Философията Кайзен – 5 принципа на японския метод на управление [Джиро перфектния]

 • 575
 •  
 •  

Запази за по-късно

Японците винаги са били и ще бъдат много последователни и мъдри.

Ако сте гледали мини документалния филм « Jiro dreams of sushi », разказващ за един перфекционист до степен на лудост, работещ като собственик на ресторант за суши, вероятно вече сигурно сте впечатлени.

Ако пък не, задължително изгледайте клипчето отдолу, след което продължете да четете, за да разберете каква е философията стояща зад всичко това:


Това малко бижу на документалното кино, създадено от Дейвид Гелб се вглежда в работата и живота на Джиро Оно, суши готвач, който на 85 години все още продължава да работи, усъвършенствайки занаята си всеки ден в малкия си ресторант-мазе в Токио, разположен срещу входа на метростанцията. Колегите му, страната му и всички от най-известните автори, пишещи за храна, признават Джиро за може би най-великия жив суши готвач. Би било добре да се вгледаме в живота на този японски майстор, за да разберем какви поуки може да извлечем и какво можем да научим от него?

❤️ Да си влюбен в работата си

След като вземете решение каква да бъде вашата професия, казва Джиро, вие трябва да се потопите в работата си. Трябва да се влюбите в нея. Никога не се оплаквайте от това, което вършите.

Трябва да посветите живота си на овладяването на уменията си. Това е тайната на успеха и ключът да живеете достойно.

От решаващо значение е да се отбележи, че той не казва “намерете си работа, която да обичате” нещо, което предполагат романтичните ни представи за успех в търсене на идеалната работа. По-скоро той се опитва да ни каже да обичаме работата, която сме избрали. Това означава съзнателно и доброволно да култивираме любов, точно както се случва и в много бракове. Какво би се случило се чудя ако целенасочено започнем да обичаме работните си места, без да се чувстваме обречени, че работим на тях само за пари? Може ли това напълно да революционизира отношенията ни с работата и да увеличи качеството на нашия живот и да намали бесния стремеж за пенсиониране?

За нас може би този въпрос все още поражда скептицизъм и неразбиране, но поне знаем, че при японците това е напълно възможно…

Специализирай, опростявай, вниквай

По дефиниция суши-то е минималистична храна, а Джиро е издигнал тази простота на още по-високо ниво като това не е характерно само за неговата суши техника, но и за състава на менюто му. От кухнята: за разлика от други ресторанти от този род, Джиро създава дневното си меню само от около 20 парчета суши на човек.

Той приготвя само и единствено суши и не предлага други ястия!

Освен това забележете, че в ресторанта му има само 10 места.

А това позволява на служителите да се съсредоточат върху подготовката на храната на най-високо качество и да я сервират на всеки клиент по най-добрия възможен начин – отбелязвайки и най-малките детайли.

Целият този фокус определено излиза извън пределите на обикновеното работно място.

Как работи: Джиро повтаря една и съща рутина всеки ден – стои на едно и също място, когато чака влака, прави едни и същи неща, когато е в ресторанта, а когато има някакви празници и не се работи, той няма търпение да се върне обратно възможно най-скоро.

На човек може да му се стори, че креативността на Джиро се увеличава не от това да се разпростира на широко в дейността си, а като се потапя надълбоко, вътре в нея.

За да видиш света в една песъчинка
И небето в дивото цвете
Задръж безкрайността в дланта на ръката си
И вечността в един час

Историята на Джиро и неговите вярвания за бизнеса показват еднозначно, че всеки човек, когато се занимава с нещо трябва да го изпипва до съвършенство.

Това е и основна част от философията Кайзен!

Дори и да работиш като чистач не трябва да се оплакваш от съдбата си, а трябва да приведеш своите умения до степен на перфектни. Да, аз, а може би и вие няма да се съгласим с това твърдение, но пък от друга страна аз и вероятно вие може би точно затова не сме се издигнали на нивото на японците и по-специално до това на Джиро.

Японците не скачат от работа на работа в търсене на най-доброто!

Те могат да работят на всяко място, за да получат накрая работата на мечтите си и всичко това по един последователен начин.

Защото всичко е въпрос на подход!

Защо да не се поучим от японците и от Джиро?

Кайзен, на японски 改善 – философия или практика, която се фокусира върху непрекъснатото усъвършенстване на производствените процеси, на развитието, поддръжката и управлението на бизнеса, както и на всички аспекти от живота.

Основата на Кайзен е изградена от 5 ключови елемента или 5 S:

 • Seiri – точност, акуратност
 • Seiton – порядък
 • Seiso – чистота
 • Seiketsu – стандартизиране
 • Shitsuke – дисциплина

Тези принципи могат да бъдат приложени във всяка работа, във всеки живот.

Благодарение на тяхното прилагане, благодарение на кайзен техниката, след Втората световна война много японски компании, включително и Toyota са в състояние бързо да се възстановят, да върнат пазарите си и да станат още по-мощни от преди това!

🈲 Кайзен в работата и бизнеса


1. Сортиране – точност

Тук ще се наложи да седнете и добре да помислите за списък с онези неща, които трябва да подобрите и тези, които ви пречат да работите ефективно.

Този принцип гласи, че работникът или служителят не могат да се занимават с нищо допълнително, нищо, което не е тяхна работа.

Кои са случаите или дейностите, в които ви се налага да се занимавате с нещо друго, с нещо, което и друг може да свърши, освен с основната ви работа?

Кои части от това може да намалите до минимум или пък да делегирате на други хора, чийто специализация е по-подходяща?

Това е доста плашещо за фирмите и истината е, че трудно се прилага /не случайно една от основите на тази философия е дисциплината/. Но в действителност, ако правилно организирате процеса и сортирате излишните дейности, които всъщност не са ваша работа, ще си вършите основната такава много по-бързо и ефективно.

Помислете кои активности ви отнемат твърде много време и не са част от вашите основни задължения и веднага се отървете от тях. Помислете как да направите една подобна промяна стъпка по стъпка, за да подобрите работния си цикъл.

Това ще ви се отблагодари след време, защото както океанът се състои от милиарди капки и глобалната промяна започва от подобни малки промени.

Японците го правят по този начин и резултата е ясен на всички…Защо не опитате и вие?


 → Постигнете всяка ваша цел, бъдете продуктивни – стратегията “Ако…, тогава…”


2. Формиране и установяване на реда и порядъка

След като сте премахнали всички ненужни активности от своите основни задължения, може да рационализирате процеса на работа, да изградите бизнеса си в правилния ред и организация. Би било добре ако през първите няколко седмици, когато /или по скоро ако/ се хванете с тази нелека задача, да си водите нещо като работен дневник, в който да вписвате конкретните моменти, случаи и казуси, в които ще бъдат извършвани структурните промени, необходимото време за тяхното им изпълнение и отчитането на техния приоритет.

Нещо като мини мини бизнес план

В резултат на това, впоследствие може да се окаже, че най-важните неща харчат по-малко общо време от рутинните, които ще консумират най-много такова, въпреки че понякога да се свършат те ще изглежда доста по-лесно.

Благодарение на този процес по установяване на вашия личен бизнес порядък, може да се случи така, че да си освободите доста време, за да изпълните и усъвършенствате най-важното, което е именно вашата основна работа.

Освен това, като добавка може да кажем тук, че ако обикновено имате да решите през деня 2-3 сложни казуса, най-добре е да ги започнете в момент, когато продуктивността ви е в своя връх, а кога е това вие най-добре си знаете.


→ Стъпка №1 от плана Ви за Супер Продуктивност?


3. Уборка или просто да почистим – чистота

След края на деня, не забравяйте да почистите офиса си, работното си място или бюрото и да сложите всичко по местата. Поставяйте нещата си там, от където сте ги взели, за да може след това да ги намерите точно там, където им е мястото.

Подреждането и почистването не трябва да се отнася само до вашата работна площ, но и до съзнанието ви. За да направите това отделете няколко минути, за да погледнете работния си дневник /виж точка 1/, да направите преглед и да впишете важните бележки. След което просто забравете за работата си щом веднъж прекрачите прага на офиса си. Направете това, защото на следващата сутрин ще ви се наложи отново да дойдете на работа, а би било по-добре това да стане с ясен ум освободен за свежи идеи.


→ Искаш да си гениален? А знаеш ли каква е истината за раждането на креативните идеи!


 4. Стандартизация и систематизация

След като се отървете от нещата, чието изпълнение не е включено в задълженията ви, постройте работния си процес и то не само на работното си място, но и в ума си.

Тоест осъзнайте, че наистина е настъпило времето за изграждането на подобна система.

Това означава да си направите нещо като схема за това какво ви очаква да правите от тук нататък и с какво ви предстои да започвате всяка една сутрин.

Стигнете до тук, направете си този план, следвайте го и ще видите резултатите.

5. Поддържане на практиката – дисциплина

Когато изпълните първите 4 процеса от Кайзен, ще почнете да работите по нов начин.

Лошата новина е, че независимо че сте стигнали с доста усилия до тук, пречупили сте здраво утвърдени стереотипи, от тук нататък в никакъв случай няма да ви е по-лесно.

Трябва да се придържате към новия си начин на работа и да не завивате обратно към старите си навици и практика.


→ 30-дневни проби-успешен метод за изграждане на добри навици-Гарантирано!


Вместо да се изкушавате от “добрите стари практики”, продължавайте да мислите за това какви други промени може да направите за подобряване на ефективността, продължавайте да обогатявате списъка си от точка 1, не спирайте да усъвършенствате процесите.

По този начин отново ще минете по стъпките на първите 4 аспекта на тази стратегия, но този път вече ще сте подготвени, ще сте изградили здрава основа.

Така ще можете постоянно да подобрявате методите си на работа и тяхната реализация.

 Кайзен в живота


Тези мощни «5S» могат да бъдат съобразени и с всички аспекти на нашия живот.

Например много подходяща е Кайзен стратегията ако искате да си създадете и водите здравословен начин на живот.

kaizen

Seiri – Сядате, вземате лист хартия, разделяте го на две части и записвате в първата колона всичко, което ви притеснява, а във втората това, което смятате, че може да ви помогне.

Seiton – След като установите всички положителни дейности, които могат да ви помогнат и всички отрицателни неща, които ви пречат, може да си направите график, който да включва всичко онова, което ще ви помогнете да влезете във форма – тренировки, хранене, разходки, почивка и т.н.

Например може да си направите списък и график за това да намалите консумацията на нездравословни храни до минимум и постепенно да въвеждате здравословни такива в ежедневната си диета.

Това разбира се трябва да стане постепенно, в противен случай тялото ви, а след него и волята ви, просто ще започнат да се бунтуват, изискващи още една малка, мъничка доза захар и прости въглехидрати, които до сега усилено сте ползвали.

Seiso – За да съм честен, трябва да ви призная, че тук е трудно да се направи аналогия с третата част от философията, тъй като почистването, чистотата на тялото например не би следвало изобщо да е тема на разговор, това трябва да се подразбира.

И все пак поддържането на реда е от особено важно значение за всеки човек, както в работата му, така и в живота. Защото в противен случай ще загубите сила и правилно отношение…

Какво ще кажете ако пък приемете почистването не просто като физически акт, а като чисто медитативен процес, който да почисти мислите ви?

Seiketsu – Сега е точното време да направите промени в старата си система на съществуване и да започнете нещо градивно. Просто се придържайте към установения график и той ще стане ваш обичаен начин на живот.

Shitsuke – Погрижете се добре за себе си като се отървете от изкушенията, които ще ви върнат обратно в стария ви вреден начин на съществуване.

Разбира се, да живеем здравословно в наши дни е особено трудно за постигане, защото има адски много изкушения, на които едвам се удържаме да устоим.

Но пък ако се стремим към съвършенство, най- малкото бихме могли да опитаме.

След като се запознаем с Кайзен философията, ще осъзнаем, че тази система може да бъде съобразена и приложена, към каквото си поискате. Най-важното нещо, което трябва да спазвате са основните й правила, а именно да се избавите от ненужното, да изградите стройна система, да я спазвате и постоянно да я подобрявате.

🔥 Изводите от философията Кайзен


Смисълът от историята за Джиро и Кайзен философията е, че намирането на блаженството от ежедневната ни работа не може да се постигне чрез бързи решения, непоследователни действия и четири часова работна седмица.

Отнема здрав, концентриран, силен и болезнен труд.

Доста често работата мечта не става магическа просто, защото сте я намерили, тя става такава, защото вие сте се отдали на нея, оженили сте се за нея, а тя ви е възнаградила за годините прекарани в усилия и лишения.

Може би историята на Джиро и Кайзен не са неща, приложими в 21 век и то в западни култури като нашата, притежаваща различни предразсъдъци, фалшиви мечти, очаквания и празни надежди от филми и книги, на които, без да мислим се осланяме.

Но приказката за Джиро е напомняне, че любовта към това, което правиш и жертвата, която даваш могат да те възнаградят по начин, който няма нищо общо с някоя наша, съвременна бърза формула за лесен успех.

Неговият път и тази философия може и да не е за всеки, но аз вярвам, че е най-малко достойна да се разгледа и осмисли.


Вижте още и:


 • 575
 •  
 •  
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

FREE ebook
100 принципа и инструмента
за по-ефективна работа и резултати
Learn How Great Brands
Create the Best
Marketing Content
Instantly get our free Marketing Guide to Success
Content
Convert
Кликни тук и изтегли най-новата ни е-книга