ВЛЕЗ В КЛУБА
мозък,грешка,мръсни номера

Лепене на етикети или защо е толкова трудно да предскажем поведението на хората

 

🎧 + Аудио вариант за абонати

Народната мъдрост казва, че характерът е последователен. Както пише Джон Елстър в прекрасната си книга „Обяснение на социалното поведение“:

Хората предполагат, че предсказването на поведението е лесно. Просто разберете нечий характер и ще знаете как да предвидите или обясните всичко за него... Ето какво пише още Джон:

Често се приема, че хората имат личностни черти (интроверт, плах и т.н.), както и добродетели (честност, смелост и т.н.) или пороци (седемте смъртни гряха и т.н.). В народопсихология се приема, че тези характеристики са стабилни във времето и не се променят в различните ситуации. Притчи на почти всички езици свидетелстват за това предположение. „Който изрече една лъжа, ще каже още сто.“ „Който лъже, също и краде.“ „Който открадне яйце, ще открадне и кокошка.“, „Който бъде хванат за първи път, винаги ще се ползва с недоверие.“ Ако това общо прието мнение е вярно, то предсказването и обяснението на поведението трябва да е лесно. Едно-единствено действие на човека ще ни разкрие основната черта от характера му и ще ни позволи да предсказваме поведението му за неопределен брой други ситуации.

Да, ама не...

🟧 Всъщност, това е логическа заблуда:  Убеждението ни, че начинът, по който се държат хората в една област се пренася като дубликат към начина, по който реагират в друга, коренно различна ситуация.

Истината е, че постоянно го правим...

Склонни сме да подценяваме влиянието на обстоятелствата и как те могат да повлияят на поведението на хората.

Вместо това приемаме, че начинът, по който се държат е резултат от черти на характера им, надценявайки влиянието на личността им.

В този материал ще ви покажа как работи тази фундаментална грешка на нашето поведение. Грешка, която може да ни коства много: отношения, комуникация, пропускане на големи възможности.

Ще научите и как може да избегнете тази заблуда. За целта ще използваме научната работа на доказани психолози и експерти в тази област.

Ще ви покажа и какво всъщност означава "характер" в този контекст.

Прочетете материала до край, за да научите за една от най-големите грешки в начина ни на мислене, които може да допуснете.

Много хора я подценяват и постоянно губят от това.

Но вие вече имате инструмент, с който да се справите!

Да започваме...

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Всяка седмица над 15 000 предприемачи и експерти го очакват с нетърпение
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
+ полезен подарък