Тази партия шах ще ви даде ценен житейски урок за един милион долара…

милион долара,психология,урок,шах

Всички хора са подвластни на навика да търсят нещо познато в действията на другите. Ако сте предсказуем, те ще сметнат, че нищо не ги застрашава.

Затова трябва да обърнете правилата на играта, като съзнателно се постараете да изглеждате непредсказуеми.

Това ще изкара мнозина от равновесие и те постепенно ще се уморят да гадаят всеки ваш ход.

Ако се доведе до крайност тази стратегия, тя може да бъде много застрашителна и печеливша.

Една история, която ще ви даде безценен урок: незабравимата партия шах между титаните Боби Фишър и Борис Спаски

През май 1972 г. в Рейкявик, Исландия, световният шампион по шах Борис Спаски нервно очаквал пристигането на съперника си Боби Фишър. Двамата гросмайстори се договорили в тази изолирана от света северна столица да се състои решаващата среща, която ще определи новия носител на световната шахматна корона.

Но Фишър много закъснял и мачът бил осуетен.

Той не успял да се споразумее с организаторите за паричната премия, както и по някои други детайли.

Но Спаски решил да докаже, че притежава завидно търпение.

Ръководителите на съветската федерация по шах преценили, че Фишър се подиграва c тях и посъветвали Спаски да напусне Исландия.

Но той не отстъпил-за него тази среща била изключително важна.

Знаел, че може да разгроми Фишър и нищо на света не било в състояние да го убеди да се откаже от най-значимата победа в цялата си кариера.

„Ако се оттегля, ще се създаде впечатление, че целият този шум е бил за нищо”, споделил Спаски с един от придружителите си.

Но какво можем да сторим? Сега Боби е на ход. Ако се появи в Рейкявик, срещата ще започне. Но ако не се появи, никаква среща няма да има. Този американец явно е решил да провали кариерата си, но така или иначе в момента инициативата е в неговите ръце.

Фишър най-после пристигнал в Рейкявик, но с това не се уредили проблемите и си оставала заплахата от провал на срещата.

Първо, не харесал залата, където трябвало да се състои срещата, после започнал да критикува осветлението, оплакал се от шума на камерите, дори мърморил против столовете, донесени за него и за Спаски.

Тук вече съветската делегация не издържала и заплашила, че ще изтегли своя състезател. Този блъф очевидно свършил работа – след няколко седмици напрегнато протакане, след безкрайни и изнервящи преговори Фишър се съгласил да играе. Всички въздъхнали с облекчение, като най-радостен бил Спаски. Но в деня на официалното представяне на шахматистите Фишър отново си позволил да закъснее, а в деня на първата партия от мача на века” пак закъснял.

Само че сега не му се разминало – журито взело решение да му присъди служебна загуба за следващата игра, ако пак си позволи да закъснее.

Напрежението започнало сериозно да расте!

Това, което се случило щяло да шокира всички…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: