Постигай повече фокусирайки се върху създаването на системи, а не върху поставянето на цели

Хората не подбират специфично поведение. Те избират абстракции - Б. Й. Фог

Известната на всички мантра твърди, че за да бъдеш успешен трябва да имаш ясно поставени цели пред себе си. В продължение на години, това беше основен начин на мислене, на чиято основа градях и своите навици. И това до момента, когато концепцията "Системи срещу цели" грабна вниманието ми, попадайки на книгата на Скот Адамс - "How to Fail at Almost Everything and Still Win Big: Kind of the Story of My Life".

Това, което ме впечатли в най-голяма степен е идеята му, че:

  1. Целите забавят Щастието
  2. Целите затрудняват дългосрочния напредък
  3. Целите ни карат да мислим, че можем да контролираме бъдещето

Джеймс Клеар споделя по темата:

Когато работите за постигане на една цел, вие всъщност си казвате: „Все още не съм достатъчно добър, но ще бъда, когато достигна целта си.“ Проблемът с този начин на мислене е, че вие ​​се учите винаги да слагате щастието и успеха на един по-следващ етап, в бъдещето. - Щом достигна целта си, ще бъда щастлив. Щом постигна целта си, ще бъда успешен.

Дори да постигнем целта си, ние сме склонни да останем на относително същото ниво на щастие, преди постигането на целта.

Това се дължи на т.нар. "хедонична адаптация" (известна още като "хедонична бягаща пътека"). Дори и да сваляме повече килограми, дори и да печелим повече пари, повече състезания, нашите очаквания и желания се увеличават в синхрон с постиженията, което води до липса на постоянно усещане за щастие. Все нещо не ни достига...

Разбира се, постигането на целта може временно да повлияе на това колко си щастлив, но накрая ще се върнеш обратно към нормалното си ниво на щастие.

Целите пренасочват вниманието ни от процесите към резултатите.

Адамс пише:

Ако постигнете целта си, вие празнувате. Чувствате страхотно, но само докато не осъзнаете, че току-що сте загубили нещо, което ви е давало цел и посока.

Никой не знае това по-добре от Бъз Олдрин, вторият човек стъпил на луната, който страда от алкохолизъм и депресия след като се връща от мисията си до луната. В своята автобиографична книга той споделя: „Какво по дяволите трябва да прави човек, след като е постигнал най-големите си мечти и е преборил най-големите си предизвикателства?

Но ако целите са толкова проблематични, към какво да насочим фокуса си?

Към системите!

Сигурно това звучи изцяло в разрез с твоите разбирания. Нормално.

В следващите редове ще се постарая да предам есенцията от това, което отсях за себе си. Може би и в твоето съзнание ще изплува ново и различно мислене.


0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg