ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

[5] стоически кода, които ще ви помогнат да изградите живот, по-стабилен дори и от този, за който така силно мечтаете…

Резюме: в това илюстрирано практическо ръководство ще научите как да използвате  5-те стълба на стоицизма, за да си създадете добрите навици, на които да разчитате, докато изграждате увереността, успеха и контрола над живота си, за които толкова силно мечтаете.


За основа ще използваме работата на не кой да е, а на Епиктет (стоик, чийто ученик е един от най-мъдрите и успешни римски императори - Марк Аврелий), като ви разкрием правилата и принципите от древния наръчник, наречен "Енхиридион". 


"Енхиридионът" е написана от самия Епиктет - бивш роб, превърнал се в един от символите на стоическата философия.

Това е една от най-великите книги на всички времена. Разбира се, малко позната и пренебрегвана от масата на фона на съвременните порядки.

Всъщност, "Enchiridion" означава "книга, съдържаща най-добрата информация по даден въпрос", поради което много хора с основание я наричат "Наръчникът на Епиктет" (няма го издаден на български).

дихотомия на контроло, епкитет
"Енхиридионът" - наръчникът на Епиктет

Тя представя едно от малкото приложими ръководства по стоическа философия, като всеки от 53-те ѝ кратки пасажа представлява ключова психологическа техника или процес за практикуването на стоицизма.

Поради малкия обем на книгата, съдържащите се в нея съкровища често биват пренебрегвани от читателите. Всяка гледна точка, която Епиктет изказва в нея, трябва да бъде вкусена, медитирана, тренирана и истински въплътена в практиката, преди да се премине към следващата.

? За да помогнем на нашите читатели (а и на себе си) в изучаването и прилагането на стоицизма, решихме да ви представим разбираем български и със супер лесни за разбиране илюстрации, една от най-важните части на "Енхиридионът" - дихотомия на контрола.

Благоденствието в живота изисква работа. Претенцията само му вреди!
- епиктет

Ръководството, което следва НЕ е някакво сухо академично изложение на философското течение и контекст на стоицизма.

То по-скоро е наша собствена опростена и разширена практическа версия на ключовата тема "Дихотомия на контрола".

Постарали сме се да запазим смисъла възможно най-близо до оригиналната версия, като същевременно сме се опитали да максимизираме практичността и четивността. 

Концепцията за "Дихотомия на контрола" според нас е най-съществената част от "наръчникът на Епиктет", която препоръчваме да прочетете, ако искате да постигате повече в живота.

Да започваме...

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си