Психологията на човешката погрешна преценка

 

🎧 + Аудио вариант за абонати

Народната мъдрост казва, че характерът е последователен.

Както пише Джон Елстър в прекрасната си книга „Обяснение на социалното поведение“:

Хората предполагат, че предсказването на поведението е лесно. Просто разберете нечий характер и ще знаете как да предвидите или обясните всичко за него… Ето какво пише още Джон:

Често се приема, че хората имат личностни черти (интроверт, плах и т.н.), както и добродетели (честност, смелост и т.н.) или пороци (седемте смъртни гряха и т.н.). В народопсихология се приема, че тези характеристики са стабилни във времето и не се променят в различните ситуации. Притчи на почти всички езици свидетелстват за това предположение. „Който изрече една лъжа, ще каже още сто.“ „Който лъже, също и краде.“ „Който открадне яйце, ще открадне и кокошка.“, „Който бъде хванат за първи път, винаги ще се ползва с недоверие.“ Ако това общо прието мнение е вярно, то предсказването и обяснението на поведението трябва да е лесно. Едно-единствено действие на човека ще ни разкрие основната черта от характера му и ще ни позволи да предсказваме поведението му за неопределен брой други ситуации.

Да, ама не…

Всъщност, това е логическа заблуда:  Убеждението ни, че начинът, по който се държат хората в една област се пренася като дубликат към начина, по който реагират в друга, коренно различна ситуация.

Истината е, че постоянно го правим…

Склонни сме да подценяваме влиянието на обстоятелствата и как те могат да повлияят на поведението на хората.

Вместо това приемаме, че начинът, по който се държат е резултат от черти на характера им, надценявайки влиянието на личността им.

В този материал ще ви покажа как работи тази фундаментална грешка на нашето поведение. Грешка, която може да ни коства много: отношения, комуникация, пропускане на големи възможности.

Ще научите и как може да избегнете тази заблуда.

За целта ще използваме научната работа на доказани психолози и експерти в тази област.

Ще ви покажа и какво всъщност означава “характер” в този контекст.

Прочетете материала до край, за да научите за една от най-големите грешки в начина ни на мислене, които може да допуснете.

Много хора я подценяват и постоянно губят от това.

Но вие вече имате инструмент, с който да се справите!

Да започваме…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА