Mac и Windows.

И въпреки че Facebook е много дълбоко интегриран в него, разработчиците казват, че той не е само Фейсбук браузър.

По скоро е социален уеб браузър, който ще ви позволи с лекота да споделяте интересни линкове, видео, снимки, лесно да обновявате статуса си в двете социалки: Facebook и Twitter. Планира се от разработчиците да бъдат добавяни още социални мрежи впоследствие.

Има вградени инструменти за бързо и лесно следене на новинарските емисии от Facebook, управление на Twitter каналите, много удобен чат клиент, лек и удобен RSS четец.

А всеки нов статус, линк, снимка или видео, който добави някой ваш приятел веднага излиза долу в десния ъгъл, за да ви уведоми, като така няма да пропуснете нищо, което би могло да ви е интересно.

Виждали сме и други браузъри специално изградени за използването на социални мрежи и преди, най вече Flock, както и други инструменти, чрез които да добавите много широка гама от функционалности за вашата социална мрежа.

Така че идеята тук не е оригинална и RockMelt не открива топлата вода с преобразуването на един браузър в инструмент основно за следене на социални профили.

Но е направен така, че да е изключително опростен, бърз и притежава някои ключови моменти, които много ще зарадват хората живеещи и дишащи със социалните мрежи и, които те ще сметнат за доста интересни и полезни.

Бързо и лесно обновление на статуса ви в Facebook или Twitter
Бързо и лесно обновление на статуса ви в Facebook или Twitter

Да навлезем в някои от възможностите и характеристиките на RockMelt

[sws_divider_line]

Най-отляво на браузъра в горната част е вашата профилна снимка, а под нея са всичките ви приятели, които са онлайн в чата.

За да изпратите ново съобщение, обновление на статуса си, да постнете линк във Facebook или Twitter просто кликвате на снимката си в тази лява част, написвате си съобщението или каквото там сте решили, избирате социалната мрежа, в която да се постне и готово.

А за да започнете разговор с приятел или да му изпратите съобщение, просто кликнете върху неговата снимка в лявата лента с приятелите ви онлайн.

Или под тях има едно бутонче, което като го натиснете ще ви излезе списък с абсолютно всичките ви контакти.

Можете също да споделяте неща от отворена интернет страница като видео или изображение като просто го хванете с мишката и го придърпате върху иконката със снимката на приятеля си!

Това мога да кажа че е много удобна и полезна функция, опитайте я. Хващате снимка, дърпате я и я пускате върху иконката с контакта ви и сте готови.

В крайната дясна част отново ще видите лента с малки икони за всяка от услугите, които поддържа и следи за вас RockMelt/за сега само Facebook и Twitter/, както и супер полезната функция да добавяте RSS емисиите на любимите ви сайтове.

Като всяко тяхно обновление-нова статия ще ви излиза директно в браузъра под формата на красив поп-ъп прозорец!

Прозорец с активностите на вашите контакти във Facebook
Прозорец с активностите на вашите контакти във Facebook

Когато сте отворили даден сайт и искате да се абонирате за неговия RSS новинарски бюлетин, бутончето за това в дясната лента ще свети зелено ако сайта притежава такъв или сиво ако няма новинарска емисия.

Като само с натискането на това бутонче ще можете да се абонирате и да следите най-новото директно през RockMelt.

Просто натиснете зеленото бутонче, след това натиснете “add” и когато излезе нещо ново от съответния сайт то веднага ще се появи и във вашия RockMelt.

Тези две странични ленти поне според мен изобщо не са натрапчиви, а напротив доста са удобни и предоставят добра функционалност и не пречат на нормалното ви сърфиране в нета.

Тяхното наличие изобщо не ви кара да забравяте че все пак сте в уеб браузър.

Целта на тези ленти е да ви улеснят максимално, да виждате кой е онлайн и да ползвате социалните възможности на браузъра и въпреки това можете да ги махнете ако ви пречат!

Всички ваши потребителски данни използвани в този браузър се съхраняват в т.нар. “облак” от RockMelt/в сървърите на Amazon/ и веднага се синхронизират, когато влезете в системата на този уеб инструмент.

Така че без значение чие копие на RockMelt използвате влизайки с вашия профил ще видите своята собствена персонализирана версия на браузъра.

Бързо и лесно споделяне на интересни уеб страници чрез бутона "Share"
Бързо и лесно споделяне на интересни уеб страници чрез бутона “Share”

Друга полезна опция е големия бутон, горе до адрес бара наречен “Share”. Щракването на този бутон е направен с цел бързо и лесно да споделите интернет страницата, която сте отворили или да я изпратите чрез съобщение като връзка на приятел.

Това не е кой знае каква иновация, тъй като сме виждали същото и във Flock, но си е една готина и удобна функция!

Недостатъка на този уеб браузър е разбира се, че ако не си от хората на Facebook/нямаш профил там/ той няма да ти е толкова интересен и атрактивен.

Но въпреки това тези от вас, които все повече започват да използват Twitter този десктоп софтуер също не е лош инструмент.

Поне лично на мен специално секцията предназначена за по-малкия брат на Фейсбук много ми допадна.

Другото, което лично на мен много ми хареса е възможността, освен да си осигуря прясна информация от любимите си сайтове само с едно копче чрез RSS емисиите им, а и опцията да си поставям отделни бутончета за фийдовете и последните новини от любимите ми фен страници във Facebook.

Прозореца на Twitter акаунта ви в браузъра
Прозореца на Twitter акаунта ви в браузъра

Така че ако искате малко да разнообразите традиционни начин на ползване на двете най-големи социални мрежи, RockMelt е страхотен избор.

Цветен е, има много бутончета, супер лесен за работа, бърз и интуитивен е и според мен е добър избор за стандартния интернет потребител, фен на висенето в социалките.

Как да започнем да използваме RockMelt?

[sws_divider_line]

Веднага след като го инсталирате и пуснете програмата ще бъдете попитани за потребителското ви име/мейла ви/ и паролата, чрез които влизате в профила си във Facebook.

Така RockMelt ще получи разрешение за управление на профила ви в социалката. След като влезете в браузъра ще можете и да добавите акаунта си в Twitter от бутончето в елегантната лента вдясно.

Важно: Въпреки, че официално този браузър вече не се поддържа за Windows, може да го изтеглите за същата операционна система от бутона отдолу!

изтегли Rockmelt

В лентата с приятелите ви вляво, както и на други места ще видите бутонче под формата на звезда, което ще ви позволи да маркирате любимите си приятели.

Самият чат както и фийда на любимите ви фен страници ще се отворят в отделен прозорец, като така няма да ви пречат да използвате браузара и ще можете да водите чат разговор и да сърфирате едновременно без проблем, което в стандартен браузър е малко трудно.

Facebook чата е разположен в компактен отделен прозорец
Facebook чата е разположен в компактен отделен прозорец

От RockMelt работят и по интеграцията и на Gmail акаунти, което в комбинация с Facebook и Twitter със сигурност много ще ме замисли дали този браузър да не стане част от ежедневното ми присъствие в интернет.

Не пропускайте и многофункционалното поле за търсене точно до адрес бара, от което мисля, че ще останете доволни.

В заключение мога да кажа, че RockMelt цели да задържи тези, от нас, които използват социалките още повече в тях, като едновременно с това да можем да осъществяваме бързо и лесно сърфиране в нета, както и чудесен начин да получаваме мигновено най-новото от любимите си сайтове.

Лично аз смятам че този браузър никак не е лош инструмент и ще ви накара да видите социалните мрежи по малко по различен начин. А дали ще му свикнете и ще продължите да го използвате зависи изцяло от вас и личните ви предпочитания!

Благодря ви, че отделихте от ценното си време, за да обърнете внимание на тази статия в нашия скромен сайт. Надявам се да ви е харесала. Ако е така ще се радвам да я подкрепите като я споделите във вашите социални мрежи, за да могат и хората, които харесвате да  се възползват от безплатните възможности на този нов начин за следене на социалните ви профили в интернет. Успех!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак