Как да намерите призванието си възможно най-рано – практически наръчник [2 част]

[TheChamp-Sharing count=”1″]

? + Аудио вариант за абонати

Резюме: мечтаете да станете адвокат и всеки ден си представяте: В съдебната зала сте и пламенно защитавате клиента си.

Печелите делото и когато излизате от залата приятелите ви ви поздравяват, а в очите им четете възхищение.

А дали наистина искате да станете адвокат? Защо точно адвокат?

Заради престижа в обществото, заради високия социален статус или пък правдата ви е най-скъпа на сърцето?

Ако намерите отговорите на тези въпроси, за което и да е професионално желание, то поздравления – ще избегнете най-голямата грешка на повечето хора – да изберат кариера, която не само, че е грешната за тях, но и тази, която няма да ги направи щастливи.

Във втора част на пътеводителя за пълна промяна в кариерното развитие ще ви покажем как да откриете истинските желания, които живеят във вас, но не са видими на пръв поглед. Ще научите как сами да програмирате живота си, за да определите правилната посока на вашия собствен професионален път.

? Ако сте пропуснали първа част, вижте първо нея!

Да започваме…

Представете си вземането на решения за професията като 3 свързани кутии.

Първата кутия е „Желания“ – в нея са всички професии, които ви харесват.

Втората кутия е „Реалност“ – всички професии, които са реалистични и има потенциална възможност да ги развиете.

То е на база сравнение между нивото на потенциала ви в дадената област и принципната трудност за постигане на успех в нея.

Пресечната област събира оптималните избори на професионален път – тези, които трябва да вземете предвид, когато чертаете картата на вашата кариера. Ще я наречем „Езеро на опциите“:

Изглежда много просто, нали? Всъщност с „пълненето“ на кутиите идва трудното. За да проработи всичко това трябва да сте максимално близо до истината. Ще стигнете до там, когато съберете смелост да повдигнете пласта на подсъзнанието и да слезете надолу.

А сега нека да отворим кутията с „Желания“ и да си изберем това, което наистина искаме, а не това, което си мислим, че ще ни направи щастливи….

Как да стигнете до вашите истински желания?

Проблемът е, че искате куп различни неща или по-точно съществуват куп различни части от вас като човек, които искат своето и имат своите си страхове. И понеже някои мотивации са в конфликт с други, по дефиниция не можете да имате всичко, което желаете.

Ако се насочите към едно, не може да постигнете друго.

Понякога става така, че директно вървите срещу други желания.

Затова и кутията на желанията е игра на компромиси.

За да направите точен „одит“ на кутията е необходимо да помислите какви са вашите желания за професията и след това да премахнете излишния баласт.

Прилича на обелване на глава лук, докато стигнете до сърцевината, истинската част.

За да се справим по-лесно със задача, без да ни “потекат сълзи”, ще си назначим помощник , който ще наречем – октопод на желанията.

? Октоподът на желанията – приятел или враг

Всеки от нас си има неговия октопод.

И въпреки, че хората са различни, все пак октоподите ни си приличат – имат много подобни желания и страхове.

Първото нещо, което трябва да кажем за нашия приятел, е, че съществуват съвсем различни желания (можем да ги наречем дори светове), които си живеят в отделните му пипала.

И често тези пипала не се разбират помежду си.

По-лошото – всяко пипалце се състои от куп различни желания, вървящи неизменно и със страхове. Те от своя страна също се „карат“ – често един с друг. Кашата в главата ви е пълна. Наясно сме. Всички сме така…

До тук представихме голямата картина.

Сега следва да задълбаем в практическата част.

Тя ще ви помогне да установите към какво точно да се насочите ако искате да постигнете пълна промяна в кариерното си развитие (само ако наистина искате). Да, това е практическо ръководство и си иска работа.

Готови отговори няма да намерите, защото нямаме никаква идея какво желаете! Но насоките, които следват ще ви покажат как по-лесно да постигнете точно това, което искате със сърцето си!

Да започваме…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак