Внимание: Как да развием мускула на промяната?

промяна

Някои хора се крият от вятъра на промяната, други – тренират неговите мускули!

Когато се опитвате да промените нещо в живота си, да създадете нов навик, да вземете ново решение… добри ли сте наистина в това или промяната просто се срива след 2-3 седмици?

Някои хора са по-добри от други в това, защото са научили някои простички стратегии за осъществяване на промени, но и защото са развили мускула на промяната.

Какво представлява мускулът на промяната?

Това е мускул, който използваме като инструмент за осъществяване на някаква промяна и както нашите физически мускули, той е слаб, ако не се тренира.

Може би се чувствате безпомощен и не знаете какво да направите? Мислите си, че не можете да осъществите и една промяна в живота си?

Мускулът на промяната е както всички останали мускули: може да си слаб в началото, но ставаш все по силен с всяка следваща редовна тренировка.

Представете си да опитате да вдигнете щанга със 145 кг тежести по нея. Дори вдигането й на 10 см от земята е почти невъзможен подвиг за хора, които не са тренирали мускулите си да вдигат тежести.

Ще се напрягате и почти ще си спукате вена, но щангата няма дори и да помръдне.

Но…ако започнете само с лоста (без тежестите по него), ще е доста по-вероятно да успеете. След това добавете 2-4 кг от всяка страна и мускулите ви ще станат по-силни.

Продължавайте да слагате по малко всеки път и след време ще успеете да вдигнете 145 килограмовата щанга – нещо, което в началото изглеждаше невъзможно.

Мускулът на промяната работи по същия начин.

Научавайки за развитието на физическите мускули, вероятно ще осъзнаете колко много нещата се припокриват с тренирането на мускула на промяната.

Принципи на развитие

[sws_divider_line]

change

 • Започнете с малко.

Ако се опитате да вдигнете много тежести в началото, ще сте в лоша форма, ще си докарате контузия и ще ги изоставите. Но ако започнете само с празната щанга, ще се научите как да я вдигнете и ще тренирате с нея известно време.

Мускулът на промяната е същият : започнете с една промяна, занимавайте се с нея само пет минути на ден. Ще искате да вложите повече усилия, но така е по-вероятно да се провалите след време.

 • Тренирайте редовно.

Някои хора ще отидат на фитнес за една седмица, след това ще спрат, след което ще започнат отново след няколко месеца. Това определено е загуба на време и не може да се осъществи никакъв прогрес.

Трябва да се прави редовно, за да се забележи това развитие.

Същото е и с мускула на промяната: тренирайте го ежедневно, само пет минути на ден.

Ще ставате все по-силни с редовна тренировка. Не започвайте с големи неща, които след 1-2 седмици да занемарите, и да започнете отново след известно време.

Повторението е разковничето.

 • Увелийавайте натоварването постепенно.

Ако не увеличавате тежестите, не ставате по-силни. Но ако увеличите прекалено много, ще се контузите.

Натоварвайте мускула на промяната като добавяте по пет минути през първата седмица, след това десет минути през втората и т.н.

Ще бъдете удивени колко силен е станал мускулът на промяната с постепенно прогресивно натоварване.

 • Почивайте,  занимавайте с друга работа.

Повечето хора не разбират колко е важна почивката, когато става дума за тренировка. Тренираме, почиваме , а след това се развиваме.

Ако не почиваме, пречим на прогреса си.

По същия начин постъпвайте с мускула на промяната – тренирайте, след това почивайте. Това означава първоначално да не се занимавате с промяната по цял ден.

Не се опитвайте да направите първата си промяна докато пътувате или имате важен проект, или искате да осъществите по 3-4 промени едновременно. Ще се претоварите.

Работете върху промяната, след това следвайте вашия дневен график.

 • Поддържайте развитието.

Освен почивката, поддържането е едно от най-пренебрегваните аспекти на развитието на мускула.

Имате нужда от необходимите “калории” за поддръжка на мускула, иначе дори цялата тренировка на света няма да ви докара доникъде.

И кое според вас поддържа развитието на мускула на промяната?

Мотивацията разбира се.

Намерете колкото се може повече начини да мотивирате себе си. Направете промяната приятна, присъединете се към приятел, напишете блог, включете се във форум, радвайте се на малките победи…

Колкото повече, толкова по-добре.

Първи стъпки:

[sws_divider_line]

change2

Как да започнете да тренирате мускула на промяната, ако е слаб? Пак повтарям – започнете с малко. Ето някои мои предложения:

 • Изберете лесна, позитивна промяна, за която да тренирате пет минути на ден.

Искате да се занимавате с градинарство? Започнете с пет минути на ден. Искате да разтребите? Да тичате или плувате? Да медитирате?

Само пет минути на ден.

 • Фокусирайте се върху удоволствието от новия навик.

Ако му се насладите, ще искате да го практикувате по-дълго. Ако го правите, защото „трябва”, няма да се задържите дълго с него.

 • Фокусирайте се върху ежедневната практика, а не продължителността. Правете го по едно и също време.
 • Не се занимавайте с други промени едновременно – съсредоточите енергията си само върху една.
 • Поддържайте промяната с колкото може повече мотивация.
 • Прибавяйте постепенно допълнителни пет минути всяка седмица върху упражнението.

Изпълнявайки всичко това ще забележите каква значителна промяна ще настъпи след известно време прекарано в тренировки.

Обичаме да приписваме неудачите си на липса на дисциплина, но не липсата на дисциплина е проблемът – просто не сме тренирани, не сме мотивирани достатъчно.

[sws_divider_line]

Лора ЛефтероваКазвам се Лора Лефтерова и съм от Видин. Студентка съм по медицина в София, 3 курс и искрено харесвам това , с което се занимавам. Интересувам се от философия, личностно развитие и наука. Занимавам се с фехтовка в свободното си време и обичам да пиша и превеждам.
==================================================
Twitter: twitter.com/loralefterova | Mail:  lora_levterova@abv.bg

[sws_divider_line]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак